DIY - subtila mönster med dekorplast

Vinylplast, dekorplast, klistervinyl, folie - kärt barn har många namn men det är få saker som man genom så enkla medel kan få till så stor förändring, utan att det för den sakens skull är permanent (om man inte vill) som med dessa klistermärken på rulle.
 
Den knappa veckan på Gotland bjöd, som ni kunde läsa igår, på allsköns härligheter. Ni som följer mig på Instagram (@littlemissfixit) kunde se att det även var lite pyssel i sann miss fix it-anda. Kristin ville nämligen göra något kul med sin, ursäkta, ganska tråkiga tv-bänk och hade köpt hem vit matt klisterfolie. Så här såg den ut före:
 
 
 
Man behöver:
Valfri klisterfolie, penna, linjal (måttband, måttstock, tummen men mäta bör du), sax eller kniv och skärmatta. Nakenfisen är inget måste men gör det hela mer utmanande. Till sättningen behövs dessutom såpavatten och ev. ett rakblad eller skärkniv.
 
 
Vi dividerade mönster fram och tillbaka och ni som hängt med ett tag inser väl att det inte var någon skräll att det blev harlequinrutigt va? Det är ju så snyggt! 1. Vi testade propertionerna genom att klippa ut mallrutor i lite olika storlekar (3x10 rutor per låda eller 3x11?). Sen blev det tomteverkstad och ritades och klipptes hej vilt (typ 75 rutor) 2. Ytan där folien ska fästas måste vara ren och hyfsat slät, så handtaget skruvades bort. Såpavattnet används för att kunna flytta runt på klistermärkena, väldigt tacksamt när det handlar om precisionsjobb. Jag ritade ut mitten både lodrätt och vågrätt för att ha en utgångspunkt, så att mönstret inte skulle skeva. OBS! Rita tunnt tunnt annars syns blyertsen igenom. Spraya såpavatten på ytan och klistra sen ruta för ruta. Var noga med att trycka ut vatten och luft bakom varje märke. Självklart kan man anpassa mönstret så att inget sticker utanför men vi anpassade rutorna lite för att underlätta tillklippningen och därför stack de ut, fint att det inte är helt perfekt tycker jag. För att få en annan fin effekt lät vi rutorna löpa över skarven. 3. När alla rutorna satt på plats (låt de gärna sitta en timme eller två så att vattnet torkar och de inte rör på sig) skar jag bort all utstickande folie, på sidorna och över lådskarvarna. 4. Vi lät rutorna löpa på toppskivan även där det inte satt en låda för en snyggare helhet. 5. Voila! I ett platt ljus anar man knappt rutorna men när man rör sig i rummet och ljuset faller annorlunda så dyker ett fint sofistikerat mönster upp och det händer något med den annars lite anonyma möbeln. Effekten kommer sig av att möbeln är högglansig och folien matt. Ett relativt enkelt sätt att skapa verkan på.
 
Foto: Sara Zetterström, Little miss fix it

Kommentarer
Postat av: Malin Rosö - DIY - Lantliv - Villa Gråbo ♡

Vilken fiffig lösning! Och snyggt som tusan blev det också! :)

Svar: Tack, kul att du gillar det!
Little Miss Fix It

2013-09-11 @ 14:55:08
URL: http://malinlindstroms.blogg.se/
Postat av: Erika

Åh sicket tips, bra beskrivet också! Önskar dig förresten lycka till med frilansandet, och så vill jag också säga att jag ofta skrattar högt för mig själv när jag läser i din blogg. Du skriver så jädra bra, heja! /Erika

Svar: Tack Erika, för att du läser, skrattar, kommer tillbaka och ger mig konstruktiv feedback och inte minst hejar på! :)Kram
Little Miss Fix It

2013-09-11 @ 20:04:57
URL: http://walkonwood.blogspot.se
Postat av: Camilla

Fint!

2013-09-11 @ 20:29:13
URL: http://gladakocken.blogg.se
Postat av: Ann-Christin

Jag gillart! Vi har en praktisk och bra men något alldaglig ekfanérbyrå i sovrummet som vrålar efter subtil tillpiffning. Du gav mig några idéer, tack!

Svar: Det var det lilla! ;) Låter som ett perfekt projekt!
Little Miss Fix It

2013-09-12 @ 06:26:35
URL: http://berndtssonlundstrom.blogg.se/
Postat av: C

Så fint!

2013-09-14 @ 15:49:17
URL: http://chuynh.blogg.se
Postat av: Ida

Gud vad du är duktig.

Svar: Men tacka snälla du!
Little Miss Fix It

2013-09-16 @ 18:54:24
URL: http://idamariaandersson.webblogg.se/
Postat av: Johanna - Nygift, Mammaliv, pysssel

Blev himla snyggt!

Svar: Ja, stor skillnad, fast i smyg :)
Little Miss Fix It

2013-09-16 @ 22:16:25
URL: http://johannaastenvall.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback