Hur man rengör en damejeanne

Söndagar är typiska fixardagar. Eller hängardagar, så idag har vi hängt lite i torpet. Liksom kollat till det och försäkrat det om att vi inte glömt bort det. Och som jag längtar till sommaren! Appropå det, i somras fyndade jag ännu en damejeanne, i det ljuvligaste turkosa glas, denna gång på Lions loppis i Åhus. Åh så vackra de är i den där äldre modellen. Tyvärr var just denna så himla smutsig (hence the fyndpris?) och blev stående i garaget hela hösten men efter tips från min kompis Elin fyllde jag den med kokhett vatten och stoppade ner ett par tabletter maskindiskmedel och lät verka över natten. Sen "centrifugerade" jag den genom att ruska runt med ett par smådankar i, vispade även hjälpligt runt med en flaskborste i den övre delen och nu är den praktiskt taget som ny.
 
Så innan du överger en skitig damejeanne, testa maskindiskmedel alltså. Nu ska jag väcka en middagstrött Marsipanros så att vi får en skaplig kväll ikväll.
 
Foto: Elin Stierna & Sara Zetterström
 

Kommentarer
Postat av: Josefin

Underbar färg och bra tips, jag brukar alltid rygga tillbaka för de smutsiga när jag är på loppisjakt men nu blir det ändring!

2015-02-08 @ 22:42:25
Postat av: Malin

Bakpulver + vatten (ev lite ättika) har funkat för mig också!

2015-02-10 @ 18:27:18
URL: http://ultramalin.blogspot.com
Postat av: Lovisa Wallin

smart smart, det måste testas!!!

2015-02-11 @ 15:48:23
URL: http://lovisawallin.blogspot.se
Postat av: Linnea

Bra tips! Jag undrar över den ena växten på sista bilden. Inte fjädersparrisen utan den andra... vad är det för nåt?

2015-02-12 @ 20:16:25
Postat av: Jane

Hej! Gammal artikel men alltid aktuell.:) Jag ska också rengöra en damejeanne och jag känner igen tipsen ovan men jag har också läst att damejeanner ofta / lätt spricker om man häller i hett vatten. Har du något trix? Häller du först i ljummet vatten och sedan stegvis tillsätter varmare vatten tills du så småningom häller i det kokheta vattnet? Har även sett tips på att lägga in den i ugnen och i diskmaskinen men är skraj för att den ska spricka. Jag tänkte sätta en glögg men vill ju inte misslyckas p g a att damejeannen inte är ren. Min damejeanne är inte alls lika fin. Den är brun men jag är ändå rädd för att ha sönder den då jag ju har praktisk användning för den. Tacksam för alla råd. /Jane

2020-12-09 @ 15:15:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback