Hur man får bort stearinfläckar från textil

Nu för tiden har jag nästan alltid en duk på bordet. Jag älskar visserligen dukar, de gör så mycket för upplevelsen av tillställningen som tar plats runt bordet. Avtorkbara och temamatchade för barnkalaset, stärkta och mönstervävda för högtidsfesten eller härligt opretantiöst skrynkliga att njut av varje dag. Fast så praktiskt är det ju inte med den där vardagsvarianten och och för att göra en lång historia längre är det väl tyvärr mer för att dölja bordet under som jag envisas med duk.
 
Förutom frukostarna som oftast äts vid köksön så avverkas de flesta middagarna vid vårt stora bord NORDEN. Det var en av de sakerna vi köpte till vår första gemensamma lägenhet någon gång vid millenieskiftet, ett stort bord i massiv björk och genom åren modifierades det en del för att passa de olika hemmen vi bodde i och någon gång fick det stå på en vind i tre år för att hemmet helt enkelt var för litet. Men sedan vi flyttade till Kalmar 2007 har det haft sin givna plats i vårt stora vardagsrum. Som så många gånger förr bedrog snålheten visheten när jag i ett svagt ögonblick bestämde mig för att ge bort vårt massiva träbord till svågern med familj och iställlet köpa ett nytt av vitmålad spånskiva eftersom jag tyckte det blev för dyrt att lacka om det befintliga men vitt och fint skulle jag absolut ha det.
 
Efter några år av trevliga middagar, diverse pyssel och på senare tid vardagen tillsammans med småbarn är det förvisso vitt fortfarande men inte så fint. Ett massivt träbord, även om det varit vitlackerat hade klarat slitaget mycket bättre än denna spånskiva så nu använder jag alltså duk för att dölja alla märken och hack. Men som sagt, med dukar kommer fläckar och av alla fläckar är nog stearin på textil en av de besvärligaste att får bort. Eller egentligen mest omständigt, men igår testade jag ett husmorsknep som fungerade perfekt.
 
Skrapa bort så mycket som möjligt av stearinfläcken och sätt igång strykjärnet på högsta värme. Ta två bitar hushållspapper och vik det ett par gånger, lägg ett under tyget för att skydda strykbrädan och ett på fläcken. Stryk sedan över fläcken så den smälter.
 
 
Flytta runt pappret och stryk tills hela fläcken är uppsugen, kvar blir en fettfläck.
 
Fettfläckar behandlar man bäst med galltvål eller ett fettlösande diskmedel. Jag använder Grumme för att det är miljömärkt. Gnugga in det på fläcken precis innan tvätt.
 
 
Tvätta som vanligt och var snäll mot miljön och använd ett miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel. Jag använder flytande Grumme som jag tycker doftar så gott. Nu låter det som reklam för ett visst varumärke men det råkar bara vara produkter som jag använt i många år och är nöjd med.
 
Voila! Som ny, inga spår av fläckarna och nästa middag kan ta plats. råkantad textil och skrynkligt linne måste vara det enklaste som finns. 
 
De ringde precis från förskolan och sa att de hade en febrig liten Marsipanros där så nu tar måndagen vid med vab. Den här veckan också.
 
Mvh
Försäkringskassans lilla bi a tch

Kommentarer
Postat av: Josefine

Jag brukar använda kaffefilter istället för hushållapapper.
Tycker inte det brukar vara någon fettfläck när jag är klar.

Svar: Jag har hört talas om det men själv aldrig testat, tack för att du delar med dig, kaffefilter får det bli nästa gång!
Little Miss Fix It

2014-03-24 @ 20:24:56
Postat av: michaela- mamma till tre 💗

vilket bra tips. det är sånthär man lagrar i nått skrymsle i hjärnan och plockar fram när nöden kräver det :)
hoppas din lilla kryar på sig snabbt!

2014-03-26 @ 09:05:00
URL: http://minahjartanochjag.webblogg.se/
Postat av: Fia

Toppenbra tips! Tack för det :)

2014-03-27 @ 14:22:33
URL: http://hagelberg.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback