Bästa lasagnen i stada

Hej hopp så var det söndagkväll och jag vet inte men kanske att just få ett middagsrecept nu känns lite skevt. Jag hade tänkt blogga om detta i morse men då var det så himla skönt att ligga kvar i sängen så jag gjorde det och sen blev hela dagen full av saker som löpträning, snöskottning och soffhämtning (mer om det i ett eget inlägg) och ja, nu är det kväll och ni får väl ta med er detta middagsrecept in i den nya veckan helt enkelt. För det är så himla mega supergott.
 
Jag har säkert nämnt det tidigare men sen ett år tillbaka så äter jag så gott som glutenfritt. Jag säger så gott som eftersom det ibland slinker ner en kardemummabulle (fast nu var det mer än tre månader sen) och jag är inte benhård med paneringar eller redningar. Jag är inte utredd för glutenallergi men min mage, och alltså mitt liv, funkar så himla mycket bättre av att äta glutenfritt. Från att dagligen haft krampliknande smärtor i magen kan det nu gå många veckor utan minsta knip. Nåväl, nog om detta, men det betyder ju att jag fått ställa om både skafferi och receptrepertoar till min nya kost. Och för mig är uteslutandet av vetemjöl lite som att sälja ett älskat husdjur. Det suger, för om ni inte vet det så är det fantastiska egenskaper i vete som gör saker luftiga och elastiska och mumsiga och frasiga och... Medan glutenfria alternativ, mjaa, not so much.
 
Fast den här lasagnen som jag gjorde häromdagen, den var så hållkäftengod att jag bara måste dela med mig av receptet. Man får väl inte ens sprida recept så här hur som helst men eftersom jag ändrat färska lasagneplattor till glutenfria så är det ju lite modifierat och då säger vi att det är mer okej. Annars hittar man receptet här eller som jag, i tidningen Buffé 12/2014 (japp, jag sparar på dem, vilken skräll va?!).
 
Detta behövs för 4 pers. Jag använde bara ekologiska varor förutom osten på toppen som jag inte hittade ekologisk:
 
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olja till stekning
1 paket Semper glutenfri lasagne 250 g (använde bara hälften)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomarer
1 tsk honung
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk torkad timjan (eller 2 msk hackad färsk)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumi (á 200 g)
1,5 dl rostade pumpakärnor
1 dl riven mossarella
0,5 dl riven prästost
(salt) och peppar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala, dela och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten.
Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Obs! var försiktig med saltet eftersom både buljong och halloumin är salt i sig.
Skär halloumin i tunna skivor.
Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost.
Ställ in i mitten av ugnen ca 40 minuter. Täck över med folie efter halva tiden för att inte bränna osten.
Garnera ev med timjan.
 
Och lasagne vet ni mår ju bra av att sätta sig, dels för att inte bränna sig när man äter och dels för att den blir ännu godare då. Detta är dessutom en av få rätter som den glutenfria pastan inte blir träig att äta en eller ett par dagar efter. Smaklig spis!
 
Nu blir det soffhäng framför ett missat avsnitt av Husdrömmar.
 
Foto: Sara Zetterström

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback