Sista dagen på IKEA Kalmar

Nu kan jag äntligen berätta att jag har fått nytt jobb! Imorgon jobbar jag min sista dag på IKEA Kalmar för att i nästa vecka börja på ett annat bolag inom koncernen - IKEA Communikations (ICOM) i Älmhult. Långt att pendla, och inte samma goa lilla gäng av kollegor som nu, men efter fyra år i Kalmarvaruhuset är jag mer än redo för nya utmaningar, utveckling och en stooort nytt gäng av kollegor. Jag har nog inte riktigt fattat det än men när jag landat i tanken på att jag ska vara med och producera Sveriges, och nästan hela världens, mesta trycksak - IKEA-katalogen.
Då måste jag nog nypa mig lite i armen...
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

The wife

I köket har Jesper en rolig skylt.
Det är inte det att jag inte kan laga mat, jag vill bara inte...
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Same same?

Jag snubblade över någon privatpersons snapshots på någon blogg i samband med IKEAs lansering av KRYDDSTARKT och reflekterade redan då över att halsbandet på AGUST såg annorlunda ut i verkligheten än på pressbilderna. När jag sen fick mitt egna fina bord glömde jag bort det men så blev jag påmind häromdagen. På pressbilden är pärlorna mindre och betydligt fler, och även färgerna ser annorlunda ut (främst den gula och turkosa). Faktiskt så är proportionerna mycket snyggare med de mindre pärlorna och jag känner mig lite snuvad på konfekten. Förmodligen rör det sig om kostnadsbesparingar, eller att det är en prototyp plåtad på pressbilderna men det svider lite ändå för det känns som falsk marknadsföring. Jag undrar vad som hände på vägen?

Foto: t v IKEA, t h Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Åsby hem & trädgård

Idag har Caroline och jag varit på grönbete, busungarna stannade hemma och vi åkte till Åsby hem & trädgård. Jag har aldrig varit i Hallstahammar och än mindre på Åsby förut och för ett ögonblick trodde jag att det var en vanlig handelsträdgård så döm om min förvåning när jag kom in i en 600m² stor inredningsavdelning mitt i växthuset där Bruka Design, Af Swedala och Glittering Home of Sweden var några av de varumärken som säljs i inspirerande miljöer. Jag pratade med gulliga Linda som jobbar på inredningsavdelningen, hon berättade att man började sälja inredning för fem år sen och att man idag har en tämligen unik blandning av växter och heminredning. Dessutom finns det ett mysigt café i mitten av butiken och jag gillar verkligen konceptet. F ö vet jag ingen som är så effektiv som Caroline, hon är den typen som duschar och dammsuger samtidigt om ni förstår vad jag menar så innan jag visste ordet av det hade vi inom loppet av några timmar både fikat, handlat växter och hunnit med en rundtur på nya IKEA Västerås, men vad som följde med hem därifrån får jag visa en annan dag.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Blind date

Gästrummet var redan upptaget när jag kom fram till bästisfamiljen igår, en viss AGUST stod bredvid sängen och gratulerade mig. Bästisen hade lejt bästismannen att åka till det det stora möbelvaruhuset med den begränsade upplagan, gudsonen ritade en teckning, mannen monterade medan bästisen inredde det nybyggda rummet och guddottern bjöd in till dop och gjorde blind daten möjlig. Nu har AGUST och jag delat rum en natt och förälskelsen har redan börjat utvecklas till kärlek. Det bästa är att denna snygging får följa med hem till Kalmar på söndag. Men Jesper då? tänker ni. Ja, han är inte den svartsjuka typen utan har varit en del av konspirationen i flera veckor...
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix it

Mot Sherwoodskogen

Nu tar jag helg och vi styr kosan mot söndagens dop i Sörmlandsskogarna. Jag har äran att bära fram den här lilla karamellen i kyrkan, läsa dikt och hålla i ljus och sånt som hör till. Packlistan via sms talar sitt tydliga språk:
"Dopkläder, tandborste, handduk, mysbrallor (viktigt) kortbyxor (ska bli sol), kamera."

Jag ska vara uppklädd och nerklädd, ren och solbränd. Åsså ska jag fota mycket förstås... Det blir min helg det, hoppas att ni andra får en minst lika bra!
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

33 i bilder

Tack för uppvaktningen här på bloggen, via telefon, post, sms, och facebook! Jag som är barnsligt förtjust i att fylla år kunde knappt sova efter alla gratulationer igår! Den bästa uppvaktningen stod Jesper för och lyckades med ett all time high-firande som hade alla rätt. Finaste! Här kommer 33-årsdagen i bilder:

Förutom ljuvlig nybakad tårta och paket på sängen så möttes jag av ett pyntat kök. Ballonger är härligt festliga!

I Tove Adman-hjärtat låg det "skräp" som visade sig vara ledtrådar och om ett par veckor blir det fredagsmys på Österlen!

Kollegorna fick morotskaka.

Från bästa svärföräldrarna kom denna ljuvliga tegelsten som ett enormt paket på posten. Inspiration i massor och fantastisk som bordssmycke.

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Idag firar jag snyggsiffrigt.


Ett drömkontor att jobba hårt för

Jag hittade ju aldrig bilden från RUM interiør design igår, men idag fanns den plötsligt där på ferm LIVING-bloggen. Jag njuter av ALLT på den här bilden, t o m sladdhärvan under bordet ser för tusan snygg ut! Studiohyllorna på väggen, lamporna från Louis Poulsen och Richard Lamperts Eiermanntisch. (Lampert producerar sedan 1995 Egon Eiermanns bord ritade på 50- och 60-talet.) Richard Lampert så ska ni förresten få se mer av i ett kommande inlägg. Ohh, cliffhanger, cliffhanger...

Foto: Skärmdump från ferm LIVING-bloggen

Fint från ferm LIVING

Igår skämde jag bort mig ordentligt med lite köpemagasin. De inredningsmagasin jag prenummererar på kommer ju oförtrutet varje månad och ibland är det bra med nya infallsvinklar. På inredningsfronten blev det danska RUM interør design som premiärshoppades och ett av reportagen var från Trine Andersens, grundaren av ferm LIVING, hem och kontor. Tyvärr hittar jag inte bilderna från tidningen i digital form men jag fann denna tjusiga bild på samma nyheter från företaget. Dessa små trästudios är ljuvliga i sitt raka formspråk och milda toner (läs om trenden hos Frida) och visst skulle jag kunna tänka mig ett helt gäng bakom soffan, så här på rad.

Foto: bild från ferm LIVING

På önskelistan

Veckan och helgen har i vanlig ordning ilat förbi i turbofart. Mest har jag varit ute och pysslat om landet och firat grannen som fyller år idag. Appropå fylla år så är det ju min alldeles egna högtidsdag på torsdag och jag kan inte hjälpa det men jag fullkomligt älskar att fylla år! Jesper blir alltid lite stressad när vi går in i april för då vet han att det är dags att börja tänka på födelsedagsrefrängen. Själv bekymrar jag mig (tack och lov) mindre och mindre över presenterna och tycker väl inte att jag direkt saknar något i den materiella världen. Men när man får önska så, ja då finns det ju alltid lite godbitar som gärna skulle få ligga på frukostbrickan den 19:e...
Från vänster: Pläden Crux av Pia Wallén, Bird av Kristian Vedel, Smålandskasse av Josef Franks Manhattantyg från Svenskt Tenn, plywoodmobil från ferm living, Pia Walléns silverring som ser ut som ett automattuggummi, limiterade brickbordet AGUST från IKEA, fodrade tekannan Salam av Guy Degrenne, ljuvliga ekollonvaser från Svenskt Tenn och slutligen inspirerande coffee table books en masse!

Klockren samling

I senaste numret av Elle Interiör får man i reportaget Borta bra men hemma bäst följa med innanför självaste chefredaktörens fyra väggar. Svante Öquist bor i en 50-talsvilla i södra Stockholm och bjuder på en ljuv resa av teak och möbelklassiker. Mycket danskt om du frågar mig. I vardagsrummet har familjen en klocksamling som förändras med tiden (trumvirvel för göteborgsskämt någon?) och i familjens jakt på fynd. En väldigt levande och härlig idé tycker jag, utbudet är ju enormt och det är lätt att göra samlingen personligt. Klockrent att anamma.
Foto: faksimil av ELLE Interiör nr 4/2011 Sara Zetterström, bilder av Martin Löf

Iittalas magiska mönster

Hur fint som helst är Iittalas nya serie Korento och precis som i det förra möstret Taika har Klaus Haapaniemi lyckats förmedla en lite sagolik känsla. Jag får även några odefinierade flashbacks till min tid som barnflicka då familjen hade en tjusig serie (engelskt?) porslin med laxrosa vallmo eller liknande på. Hursomhelst tycker jag att framför allt trollsländor är überfina i sitt formspråk och det är så skönt och enkelt med Iiittala för Korento betyder just trollslända på finska.
Foto: Designboom

Som man sår får man skörda

Early to bed, early to rise... Vaknade av att lägenheten badade i ljus, hur härligt som helst! Idag ska vi äta hotellfrukost på stan med ett par kompisar och sen tänkte jag friska upp mina barndomsminnen och åka på betessläpp, fast på den tiden var det ingen turistattraktion utan en helt vanlig företeelse på min dagmammas bondgård. Eftersom vi inte ska vara på hotellet än på någon timme så försöker jag hinna med att tömma fröpåsarna och så några rader, en för mig ny sorts inredningstidningar - med trädgårdsfokus kommer väl till pass i denna odlingsdjungel. De fina zinkskyltarna fyndade jag på IKEA för några år sen och jag visste väl att de skulle komma till användning!
Foto: Sara Zetterström

Jesper - tantblommor 0-1

Känner mig definitivt redo för sängen trots att det är lördagkväll och klackarna borde vara i taket. Det är i och för sig kanske inte så konstigt eftersom jag varit utomhus i tio timmar i sträck med fingrarna nedstuckna i myllan, och för en innepotatis som jag är det lite av årets rekord. Efter ett notoriskt grävande, skyfflande, bärande och vattnande kunde vi avsluta med grillat i kvällsolen. Bloggen har visst tagit en ny vändning lately och rider på något som liknar en grön våg av odlingsanda och mat. Trots att tyngdpunkten hos Little Miss Fix It ligger på inredning så hoppas jag att ni inte misstycker, utveckling är ju något bra, men oroa er inte det kommer varken att bli en trädgårds- eller matblogg. Som rubriken antyder så har ett slag utspelat sig här på Folkungagatan. Slaget om pelargonierna. För tredje våren i rad har jag tjatat om att få skaffa oss några Mårbacka som jag tycker är så vackra men Jesper har envist lagt in sitt veto mot dessa "tantblommor". Nu när jag har odlingar utomhus fanns det inte längre något som hindrade - luften är fri, och nu står de små sötnosarna bredvid odlingsbäddarna och ser lagom tantiga ut. Om man går riktigt nära kan man nog höra dem gnola på We are all the winners...
Foto: Sara Zetterström

Kanelbullsbruschetta

Det bästa med att vara vuxen är att ingen kan säga att man inte får äta dessert till frukost! Så efter att inväntat makens sovmorgon gjorde jag kanelbullsbruschetta, en efterrätt som är superenkelt och härligt frisk med färska bär och syrlig grädde.
Så här gör man:
(4 port)
  • skiva två kanelbullar så det blir överdelar och underdelar, stek eller grilla dem med smör i panna
  • vispa 1 dl grädde lagom hårt och blanda i 1 dl grekisk yoghurt
  • riv 1 dl vit choklad (eller mandelmassa om man föredrar det) och vänd ner i gräddyoghurten
Lägg bullskivan på en tallrik, bred på gräddmassan och toppa med färska bär, jag brukar även ta lite frusna blåbär, det blir extra gott när de smälter i munnen. Sprinkla över lite riven choklad och pudra till sist med florsocker över hela härligheten. Njut!
För att inte mamma ska bli förskräckt så kan jag tillägga att ägg, smörgås och te också stod på menyn... ;) Nu är det dags att ge sig ut i trädgårdslandet - odlingstips mottages tacksamt!
Foto: Sara Zetterström

Tomatbebisar

Häromveckan sprang jag förbi en kartong på trottoaren med en fantastisk liten handskriven skylt om tomatplantor till salu för 7:- st och nu minns jag inte alls formuleringen men odlaren uppmuntrade inte tjuvar, det stod klart. Dessvärre hade jag ingen plånbok på mig (himlarns löpartights att vara så himla... tighta) och när jag någon dag senare åkte förbi med bilen fanns bara tomma trottoarer så långt ögat nådde och jag trodde för ett ögonblick att jag drömt alltihop. Så igår kom Jesper hem efter sin springtur med inte mindre än tre ljuvliga små tomatbebisar, för han hade minsann sprungit samma rutt och haft 30 kr i fickan. Nu står de i hallfönstret åt söder (som verkligen behöver putsas!) för att få riktigt mycket sol och värme innan det är dags att leka med de andra grönsakerna ute i landet. Det är för övrigt helgens mission. Operation: Gröna fingrar. Happy Friday!
Foto: Sara Zetterström

Kryddstarka Agust

Jag har medvetet inte gjort någon stor affär av IKEAs senaste lansering KRYDDSTARKT, en tillfällig designkollektion i liten upplaga med influenser från Indien och Vietnam. Kanske mest för att de första bilderna inte kittlade min inredningsgom något vidare men även eftersom den endast säljs i ett fåtal varuhus och är extremt limiterad (i Ikeamått mätt). Men idag fick jag syn på brickbordet AGUST och ljuv musik uppstod, tycker det är otroligt läckert och lekfullt. Jag-vill-ha! Det finns i 1152 exemplar och kostar 399:-.
Är du också nyfiken och tillhör en av de lyckliga som bor i Stockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg, Helsingborg eller Malmö så råder jag dig att hänga på låset imorgon då kollektionen släpps.

(Caroline, om du läser detta: - Happy birthday to me...)
Foto: IKEA

Vajjert för kläderna

Via Jennys hus-bloggen hittade jag mäklarbilderna på den här råa hängaren gjord av vajer, vajerlås och öglekrokar, riktigt smidig att hänga kläder på. Jag skulle gärna vilja se hur fästanordningen i taket/på väggen ser ut, men tänker man efter före är det säkert ett ganska enkelt  Gör-Det-Själv-projekt. Like it alot!
Foto: bilder från Stadshem

Trädgårdstankar

Den senaste veckan har jag flera gånger valt vägen genom kolonilotterna i södra Kalmar på mina springturer, det ser ju så fantastiskt pittoreskt och härligt ut med dessa små stugor och trädgårdar! Det ska ju erkännas att det förmodligen är tanken på att inreda en sådan där liten stuga som lockar mest och inte just att rensa ogräs. Hur som helst så har det blivit en liten jordlott i ena hörnet av vår innergård efter att en stenlagd uteplats gjort sitt och nu tänkte jag försöka gå från endast gröna naglar till gröna fingrar och anlägga ett litet grönsaksland där. Jag gick loss i affären igår och köpte både sockerärtor, rädisa, morot, dill, persilja, basilika och två sorters sallat och nu ska jag ta mig ut i solskenet och se vad det kan bli av det där hörnet. Inspiration hittade jag i bilden med de fina planteringsbäddarna så i veckan blir det att gå på pallkragsjakt!
Foto: översta bilden Sara Zetterström, LMFI och den undre bilden hittade jag via google hos Emma & co