Barnvagnsdjungeln

Jag har fått förfrågningar om vilken vagn vi ska ha så här kommer min guide genom suffletter och fjädring.

Inte nog med allt fysiologiskt som man går igenom på vägen mot en mini me, det är en himla massa praktiska saker att ta ställning till också. Som att fundera på om man valt rätt pappa till sin avkomma, om man ska tatuera in barnets namn på handleden eller vilket åkdon man ska låta sin guldklimp glida runt i de första två åren eller så. Det här med barnvagn är nämligen en riktig djungel. Förutom funktion; ligg, sitt, sulky eller jogger så ska man fundera över nytt eller begagnat, och dessutom att allt ifrån sitsar till myggnät finns i olika färger, även chassit kommer på flera modeller i ett antal utföranden. För övrigt är det ju så lätt att bli påverkad av den närmaste omgivningen. Man kan ju bli matt för mindre. Så här klarade vi expedition barnvagn:

Vår barnvagnsresa tog ungefär fem veckor från att vi första gången satte foten i en affär med bebispryttlar, ja för egen räkning alltså, tills att vi bestämt oss. Vissa vagnar har flera månaders leveranstid så vänta inte för länge med att hitta vad som passar just er.

Analysera era behov. Hur bor ni? Finns hiss? Var kan vagnen förvaras? Inomhus, i trapphuset, källaren, garaget, bilen?

Själv var jag helt på det klara med att vi skulle ha en cool trehjulig jogger, för vi är ju en aktiv familj (hey, jag sprang ju Sthlm Marathon 20.. *host* 03). Dessutom verkade de smidiga att fälla ihop vilket passar oss som bor på tredje våningen utan hiss och måste välja mellan förvaring i kallgarage, i bilen eller uppe i lägenheten. Vi kollade på dessa:

Terrängvagnar:

1. Mountain Buggy Urban Jungle Förhandsfavoriten. Den är ju bara så läcker, anpassad för både  stan och naturen.
+ lätt, snygg
- oskönt handtag
2. Mountain Buggy Terrain "Löparvagnen" med 16" däck.
+ handbroms
- tung
3. Baby Jogger City Elite
+ ihopfällbar med enhandsgrepp, lätt,  stor sufflett
- klädseln känns billig
4. BabyTravel Amsterdam
+ luftpumpade däck
- liten korgDet som fick oss att överge trehjulingarna var att alla sittdelar är framåtvända vilket ger dig mindre kontroll över barnet, man behöver t ex. stanna för att titta till och kommunikationen/talet tillfredsställs inte på samma sätt som när barnet är vänd mot föräldern. Dessutom visar forskning att små bebisar kan bli stressade av för mycket intryck, plus att det finns en större vältrisk med bara tre hjul. Men det här är ju vårt högst personliga resonemang, jag dömer ingen i sitt barnvagnsval.

Sitt- och liggvagnar:
1. Teutonia Be you! Den kompakta allroundvagnen
+ goda rekommendationer från vänner och bekanta
- tung, plastig i modellen
2. Brio Sing Så enkelt det kan bli
+ väldigt smidigt klicksystem för de olika modulerna som går att vända åt båda hållen
- stötig, känns som en dockvagn


Brio Go - "Snygg, smart och smidig för livets alla lägen" (hur kunde jag tveka?), smart adaptersystem.
+ goda rekommendationer från vänner och bekanta, bra fjädring, väldigt smidigt klicksystem för de olika modulerna som går att vända åt båda hållen, avtagbar klädsel, ställbara hjul, lätt
- troligtvis smårmanövrerad i mycket snö


Foto: egna kollage av produktbilder via respektive länkar

Brio Go den vagn som jag tidigt i processen såg, och ratade, för att den "ser så amerikansk ut" är alltså den som vi till slut bestämde oss för. Har man väl bestämt sig så är det en enkel sak att köpa de flesta vagnar begagnat, de säljs i parti & minut och man sparar slantar och gör en återbruksinsats. Vi hade t o m prutat och bestämt tid för avhämtning på vår bättre begagnade kärra.

Men så funderade vi över vad vi sparade in på: Möjligheten att fritt bestämma färg. Garanti. Andra(snarare än tredje)handsvärde och en vagn som håller för eventuella syskon. Så när Jesper slänger ur sig de smått bevingade orden: Såå som vi har kämpat, är hon inte värd en ny vagn? Ja då föll i alla fall mitt sista argument. Som tur var var säljaren fullt förstående och nu är den sprillans vagnen beställd och levereras om ungefär en månad. Vi valde vitt chassi, svart babyskydd, marinblå liggdel och röd sittdel. Regnskyddet är också beställt. Myggnät tänkte jag sy själv och åkpåse... Ja, det blir en senare historia.
Vad transporterar ni där ute era telningar i?

Kommentarer
Postat av: Anna

Vi kör också en Brio Go och är så nöjda så! Ett mycket bra val. Efter två mycket smörja vintrar kan jag meddela att det funkar helt okej bara man låser dom främre hjulen. Vagnen har också överlägset bäst lastkorg under, många avundsjuka kommentarer från vänner med andra vagnar. Vi har en åkpåse från Brio som funkat bra. Skulle jag köpa en ny idag skulle jag dock välja en med bara en dragkwdja mitt fram istället för två. Det här blev min första kommentar hos dig, gick visst igång på barnvagnsgrejen haha! Tack för en härlig blogg. Lycka till med allt!

2012-06-11 @ 23:05:26
Postat av: Sara - Little miss fix it

Ha-ha, tack Anna! Har hört fler säga samma sak om åkpåsen så det tipset tar jag med mig.

2012-06-11 @ 23:14:43
URL: http://littlemissfixit.blogg.se/
Postat av: Mia

Tror det där är ett jättebra val! Vi har en Emmaljunga City cross till våran kille och den har tjänat oss väl (vi bor låångt norrut så har rätt rejäla vintrar) men nu har jag precis beställt en ozone city från samma märke för att få en lite smidigare variant. Den är extremt lik brio go med två mindre framhjul etc. Hoppas ni blir nöjda och lycka till med bebben.

2012-06-11 @ 23:46:52
URL: http://oursideoftown.blogspot.se
Postat av: Helena

Ooooh, barnvagnsdjungeln är livsfarlig! Vi väntar nummer 2 (är 8 veckor efter dig Sara :)) och har tidigare haft en Emmaljunga City Cross men funderar nu på en Kronan. Anledningen till att vi bara tittar på "robusta" vagnar är att vi har hund och jag går gärna långa promenader i mer terräng. Är det någon läsare här som haft en "nättare" vagn (typ Brio Go, har hört mycket bra om den oxå!) och ändå powerwalkat på ängar och skogsstigar?!

2012-06-12 @ 12:38:11
Postat av: Jenny

Bra val! Vi köpte vår Brio Go 2009 och använder den fortfarande, nu till andra barnet. Det vi har älskar allra mest med den är att den är så jäkla smidig att fälla ihop, går in i vilken bil som helst, och att det är så himla smidigt att bara klicka på de olika delarna. Att den sedan är rätt jobbig i snömodd kan man leva med. Det blir bättre om man låser framhjulen. Lycka till med bebisen!

2012-06-12 @ 15:29:51
Postat av: Helena J

Vi avgudar vår Brio Go, köpte den begagnat, har funkat jättebra (instämmer i Jennys hyllningar och råd och lägger till bl a bra fjädring, färgbeständigt tyg. Dessutom en bonus att den var lite Stars Wars-ig med det vita chassit, haha! Kanske det du tyckte kändes amerikanskt...?) - vi har redan lyckats marknadsföra den till två nöjda kompispar. Borde det inte utgå nån slags bonus då...? ;) "Lobba för vagnen hos fem köpande par, välj en ny på nätet". Jag gråter lite över att den inte finns som syskonvagn till 2:ans ankomst. KUL att ni väljer olika färger på delarna, det saknade jag. Stort lycka till!

2012-06-12 @ 16:12:33
Postat av: Petra

Vi har en Bugaboo Cameleon å är supernöjd. Det enda negativa som jag kommer på är att det är svårt att lasta under när liggdelen sitter på.

Fiffigt med snöhjulen vintertid, eller ett måste skulle inte gå att köra annars.

Åkpåsen är Voksi. Superbra, ull i underdelen och dun i ovandelen. Extra plus för en extra del när barnet blir större!

2012-06-12 @ 20:33:25
URL: http://frkarp.nu
Postat av: Mrs Nilsson

mountainbuggy! Urban jungle så kjempekjempe fornöyd! og Nå som min lille H. snart er 2 elsker hun vagnen og kliver opp i den själv og roper åka åka! ja barnet tittar framåt efter 6mndr men då vil det gjerne titta framåt, se hva som händer og heja til dom som passerer. åkpose enfant 7a.m. snygg! lagom varm og lätt at tvätta.

2012-06-13 @ 10:26:39
URL: http://www.mwsn.blogspot.com
Postat av: Malin

Vår bebis kommer om några veckor så vi har inte provat vagnen än, men iallafall: Vi valde en Teutonia Spirit S3. Den är trehjulig, och sittdelen är vändbar så man kan ha barnet mot sig. Dessutom tycker både jag och min man att den är snygg.

Den verkar lättmanövrerad och alla kompisar som haft vagnar från Teutonia har varit nöjda (visserligen andra modeller).

Vi tittade också på brios vagnar, tyckte dom såg fina ut i katalogen, men trivdes inte alls med någon av dom när vi väl kände på dom i affären.

2012-06-13 @ 14:18:17
Postat av: Victoria

Åh vad roligt, jag är en riktigt barnvagnssucker! ;) Vår första var en ICandy Apple jogger, trehjuling med lufthjul OCH vändbar sittdel. Vagn nummer två, en Urban Jungle. Vagn nummer tre, En Brio race, Vagn nummer fyra, Mountain buggy Swift. :)Hoppas ni får den nya Brio Go som det kommer finnas vinterdäck till, kan vara bra att ha! :)

2012-06-14 @ 08:09:23
URL: http://wiffi.blogg.se/
Postat av: Anna med Ludvig och bullarna

Vi har en Urban Jungle och den är oslagbar över stock och sten. Och angående att barn ska bli överstimulerade så är det bara trams. Underbara Clara säger det bäst: http://www.underbaraclaras.com/claras-bebisliv/morgonpromenad-2/

2012-06-18 @ 11:39:16
URL: http://annatotti.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback