Andra bullar...

Igår bakade jag och en av mina rumskompisar kanelbullar. Jag gjorde klassiska snäckor och hon gjorde avancerade snurror.

Goda blev de båda sorterna, men jag vet inte om det berodde på att mina låg och svalnade för länge på galler för just då var snäckorna lite mjukare. Doften är som alltid svårslagen.

Mums!

andra bullar
Foto: Little Miss Fix It

X-jobbsfrossa

Var på mitt första företagsmöte, inför vårens examensarbete, i fredags. Frödinge mejeri vill ha nya förpackningar och smaker. Blev otroligt väl bemött och jobbet som sådant kan nog bli både kul och lärorikt. Det är dock mitt fjärdehandsalternativ...

Jag hoppas att mina högprioriteringar inte är sämre... det får denna vecka utvisa.

Inspirerande färgklick

Mönster
Foto: Little Miss Fix It

IKEA säljer en hel hög med fina och inspirerade böcker till ett förmånligt pris [särskilt till dig med familykort]. Eftersom jag bland böcker är som ett barn i en godisaffär kan jag sällan stå emot, för böcker kan man väl aldrig ha för många av?! Den senaste i raden är den här skönheten som med sin sammetstextur på framsidan var totalt oemotståndlig.

Tricia Guild är en vår tids främsta inredningsdesigner. Hon har de senaste 30 åren haft ett oerhört stort inflytande på heminredningen i väst-världen. Hon är ju känd för sina färsprakande textilier, och hennes 10-tal böcker är precis lika färgsprakande och inspirerande.

Den heta mönstertrenden som vi är mitt uppe i väller över av ränder, stora blommor och barocka krumelurer och mycket starka färger. Huvudet på spiken för Tricia.

I sin nya bok berättar hon om ursprungen till mönstren, om inspiration bland annat från Indien, Sydamerika, Frankrike och Sverige. I flera hundra bilder visas hur mönster helt kan förändra ett rum eller en möbel. Man får tips och bakgrund -men framför allt inspiration!
Boken är uppdelad i sex kapitel som beskriver mönstrens historiska utveckling längs Sidenvägen via organiska, föreställande och geometriska former till inspirationen från Indien och indianerna längs den syd-amerikanska Inkaleden.

Boken är så fin att jag inte ville gömma den i bokhyllan, utan istället ha den som ett konstverk som lyser upp en del av vardagsrummet. Dessutom älskar jag rött och rosa ihop.

 


Dagens lunch

Efter dagar av kalasande var det dags för en fräsch och lätt lunch. Kycklingsallad. Lätt men ändå mättande.

  • Isbergssallad
  • Rukkolasallad
  • Paprika [oftast röd eller gul]
  • Körsbärstomater
  • Gurka
  • Majs
  • Röd lök
  • Stekt kycklingfilé
Skålen köptes på IKEA runt 1998.

kycklingsallad
Foto: Little Miss Fix It

Hello Africa

Torsdagen den 15:e februari är det premiär för Hello Africa, Kanal 5's nya programserie med hela sveriges mysigaste hantverkare.

Johnnie och Mattias blev rikskändisar som målaren och snickaren i inredningsprogammet Roomservice, nu är de så populära att de får en andra programserie där de har huvudrollerna. Personligen tycker jag det är charmen och hjärtligheten mellan "gotlandssorken"  och "08:an" som gör programmet så sevärt. Det känns som om de är sig själva och de bjuder på det!, och oj vad det räcker långt!

Jag fullkomligt avgudar Roomservice. Jag tyckte även jättemycket om Malmvägen, som sändes våren 2006, så nu ser jag verkligen fram emot att följa deras projekt där de ska bygga en skola i Etiopien.

Glöm inte att bänka er i soffan klockan 20.00 den 15/2!!!

                                           hello africa
                                            Bild: kanal5.se

Whitelines

Hittade dessa på Dillbergs! Föredrar du, som jag, olinjerade anteckningsblock men har lite svårt att skriva rakt? Då är det perfekt med whitelines. Som namnet antyder; papper med vita linjer som stöder men utan att störa när man skriver, och som inte syns vid kopiering.

Ganska dyra, 300 st A4 i ett limmat block för 200 kr. Men det kanske gör en mindre slösaktig också...

Whitelines
Bilder: whitelines.se

Tulpaner

Vad är en födelsedag utan blommor? Ganska färglös.

I torsdags, den 18:e januari, var det Tulpanens Dag. Under perioden januari - påsk handlar svensken 1 miljon tulpaner om dagen. Wow!

En liiiiten liten del av alla dessa, 30 st röda, fick pryda vårat frukostbord. De står fortfarande och ser alldeles gudomliga ut!

tulpaner
Foto: Little Miss Fix It

Presenten

Denna presentångest! Att ha en begränsad budget, en vision, och en sambo som själv skaffar det han vill ha, kräver ganska mycket tankeverksamhet. Mycket funderande och  många frågor och slutligen oändligt mycket nätsurfande! Men till slut hittade jag presenten som jag tyckte fyllde mina kriterier;
  • intressera födelsedagsbarnet
  • upplevelse snarare än pryl
  • mervärde, ökad kunskap
  • helst något vi kan göra tillsammans
Rent a chef blev den perfekta gåvan! Jag gav bort en livs levande kock! För en kväll kommer en gourmetkock hem till vårt eget kök. Tillsammans lagar vi en trerättersmeny [som jag redan beställt]. Med sig har han alla råvaror och utrustning som behövs.
Detta betyder ju, förutom att maten kommer bli nåt alldeles x-tra, att hemligheter som tricket att choppa ex. örter så där supersnabbt utan att skära fingrarna av sig, eller vad att "sautera" , "bräsera" och "blanchera" egentligen betyder på ren svenska, kommer att kunna avslöjas...

Som grädden på moset [eller ska jag säga som rabarberconsommén på vaniljpannacottan...] får födelsedagsbarnet ett alldeles eget tjusigt förkläde!

Som att gå på finrestaurang men istället för att betala överpriser för vinet du aldrig provat, kunna köpa det i förväg på systembolaget. För det gör din kock också... tipsar om lämpligt vin till maten. Dessutom kan du duka bordet precis så som du vill ha det!

I paketet fick den matlagningsintresserade Kärleken ytterligare en Globalkniv till samlingen, och själva presentkortet [ja för den fysiska kocken kommer inte förrän om några veckor] som ett vitsigt recept: "FÖDELSEDAGSPRESENT 30 portioner .. etc."

Ett hett presenttips!

Presenten
Foto: Little Miss Fix It

Födelsedagsfirande 30 ggr om!

Så var dagen äntligen här... Kärleken fyller yngre medelålder [Scchhh, säg inte det så han hör.. ;-)]!

Så här såg frukostbordet ut imorse. Sång och isfackla stod på repertoaren!

Den fiffiga idén med presentpapper som en färgglad löpare ovanpå linneduken fick jag från världens bästa Husmus.

Födelsedagsmorgon
Foto: LMFI

Istället för tårta

I år var jag sugen på att baka något fräscht istället för att köpa födelesedagstårtan som vanligt. Jag frågade Kärleken om morotskaka var något som föll på läppen. Det gjorde det. Så för första gången testade vi det receptet i min favoritkokbok från Arla. Har annars använt den flitigt sedan den utgavs 1999.

"En krämig variant av morotskaka. Håller sig i flera dagar." Som det står i receptet.

Jag följde receptet så när som på de färska jordgubbarna som jag tyckte piggade upp dekorationen. Den blev vacker att titta på, hoppas att den smakar också... hade nog förresten lite mer än 300 g rivna morötter... det stod ju "ca", och saftiga kakor är godare än torra!

Snart får vi veta...

Morotskaka
Foto: LMFI

Hemlisar...

Tack och lov är det bara en dag kvar nu. Kärleken fyller år på måndag och hu vad dålig jag är på att smyga med presenter för honom!

Förra året försa jag mig, men tack och lov blev inte årets present "färdig" förrän för ett par dagar sedan, och denna korta tid hoppas jag kunna knipa igen...

Det är ju bara det att jag tycker att presenten är så k[l]ockren... och är lite exalterad över det, och vanligtvis är ju han den första jag berättar spännade saker jag är med om för.

Pjuh! Bördan är tung.

Kaket
Bild: gettyimages.com

Snabbt, snyggt [& smaskigt?]

Redan under min gymnasieperiod flyttade jag till en egen lägenhet, långt ifrån föräldrars åsikter och matlagning. Därför föråt jag mig nog på nudlar för sådär en 10 år sen...
Har sedan dess haft svårt att få i mig något nudelliknande, om det inte serveras på en thai- elller chinarestaurang.

Men! Var på nyöppnade lågpriskedjan Netto och handlade mat häromdagen. Då sprang jag på dessa snabbnudlar, och ja, det var den snygga formen jag föll för:

nudlar
Foto: Little Miss Fix It

"Tillagning:
Strö alla ingredienserna över nudlarna. Tillsätt 4 dl kokande vatten, lägg på locket och vänta 3 minuter. Rör om och servera!"

Det smakade inte så tokigt som jag förväntade mig. "Läckert" skulle vara att överdriva, men helt okej. Det känns jättelyxigt att allt finns i förpackningen:  nudlar, kryddor, olja , gaffel och servett.  Man behöver endast kokande vatten [vilket man kan få från t ex. en kaffemaskin].

Något som däremot känns väldigt bakåtsträvande är all onödig förpackning. Små plastpåsar kring både servett gaffel och kryddor. Var är miljötänket?

Som en nödlösning emellanåt rekommenderar jag dessa till vilken student som helst. 5:- och lite vatten, måltiden är serverad!

VårFormex 2007

VårFormex

Idag öppnade Formexmässan i Stockholm! Åhh jag önskar jag kunde vara där.

Redan har "bästa monter" utsetts. Tre kategorier premierades:

Koncept : vinnare Mateus Stock

Orginalitet: vinnare .u.-it's you

Uppmärksamhetsvärde: Mr Plant

Eftersom jag missar denna inspirationskälla ser jag verkligen fram emot Möbelmässan!

Bild: Pressbilder Formex, montage LMFI

Helgarbete?

Ibland jobbar jag med "pluppen" [lap top'en] i knät. Förutom att det kan var lite vingligt brukar jag efter ett tag få pausa för att värmen den avger gör att det känns som om låren håller på att brinna upp!

En perfekt lösning på detta problem hittade jag på Bosign. Kuddbrickan för knät har ju funnits länge, men att använda den som databord är en smart "produktutveckling".

På Bosign kostar denna Lap Tray 445 kr.

Med denna arbetsplats känns det inte så jobbigt att jobba på helgen, om man kan stanna i sängen menar jag!


lap tray
Bilder: bosign.se & google.se

Ouch! by ko-ko-no

Secret Crystal heter detta superläckra halsband från Ouch! by ko-ko-no.
Det som från början startade som ett litet svenskt företag som sålde mobilsmycken har idag blivit ett etablerat varumärke. Enligt hemsidan är ko-ko-no det japanska uttrycket för individ, och Ouch! är hur det känns första gången du ser just ditt smycke...

Halsbandet är 90 cm långt och har ett lås och hänge med kristaller.

Berlocken är öppningsbar och innehåller små hemligheter eller hälsningar.
Secret Crystal hittar man på SAS Web Shop för 1379 kr.

Kanske har du en hemlighet? Nu vet du också det perfekta stället att gömma den på...

Secret Crystal
Bild: saswebshop.se & ouchbyko-ko-no.com montage av LMFI

Fyra nyanser av brunt

Belysning är A och O inom inredning och jag tycker att det är jättespännande med lampor, det kan vara ljuset som gör hela skillnaden!

I sovrummet har vi länge varit utan allmänbelysning, det har liksom inte varit något som passat. Det var innan min kollega gjorde ett felköp och taklampan Franz [tillverkad av Globen och säljs bl. a av Åhléns] hittade hem till oss.

De bruna fransarna är som gjorda för att harmoniera med gardinerna från Åhléns, och helt plötsligt fanns det en plats för lotus-tavlan som jag målade 2005. Tillsammans med väggarnas cappuccinofärg känns hela rummet enhetligt och ombonat, och inte alls murrigt och tråkigt som man skulle kunna tro.

En jätteläcker detalj är det randiga skuggspelet som påverkar hela rummet.


sovrummet
Foto: Little Miss Fix It

Borta bra...

Efter lite shopping på stan lämnade vi Visby centrum. Solen var på väg ner och kastade sitt varma ljus över stan. Vyn som uppenbarade sig på väg ut från parkeringen gjorde att jag skapade bilkö...

Jag var bara tvungen att leta fram kameran och ta en bild. Det var så vackert!!! Ringmuren i all sin prakt.
Jag kommer aldrig kunna se mig mätt på  Öster gravar. Så här års borde det vara fyllt med snö, men det är ju nåt galet med klimatet i år. Men vackert är det, med eller utan snö.

Som jag sa en gång när vi körde av båten efter lång semester på fastlandet; "-Ens hem är där ens skor bor..."

Mina skor bor i Visby.

Borta bra...
Foto: Little Miss Fix It

Klister

Såg reprisen av "Klister", ett för mig, nytt tv-program. Ett PYSSELprogram!! Åhh jag älskar sånna.

Klister sänds i SVT1 på måndagar 18.45 med Karin Mannerstål och Peter Nylander. Jag gillar verkligen Karin Mannerstål.

karin & peter
Bild: svt.se

Porträttlikt

När jag lämnade Wismar fick jag med mig oförglömliga presenter hem. Bl. a en skiva med sköna låtar från min  härliga vän Gunnar. På omslaget hade han avporträtterat mig, som en sammanfattning av tiden i Wismar.

Jag skrattade och grät om vart annat när jag öppnade paketet. Bilden är fantastisk.

Så, här är hon, "äppelprinsessan med den flygande hamstern". [ibland blir det fel när man pratar ett annat språk... ;-)]

Enjoy!


Bild: Gunnar Schlee

Klockren uppdatering

Klockan verkar vara poppis eftersom priset redan stigit med 20 €...

Rättelse: Efter diskussion med en kompis som är proffs på det där med 1:or och 0:or [programmerare] besitter jag numera nyckeln till binär tidvisning och kan bara konstatera att klockan faktiskt inte visar tiden binärt... vilket jag läste på någon designsajt.

Om jag använde "old school t-shirts" vilket jag  praktiskt taget aldrig gör skulle jag lätt införskaffa mig denna!

Jag börjar ana att det bor en liten nörd i mig... :-)

nörd tischa
Bild: thinkgeek.com

Kitsch

Hittade dem för flera månader sedan men mindes inte var... Men ikväll hade jag tur under surfturen. De fanns bland allt annat kitschigt...

Som den rosa, kitschälskande royalist jag är kan jag ju inte annat än älska dessa tändsticksaskar! De blir mina för endast 15 kronor plus frakt.

Kitsch.se är hemsidan som erbjuder allt från kakeldekor till snygga tuggummin för hångelsugna. Kuvl!
[tändsticksaskarna hittar du under "accessories/matches & lighters"]

c-g & silvia
Bild: kitsch.se

inRE(d)A

Idag börjar rean på Inreda. Skynda fynda!

Klicka på bilden för förstoring!
Bild: inreda.com

2007

Idag är det första dagen på det nya året. Ett år som jag känner på mig kommer innehålla många spännande händelser. Något väldigt livsomvälvande är att jag tar min designexamen i Juni. Sen börjar allvaret. [Iiihhhhh..]

Vårterminen kommer ägnas åt examensarbete... Jag vaknade härom morgonen med en uppebarelse, en idé om hur det arbetet skulle kunna se ut. Känner mig oerhört laddad och längtar efter att diskutera mina tankar med min professor och handledare...

Gott Nytt allesammans!!!!