Smart förvaring för "kläder på gång"

Det är säkert många med mig som fått lite huvudbry beträffande omhändertagandet av "kläder på gång". Ni vet de kläder man tar rena, använder några timmar och sen inte vet hur man ska hantera dem eftersom det inte känns helt fräscht att lägga tillbaka dem bland det rena i garderoben men definitivt inte heller att slänga dem i smutstvätten. Många av mina (nyfikna) gäster har tyckt att våran lösning på problemet är riktigt smart.

Har du turen att äga en vacker klädställning kan den, med kläderna på S-krokar eller galgar, fungera som en del av möblemanget. Just en sådan ställning hittade jag på en gammal vind för tio år sedan och vi använde den flitigt ända tills vi flyttade in i vårt nuvarande hem där den helt enkelt inte får plats mellan alla vinklar och vrår och därför förpassats till förrådet. Istället skruvade jag upp en platsbyggd variant med stång och väggbeslag i rostfritt stål från en lokal byggmarknad och om man hellre vill fästa stången från taket finns det även sådana beslag. Krokarna är IKEAs GRUNDTAL. Eftersom denna lösning är funktionell snarare än estetisk döljer vi den effektivt bakom ett draperi, så ni förstår ju att man måste vara en nyfiken gäst för att upptäcka den! ;-)


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Zelected by Houze - heminredning via homeparty

Tack för de uppmuntrande hälsningarna! Idag har jag varit feberfri så hoppet om en rolig helg tillsammans med svärföräldrarna lever än. De skulle kommit redan förra helgen och födelsedagsfirat men då var bacillerna och härjade i sörmlandstrakten så inbjudan flyttades fram till denna helgen istället.

Appropå inbjudan, det närmaste jag kommit ett homeparty i inredningsväg är väl Tupperware, men se nu finns det riktiga inredningspartaj, jag fick nämligen precis en invit till ett. Det är en kompis som bjudit in ett gäng inredningsintresserade tjejer och en konsulent från Zelected by Houze. Jag är mycket nyfiken på konceptet och på hemsidan kan man läsa att konsulenten ska:
  • att skapa en hög "mysfaktor" hemma hos värd/värdinna med vår kollektion
  • presentera säsongens kollektion
  • fungera som ett bollplank för inredningsidéer
  • ge värd/värdinna och deras gäster en liten trendrapport
  • inbjuda till inspirerande shopping
Jag måste säga att jag hyser lite blandade känslor inför det här konceptet men som sagt, jag är nyfiken och tänker ge det en chans, bilderna ser i alla fall inspirerande ut. Jag lovar att återkomma med en liten rapport efter vårt homeparty i mars. Någon annan som varit på något liknande?


Foto: sammansatta bilder från zbh.se
En del av inredningen...

Det har varit riktigt glest mellan inläggen på sistone och det kommer sig av att jag fått en släng av halsont och feber-baciller och varit sängliggandes sen i tisdags. Jag börjar känna mig som en del av inredningen. Underbara, fina Jesper kom hem med Ben & Jerry-favoriten igår (som lite tröst för att jag inte kunde gå ut och äta med kollegorna som planerat). Halsen börjar faktiskt kännas bättre, peppar-peppar... I vanlig ordning hamnar jag i gästsängen när jag är sjuk - det är liksom lite mysigare att ligga  i arbetsrummet, lite mer att tittta på. Idag orkar jag t o m att pluppa på datorn, tacka vet jag laptops.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Love is in the air - ett stycke gladtextil

Efter att ha surfat runt bland bloggarna som varit på Formex har jag blivit väldigt förtjust i den nya gladtextilen Love is in the air från Frösö handtryck. Färg och form som gör att det kvillrar lite i kroppen! Me like birdies. Det råder lite tvetydigheter kring designern eftersom vissa skriver att det är Karin Mannerståls pappa som står bakom mönstret men på hemsidan så står det att det är Karin själv... kanske var det information som kom fram muntligt på mässan? Nåväl, Mannerstålska mönster rockar det är ett som är säkert.


Foto: Frösö handtryck

Dags att sätta saxen i Projekt fotpall

Nu gäller det, i väntan på våra långväga födelsedagsfirare så fick jag plötsligt lite tid över och fram åkte Designers Guild-tyget och saxen för nu är det på tiden att ta tag i det nya överdraget till fotpallen i vardagsrummet. Jag tänkte inviga min nya sick-sack-sax som jag köpte i höstas, om jag nu törs sätta den i tyget vill säga! Undrar om jag verkligen har mätt rätt...

Trevlig helg allihop!


© Sara Zetterström 2010

...nej det är ingen vanlig dag...

...för det är Jespers födelsedag Hurra! Hurra! Hurra! Som traditionen bjuder så serveras det tekaka med skinka och varm choklad med hårdvispad grädde på födelsedagsmorgonen (för Jespers del, på min födelsedag råder andra seder) och även fast klockan bara var 5.45 kändes det lite härligt att stå och födelsedagspyssla i köket denna morgon. I paketet gömde det sig en litografi av Lisa Rinnevuo och maken och tillika födelsedagsbarnet som endast nämnt sin Lisa-faiblesse någon gång i förbifarten blev jätteöverraskad och glad! Minst lika glad är jag som råkar bo under samma tak och kommer kunna ta del av hemmets nya artisteri! Delad glädje är dubbel glädje som det så fint heter.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Formex våren 2010

Missar du liksom jag årets vår-Formex? Håll utkik på landets inredningsbloggar för jag vet att många kommer vara där och rapportera från denna design- och inredningsmässa som slår upp sina portar imorgon. Jag önskar att jag, precis som i augusti, kunde sitta där och frenetiskt fota pressfrukosten men så blir det inte denna gång eftersom jag inte kan vara ledig från jobbet. Jag tror däremot inte att vi som stannar hemma behöver misströsta för det råder snart formexfeber på de svenska inredningsbloggarna. Om ni liksom jag är nyfiken på mässan vet jag att dessa bloggare kommer att finnas där och rapportera:

Simplicity
[ROOM] by Sofie
Hemmariket
Trendenser
Inspirera Mera
Source of inspiration
Perlan Living


Jag kommer att uppdatera listan så fort jag stöter på något inlägg från mässan så tipsa mig gärna! Och ni som är där - Have fun and keep us posted!


Foto: eget kollage med pressbild från FormexFina kort och etiketter från Prints with Wings

Jag bara måste tipsa om Prints with Wings, en härlig liten nätbutik som säljer personliga kort och etiketter för alla tillfällen. Prints with wings är ett ganska nygrundat svenskt företag, namnet till trots. Förutom att hela hemsidans grafiska uttryck är så sött att jag nästan får hål i tänderna så verkar det vara precis samma fina stil och kvalitét på produkterna som b.l a består av etiketter, gratulations-, flytt-, korrespondens- och inbjudningskort. Just nu passar det ju perfekt att klicka hem en laddning kort med matchande kuvert att fylla med kärlekshälsningar lagom till Alla hjärtans dag den 14 februari.


Foto: skärmdumpar från printswithwings.com i eget kollage

CHARLOTTA metervara - Svensk Manga från IKEA

En av alla nyheter som finns på IKEA den 1:a februari är metervaran CHARLOTTA av Åsa Ekström. Åsa är illustratör med förkärlek för det japanska serietecknandet manga och har i sin textilserie för IKEA låtit mangan bli svensk med metervara i fem varianter:

CHARLOTTA MÄRKE
- japansk tatuerarkonst med skandinaviska motiv, mönstret föreställer en manga-tjej i svensk folkdräkt och en viking. CHALOTTA HIMMEL - inspirerad av japanska träsnitt, Ukiyo-e som varit en konstform sedan 1600-talet. CHARLOTTA VILD - skandinaviska djur av origami. CHARLOTTA TECKNING - siluetter av kända skandinaviska byggnader tillsammans med Godzilla. CHARLOTTA BLOCK - där designern visar sin kärlek till Tokyo "en underbar, nästan magisk stad i neon". CHARLOTTA metervara är av 100% bomull med grått tryck på vit botten och kostar 39:-/m.

Enligt Åsa beskriver blandningen av gammalt och nytt den japanska kulturen på ett slående sätt; tradition tillsammans med nytänkande, respekt och respektlöshet i harmoni. Personligen höjer BLOCK och TECKNING pulsen på mig (man bara måste älska mangaflickan i lovikavantar) och som den nippofil jag är klurar jag redan på var jag kan använda tygerna. Vill du se mer av Åsa Ekström hittar du hennes blogg här.


Foto: eget kollage av pressbilder från IKEA

Matsalsbord - vitt och stort så in i Norden

Ni som har hängt med ett tag här på bloggen vet att jag i höstas gjorde en lång lista på saker som jag skulle göra för att få till vardagsrummet som jag vill ha det. Överst på den listan var att lämna in vårat matsalsbord på lackering, något som skjutits på framtiden och visst är det så att ibland händer (eller som i det här fallet: händer inte) saker av en anledning för i veckan så dök det upp ett vitt NORDEN-bord på fyndavdelningen. Som nytt, fast billigare! Bordet vi tänkt lämna på vitlackering var ett likadant bord i massiv björk och det som hindrade oss var att det inte var riktigt lika rymligt och proportionerligt längre eftersom vi kapade skivan för några år sedan för att få plats med det i vår gamla lägenhet. Så nu fick vi liksom ett likadant bord till fullstorlek (100x266 cm med iläggsskiva) som redan är vitt. NORDEN är ganska rustikt och har en lätt lantlig känsla över sig, något som kanske kunnat krocka i vår lite modernare stil. Men jag älskar det och tycker att det passar bra hos oss eftersom det funkar perfekt som sybord, matbord som easy-peasy rymmer åtminstone 14 gäster och även håller att dansa på!

PS. ett bättre begagnat NORDEN-bord i björk, lite kortare med åldern som sig bör, med tillhörande karaktärsdrag i form av solblekning och repor... anyone? DSFoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix ItSköna söndag

Idag är det en typisk söndag. Dagen efter en trevlig kväll med vänner, förberedelser inför den kommande arbetsveckan är gjorda och symaskinen har nu plockats fram och det är dags att beta av ett heminredningsprojekt innan kvällens biobesök. Nu ska jag ge mig i kast med att sy ett helt gäng knapphål, någon som kan gissa vad det ska bli? En ledtråd är att det är något till badrummet... Dagsljuset är försvinnande kort och jag får se om jag hinner knäppa någon bild innan det är kolmörkt, risken finns att det färdiga resultatet låter vänta på sig till nästa gång det är ljust ute när jag är hemma. *älska vintertid* ;-) Jag önskar er alla en riktigt skön söndag!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Min tid som Baronessa - Lisa Bengtssons nya tyg

Lisa Bengtsson fullkomligen spottar ur sig nya mönsterr i samma takt som vanligt folk byter underkläder och inte mig emot eftersom hon råkar vara en favvo-designer. Hennes senaste textilmönsterserie Baronessa lanseras under den kommande Formexmässan i nästa vecka och textilföretaget Mairo står för produktionen. Det tycker jag är extra kul eftersom Mairo är ett Ronnebyföretag (inte så himla långt från Kalmar) och har sin enda (mig veterligen) Mairoshop ett stenkast från mitt jobb. På Formex i fjol så kunde man se Baronessa som en silkespläd från Estride men nu är det alltså dags för metervara. Baronessa är drömlik och färgsprakande och finns i två färgställningar och i serien ingår löpare, kudde med paspoal, rund kudde, golvkudde, panel, lampskärm och brickor i två storlekar. Tyget är i lin men finns även som möbeltyg i canvas. Tjingpax för en kudde som kan campera ihop med Mademoiselle i tv-soffan, där min tid som baronessa tillbringas...


Foto: pressbild Studio Lisa Bengtsson

Imorgon är det invigning...

För gissa om jag hade varit snäll även det gångna året. Jultomten hade nämligen med sig en viss väldigt snygg cykelhjälm till mig, och detta trots att alla parter bestämt att tomten inte behövde stanna hos just Zetterström i år. Vi var för första gången rörande överens om att skippa julklappshetsen (detta mest för att jag inte tyckte mig ha något att önska - tydligen glömmer jag själv bort det jag sätter på önskelistan). Så överraskningen blev total när det visade sig att Jesper tydligen smygläser bloggen. I morgon blir det att ta cykeln till jobbet så då åker hjälmen på för första gången. Temperaturen har stigit ett tiotal grader de senaste dagarna men jag får nog se till att även investera i de smarta öronlapparna som hör till min Yakkay. Brainwear for smart people. Yeah!

Uppdatering: Den största frågan är visst om det går att cykla? Ja det går att cykla, visst är det mycket snö men cykelvägar och gator är så fint plogade och i viss mån sandade. Men det blir mountainbiken som åker fram för att vara på den säkra sidan, och långkallingar på för nu visar termometern på -8,5°C... Brrr!


Foto: bild från cykelaffaren.seBordsdekoration i vitt och metall

På nyår var vi bortbjudna men innan det bar av på festligheter så bjöd vi över några av gästerna på fördrink och jag missade inte tillfället att få dekorerade bordet lite. Jag valde en vit duk för krispig vinterkänsla och köpte lite matchande snittblommor; vita ranunkler, brudslöja, vita rosor och guldiga spröt (köp de gärna dagen innan, snitta om dem och ställ de svalt i vatten över natten så är de lagom utslagna dagen efter) som jag komponerade i många små glas och vaser. (Snapsglas från Granit funkar toppen till detta.) Tillsammans med blommorna ställde jag flera olika ljusstakar i vitt och silver och som övrig dekoration använde jag pärlgirlanger och julgranskulor i olika storlekar från IKEA. Det sista jag gjorde var att strö små silverstjärnor på bordet och det glittrade precis så som en nyårsafton ska göra... Tyvärr lyckades jag inte fånga hela dukningen på bild men här är lite detaljfoton innan festen började.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

C som i vitamin

Nu när det det är så förgjordans kallt ute men förförande vackert med omvärlden i vinterskrud så ligger förkylningarna och lurar både här och där, särskilt när man är tillbaka på jobbet efter julledigheten. Därför försöker jag få i mig extra mycket vitaminer. Jag fick en bok om smoothies på min födelsedag i maj och jo, smoothie är kanske något av en sommardryck, så här vintertid är det väl mest varmare alternativ som lockar men här kommer i alla fall ett recept på en goding som jag njutit av sedan jul. Som i det mesta jag gör så hämtar jag lite fakta till stommen och resten freestylar jag... Det är förmodligen nyttigare om man skippar glassen, men varför chansa. ;-)

På en höft:
125 g gammaldags vaniljglass
knappt 1 dl mild yoghurt (eller med vaniljsmak)
1 banan
ca 1 dl mjölk
ca 1/2 dl blodapelsinjuice

Mixa alltihop tills bananen är slät och servera i ett högt glas. Dekorera gärna med färsk frukt.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Ack och ve vad jag saknar min favvooptik som är hos kameradoktorn. Det är ju helt hopplöst att fota utan dagsljus...

Projekt KONTORS-MAKE OVER del I

Strax innan jul bytte Jesper kontor på jobbet och frågade om jag ville inreda det. OM-JAG-VILLE! Det nya kontoret är nämligen ett klassiskt tjänstemannarum a la 90-tal, 10 m² med möbler i bok och "neutrala" gardiner och klädda besöksstolar. Kommunalt så det förslår, ni kanske kan se det framför er? I kväll har jag ägnat mig åt att försöka ringa in behoven för att skapa en så funktionell arbetsplats som möjligt och samtidigt väva in trivsel och personlig touch. En av de första sakerna min "kund" har fått ägna sig åt är Stilfinnaren på IKEA BUSINESS (IKEAs egna nätverk för småföretagare). Stilfinnaren är ett litet verktyg att använda för att hitta stilen på kontoret genom olika val av färger, texturer, mönster och miljöer. Nu känner ju jag min uppdragsgivare ovanligt väl så resultatet var föga överraskande men det är ändå något handfast att börja med. Särskilt som min budget på 2000 kr är tight och IKEA troligtvis kommer bli den mest använda leverantören i denna make over.Foto: skärmdump från business.ikea.com

Fina beslag från IKEA

Jag fastnade för de fina beslagen på IKEA's förvaringsserie VINSTRA och tänkte att de skulle passa på en byrå jag har hemma. Vet ni att man kan beställa de flesta av deras beslag separat? Det gör man på Byten & Återköp som finns på varje ikeavaruhus, man betalar 2:-/st som oavkortat går till Rädda Barnen, och beslagen skickas hem till dig som ett brev på posten. Hur smidigt som helst och nästan gratis.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Designklassiker: Juicy Salif från Alessi

En av de första presenterna jag fick av Jesper var något jag önskat hett och länge nämligen Philippe Starck's klassiska juicepress för italienska Alessi. Min Juicy Salif har likt en rymdfärja på månen tronat i vårat kök i ett helt decennium och jag har egentligen aldrig använt den utan helt sonika nöjt mig med att den är så fantastiskt fin att titta på. Men till nyår slog jag på stort och började pressa citroner så det stod härliga till och det är inte en designikon för inte då den funkar top noche i både form och funktion.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Fyra inredningstecken på en bra nyårsfest

GOTT NYTT 2010!!!

Tanken var att jag skulle visa lite bilder inför min nyårsafton men ni vet hur det är med allt det där som ska hinnas med... Snittar som ska göras, is som ska frysas, flugor som ska knytas och naglar som ska målas. Bloggar som ska bloggas fanns inte med på min to do list, inte om du frågar Jesper i alla fall. Det blev till slut en superkul nyårsfest med middag som hölls en mysig festlokal som liksom sitter ihop med den gamla ringmuren i Kalmar. Efter dans, drinkar och raketer bar en mindre skara av mot det Zetterströmska residencet för ännu mer dans (och drinkar). När jag vaknade igår så kunde man urskilja vissa genomgående drag i lägenheten - här hade det varit en bra nyårsfest! Eftersom detta är en inredningsblogg så besparar jag er detaljer om borttappade kavajer, chipssmulor och dylikt, istället kommer här fyra inredningstecken på en bra nyårsfest:


Uppifrån från vä: Soffan såg ut som ett smärre vulkanutbrott, fåglarna hade dansat omkull, festkläder som en dekorativ(?) inredningsdetalj och slutligen tavlor som är lite på pickalurven...

Mot ett nytt härligt år med Little Miss Fix It! Du följer väl med under 2010 också?!