Little Miss Fix It och chokladfabriken

Ni kanske inte vet det, men jag är galen i choklad (ja jag verkligen äääälskar choklad). Åsså är jag ju en nyfiken jäkel (eller jag menar intresserad av människor) så då var steget så långt att ordna ett studiebesök på Johannas Choklad som ligger i saluhallen här i Kalmar och jodå, det var lite som när Pippi tar med Tommy och Annika in i godisaffären och de går bananer... Eller som att vara Kalle för en stund och ha fått den sista biljetten till chokladfabriken. Kameran gick varm där inne (choklad är så vackert!) så nu blir det bildregn.
 
 
Innan Bremersons Matupplevelser slängde upp dörrarna förra sommaren svängde jag under studietiden mina lurviga i den här byggnaden som då var kårens uteställe och ytterligare ett par decennier tidigare minns man den nog som det posthus det ritades till av Erik Lallerstedts farfar (Erik Julius Lallerstedt) 1947. Längst in i lokalen ligger så den lilla chokladfabriken som drivs av Kalmars egen Willy Wonka, Johanna. Fast hon är betydligt sötare och kanske inte fullt så excentrisk som Roald Dahls udda karaktär.
 
 
För snart två år sedan gjorde den då 25-åriga Johanna slag i saken och startade sitt företag Johannas Choklad och blev en del av saluhallen. Genom de stora glaspartierna, eller i buren som jag uttryckte det kan man alltså följa hantverket och se pralinernas väg från flytande belgisk choklad till smaksatta och vackra praliner, fast då ska man nog stå där ett par dygn eller så för det tar ju lite tid det där från ax till limpa såattsäga. Men under tiden man kollar så kan man ju alltid provsmaka chokladen som det generöst bjuds på ur skålarna utanför.
 
 
Johannas choklad är ett riktigt enmansföretag och hon har själv tagit fram allt ifrån den grafiska profilen till de olika smakerna på pralinerna och hur de ska förpackas. Enkelt och snyggt så att chokladen får tala som hon säger.
 
 
Och SOM de snackar. Efter en ganska lång stund (man vill ju inte verka glupsk), när hon presenterar sina nyaste smaker, frågar jag om jag får smaka. Och det får jag ju såklart och jag dör nästan lite för de - är - så - kraftord - goda!! Allihop. Slånbär, banan, mint, äpple, lakrits...
 

 
Men när hon sen för sjuttielfte gången erbjuder ännu en smak så tackar jag nej (man vill ju inte verka glupsk, fast mest är det för att allt jag stoppar i mig hamnar ju till slut i Marsipanrosen och hon blir så jäkla speedad om mattanterna serverar sockerkost. Tyvärr).
 
Det är en hel vetenskap med temperaraturer och smaker och färger och dekorationer (kolla in filmen) och Johanna pratar och pratar medan hon skär fudge, tömmer formar, skrapar ren arbetsbänken av tjock carraramarmor och börjar om. Jag får veta att hennes morfars far var med och startade Kalmar Karamellfabrik som sedemera blev Nordchoklad, eller "Chokla-an" som man säger på kalmaritiska. Så hon har godiset i blodet.
 
Hela tiden rinner chokladen i mirakelmaskinen som tempererar det bruna guldet och jag får lite lust att hoppa i plurret så som Augustus Glupsk gör i filmen. Men hejdar mig.
 
 
Det blir lunchtid och det är riktigt trevligt att stå i buren, omgiven av choklad, och titta på folk och Johanna när hon jobbar. Här och var står pralinerna på små keramikfat och det visar sig att Johannas mamma Lena har en keramikverkstad och butik tvärs över gatan.
 
 
Alla praliner innehåller en liten uns sprit eller likör, för smak och hållbarhets skull. Smakerna ja. Sortimentet består av 20 olika praliner, varken fler eller färre, där vissa hör till basutbudet och vissa kommer och går efter säsong och popularitet.
 
 
Den mest hektiska tiden på året är nu innan jul och plåtarna med praliner står travade från golv till tak. Just den här ställningen hade jag gärna tagit med mig hem då den var fylld av många favoriter.
 

Förutom praliner säljer Johannas Choklad bräck, droppar, stänger och chokladpinnar som man löser upp i varm mjölk eller kaffe... De är så fina så man dör lite.
 
 
Även om jag gärna hade stannat i pralinhimlen hela dagen så drog nog Johanna en lättnadens suck när jag och Marsipanrosen skyndade oss därifrån för att hinna till sångstunden på öppna förskolan, för då hade jag precis hunnit riva inredningen lite... Två gånger.
 
Man vill väl göra avtryck liksom.
 
Tack än en gång Johanna för att vi fick hälsa på i chokladfabriken, Little Miss Fix It är grymt imponerad av både dig och dina praliner!

Kommentarer
Postat av: annajohanna

Åh vad härligt med pralinhimlen!

2012-11-15 @ 18:20:27
URL: http://annajohanna.wordpress.com
Postat av: Lotta

Sjutton gubbar, vad jag blir sugen! Jag som också älskar choklad :) Har du varit inne på www.smakachoklad.se ? Det var en kompis som rekommenderade. "Smaka på- låda" först för 98 kr. Sedan kommer en låda choklad, en gång i månaden i brevlådan. Då kostar det 298kr + porto. Låter farligt gott! Kanske något man kan önska till jul?
Ps. Snygga foton du tar!

Svar: Tack! Och tack för tipset, detta ska jag kolla upp! :)
Little Miss Fix It

2012-11-15 @ 20:05:14
Postat av: anness design

mmmm... MUMS! :D
/Anne

2012-11-15 @ 21:20:30
URL: http://www.anness.se/blog

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback