Själv är sämste dräng, eller hur det var?

Just idag så tycker jag att det där gamla ordstävet Själv är bäste dräng funkar osedvanligt illa. Jag är ensam hemma och när jag monterade underredet på mitt nyförvärv och allt var klappat och klart så insåg jag att jag skulle riskera att knäcka de smäckra benen om jag gav mig på att resa denna vackra tingest på egen hand. Tills vidare får väl skåpet stå där på huvudet och fundera över vad det kan tänkas komma att stoppa i magen framöver...
Själv är sämste dräng.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

IKEA dukar till fest

Att det råder bröllopsfeber i Sverige, ja i hela världen för den delen har väl inte undgått någon. I juni får vår kronprinsessa Victoria officiellt älska sin Daniel i nöd och lust och inte minst Inredningssverige har feberfrossa och idag lanserar IKEA sin kampanj Fest i slott & koja. På varuhuset i Kalmar har vi gjort härliga bordsdukningar och sängmiljöer värdig en sessas bröllopsnatt hela veckan. De externa kampanjbilderna började många bloggare pumpa ut redan igår och jag kan inte annat än att haka på. De är hur snygga som helst och dessutom stylade av en av mina favoritstylister - duktiga Lo Bjurulf. Hon har skapat en mängd fantastiska miljöer som verkligen lyfter fram IKEA-sortimentet på ett nytt sätt. Jag blir i alla fall festfixarsugen så det förslår! Om du går i giftastankar kan du vinna bröllopsfesten genom att tävla med IKEA. Kolla reglerna här.

Nu ska jag faktiskt gå på fest, passande nog. Trevlig helg på er!


Foto: IKEA

IKEAs handduk Bäst i testLite av yesterdays news då detta inlägg legat i pipelinen länge men resultatet är fortfarande aktuellt så här kommer ännu mer signerat IKEA.

Testföretaget Smartson jämförde tio frottéhanddukar i prisklassen 80-400 kr i början av året. Vinnaren blev FRÄJEN från IKEA, handduken på min grå önskelista. FRÄJEN fick 22 poäng av 25 möjliga och testet gick till så här: Handdukarna har tvättats i 60 grader och därefter torktumlats. Mått har tagits innan och efter tvätt och användes efter dusch där både kropp och hår torkats. Särskild hänsyn har tagits till ekologiskt material samt om handduken är fri från skadliga ämnen.

IKEAs handduk slog alltså de mångdubbelt dyrare från bl. a Marimekko och Himla vilket bevisar ytterligare att pris inte är det samma som kvalitét. Gu' vad jag gillar bra, billiga saker! Vill du läsa hela testet kan du göra det här.STUVA - en barnslig nyhet från IKEA

IKEA lanserar nyheter fyra gånger varje år, katalogsläpp i augusti, nyhet i oktober, februari och april och just det sista nyhetssläppet upplever jag som extra spännade. Kanske hör det ihop med att våren är i antågande och allt känns lite extra nytt och fräscht, eller så sparar de på godbitarna till sist helt enkelt. Bl. a gillar jag metervaran BRITTEN designat av Emma Jones, troligtvis extra mycket eftersom min stålmormor heter Britten och det är ett roligt namn. Tyget är en lätt, nästan skir bomullstextil som finns i fem olika mönster för 19:-/m.

En annan nyhet är förvaringsserien STUVA för de små människorna. Jag tycker att det är en jättefin serie med en bra balans av klassikt och lekfullt som gör att rummet kan växa med barnet och möblerna hänga med länge. Om man jämför den första och andra bilden med varann så ser man vad möbler i färg påverkar rummet. I den första bilden är möblerna vita och rummet kan lätt, med övrig inredning, anpassas för att tilltala ett äldre skolbarn. Å andra sidan känns rummet lite opersonligt, nästan sterilt. I den andra bilden sprakar färgerna och det är ingen tvekan om att det bor bus och stoj här men när barnen växer upp krävs kanske ett byte eller en ommålning av möblerna för att passa sin mognare ägare. Något att tänka på när man väljer möbler till växande barn.


Foto: IKEA

Vårstädning på schemat

Eller förrådsrensningen från helvetet som jag valt att kalla den efter min första sejour igår. Det har varit otroligt glest mellan inläggen på sistone och det tycker jag är jättetrist men jag befinner mig i röj- och rensartagen på alla fronter kan man säga. Jag blir stressad av att inte ha ordning och förrådet har varit min akilleshäl i flera år och nu när helgen plötsligt blev fri, eftersom min tänkta Milanoresa gick i stöpet, fanns det plötsligt tid. Man måste ju smida medan järnet är varmt!
Jag laddade upp med hela bilen full av ny förvaring: DIMPA, SAMLA (smart med genomskinliga lådor så man ser var grejerna finns), SNÅLIS, PAPPIS och HEMLIS, allt från IKEA, och sorterar i olika högar. En hög för kastas, en för skänkas till bättre behövande, en för loppis (tänkte ställa till med garageloppis vad det lider) och en till försäljning - det kanske dyker upp något på bloggen framöver... Åsså en hög för sparas förstås. Eller hög och hög. Snarare ett helt förråd, fast något mer organiserat. Jag kommer tillbaka när allt är på sin plats, eller kanske om jag behöver en paus. Trevlig helg!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Lyx eller budget - bordsradio

Det är poppis bland bloggare inom såväl mode som inredning att visa lyx vs. budgetalternativ och just inom design är ju kopiering en ständigt aktuell fråga, hur nära får man egentligen gå? Personligen tittar jag mycket på detaljer och kan ibland inte förstå att man tycker att saker är kopierade, men ibland är helheten slående lik trots att detaljerna skiljer sig markant. Ett sådant exempel är den lilla FM-radion som det mer eller mindre gått troll i och man ser i var och varannan inredningstidning.


Väljer du Tivoli Audio iPAL för 2.095:-, Bagaren & Kocken eller Denver TR-43C för 129:-, Jula?Inspirerande visdomsordTittade på Äntligen hemma med ena ögat medan jag städade. Lulu Carter är inte riktigt min påse chips inredningsmässigt om man säger så men i kvällens avsnitt överträffade hon sig själv minsann. I änkans sovrum använde hon de passande visdomsorden ovan som kommer från romanen Sun Dials and Roses of Yesterday: Garden Delights... av Alice Morse Earle från 1902. Kalla mig gärna blödig men det är så vackert att man blir tårögd! (Ja, jag vet att jag brukar skriva så lite skämtsamt, men nu menar jag det på riktigt.) Dessa inspirerande fraser sparas under fliken "underlag till framtida projekt x".

En helg med bebismys x2

Är nu hemma hos vännerna Karolina & Henrik i Gävle och helgens fokus kommer att ligga på bebismys. Just nu sover änglarna men med halvårstvillingar blir det nog fullt upp. Så fort de vaknar ska vi ta oss ut på stan och jag ska äntligen få lite friskluft, något som blivit en bristvara den senaste tiden. Vad hittar ni på i helgen?


Edvin & Klara 5 1/2 månad

Foto: Sara Zetterström


Vardagslyx

Om jag hinner tänkte jag gå på modeskaparen Bea Szenfelds vernissage på Designgalleriet efter jobbet ikväll. Hennes utställning Sur la Plage ("på stranden" snabbt översatt), en haute papier-kollektion, kommer att visas där under april månad. Med det namnet känns det som ett måste nu när jag faktiskt råkar befinna mig i Stockholm vid ett vernissagetillfälle. Coctailparty en torsdag, det är vad jag kallar vardagslyx! Någon annan som ska dit?


Foto: Designgalleriet

Bauhausgolv uppåt väggarna

I helgen var vi hemma hos en kompis brorsa för första gången på några månader. Sist var han mitt uppe i bygget av en liten lägenhet ovanpå sitt garage och nu stod den färdig. Den vingliga byggstegen hade bytts mot en rejäl trätrappa och  många fiffiga platslösningar för förvaring hade tagit form. Något som jag gillade extra mycket var stänkskyddet bakom spisen i köket som är ett paket laminatgolv från Bauhaus. Tänk vilket billigt alternativ! Tyvärr blev det bara förevigat av mobilkamera men trots den sämre bildkvaliteten kan ni nog hålla med om att det både är annorlunda, lite kul och riktigt snyggt.


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It
Tove Admans betongljusstakar, check!

För några veckor sen skrev jag om min grå önskelista. Under påskenledigheten kunde jag äntligen hämta mina paket från Tove Adman. Ivrigt slet jag upp dem och som den förpackningsjunkie jag är förfördes jag av den nakna och enkla kartongerna med sitt skyddande pappersemballage, väldig passande till det råa materialet betong. Check, stakarna bockas av från önskelistan! Jag hann tyvärr inte mer än att kika lite på dessa tre skönheter innan jag åkte upp till Stockholm, för min sista planeringsvecka på nya IKEA Barkarby för den här gången, så därför ser jag verkligen fram emot att komma hem igen och möblera med ljus.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Gissa pysslet

Släkten just left the building. Så fort ytterdörren slog igen kastade jag mig över lite pysselmaterial för nu är det dags att få utlopp för det uppdämda fixarbehovet! Tavelram, träbitar, vinkeljärn, krokar och sprayfärg, lägg även till en skruvdragare och en tång för "the bigger picture". Ser vi vad det ska bli? Någon som gjort sin Äntligen hemma-läxa?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Glad Påsk!

Nu tänkte jag fira påsk i ett par dagar. - Njuta av vårsolen, äta gott och umgås. Och kanske att ett och annat påskägg töms på sitt innehåll... Kram och hopp om en riktigt GLAD PÅSK!!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Iris Hantverk

Igår mjukstartades påsken med besök av Jespers föräldrar. De fantastiskt våriga servetterna som svärmor hade med sig kommer från Iris Hantverk på Kungsgatan i Stockholm. Gissa om jag gillar dem! Idag kommer fler ur klanen Z så här blir det fullt hus i påsk...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It