Bokstavsjakten

Godmorgon lördag säger jag efter ett par bloggtorra dagar där ledig tid varit fyllda av träning och kompishäng. Vilken fantastisk respons jag fick på min alfapettavla! Tusen tack för era kommentarer och vad roligt om jag kan inspirera till egen kreativitet! Många frågar var jag fått bokstavsbrickorna ifrån och jag som tyckte att jag länkade så bra, men tydligen inte alltså eller kollar ni inte länkarna? Hursomhelst, de kommer med jubileumsutgåvan av Alfapet som Alga tog fram när de firade 90 år 2008. Jag köpte mitt i en lokal leksaksaffär och det är nog den vägen man får gå eftersom de slutat sälja den på nätbaserade World of Board Games. Som den typo-knarkare jag är håller jag alltid utkik efter alfapet, scrabble, stämplar och dyl. på loppis. Tyvärr är det ofta lite utplockat i och med den bokstavshysteri som varit och till viss del fortfarande hänger med i inredningssvängen, men kolla in Blocket eller Tradera där sökningar på alfapet eller scrabble ger flera träffar för en billig peng.


Foto: Flickr.com 8 Skeins of Danger

Love is the new black

För några veckor sedan låg jag ju hemma sjuk och någonstans där i pillerruset föddes idén att göra en tavla av resten av mina alfapetbrickor som jag använt till ett annat projekt (den som lever får se). Inspirationen var nog en blandning av kreativa Therese Sennerholt och fixiga Benita på Chez Larsson. Slutresultatet blev en tavla som passar bra i vårt, till stora delar, svart/vita hem. W finns tydligen inte i den svenska upplagan men vad gör väl det när man har M! Alfapet is the new black.



Foto: Sara Zetterström, Little miss fix it

DIY - svart brandsläckare

Nu var det länge sedan jag visade något DIY-projekt och jag har letat i gömmorna efter ett som jag roade mig med i våras och kanske är det mer aktuellt nu när vi snart övergår till vintertid och använder fler levande ljus för att mota bort mörkret.

Vissa livsnödvändiga saker är inte särskilt vackra, en sådan pryl anser jag brandsläckaren vara. Livsnödvändig men för ful för att vara en del av inredningen. Det finns företag som specialiserat sig på att försköna säkerhetsprodukter för hemmet och vill du lägga en ansenlig summa på en produkt som du endast kan använda en gång så varsågod. Om du däremot gillar att omvandla goda idéer till DIY-projekt så kan du läsa vidare hur jag förvandlade en vanlig, billig brandsläckare till en läcker inredningspryl för en fjärdedel av kostnaden och ett par timmars arbete.

Du behöver:
  • en brandsläckare, jag köpte PATRULL på IKEA. 369:- om man är FAMILY-medlem.
  • limborttagningsmedel
  • maskeringstejp
  • svart sprayfärg (eller valfri kulör)



Börja med att ta bort instruktionsetiketten. Är du osäker på hur släckaren fungerar kan det vara klokt att spara etiketten och lära dig instruktionen utantill. Min pappa är brandman (dvs jag har brandsäkerhet i mig sedan barnsben) och jag har brandövning på jobbet minst en gång om året så jag känner mig trygg i hur jag använder en släckare. När alla limrester är borttvättade maskar du delarna som inte ska målas. Det såg ut så här.
Spraymåla sen i många tunna lager och låt torka någon minut emellan tills du fått en heltäckande jämn yta. Är du för ivrig med sprayandet börjar det lätt att rinna så ha is i magen och hantera sprayburken med fingertoppskänsla. :) För att komma åt överallt är det smidigt att hänga släckaren i ett rep eller dyl. så den svävar fritt. Tänk på att vädra ordentligt eftersom färgen innehåller starka lösningsmedel som luktar. När färgen torkat är det bara att ta bort tejpen och installera släckaren på en central plats. Voila!


Produktbilder IKEA och Krylon, övriga bilder Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Pressat schema

Man skulle ju kunna tro att jag gått och dött men så är inte fallet, snarare har det inte varit en lugn stund här bakom kulisserna till bloggen med helgbesök av svärföräldrarna som bl. a innefattade att gå på musikal. Jag vill passa på att tacka för alla tips gällande pumpapyssel, min Jack 'o lantern kommer tillverkas enligt konstens alla regler.

Kvällen har jag tillbringat i arbetsrummet där jag ögontjänat lite och städat på mitt skrivbord, för imorgon bitti kommer nämligen lokaltidning på besök. Spännande värre! Pennor en masse har jag och favoritpennan sedan många år är Staedlers pigment liners - urbra att både skissa och skriva med men inte trodde jag att jag hade fjorton (!) stycken i pennstället, dessutom finns det nog en och annan i handväskan och säkert någon ytterligare i övriga hemmet. Hå-hå ja-ja. Pennorna är sorterade och laptop:en dammad så nu är jag redo för pressen.

