Mitt 2014

De senaste dagarna har jag jobbat med årets sista uppdrag i form av bild och text till ett par DIY-projekt som jag kan dela med mig av i början av nästa år. Om någon skulle kalla mig för lika energirikt som belysningen på ett danskt tivoli skulle jag bli väldigt uppriktigt förvånad. Om jag har ett reservaggregat så är det det som står och brummar just nu så istället för att lägg in tvåsiffrigt antal inspirerande bilder från året som gick tänker jag hoppa i kojan och ladda upp de ordinarie batterierna så att årets sista dag orkas firas fullt ut i morgon. Så jag copy/paste:ar helt sonika Ebbas årssammanfattning här. Eller nä, jag har bara kopierat frågorna, svaren kommer från mitt eget tangentbord i Hundraåringens kök (hashtag fromwhereisit).
 
 
Man skulle kunna tro att det är mitt i vintern och solen är något synnerligen ovanligt när man ser bilder från de senaste inläggen. Ja just ja, det är den ju. Skymtades senast 3:e oktober.
 
Sammanfattningsvis så var 2014 väldigt upp och ner. Jobb och vila, glädje och sorg, kreativt och administrativt... Men mest så var det året då vi fick en tvååring i familjen.. Det finns liksom inget bättre.
 
Ursäkta den konstiga typon men källkoden verkar visst också gå på reservaggregatet. Hur var ditt år? 
 
 

Dag från år 2014 du alltid kommer minnas? 

22 december, dagen då vi flyttade in i Hundraåringen. Kaosigt och alldeles underbart.

 Bästa köp? 

 Ett sekelskifteshus i Kalmars moderna Bullerby.

 Sämsta köp?

En hantverkstjänst av en osmidig smed (dyrt och fel).

 Beskriv din stil under året som gått?

Kontinental med inslag av industri. Skandinavisk/fransk.

 Gjorde någonting dig riktigt glad?

Feedbacken från min läsarundersökning, en riktig vitamininjektion för sämre dagar.

 Genomdrev du någon stor förändring?

Rent bildligt så renoveringen av Torpet, skulle vara intressant att se statistik a la Hans Rosling på timmarna vi lade på den där gamla stugan.

 Reste du utomlands?

Ja, till New York i maj. En fantastisk kombination av business (mindre än tänkt) and pleasure (mer än förväntat) tillsammans med min man.

 Vad skrattade du åt? 

Roliga youtube-klipp, men framför allt har det här året bjudit på många skratt med Marsipanrosen. Tvååring på burk, det vore världens affärsidé.

 Vad har du tittat på, på TV?

Bron, Suits, Bonde söker fru, På spåret, Idol, Så mycket bättre och på sistone en hel del Daniel Tiger tillsammans med Boo.

 Vad önskar du att du gjort mer? 

Varit i nuet. Dansat.

 Vad önskar du att du gjort mindre?

Slösurfat på mobilen när jag gått och lagt mig.

 Största framgång på jobbet 2014? 

Att jag vågat ta betalt, oftast, och inte pressat mitt pris bara för att jag är nyföretagare.

 Bästa boken du läste i år?

Harry och Herta hare?

 Största musikaliska upptäckten?

Ett katastrofalt musikår på det personliga planet, inga konserter och bristande botanisering. Blir dock väldigt danssugen av Geronimo av Sheppard.

 Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Ett år fyllt av toppar och dalar, väldigt mycket glädje men också en hel del sorg och/eller vanmakt både i relationer och livspusslet.

 Största misstaget?

Att inte dra i handbromsen i ett jobbprojekt som nästan och delvis fortfarande håller på att äta upp mig p g a orealistisk omfattning i förhållande till tid.

 Lärdom om dig själv under året?

Att jag behöver lugn och ro för att vara en så bra förälder som jag bara kan. Jag får energi av att ha saker på gång men gränsen mellan det och när det blir för mycket som istället dränera mig energimässigt är en balansakt som jag ännu inte fullt behärskar.

 Största framgången på det privata planet?

Att Jesper och jag firade 15 år tillsammans och att jag fortfarande kan bli knäsvag av hans uppenbarelse (någonstans där mellan de sjuttielva gånger om dagen jag blir galen på honom).

 Vad spenderade du mest pengar på?

En ganska stor trave plåt och hundraåriga brädor.

 Något du önskade dig och inte fick?

Utebliven mens och en perfekt liten lejongul dunbolstrig bäddsoffa i sammet.

 Vad gjorde du på din födelsedag 2014?

Satt hopklämd mellan en sur Kines och en amerikansk robo.. förlåt businessman på väg hem från New York, flera rader från min man (som f ö glömde och gratta mig en god bit in på den 19 maj, sånt får mig att anse 15 år tillsammans som ett smärre under.)

 Vad fick dig att må bra?

Ensamma sommarmornar i naturen utanför torpet medan familjen fortfarande låg och sov.

 Lärde du dig något nytt?

Jag blev bättre på att backa med släp.

 Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?

Ett syskon till Boo groendes i magen.

 De bästa nya människorna du träffade? 

Flera skarpa affärskvinnor i och med affärsutvecklingsprogrammet jag gått och inspirerande inredarkollegor jag träffat i olika projekt.

 Något du var stolt över?

Att torpet blev så bra och fint, och har lagom mycket kvar av fix. Mina systrar som båda kämpar på med sina respektive strider.

 Vad tänker du göra annorlunda nästa år?

Planera jobbflödet bättre med kortare intervaller av intensiva projekt och lugnare perioder. Aktivt jobba för att utvecklas och lära mig nya saker, bryta ny Little miss fix it-mark. 

 Högsta önskan just nu? 

Inget särskilt tänkte jag först skriva men det i allra högsta grad särskilda jag önskar så hett att det liksom blivit en del av vardagen är att vi blir fyra i familjen nästa år. 2016 funkar också, om jag får kvitto på’t.


Morgonstund har eld i mund

Det här är en av de bästa stunderna på dagen. Tidig morgon - jag, soffan och en väsande, knäppande, fräsande brasa.
Som ni vet har jag blivit med hus men ni kanske inte vet att jag även blivit med två eldstäder? En annan ganska dold egenskap jag har är att jag förvandlas till Kaminkvinnan i närheten av sådana. Jag eldar, eldar och eldar. Och eldar lite till, och ännu mer och kan. inte. låta. det. brinna. ut. Vintern 2003 sov vi med öppna takfönster i det lilla gårdshuset på den gotländska landsbygden för Kaminkvinnan hade rödglödgat kaminen så till den milda grad att den -20° var det enda som kunde syresätta oss om nätterna.
 
Ups.
 
Med åren har jag blivit lite klokare och sedan jag blev med Världens Minsta Kakelugn (VMK) i och med torpköpet -13 har jag lärt mig ett och annat om just eldning i kakelugnar. Visste ni exempelvis att man kan elda sönder en kakelugn? Nu lät det som om jag talade av egen erfarenhet här men tack och lov hann Sotaren undervisa mig innan Kaminkvinnan gjorde en stenhög av VMK.
 
En kakelugn ska liksom aldrig kallna, den är så att säga självaste hjärtat på ex. Hundraåringen. Värmen som sätter sig i murstocken leds ut i hela huskroppen och hjälper t o m till att hålla grunden torr och fin. Därmed inte sagt att det ska brinna i den hela tiden, oh nej, långt ifrån. En eldning på morgonen och en på kvällen så håller den sig varm dygnet runt. Eldar man den för het så spricker nämligen kakelplattorna och det är ju synd på något så vackert. På Allt om kakelugnars hemsida hittade jag en 8-punktslista som jag tagit mig friheten att modifiera bara aningens, här kommer Kaminkvinnans lilla bibel;

Så här gör du en brasa: 

  1. Om man ska elda i en kakelugn som är kall så börja med att elda med lite tidningspapper så att en liten eld snabbt flammar upp. Det räcker för att värma den stillastående kalla luften i rörkanalerna så att draget kommer igång. På det sättet undviker du att det ryker in.
    Obs! Om kakelugnen är ny eller har stått oeldad länge behöver du värma upp den extra försiktigt. 
  2. Gör sedan en liten nätt brasa där du staplar riktigt torra, fina vedträn på varandra luftigt i mitten av ugnen så att den syresätts runt om, och helst lägger du i lite stickor eller bark som är lättantändligt. Detta är en liten ”tändbrasa” som fortsätter att värma upp den kalla kakelugnen. 
  3. Vanligtvis eldar man kakelugnen med spjället och luckorna helt öppna till en början. 
  4. Så snart brasan tagit fart kan du lägga på några större vedträn så att det blir en rejäl brasa. 
  5. När de större vedträna har tagit sig och brinner fint stänger du luckorna och kan också skjuta till spjället lite grann, kanske till hälften ungefär. På det sättet justerar du luftflödet och elden brinner lugnare. Du hör skillnad bara genom att lyssna på ljudet! Fullt spjäll öppet ger massor av drag och det ”dånar” lite i elden.
  6. Obs! Viktigt! Självklart ska du ALDRIG stänga spjället helt förrän brasan är helt och fullt utbrunnen och helst med säkerhetsmarginal dessutom.  De gaser som bildas om röken inte får komma ut är livsfarliga att andas in. De är förrädiska genom att de inte luktar utan enbart gör sitt offer mer och mer omtöcknat, så ha respekt för detta. 
  7. Ibland vill du kanske fortsätta att fylla på med lite mer ved under kvällen bara för att hålla brasan igång, för att det är mysigt? Men ur värmesynpunkt räcker det gott med en brasa för att du ska få ut värme av kakelugnen för hela natten. Om du eldar en brasa på kvällen så kommer du att upptäcka att utsidan på kakelugnen fortfarande är ljummen nästa morgon. På bara en brasa har du alltså en trogen ”eldare” som ser till att värma rummet hela natten medan du ligger och sover! Och egentligen ska man undvika att elda mer än en brasa åt gången i en kakelugn, eftersom ugnen då riskerar att bli överhettad. Det kan innebära att den spricker och börjar läcka, och du måste sätta om den i förtid.
    Om du vill elda mer än en brasa för mysfaktorns skull på kvällen, så elda i så fall med luckorna öppna. Dels maximerar du då "mysfaktorn" och får njuta av de vackra lågorna, och dels eldar du lite mer för kråkorna då så att värmeutväxlingen blir lite mindre, vilket ju är bra i det här fallet.     
  8. Det kan verkligen inte nog betonas: Elda varsamt! Om kakelugnen blir för het kan den faktiskt spricka, så ta det lugnt.
Tänk att det liksom är en hel vetenskap att myselda i en kakelugn va?
 
När det är dags att tända igen och ugnen fortfarande är varm behövs inte någon mjukstartande tändbrasa, använd bara torr och fin ved i rejäla klabbar (förutom i torpet då där vi eldar med tandpetare), jag föredrar björk men ibland kan det vara kul med något annat (typ gran) för då knäpper det och smäller mer (använd gnistskydd!).
Lägg två vedpinnar med lite mellanrum ungefär i mitten av ugnen för att elden ska få så mycket luft som möjligt (luta dem som sagt alltså inte mot väggen längst in), knöla ihop tändpapper lite lagom hårt, det måste finnas luft även i pappret så att elden tar sig. Lägg nu lite mindre, tunnare s k. tändstickor på högen och toppa med ett par vedträn tvärs över de första två, om ugnen är för smal (troligtvis) så lägger man dem liksom saxat, på snedden.
 
Njut av ljudet och värmen som sprids! Fortsätt elda tills kakelugnen är så varm att man inte kan hålla kvar händerna på den, låt då elden brinna ut, var försiktig med att stänga spjället för snabbt men stäng de yttre luckorna för att bevara värmen tills det är dags för nästa brasa. Never ending story i en Hundraåring i -11°C.
 
Kaminkvinnan, mitt mellannamn.
 
Sa jag förresten att min pappa är  brandman?
 
Foto: Sara Zetterström

Små glimtar av min jul

Jag visste ju att det skulle bli en annorlunda jul i år, nedskalad och med vissa (läs ganska stora) element av flytt, däremot hade jag inte räknat med att bli magsjuk. Min julafton tillbringades på övervåningen där jag låg i karantän (tack gode gud att vi flyttat och numera har två toaletter, just sayin'), dessutom fortfarande inget internet och ingen TV. Okej, jag kan ju inte beskylla Telia för magsjukan men att misslyckas med installation av tv och internet två dagar innan jul gjorde att min afton i karantän blev aningens längre och tråkigare än brukligt. Ett par korta besök på nedervåningen hade jag dock ork för, främst för att föreviga Boosans första jul i Hundraåringen.
 
 
 
Idag har det varit en typiskt lugn och skön juldag, Marsipanrosen har kört mostermys och julklappsläsning av gammelmormor Maj-Britt. Jag har fått behålla alla måltider och vi håller fortfarande tummarna för att resten klarar sig, so far so good! God fortsättning kära läsare, när jag är helt återställd ska jag ta en rejäl sväng med kameran i mitt nya residens.
 
 
Foto: Sara Zetterström

Midnatt råder tyst det är i (nya) huset

Officiellt är det faktiskt dopparedagen nu, jag sitter här i Hundraåringens kök utan wi-fi men med ett svajigt mobilt bredband och håller tummarna för att denna post går iväg. Igår (i måndags om en ska vara petnoga) gick flytten och det flöt på oförskämt väl, när vi landat lite och julat ännu mer ska jag tipsa om de allra bradigaste flyttknepen.
 
Just nu känns det som att befinna sig i limbo, lägenheten ekar tom och känndes främmande när jag var där och hämtade blommorna tidigare idag och Hundraåringen har en massa egenheten för sig som bara en hundraåring kan ha och som jag inte lärt mig än. Men snart säger vi nog hemma om huset helt på reflex. Vi har hunnit otroligt mycket, köket är så gott som uppackat och vardagsrummet som såg ut som nedan vid lunch funkar nu fint för morgondagens julfirande (minus några kartonger som ska få sig en match på morgonkvisten) och alla husockupanter har fullgoda sovplatser.
 
 
 
Den ömma farmodern till Marsipanrosen har varit hos oss sedan i fredags och det kan bara stavas O V Ä R D E R L I G T. Lil' sis kom de dryga 30 milen för några timmar sen och i morgon kommer svärfar och svärmormor ner med julmaten. Okej, en grön jul är en grön jul och om jag fick önska den minsta ytliga lilla sak så skulle det vara snö inatt. Inte drivor, nä jag skulle gott och väl nöja mig med några centimeter, och -5°C. Snöbristen till trots tycker jag ändå att julstämningen börjar infinna sig, banne mig. Och visst kan en knappt ana att julgranen precis kamikazedykt med kulorna före en kvart innan bilden togs?!
 
Nu ska jag premiärduscha i vårt snygga 80-talsbadrum (åhh som det kliar i renoveringsfingrarna) och sova lite innan det blir den juliga afton.
 
Foto: Sara Zetterström

Ett hej från flyttkaoset i sjukstugan

Åhh så skönt det känns att sitta framför bloggen igen! Ni vet hur det är så här innan jul, mycket som ska avslutas på jobbfronten och ett antal säckar som ska knytas ihop förutom den med julklappar såattsäga. Här har det varit supermegadupermycket och jag raljerade över att jag skulle bli sjuk som i tisdags när det sista akuta på jobbfronten var avslutat och jag skulle kunna slappna av (eller ta ett nytt andetag inför projekt flytt). Jag hade fel, efter ganska många veckor av lite sömn och högt tempo blev jag sjuk i lördags när jag var mitt uppe i ett jätteroligt inredningsjobb i Skåne. Det var bara att bita ihop och se fram emot den berömda vilan i graven liksom (muntert värre).
 
Men tisdagen blev inte helt lottlös på sjukinfalls-fronten då de ringde från förskolan och jag fick hämta en magsjuk Marsipanros innan lunch. Så här är vi nu, de berömda 48 h har strax passerat, minigranarna har klätts med både kulor, pärlor och nyckelringar vid det här laget och jag börjar så smått kunna fokusera på alla fiffiga flyttips ni delat med er av. Inte många dagar kvar innan det bär av mot Hundraåringen nu...
 
Jag ska verkligen försöka skärpa till mig och ta er med på de sista dagarna av 2014 genom bloggen, för jag har saknat er!
 
Foto: Sara Zetterström

Du nämner inte mig vid en eventuell skilsmässa va?

Det här inlägget är till dig som i min läsarundersökning skrev att du enbart följer två bloggar. Varken mer eller mindre. Och att detta är den ena (Je-eee-ez! Jag känner ingen press för ditt internetuella utbyte här, nej inte alls). 

Förlåt, eller ska jag säga grattis? Med tanke på den så gott som obefintliga uppdateringen så har ju du halverat din bloggtid på sistone. Mer tid för dig att "göra annat", det är ju sånt en läser hela tiden att högt uppsatta kostymmänniskor vill ha. Nehe du är ingen högt uppsatt kostym människa? Men jag blir ändå lite nyfiken på, eller aningens orolig för vad ditt "annat" kan tänkas vara?

Om det är ett ohemult kreativt love life med "the little piece of meat of the week" är jag först att gratulera. Verkligen. ...kul. ... För dig. 

Eller har all den här ackumulerade tiden med webbens svarta hål plötsligt gett dig en lucka för en längre vistelse i ett land med en medeltemperatur som inte sjunker under +20 grader. Grattis.

För du råkar väl inte ha en tvååring hemma? 
Du har det? Men inte en sån som kan allt själv va? Inte en sån som använder decilitermåttet till vällingpulvret som ska i flaskan med öppning modell sugrör, inte en som ser ut som Spike i Notting Hill när hen klätt på sig och även inte bara önskar, utan ser det som en självklarhet, att gå så till dagis? Inte en som har millimeterpassning på var makaronerna ska ligga på tallriken va, eller en som vägrar sitta på pottan och lika notoriskt vägrar blöja, inte en som förvandlas till ett radband av grodyngelsgelé (en vet ju hur svårhanterliga såna är) så fort en tid finns att passa (och det händer ju)?

H A R du det?

Shit.

Och nu har jag alltså halverat möjligheten att koppla ur mammapiloten, fått klockan att stanna strax innan det livsnödvändiga klockslaget "me time", klippt itu det lilla halmstrået en famlar efter för att inte Usain Bolt-springa till närmaste kudde och skrika som en sinnessjuk...

Alltså, jag har bara lite svårt att få tiden att räcka till just nu.
Förlåt.

DIY - spexig sänghimmel

Oj vad många hejarop för kalendern, tack för visad uppskattning! När jag ändå är inne på gör det själv-temat så tänkte jag visa något jag fått absolut flest frågor om på DIY-fronten, nämligen Boosans säng. I senaste numret av Amelia Vänta barn får man fem ideér till bebis-/barnrummet signerade Little miss fix it, bl a hela manualen från A till Sänghimmel och nu även här på bloggen alltså. 
 
Inspirationen kom från svenska Littlephant och den här sänghimmeln förvandlar den klassiska Ikea-spjälisen Gulliver till ett mysigt kryp in.
 
 
 Du behöver:
4 rundstavar i furu (ø ca 23 mm) 150 cm långa
4 bitar planhyvlad furu (8x21 mm), 2 á 119 cm och 2 á 59 cm (1 cm kortare än sängens lång-/kortsidor)
Vit färg t ex. 0500-N eller 0502-Y
4 vita små vinkeljärn (finns på Bauhaus)
4 träplugg (35-40 mm)
Läderband att knyta fast stolparna med, finns t ex. på slöjddetaljer.se
Tyg, jag använde Sofia fodrad med lakansväv, till tak och påslakanet Stenklöver till sidorna, från Ikea
4 vita band ca 70-80 cm långa
6 små smala sidenband, ex sådana som sitter på toppar och kjolar för att de inte ska trilla av galgen. Jag brukar klippa bort dem och återvinna dem till diverse pyssel. Det blir en fin detlaj på insidan att de är olikfärgade.
Ljusslinga med färgglada bollar, just den här slingan släpade jag hem från Thailand -08 men nu säljs den i var och varannan inredningsbutik.
 
Gör så här: Ramen: Måla alla trädelarna med vit färg. Skruva i en liten krok i ena änden av alla träbitar, häng upp dem under torkning så slipper man torkmärken från underlaget. Skruva ur kropken när färgen torkat. Rundstavarna är sänghimmelns hörnstolpar och vilar på sängramen. Borra ett 1 cm djupt hål i övre änden av varje stolpe. Limma en träplugg i hålet. Borra ett hål rakt genom alla fyra stolparna i nederkant. Trä läderbanden genom genom hålen och bind fast hålen i sängens hörnspjälor.
 
Skruva fast vinkeljärnen på hörnstolparna i höjd med sängens överkant, så att vinkeln kan vila på spjälsängen. Trä läderband genom vinkeljärnet och fäst ordentligt runt spjälsängens överkant.
 
 
Välj en borr i samma dimension som träpluggen i hörnstolparna. Borra rakt genom ändarna  av lång och kortsidorna, ca 1,5 cm från kanten. Montera sedan sidorna över träpluggarna i toppen av stolparna.
 
 
Tygtaket: Tvätta tygerna för att få bort kemikalier och stryk det innan sömnad. Klipp ut en stor rektangel av det randiga tyget, lika stor som ramen/sängen + 1 cm sömsmån. Tänk på att lägga tyget med ränderna på bredden om du vill ha samma effekt som på bilden.
 
 
Klipp ut en lika stor rektangel av den vita bomullsväven. Lägg dem avig mot avig och sy ihop längs alla sidor, lämna en mindre öppning för att kunna vränga taket rätt. Klipp till två remsor av det randiga tyget, dessa blir den karaktäristiska "cirkusgardinen". Tänk på mönsterpassningen. Remsorna ska vara lika långa som ramens/sängens längd + 1 cm i sömsmån runt om. Klipp flikar i ränderna som på bilden. Klipp ut lika stora bitar av bomullsväven. Lägg det randiga tyget och bomullsväven avig mot avig och sy ihop runt alla kanter, lämna en mindre öppning i överkant, klipp bort överflödigt tyg vid alla spetsar för att få dem skarpa och vräng gardinen rätt. Upprepa proceduren för den andra sidan.
 
Stryk tak och gardiner. Lägg gardinerna längs med långsidorna av taket, randig mot randig och sy fast med raksöm längs hela långsidan. Nästa fast små sidenband i hörnen och i mitten av takets långsidor så att det kan knytas fast i ramen.
 
 
Tygväggarna: Tvätta, stryk och vänd påslakanet ut och in, klipp två 60 cm breda remsor på bredden av t, börja från överkanten av påslakanet så får du en söm "gratis". Sy raksöm längs de klippta sidorna. Lämna en mindre öppning för att vränga sidan rätt, sy igen öppningen och stryk återigen. Välj vilken av påslakanets sidor du vill ha utåt (Stenklöver är tvåfärgat). Låt bomullsbanden, två per vägg, "hänga" över kortsidornas överkanter så att ungefär 2/5 hänger ner utåt och 3/5 inåt. Nåla fast. Lägg väggarnas kortsidor mot takets kortsidor, räta mot räta och sy fast dem + banden med en raksöm längs hela kortsidan.
 
Montering: Lägg hela sänghimlen över ramen och knyt fast med de små sidenbanden i ramen. Vid behov kan man rulla väggarna och knyta upp dem med de vita banden. Nästa fast en ljusslinga med bollar, en i varje vimpel.
Perfekt mysbelysning och nattlampa som skrämmer bort spöken och leder trötta föräldrar rätt!
 
Tips! Det som blev över av påslakanet efter sänghimmeln sydde jag ihop, fyllde med två ihopvikta täcken och vips hade vi en matchande madrass i myshörnan! Åh jag blir nästan bölig när jag ser bilderna på mig och mini-rosen, de är tagna för 1,5 år sedan. Time flies, indeed.
 
Foto: Sara & Jesper Zetterström

DIY - adventskalender med små paket

Jag vet, egentligen är väl ongen för liten för att riktigt förstå storheten men den här tar jag helt på mig, det är något speciellt med mig och paketkalendrar. Jag hade aldrig någon själv som barn men det hade min granne och bästis under många år och som jag s u k t a d e efter det där magiska, ett paket om dagen hela december ända fram till jul! Dessutom var det verkligen på tiden att få pyssla lite för min del.
 
Att hitta 24 små presenter som inte är skräp och inte ruinerar en kräver lite tid så jag började redan i oktober med letandet. Passande saker kan ju vara:
 
bokmärken, klistermärken, tejp, pärlor, trosor/kalsonger, pixiböcker, reflexer, små fina träleksaker, hårspännen, schleichdjur (om en nu måste köpa plast så kan det ju alla fall vara kvalitét), portmonäer, små speglar, lypsyl (köpte jag inte men det hade hon älskat), nyckelringar, minificklampor, fina papperssugrör...
 
Jag är svag för tetraformen och ägnade en eftermiddag åt att ta fram den perfekta mallen i två storlekar, den delar jag gärna med mig av men måste uppdatera datorn innan jag kan konvertera den filen tyvärr (har precis . Men lite tjockare papper, dubbelhäftande tejp och en klippvänlig sax är bra för tillverkningen. Till upphängningen använde jag broderigarn (mouliné) och försstärkte med papperstejp vid snörhålet. Vad är finare till en liten tetrakalender om inte små bjällror? Så där megafint och väldigt praktiskt för att avslöja en eventuell liten pakettjuv kan man tänka. Ska man stämpla siffrorna så är det lättast innan man tejpar ihop tetran. Tro mig, jag testade båda sätten.
 
Pinnbrädan gjorde jag av en bit planhyvlad list och små tillsågade rundstavar. Väldigt oproffsigt mellan två matstolar i vardagsrummet med skruvdragaren och ongens gummiklubba som verktyg. Funkade finfint. Det blev åtta pinnar eftersom det ger tre paket på varje pinne. Om man vill göra försänkningar enkelt så tar man ett större borr och borrar baklänges över det mindre skruvhålet. 
 
Nu hänger de där alla paketen, vaktade av Supertomten. Det första fick hon så klart öppna igår kväll och min glädje var nog lika stor som hennes, om inte större.
 
Foto: Sara Zetterström

Den ofrivilliga bloggpausaren

Det var verkligen inte en planerad paus detta men livet gjorde liksom dubbelknut i och med att Jesper åkte en vecka på jobb i Indien, ett projekt dragit ut på tiden och krockat med andra uppdrag och dygnets timmar tog liksom... slut. Men nu är det ny vecka. Fortfarande dubbla strängar på lyran och mannen på ännu en jobbresa men ändå mer hanterbart på något vis. Inte bara ny vecka, även ny månad efter att solen gick ner vid slottet igår. Hej december! Vår flyttmånad. Tack för alla bra tips, jag ska sammanställa dem så kanske fler kan ha nytta av dem.
 
Foto: Sara Zetterström