Mot ett härligt nytt år 2009!

Nu lider året verkligen mot sitt slut och jag vill bara passa på att tacka alla som läser min blogg och kommenterar. Vilket härligt år det har varit och vad många nya bekantskaper jag gjort tack vara bloggen, det känns fantastiskt och jag är säker på att 2009 kommer ha med sig många spännande saker för Little Miss fix It att se fram emot.
Vad är ett gånget år utan en summering, ja det är ju läge att reflektera lite och det kommer jag börja det nya året med att göra, för nu är det dags att ta hand om det lilla som är kvar av det gamla...

På återseende 2009 och framför allt...

Foto: Sara Zetterström

Julklappsspelet

Ni som haft idétorka och julklappsångest, ni som övertrasserat era konton, ni som inte har massa barn som blir ledsna om de inte får 40 tjusiga julklappar, ni som vill ha en nagelbitande stund på julafton, ni som har ouppklarade familjefejder, ni som inte tror på tomten alternativt inte passar i skägg... Här kommer räddningen till nästa år - julklappsspelet!

Innan jul bestämmer inblandade parter vilka regler som gäller.
I vår storfamilj har vi spelat detta spel i sju år (i två olika omgångar;  ena dan med Jespers och andra med min familj) och från början gällde 4 paket för sammanlagt 100:-, tilläggas skall då att vi fortfarande gav varandra "riktiga" julklappar. Vartefter åren gått har vi fokuserat mer och mer på spelet och skippat de övriga klapparna och dessutom börjar det sina i utbudet av "billiga bra-att-ha-grejer", vi har ju liksom redan köpt de flesta genom åren. Numera är reglerna 4-5 paket för mellan 20-100 kr styck, och självklart försöker man hitta nya kategorier av paket som inte tidigare varit med.

Detta behövs:
Paket från samtliga deltagare
En vanlig tärning (1-6)
Ett tidtagarur/äggklocka

Förberedelser:
Sätt er runt ett bord där alla har bra översikt över bordet, placera paketen i mitten. Yngst börjar att slå tärningen och spelet går medsols.

Spelet:
Slår man 1 eller 6 får man ta ett paket från högen på bordet. När alla paket är utdelade (observera att det kan vara väldigt ojämnt, någon turputte kan ha sju paket och en annan mindre lottad kan vara utan) så öppnar man dem och visar för övriga deltagare vad man fått.

Nu börjar det roliga. En person sätter en klocka på alarm, för mellan 4-10 spelare är c:a 7-20 minuter lagom. OBS! Det är endast en person som vet tiden, han/hon skall inte avslöja den för någon annan deltagare, ställ klockan så att ingen ser den. Nu kan tjuvningen börja. Personen efter den som tog sista paketet börjar slå och får man en 6:a får man ta ett paket av någon annan! Spelet går vidare medsols och ju fortare man slår desto större chans har man ju att kunna tjuva paket. När klockan ringer är spelet över och du får behålla de klappar som du har framför dig. Ringer klockan när en spelare slagit en sexa men ännu inte valt paket får denna spelare välja en sista gång.

Varianter: Är man många kan det bli ganska långsamt och då kan man komma överens om att man får ta både på 1 och 6.

I julas var vi först sju personer mellan 30-86 år som tjuvade i 16 min, och sen sju personer mellan 11-57 år (min systerdotter hade själv bestämt att hon ville vara med, som en bonusutdelning kan man väl säga då hon sopade banan med oss övriga..) som tjuvade i 14 min och det var lika roligt båda gångerna! Varje år är det alltid ett par saker som blir storfavoriter och som cirkulerar runt bordet så fort någon slår en sexa, och man vet aldrig vem som till slut får det. I första spelet fick jag endast ett paket och jag kan säga att detta spel inte är något för dåliga förlorare.

Tips: Köp paket som du vill ha själv så är du (nästan) säker på att få något du gillar!

Årets skörd:

Foto: Sara Zetterström

Jag hade visst varit väldigt snäll

för tomten kom med otroligt fina paket i år.

Äntligen äntligen, som jag har suktat och velat och själv aldrig prioriterat i över tre år. Mina drömmande blickar och längtansfulla suckar och storslagna planer fick väl Jesper att vilja byta till en mer rationell och mindre drömmande fru varför han helt sonika gav den till mig i julklapp. Så numera är jag en stolt ägare av ett ritbord till datorn!! Det blev en Bamboo Fun Medium från Wacom. Tack för hjälpen i valet Isa!

Efter vår julturné har jag inte riktigt hunnit att kopplat in den än, men jag lovar, snart kommer ni få se mer av min alster. Tjoho!


Foto: letsgodigital.org

Julen i bilder

Efter en lååång julledighet från bloggen sitter jag nu åter framför tangentbordet. Frånvaron var från början inte självvald eftersom bilduppladdningen strulade, men sen, ja då tog helt enkelt julhysterin över.

Efter en helg fylld av pyssel, julklappsinköp och festliga avsked tog Jesper och jag den fullpackade bilen, samt kusin med sambo (all cred till Volvo, som lyckas göra lilla minibilen C30 såpass rymlig..) och körde upp till vårat ursprungs Sörmland. Dagarna som där följde innebar en natt på varje ställe och om jag säger att vi var borta i sex dagar kan ni ju räkna ut hur många orter/släkt/familj/vänner som besöktes och hur många gånger vi blåste upp luftmadrassen (gällande madrassen "skarvade" jag lite, vissa ställen erbjöd enormt mycket husrum och egen säng...).

Julfirande på två ställen, midnattsmässa i Nyköping, inflyttningsmiddag i Kvicksund, släktträff i Malmköping, mellandagsshopping och syskonhäng i Norrköping... allt i en härlig blandning. Inte undra på att vi kom hem lite utmattade.

Här kommer några bilder från veckorna som varit; Julpyssel med bl. a kokbok av underbara Leila. Om inte annat fantastisk kvällslektyr - A piece of cake - köp den! Årets adventsljusstake med sina spinkiga röda hjärtan, egengjorda ljus i sötsöta kaffekoppar, det traditionella julkortet - vi tioårsjubilérade, detta år som Arn, julklappsspelet - presenthysterins räddning! Svärfars årliga pepparkakshus och bästa gå-borts-kvasten tulpaner. Sista bilden från (för mig nya) kvarteret Knäppingen i Norrköping där många härliga inredningsbutiker och fina fiket Bagarstugan ligger. Detta fik med skitsnygg logga och mysig miljö i flera våningar hade dessutom sju härliga ljuskronor från IKEA hängande i trädet på uteserveringen, tyvärr fick jag inte se när de lyste.

Foto: Sara Zetterström

Nytt från Decor Maison

Svenska tapetföretaget Decor Maison presenterar nu sin senaste kollektion Dimensions. Dimensions är en lekfull kollektion där mötet mellan modernt och retro skapar nya ytor och djup. Kontraster och grafiska mönster bildar spännande tredimentionella illusioner.
Genom kreativ tapetsering som exempelvis sneda vinklar, våder som går i fil eller mönster som växer ut på golv eller i tak - kan du enkelt komponera rum med nya, spännande dimensioner.

Dimensions innefattar både djuptryckta tapeter och digitaltryckta tapeter och kommer att finnas i butik fr. o m februari 2009 och kostar 425 kr/rullen. Digitaltrycken varierar i pris från 1200 kr/vägg beroende på storlek.
Med tanke på priset så kanske man inte tapetserar ett helt rum, men det är väl just det som är grejen med denna kollektion, att kittla fantasin och kreativiteten och skapa något annorlunda? Den rosa/grå väggen är ju helt fantastisk!

Foto: pressbilder Decor Maison

Bloggkompisarfinns det gott om där ute och jag har fått flera fina nomineringar. Särskilt tack till Johanna, A-K och Emma!!! Jag är så glad att ni kikar in hos mig och att ni kommenterar, självklart finns jag i er läsarkrets också!

Det finns många bloggar, både mode och allmänna som jag läser men jag väljer att länka till några av inredningsbloggarna jag alltid återvänder till:

Husmusen - Den första svenska utpräglade design/inredningsblogg jag började läsa. Frida du rockar!

Isa - älskar Isas ocensurerade vardag som egenföretagare och familjefru.

Fixa & dona
- gillar bilderna och Hildurs stilsäkra inredning.

Juniform - härligt språk och formspråk i Annas business och familjeliv.

Vilken är din favoritblogg? Jag vill gärna upptäcka nya inspiratörer!

Är det inte det ena

så är det nåt tredje. Jag har problem med att publicera bilder. Har varit i kontakt med blogg.se, vi får se om de vet vad det kan bero på. Ibland funkar det och ibland inte...

Nåväl, nu funkar internet igen och ingen är gladare än jag över det!

Trassel på trådenI nästan två dagar har vi inte haft internet. Ve och fasa! Inget internet och världen stannar. "Ska vi gå på bio? ja, vi kollar vad som går - nej just ja vi har inget internet... -Ska vi göra julkort? ja vi surfar inspiration... om vi hade nåt internet hade vi kunnat gjort det. -Vad har han för adress? Hmm, vi får kolla sen när internet hoppat igång igen... osv osv. Gång på gång har diskussioner lett till att vi är mer beroende av internet än vad åtminstone jag kunde föreställa mig. Självklart finns det vägar runt problemen, men det är just vanan av den snabba informationen som blir påtaglig när den inte finns tillgänglig. Det ska erkännas att det var lite stressande att inte veta hur länge det inte skulle fungera, och lagom när jag började slappna av och inte bry mig, så hoppade det igång igen. Jag är inte särskilt nöjd med vår internetleverantörs agerande i frågan, men det är en annan historia.
Now I'm back in business!

På lånat internet: Jag återkommer så fort jag är uppkopplad igen... jag hoppas vi ses snart!!

Illustration: Sara Zetterström (eg. ska den vara vit och svart, men än en gång laddas bilden upp negativ.. Jag står frågande inför problemet...)

Idag fick jag ett par koppar kärlek med posten!

Igår kom avin men jag var så trött att jag inte orkade hämta ut paketet. Men idag kunde inget hindra mig! Så nu finns alltså två livs levande (nåväl) Cups of love hemma hos oss. Kärlekskoppen är toppen att dricka ur med en lagom tjock kant (det tycker jag är jätteviktigt för upplevelsen, att själva glaset eller koppen "smakar" bra i munnen.) Om man inte dricker te (eller kaffe) med så mycket mjölk som jag tror jag dessvärre att den blir ganska varm, men eftersom den toppfylld rymmer nästan 50 cl kan man ju spara en "hållyta" och ändå få en rejäl balja. Två muggar resulterade i 379:- som oavkortat går till Röda Korsets arbete mot ensamheten i samhället. Det smakar riktigt bra...


Foto: Sara Zetterström

Julkul på IKEA

Ett litet tips; från och med idag och ända fram till jul har alla IKEA family-medlemmar 30% rabatt på hela julsortimentet KALLT. Har du skjutit på att handla julpyntet? Perfekt nu får du nästan tre gånger så mycket för pengarna!

Själv tror jag att ett par vita ljusslingor med koner får följa med hem i vekcan. Jag tycker de är illsöta, som små gubbar på rad.
119:- blir 83:-, som hittat!


Foto: pressbild från IKEA

Vårformex 2009Den 15-18 januari är det dags igen för Nordens största fackmässa inom inredning, design och presentartiklar - Formex på Stockholmsmässan i Älvsjö. På mässan samlas agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och inköpare från nordiska inrednings- och presentbranschen och i år är det sagotema som gäller. Så här står det i pressmeddelandet;

"För att komma in i utställningens sagolika värld måste besökarna kliva in i det stora klädskåpet, som i sagan "Narnia". Och längst inne i mörkret, öppnar sig vägen mot utställningens egen saga. Här startar "Yellow Brick Road" som leder över böljande ängar med stora porslinsblommor och söta kaniner. Längs vägen, som hämtad från landet Oz, kan besökarna stanna upp och dricka te i slottsträdgården bland formklippta buskar. Eller leta efter den vassa ärtan som ligger mellan prinsessans alla madrasser. Det går också bra att klättra upp för bönstjälken som växer högt ovanför molnen. Utställningen bjuder på känslan av att vara en pjäs i ett gigantiskt schackspel i en surrealistisk, alldeles svartvit värld."

Det låter häftigt tycker jag. Ska du dit?

Te till en sjukling

Vinterbaciller har letat sig innanför husets väggar. Som en extra omtanke när någon är sjuk kan man servera tepåsar med små krya-på-dig-budskap. Man klipper helt enkelt till en bit dubbelvikt papper och limmar eller häftar fast den på påsens befintliga "handtag". Skriv nåt snällt och uppiggande och jag lovar att det hjälper! Perfekt att även servera sig själv några peppande ord en måndagmorgon till frukosten.

Te är toppen om man är lite krasslig så nu ska jag se om Jesper piggar på sig. Krya-på-dig-te serveras med fördel tillsammans med några halstabletter...


Foto: Sara Zetterström

Julstädning

                  

Idag vaknade jag med en lust att R-E-N-S-A ut. Det händer praktiskt taget aldrig (måste varit beslutet med byrån som öppnade upp för fler avsked...) så bäst att fånga tillfället i flykten!

Översta byrålådan är redan halvtom, allt som sett bättre dagar åker ut och jag kan verkligen rekommendera er att  göra det samma.
För erkänn; Hur många av de där 307 paren underkläderna är skinande vita eller koligaste svarta? Hur många t-shirts ligger längst ner i lådan och har så gjort sedan åtminstone juni förra året?
Oanvända reaplagg (som nästan köptes med vetskapen att de aldrig skulle användas men det var ju så billigt) och strumpor med halvdan resår - baj baj!

Allt som är fräscht åker till Kupan, då känns det även bra i välgörenhetsmagen...

Uppdatering 15.20: Nu är varenda klädtrasa synad, provad och Jesper har svarat flera hundra ggr (känns det som) på om det är en "keeper" eller "tosser". Två blå IKEA-påsar är smällfyllda och ska till systerdotter och Kupan. Klädkammaren är snygg och prydlig och helt plötsligt har vi 30 tomma galgar... Härliga julfrid.

Finnes: liten älskad teakbyrå

Som jag nämnde tidigare så är det "en in - en ut-principen" som gäller här hemma när Jesper får bestämma, och det är väl tur att han får göra det ibland, om jag hade fått bestämma hade vi aldrig kastat något och till slut tvingats sova i bilen eller så.

Eftersom väskkvartetten flyttat in måste tyvärr min lilla teakbyrå flytta ut. Den mäter L75xD30xH52 cm och har två lådor och ett förvaringsutrymme med skjutdörr. I bakstycket är det borrat ett hål för sladd. Eftersom den har x antal år på nacken så har den lite patina och småskavanker, men på det hela är den i fint skick.

Är du intresserad? Hör av dig med ett bud på littlemissfixits(at)gmail.com.


Foto: Sara Zetterström

Konstfacks julmarknad

I helgen är det Konstfacks årliga julmarknad i Stockholm. Så här lät inbjudan: "Konstfacks studenter bjuder in till sin vackra julmarknad helgen 6-7 december på Telefonplan. Det blir marknadsstånd i mängder, underhållning och ett fint café med allt du vill ha. Fantastique!
Alltså:
6-7 december, kl 10 - 17. Höglagret (bakom skolan).
T-Telefonplan, Stockholm

Glöm inte riktiga pengar. Kort funkar ej.

Allt gott.

Välkomna!"

Jag hade gärna upplevt lite "fantastique" julmarknad...

Dukningstips - personlig dessert

Visst älskar man när något känns personligt? Därför är bordsplaceringskort ofta lyckade för då känner gästen sig utvald, att "det finns en plats just för mig". Detta är även ett jättebra sätt att skilja mat till allergiker från de övriga på. Serverar man alkohol kan man exempelvis använda olika färg på bandet till de alkoholfria alternativen.
Man kan märka alla möjliga delar av dukningen; platsen, tallriken, glaset eller som här - desserten.

Skriv ut gästernas namn på papper. Skriver man för hand så blir det ju väldigt personligt och har man ett passande typsnitt funkar skrivaren perfekt, som för den här texten som jag tyckte hade passande julkänsla. Om man vill kan man göra en klippmall runt namnet.
Knyt fast ettiketten med ett sidenband eller snöre, var okonventionell - bjud på dessert ur ett glas så har du och något att knyta i, och servera!

Om man händelsevis inte skulle ha koll på vem som är vem kan man ju låta gästerna själva leta rätt på sitt namn.


Foto: Sara Zetterström

Fredagsgodis

Nu ska jag ställa mig och röra ihop en sats vit chokladmousse igen. Ikväll har vi lite middagsmys med avdelningen på jobbet och jag fixar i vanlig ordning desserten. Jag hade faktiskt planer på att göra nåt nytt, men efterfrågan styr ju helt enkelt marknaden, så here we go again...

Eftersom eftermiddagen kommer ägnas åt träning och piffning så hoppas jag att ni alla får en toppenfredag, jag vill också passa på att säga till alla som kommenterat och sagt så fina saker under veckan att jag inte har missat er!! Jag ska ta mig ordentlig bloggtid och svara och kika in hos er under helgen, vi ses!
                  
Foto: arla.se

Inspiration från mimou

För ett par veckor sedan öppnades ett antal nya butiker i affärscentret Hansa City, granne med  IKEA. Bland annat Sova, som främst säljer sängar. Lite sängkläder har de också och ganska mycket från mimou. I lööv mimou. Särskilt deras tapeter och mustiga textilier. Hittade många tjusiga bilder både i katalogen och på hemsidan där jag föll för denna modernromantiska miljö med den röda stolen från franska Tolix som grädden på moset! Föll för det fantastiska överkastet i lapptäckesteknik, där bilden tyvärr inte gör det rättvisa, och kudden babylon stripe med sin läckra kombination av färger!

          
Foton: mimou.se

Snygg förpackningsdesign - Hanky Panky

För att spinna vidare på tidigare inlägg så kan det ju faktiskt vara så att förpackningen ibland är bättre än innehållet (tänk Marcus Schenkenberg eller Jessica Simpson, höll jag på att skriva...). Lite så är det med dessa illfina boxar från Hanky Panky, lite "to kill for", i alla fall boxarna. Undisarna föredrar jag i bomull.


Foto: nelly.com

Utställning 2008 - mitt bidrag

Idag är det alltså den stora utställningsdagen, då 54 kreatörer visar sina alster genom ett vernissage hos Juniform, som sedan lottar och ser till att varje sak får en ny ägare, som en tidig julklapp! Jag är överväldigad av allt skapande måste jag säga! Mitt bidrag är "svanen", en liten tavla med ett stycke designhistoria...

Svanen mäter 18x24 cm och motivet är gjort av tillskurna tapetbitar, varav sitsen en gång satt i vårat vardagsrum och den grårandiga/prickiga är en strukturtapet med glas. På ena långsidan står produktens namn, namnet på designern, från vilket land & året den gjordes.

Tavlan skickar jag till Jeanettes handmade stuff och jag får ett härligt halsband av blandade pärlor i svart och silver från Princexswe!

Jag vill passa på att tacka Anna på Juniform som lagt ner så mycket tid och energi på att genomföra denna roliga och mycket lyckade utställningen, tack Anna - bra jobbat!

Om du gillar mitt bidrag så finns det gott om designklassiker, och jag gör gärna tavlor på beställning!


Foto:Sara Zetterström

Loppisfynd: byrå av resväskor

Det var tidigt i oktober som jag sprang på detta fynd på en av kyrkornas loppis i Kalmar, utan kontanter i fickan. Med mig fick jag istället ena försäljarens mobilnummer och jag skulle höra av mig sa jag för jag kunde absolut inte vänta tills nästa loppis som skulle hållas första advent. Tydligen så kunde jag det för jag glömde helt sonika bort att ringa, tills det i lördags ringde en klocka "det hände något första advent - just ja, loppisen!". Jag letade upp numret och ringde, jodå, den fanns kvar och om det passade mig så kunde jag hämta den under söndagen då de ändå skulle ha loppisöppet. Vad var det då som jag spanat in? Jo, en resväska i skinn 70x46x20 cm, som likt en rysk docka rymmer inte mindre än ytterligare tre väskor där den minsta mäter 47x30x17 cm.

Det blir både finare och mer praktisk med alla väskorna staplade på varandra som en byrå, jag tänkte använda dem till mina tyger som ligger lite här och var. Såklart har den lite skavanker här och där (inte minst sedan Jesper lyfte lite bryskt i ena remmen) men jag tycker den är fantastiskt vacker!

Allt har ett pris och dealen för att dessa skönheter skulle komma innanför dörren var att en liten teakbyrå flyttar ut... Ett bud, någon?


Foto: Sara Zetterström

Nattsvart...

Inte vet jag varför men bilden jag försöker publicera blir negativ... alltså mest svart istället för vit. Usch vad jag ogillar att inte kunna lösa saker. Jag hoppas att det går bättre imorgon. Och imorgon är det den stora dagen U, som i Utställning 2008!