DIY - hattlampa

Efter en behövlig sovmorgon fortsätter jag med ännu ett DIY på tema barnrum, men denna lampa passar förstås lika bra var man än vill ha den. 
 
När jag planerade Marsipanrosens rum så ville jag att det skulle vara funktionellt (lättstädat, bra förvaring, myshörna) kreativt (främja lek genom golvyta, attribut)  och mysigt (kuddhörna, belysning, textilier). En av de lekfulla idéer som legat och grott i bakhuvudet i några år är att göra en egen variant av en hattlampa. Jeeves är originalet men jag tänkte att det inte borde vara särskilt svårt att göra en själv (till en bråkdel av priset), det svåra var att hitta en passande hatt. Otaliga loppisar och andrahands-butiker har kollats och i fjol dök det plötsligt upp en budgetvariant på TGR. Nu senare har jag även sett liknande på leksaksaffärer och Buttericks.
 
Man behöver:
Lämplig hatt av styvare modell plommonstop eller Chapeau-Claque (cylinderhatt), lampsladd med lampsockel och takkontakt, sprayfärg, plastpåse, maskeringstejp, blyertspenna, skalpell och eltejp.
 
1. Jag började med att stoppa hatten i en liten plastpåse som jag klippte upp och tejpade med maskeringstejp för att få en snygg/skarp sprayfärgskant. Sprayfärgen är till för att skapa en reflektor till lampan så att ljuset studsar och sprids snarare än sväljs av den svarta filten, jag använde kopparfärg som jag hade hemma men andra lämpliga reflektorer är vit, guld eller silverspray. Tänk på att vara i ett välventilerat utrymme och måla! 2. När färgen torkat avmaskerade jag hatten och använde lampsockeln som mall på insidan och ritade en cirkel i mitten. Sen skar jag snitt i cirkeln så att det blev små tårtbitar/flikar, ganska tätt så att hålet skulle sluta tätt runt sockeln. 3-4. Pressa sockeln från utsidan av hatten så att alla flikar böjer sig inåt. 5. Tejpa ett par varv med eltejp runt flikarna så de döljs och hatten sitter fast på lampsockeln. Voila! En lekfull lampa som ger karaktär till rummet.
 
Foto: Sara Zetterström, Little miss fix it
 
Nu ska vi åka till IKEA, kronljusen är slut och det är ju nu vintern ska komma sägs det.

Kommentarer
Postat av: jennie

Wow, snyggt! Och så härlig detalj i ett personligt barnrum! :-)

Men rullgardinen! Jag brukar inte vara den som frågar bloggar var alla saker de visar upp är köpta, men nu kan jag inte låta bli. Rullgardinen! Vi som precis ska köpa rullis till sonens rum, jag dog finhetsdöden av denna! Var hittar jag en sån?

Har precis lyssnat på er senaste pod, jag hänger på som trogen lyssnare även i år! Jag gillar er blandning av jobb, karriär, inredning och hemmaliv! :-)

Svar: Hej Jennie!Tack för din kommentar! Trodde att jag gjort ett inlägg om rullgardinen men hittar det inte nu?? Håll utkik i morgon så kommer ett inlägg om rullisen. Jag svär.

Och tack söta du för att du lyssnar, och ger feedback!
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 12:21:39
Postat av: Martin

Ahhhhh! Fy fasen vad snyggt! Och roligt!
Tror inte jag behöver en hattlampa, men det kvittar. Jag ska göra en! Måste ha!

Svar: Gör´t. Ibland bara måste man :)
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 12:42:14
URL: http://martinreda.wordpress.com
Postat av: Anna

Sjukt snygg lampa!!! Måste nog också försöka göra en sådan! Rullgardinen är ju också fantastiskt fin, har för mig att jag har sett ett inlägg hos dig om hur du gjorde den, men nu hittar jag det inte. Har jag drömt det hela? Sökmotorn verkar vara i strejk också så jag kan inte söka fram inlägget via bloggen.

Sara, kan du hjälpa mig, har jag bara drömt att det finns ett inlägg om tryck på rullgardinen eller, hur hittar jag det?

Vänliga hälsningar Anna

Svar: Anna, jag tänker detsamma. Det blir ett rullgardinsinlägg imorgon. Promise.
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 20:39:26
Postat av: Stina

Åhhh älskar ALLT du gör! Utkik imorgon efter rullgardinen helt klart!!

Svar: Haha, rara du. Rullisinlägg kommer på e m!
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 21:23:07
Postat av: Anna

Underbara ord på rullgardinen! Såg filmen citat kommer ifrån (eller boken rättare sagt) viktigt att alla, framför allt barn får detta sagt till sig!

Svar: Ja verkligen, små viktiga ord bygger stora trygga människor :)
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 22:02:29
Postat av: Lisa

Fantastiskt lampa! Tack för guiden. Måste testa att göra en själv. Jag tror det var på instagram du skrev om rullgardinen - ser fram emot guiden imorn :)

Svar: Varsågod! Ja, precis, Insta var det. Kommer ett inlägg i e m :)
Little Miss Fix It

2014-01-12 @ 22:26:46
URL: http://pyssellisasblogg.blogspot.com
Postat av: michaela- mamma till tre 💗

haha. men cool!

2014-01-14 @ 10:03:43
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Marie Andersson

Hej!

Nu ska jag äntligen få göra mina egna hattlampor till sonens rum. Men en sak slog mig.. Brandsäkerheten, blir den varm eller vad för slags glödlampa har du i? :)


Svar: Hej! Vad roligt med DIY.Jag har en lågenergilampa som inte blir varm just för att inte utmana brandsäkerheten. :)
Little Miss Fix It

2015-03-16 @ 21:00:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback