Hur man skapar värme i kala interiörer

En läsare undrade hur man får ett hus "varmt och härligt trots vita väggar och räta vinklar" och jag ska lista lite saker att tänka på innan vi drar på kalas.
 
Trä - ett naturligt material som tillför värme i inredningen. På en skala av genuitet hamnar laminat i ena änden medan massivt, gärna oljat i den andra.
Metaller - krom, silver, aluminium och vita metaller förstärker den kalla känslan i ett vitt rum medan guld, koppar och mässing ger värme.
Strukturer - stickningar, lammskinn, ohyvlade brädor, läder och skrynkligt linne är några exempel på texturer som mjukar upp en interiör.
Växter - Gröna växter som tar för sig i storlek gör både luften renare och skapar liv i rummet.
Dekorerade väggar - tavlor, posters, foton, minnen. Kala väggar ger ett kalt intryck medan dekorerade väggar ger motsatsen.
Grupperingar - en blomma i ett fönster, en tavla på en vägg, en kudde i soffan ger en känsla av isolering och slätstrukenhet. Gruppera istället flera ex. blommor, ljusstakar, tavlor och ge soffkudden kompisar så blir effekten större.
Textil - förutom belysning så är textil det som verkligen tillför värme i ett rum. Har du tänkt på att ett rum som ekar inte upplevs lika mysigt som ett rum med dov ljudbild? Gardiner, plädar, stolsdynor, mattor, kuddar, puffar och stoppade möbler fyller upp rummet och gör det mer ombonat. Även kläder, varför en stång för alla kläder "på gång" i ex. sovrummet både kan vara dekorativt och praktiskt.
Belysning - skapa rum i rummet genom ljusöar som kan avskärma en större yta. Tänk även att lampornas ljusbubbla liksom ska haka i varann och bilda ett stort ljusmoln när alla armaturer är tända för att ta bort känslan av ensligt blinkande lyktor i varje hörn. Använd dimmer för ett flexibelt och stämningsskapande ljus.
 
I övrigt; Ton i ton - använd färger som går ton i ton för att skapa en basinredning som håller. Låt (färglada) detaljer stå för utbytbara utropstecken som kan ändras efter säsong och humör. Jag har valt ut några bilder med liknande förutsättningar och som jag tycker har en varm känsla utifrån ovan beskrivna komponenter. Det allra viktigaste är kanske ändå att låta livet ta plats, att det finna både hjärte- och stjärterum för vänner, umgänge, mat och leriga stövlar emellanåt och att hemmet inte ser ut som ett perfekt inredningsmagasin. Håller du med?
 
Foto: alla bilder hittade via Pinterest, uppifrån och ner: Flickr/Sol van dorssen, bloggen Helt enkelt, bloggen Veronica loves archie, boligliv.dk, bloggen SF girl by bay, bloggen Hannas inspo.

Kommentarer
Postat av: S

Tack snälla Sara för inlägget! Jag suger åt mig av din expertis och ser fram emot inflytt i februari :) Kram!

Svar: Varsågod och stort lycka till!
Little Miss Fix It

2014-11-03 @ 07:57:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback