DIY - kontrastmålat bord av MDF

När penseltillverkaren Anza frågade om jag ville göra ett samarbete med dem så jublade min inre lilla målare (den utan inflammation i armbågen) och jag sa genast ja! För om det är något jag tycker ska vara en del av Little miss fix it så är det bra grejer för hemmafixet. Just penslar, rollers och allt som gör målningen lite roligare ska man välja om inte av bästa så i alla fall bra kvalitet för det finns en nästan vetenskaplig bevisning mellan skilsmässor och skitgrejer i verktygslådan. Nåväl, så värst vetenskaplig kanske den inte är men jag vet att mitt äktenskap harmonierar mycket bättre när jag använder mer kvalitativa grejer som förlåter en stressad småbarnsmorsa som inte hinner med att vara supderdupermeganoga (och tåligheten blidkar framför allt frun till en man som inte har vett att göra rent grejerna ordentligt så mycket målarson han är).
 
Nu kommer jag med min matematik igen men bättre kvalitet=mer lättarbetat=bättre resultat=längre hållbarhet och lägre kostnad per användning. 
 
Jag skulle måla ett måttanpassat bord till en kund (min hyresvärd) och föreslog en kombination av burgundy och lejongul. Bordet byggdes samman av 19 mm MDF, rejält för att matcha benen av gamla bjälkar. Obs! bockarna på bilden är bara spinkiga body doubles under tillverkningen av de riktiga benen.
 
 
Ytan och de spacklade skruvhålen slipades av med en slipkloss och torkades rent med en trasa.
 
 
 
Bordet grundades två gånger med häftgrund. Särskilt viktigt att mätta sågytorna/ändträet där det suger mycket och extra viktigt när man målar gult som är en lågpigmentskulör, så att det täcker. Slipa noga igen för att få bort fibrer som reser sig av färgen. Till vattenlöslig latexfärg använder man bäst en pensel med syntetborst och den ska inte vara för klumpig om det är mycket skrymslen och vrår.
 
 
 
Det är mycket torktider när man målar i flera lager och ett fiffigt knep är att låta målarverktygen vila i en lufttät påse medan man väntar, så sparar man både färg och avfall. 
 
 
 
Använd en roller med finaste ludd eller ännu hellre skumgummi och rolla lugnt och försiktigt för att inte kasta in luftbubblor i ytan. Slipa noga (men inte hårt) med ett fint sandpapper mellan varje omgång. Jag brukar slipa med cirkulerande rörelser över hela ytan. Eftersom jag skulle ha en avvikande färg på toppskivan tejpade jag kanterna och för att säkra att färgen inte skulle krypa emellan förseglade jag tejpen med underlagsfärgen (den gula). Skarpa kanter-tricket har jag även bloggat om här.
 
 
 
Slipa, slipa, slipa för att få till den proffssläta ytan på skivan.
 
 
 
Sista lagret med färg rollade jag på rikligt och efterströk med en fin bred pensel för att få ett mer arbetat utseende, penseldrag flyter nämligen ihop (i synnerhet oljefärg) medan rollergräng (knottrighet) förblir.
 

 
Dra helst bort maskeringstejpen innan färgen torkat och njut av den knivskarpa linjen! Bordet som helhet kan jag visa när det är ihopskruvat och på plats. Fler smarta proffstips och inspirerande gör det själv-filmer hittar du på Anzas hemsida här.
 

 

Kommentarer
Postat av: Lovisa Wallin

Nice! Jag tycker det är så fint med bordsskiva med fack, eller hur man nu ska säga.. härliga kulörer du målat med också !

Svar: Ja, fiffigt också då detta ska användas till ett arbetsbord i ståhöjd.
Little Miss Fix It

2014-10-14 @ 09:34:42
URL: http://lovisawallin.blogspot.se
Postat av: Hildur - fixa&dona

Bra verktyg gör skillnad! Hur stort är bordet?

Svar: Absolut! 122x122 cm. Hade gärna sett det rektangulärt, något som jag personligen tycker är snyggare, men ytan tillåter bara en mindre variant så en itusågad MDF fick det bli. :)
Little Miss Fix It

2014-10-14 @ 23:57:24
URL: http://fixaodona.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback