Läder

Jag tror att jag, och många med mig, fortfarande befinner mig lite i chock efter vansinnesdådet som Norge drabbades av i helgen. Jag vet att liknande massakrar sker världen över så gott som dagligen men det blir först när det kommer så otroligt nära som det faktiskt känns fruktansvärt på riktigt, sorgligt men sant. Mitt i de tragiska efterdyningarna är det svårt att blogga om så banala saker som inredning varför det varit lite tyst här på bloggen. Men kärlek känns mer politiskt korrekt att prata om och igår firade jag och Jesper vår 3-åriga bröllopsdag. ♥ Vi har klarat av både bomull och papper och nu är vi framme vid ett av mina favoritmaterial - läder. Vi firade med att förbanna SJ som stal 1.5 h av vår dyrbara kvällstid (mitt tåg var sent, igen) och sen äta en god middag på stan. Skinn och läder är ett fantastiskt material som bara blir finare med åren och jag är särskilt förtjust i den ljusa och patinerade varianten. Här hemma har vi framför allt tre favoriter i form av stora lådor i skinn som är fyllda med allt ifrån den uppblådbara extrasängen till sybehör och stuvbitar. Andra gobitar på samma tema ser ni här i kollaget. Vad har ni för läderdetaljer hemma hos er?


Fr vä: Arne Jacobsens Svanen via Pick Up Studio, Laptop-fodral från P.A.P Accessories, neck bag från Royal Republiq, skinnväska via Pintrest och Lisa Hillands skinnpuff som jag såg på möbelmässan i Milano.

Mitt i min högst oproblematiska lilla tillvaro med shopping, lunch på stan, färgval och godisätande sköljer nyheten om massakern i Norge över mig med full kraft. Mina tankar finns hos de drabbade i vårt grannland och jag undrar stilla vad är det för otrygg värld vi lever i...

Rysk roulette med färgpalett

Igår landade jag på "slätta", ja de säger så västgötarna, hemma hos Hildur/Fixa&Dona i hennes nya hus. Detta hus som familjen Blad köpte i mars och som genomgår en totalrenovering. Mycket är klart men inte allt (åh det är så fint, följ renverigen på bloggen) och denna helg ska hon och jag sätta tänderna i framför allt den stora "omöjliga" hallen på 25 m². Inte för att Hildur behöver hjälp precis, hon är både grymt händig och fantastiskt duktig på inredning, men det blir ju så mycket roligare när man är två och ett bra sätt att umgås också! Och ni vet ju själva hur det kan vara med alla idéer man har för hemmet - ibland är det liksom bra att bara ventilera de med någon, att ha ett bollplank. Så nu på morgonen har vi dividerat om färg fram och tillbaka, pjuh det är inte lätt så ibland får man skjuta från höften och bara prova. Nu blir detl färgaffärsbesök och en inspirationsrunda i Skövde. Jag måste ju fota det härliga stället vi käkade middag på igår. Stay tuned...


Foto: Sara Zettertström i hallen hos fam. Blad

Packar pappas kappsäck...

Hurra för pappa på 60-årsdagen! Ja, idag fyller min pappa år men han har rymt och vill inte bli firad den lille luringen. Istället packas här kappsäcken för att fara till Tibro och spana in Hildurs nya casa. Med tanke på hennes renoveringsvår så blir det en all work no play-resa ha-ha. Nejdå, när vi jobbar ihop så blir det alltid väldigt roligt! Så blir det tyst på bloggen så beror det bara på att jag har svårt att få ur spackeldammet ur frisyren eller nåt. Trevlig helg!
Foto: googlade på kappsäck och fann denna på Tradera.se Oh my what a beauty!

Fruntimmersveckan

Igår inledde Fredrik fruntimmersveckan och vid fem imorse studsade Jesper in i sovrummet med en ljuvlig ask pralinerSara-dagen (vilken romantiker har gjort en face off på min man?)! Jag hade gärna haft den på jobbet när jag nu ska starta dagen efter en sömnig tågtur men hur kan man egentligen med att öppna en så fint tillsluten liten ask?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Ordning & reda

Long time no see måste jag säga för här har det inte slitits på bloggverktyget precis. Sorry. Som för att köpa mig lite mer tid (eller om det var en förhoppning om att bli mer organiserad) så skaffade jag mig en ny kalender lagom tills jag började mitt nya jobb i juni. Det snyggaste och mest prisvärda alternativet i Kalmar är utan tvekan Ordning & Redas A5-kalender så en sån skulle det bli nu när en större organisation kräver ett större utrymme för möten, kom-i-håg's och minnesanteckningar. Juni var ju inte precis den optimala byta-kalender-månaden eftersom de vanligtvis sträcker sig jan-dec eller aug-juli så gissa om jag blev glad när Annika som har butiken erbjöd mig att få den lilla oranga 2011:an på köpet om jag köpte den stora svarta 2011-12. Så äntligen idag är vi framme i vecka 29 och jag har ägnat kvällen åt att föra över viktigheterna i the one and only big black book. Än en gång, tack Annika! Hon är smart den kvinnan (men så är hon gammal Ikean också) och det är inte utan att man får sträcka lite på sig när Ordning & Reda endast har butik i Stockholm, Göteborg, Malmö och, just det, Kalmar.


Foto: brusiga snap-shots av Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Söndagsmorgon - semestermorgon?

Om jag inte visste bättre skulle jag tro att jag har semester för idag känns denna söndag som en riktig semesterdag. Men än får jag hålla mig till tåls, för min semester börjar först i augusti och lika bra är väl det för nu ligger det spännande uppdrag på jobbet framför mig. Hela den här byta-jobb-processen gick väldigt fort för mig, vi pratar bara några veckor från erbjudande till verklig start och det tackar jag både IKEA kalmar och ICom för, för om det är något jag har svårt för så är det att tålmodigt vänta, om något ska hända kan det lika gärna ske direkt tycker jag. Jag tvekade först över att vara ny på jobbet just som semestertiden drog igång men så här med facit i hand har det varit riktigt bra. Dels hann jag precis träffa kollogorna som sen gick på semester men framför allt så har det visat sig att ju färre människor på plats desto större utmaningar och ansvar har hamnat på mig. Som plåtningen i nästa vecka till exempel; snabba puckar och få seniorer att ta hjälp av då är det bara att ta på sig ryggsäcken med självförtroende och fylla byxfickorna med engagemang för jag vet att tillsammans med AD och fotograf så kommer det bli grymma bilder trots att rookieknäna skälver. Nåväl, det där är som sagt imorgon och idag ÄR jag ledig och ska ägna dagen åt diverse fix och pyssel. Frukosten är uppäten för länge sen och nu sitter jag och Jesper med varsin laptop i trädgårdsskuggan. Han jobbar i väntan på att grannskapet ska vakna så att han kan dra igång kapsågen för att föra trädäcksbygget framåt, och jag väntar på att solen ska börja gassa så att det är legalt för en rödtott som mig att sälla mig till inomhusprojekten... Vad gör ni själva en söndag som denna fina läsare?

PS. Bilden är ren och skär lögn, för jag dricker fortfarande inte kaffe. Ibland önskar jag att jag gjorde det för just kaffe blir hemskt snyggt på bild, som Jespers cappuccino här t ex. Något helt annat än mina mjölkiga koppar te. DS


GDS - alternativ tavelram

För ett tag sen hittade jag pappröret med den fina planschen från Hagendornhagen, som jag köpte jagvetintenär, bland alla presentpapper. Inte precis rätta stället för en vacker trollslända som borde pryda en vägg. I brist på en ram blev ett par klädnypor och en kemtvättsgalge en alterntiv upphängningsanordning. Klädnypor är ju bra till mycket och om man tycker att de ser lite trista ut i sin naturliga look kan man lätt piffa upp dem och matcha övrig inredning med en färg, som jag gjorde till lampan i köket.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Dagens nyheter

Detta kommer nästan inte alls ha med inredning att göra, men om ni är intresserade av en liten vardagsbetraktelse så kan ni fortsätta läsa...

Sedan jag började att tågpendla fyra timmar varje dag har fredagar kommit att bli min absolut tröttaste dag. En fredagmorgon hamnade jag i Skånska Osby där jag fick byta tåg och åka tillbaka till Älmhult, för att jag somnade på väg till jobbet. Men nu har jag kommit på att tricket är att hitta på roliga saker på fredagarna istället för att pysa ihop i en energilös hög hemma i soffan. I förra veckan var vi bortbjudna på middag och igår fick vi stockholmsbesök av våra kompisar Ullis & Mårten och deras lilla bebis. Tänk, för snart ett år sen var vi på deras skärgårdsbröllop och nu är lilla Hugo snart tre månader... You do the math. De hade med sig en härlig och sprakande blomsterkvast med liljor, gerbera, blåbärsris, brudslöja och rosor och vi åt god mat och pratade och pratade och pratade (det är Mårtens bästa gren tror jag) hela kvällen. Om alla bebisar vore så snälla som Hugo skulle jag kunna tänka mig en 8-10 stycken! Imorse ställde hans pappa honom mitt i nyhetsflödet och jag tror bestämt att ungen hade lite tå-bira för hela dagen har man kunnat läsa en kolumn ur Dagens Nyheter på högerfoten.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix it

På Kwartelstraat i Eindhoven

När vi var i Eindhoven hälsade vi även på hos värdparets svägerska/syster Loes [loose], hennes blivande man Joost [djeust] (det tog mig ungefär två dagar att få till den rätta holländska uttalet) och illcharmiga mopsen "Mosee". De bor i ett parhus, som för mig kändes typisk holländskt med sitt bruna och vita tegel, och har storslagna planer för renovering/utbyggnad. Faktiskt så var renoveringen av blivande matsal/vardagsrum i full gång som ni kan se på en av bilderna.

Loes är arkitekt (utbildad på Design Academy) och har ritat om huset själv. Förutom att jag är extremt svag för exteriören och den framknackade tegelväggen i trappan så gillar jag blandningen av gammalt och nytt - som spegeldörrarna och trappräcket i hallen som möter det minimalistiska köket. Kolla vilka häftiga element som Loes ritat i golvet bakom kökets bardel. När man behöver dammsuga lyfter man enkelt på gallret. I badrummet avslöjades en ovanligt lyckad preliminärlösning, man hade nämligen förälskat sig i svindyra kranar och duschblandare och för att bygget inte skulle försenas satsade man på dessa och valde att tillfälligt göra handfat av två fruktskålar (8€/st från Hollands motsvarighet till Ica, typ) som man borrade hål i. Hur fiffigt som helst. Jag ser verkligen fram emot att få se huset i sin nya skrud, åtminstone delvis, nästa gång vi kommer och hälsar på.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Vägglampa etc...

I min jakt på avstamp inför ett jobbprojekt fastnade jag häromveckan för Sibella Court's bok Etcetera. Den fyllde sitt syfte, jag fick igång kreativitetshjulet, men jobbprojektet tog sen en helt annan vändning än vad boken hade att erbjuda för som det så ofta är med inspiration - man vet aldrig riktigt var man hamnar. Tänkte dock dela med mig lite av det som fastnade från boken, som denna fina variant av "sänglampa". Gillar idén att skriva en rad på insidan av skärmen, något att upptäcka först på nära håll. (Jag har ju en förkärlek för små överraskningar, när det kommer till inredning skall tilläggas, obehagliga dito göre sig icke besvär.) För att inte tala om upphängningen och ännu bättre blir det ju om man kopplar in den också så att den fyller en funktion. Författarinnan själv verkar ha en grav faiblesse för vägghängda taklampor, vilket huserade på var och varannan sida i boken men personligen föredrar jag nog att göra något liknande på en enstaka plats och lite mellanmjölks-trist ursäkta mig med att lagom är bäst.


Foto: faksimil av boken Etcetera av Sibella Court

På Stratumsedijk i Eindhoven

Jag tänkte bjuda på lite hemma-hos-reportage så här på lunchen för under midsommarhelgen hade jag ju nöjet att besöka två, på olika sätt, härliga hem i Holland. Först ut är Maria & Melles bostadsrätt på 2 rum och kök. När jag tittade igenom bilderna insåg jag att jag bara har fotat det öppna köket/vardagsrummet, vilket ju självklart inte gör hela lägenheten rättvisa men ni får fantisera ihop resten själva.

Först måste jag bara säga att jag och Maria (och ytterligare en pingla) var sambos under vår studietid. Trots detta hade jag ingen riktig uppfattning om hennes "inredningsstil" eftersom studentfyran mest bestod av ärvda, lånade eller på annat sätt ihopsamlade i-brist-på-annat-möbler och IKEAs budgetalternativ. Därför blev jag riktigt exalterad över deras fina hem och jag är inte mindre stolt över att veta att jag via bloggen har inspirerat till ett och annat inköp. Jag låter (de sjuttioelva) bilderna prata för sig själva, men här är alltså vardagsrum och kök i en öppen planlösning med, en midsommarhelgen till ära, flaggpimpad utgång till en stor terass som på sommaren (under soliga dagar) fungerar som ett extra rum. Sedan köpet i augusti 2010 har alla ytor (golv, väggar, tak) renoverats och köket bytts ut. Det jag gillar mest med lägenheten är: det genomgående golvet som gör att den känns större än sina 60-plus m², den lätt gråbrutna väggfärgen, den fiffiga lösningen att bygga in högskåpen i ett intilliggande förråd för att öka ytan i köket och att de valt att hålla antalet pryttlar på en låg nivå (okej, jag bäddade undan madrassen vi sov på och flyttade upp den fina röda vattenkokaren på fläkten men annars ingen "styling" innan plåtning). I sovrummet finns en stor bokhylla och en ännu större garderob som gömmer det mesta, ett klokt val då mycket saker på en liten yta annars lätt gör att det ser jöckigt ut. Jag gillar även att de använt en stark och glad accentfärgskala till allt det ljusa. Det är även fint att sätta kryddor i annat än standardkrukor, här står persiljan i en skål från senaste kollektionen från Filippa K (som f ö känns roligast på länge). Personligen är jag dessutom dökär i krukan som står i tv-hörnet (Mossi du glömmer väl inte att kolla upp den?) även om kaktusen i den nästan gav mig mardrömmar ha-ha.

Nu råkar jag veta att detta hushåll är på jakt efter både nytt soffbord och tv-bänk så vet du med dig något som skulle passa det här hemmet (svenskt funkar bra då de snart kommer på besök) kan du väl skriva en kommentar!


Foto: Sara Zetterström


Holländska traditioner

Den främsta anledningen att vi firade midsommar i Eindhoven var ju för att min kompis Maria inte var helt nöjd med att missa firandet i Sverige (plus att vi var väldigt nyfikna på att se deras nya hem såklart). Så snapsvisor och sill enligt sed a la Svedala, men jag fick även ta del av lite holländska traditioner. Visste du t ex. att när man tar studenten så firar man Geslaagd och hänger ut en skolväska utanför fönstret eller i flaggstången. En annan rolig grej är alla varianter av storkar som kommer på besök när holländarna får barn. Jag såg uppblåsbara varianter och även de som hade byggt bo men en av de roligaste som jag dessutom lyckades fånga på bild var den här. Denna stork kraschlandade visst med ett litet gossebarn (med reservation för eventuella holländska språkvurpor)!
Foto: Sar Zetterström, Little Miss Fix It