Ursäkta bildkvalitén men båda kamerorna är på laddning...


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It



Pumpaexpert sökes!

Idag är jag uppe långt före tuppen, jag tänkte nämligen hinna jobba lite innan resten av dagen ska ägnas åt utbildning och avdelnings kick-off! Det är en hemlis vad vi ska göra för aktivitet men jag har på känn att det blir något konstnärligt och kladdigt?! Jag tänkte be er om hjälp kära bloggläsare för jag gjorde ett spontanköp av en pumpa för ett tag sen, för den var så himla - ehh - perfekt. Pumpornas pumpa liksom. Tanken var ju att göra en fin klassisk lykta a la Halloween och nu undrar jag om det är någon som har erfarenhet av pumpaskärning, vet någon fin mall, bästa kniven eller annat bra och ha tips? Det mottages tacksamt på littlemissfixits(a)gmail.com eller via kommentar! Jag har ju bara en chans att lyckas skära till denna smashing pumpkin...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Kul för byrån

När jag var och köpte träkulor till ett hemmafix-projekt till sovrummet idag (two to go, sen är det nog representabelt) kom jag och tänka på en rolig pysselidé för att pigga upp en småtråkig byrå  som jag såg hemma hos Sofia på bloggen Tingelings. Hon har pimpat sina MALM-byråer från IKEA men handtag av läderremmar och träkulor. Härligt sätt att förändra en dussinmöbel, läs hur hon gjorde här. Appropå  härlig så är Sofia och Kristin på Tingelings två av personligheterna bakom favoritbloggarna som jag lärde känna lite mer på bloggträffen förra helgen - och det sa bara klick!


Foto: Sofia Berg, Tingelings

Fall in love

Jag älskar hösten (försökte vara lite vitsig i rubriken). Frågar du mig på våren så säger jag att jag älskar den också, och sommaren och ja, vintern också. För det är det som är så häftigt med våra skiftande årstider tycker jag att de är så olika och härliga på sitt sätt. Ambitionen var att göra ett sammanfattande inlägg från förra veckans bloggträff Formforum idag, men det får dröja ännu ett par dagar. Dessutom besökte jag en underbar inredningsbutik igår för första gången och måste ju visa lite bilder därifrån, men även det får bli senare i veckan för jag somnar snart sittandes. Som jag berättade i fredags var det ju 30-årskalas igår och trots att det dansades halva natten startades dagen tidigt  och har tillbringats med många goda vänner, hitresta för festen, i det fina höstvädret. Brunch, höstpromenad bl a runt slottet, fika och valnötsplockning  - det är kärlek! Hoppas att er helg också var till belåtenhet.


Kollage med polaroidmall utan källa och egna bilder


Appropå helg

Kanske lite långsökt att referera till den stora julhelgen i föregående inlägg ha-ha... Men nu ÄR det i alla fall helg. De senaste vekorna har vi bytt rutiner här hemma för tidigare var söndag den stora fixa/städa/tvätta dagen men nu är det fredagstvätt som gäller, skönt att ha det avklarat och om man varvar med god mat och/eller tv-underhållning mellan maskinerna så sköter det nästan sig självt. Jag älskar snittblommor och försöker unna mig en bukett så ofta jag bara kan (vardagslyx vardagslyx!) och eftersom middagsfronten i veckorna ser väldigt varierade ut med allt ifrån kaviarmacka till artistiska flerrättsexperiment tillför verkligen lite blomsterfägring enorm mycket till middagsbordet (särskilt till den första varianten). Idag hittade jag en spännande bukett med färgat kål för 49:- på ICA Maxi, ja tack! Imorgon ska Jesper och jag åka på utflykt söderut och på kvällen vankas det 30-årskalas, men på söndag - då är jag åter på bloggen så glöm inte att kika in då, och under tiden kan du ju lämna en kommentar, det gör mig så glad! Jag bjuder på en pausblomma så länge, trevlig helg!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


8 favoriter från IKEAs julsortiment

Jag vet att vi befinner oss sjuttio dagar från julafton men jobbar man inom handel så gör man, för idag invigde vi julbutiken på IKEA i Kalmar. Årets julsortiment drar åt två riktningar; Skandinavisk modern och skandinavisk traditionell. Det finns mycket fint pynt och häftiga ljusslingor och det är väl egentligen bara en äkta make som hindrar i alla fall mig från att shoppa på mig ett underlag till en riktig Disney-gran. Jag har listat några av mina favoriter. Granskogen i papper och glasen är en must have och hittar du något du känner så för rekommenderar jag dig att handla snarast för julen kommer (och går) tidigt i år.

1. KALLT deskorationsbelysning 199:- 2. NYSNÖ dricksglas 39:-/6 st 3. SNÖVITA dekoration i glas, fågel 49:-/2 st 4. SNÖVITA dekoration, ren 19:-/4 st 5. SNÖVITA värmeljushållare 59:-/3 st 6. KALLT batteridriven ljuspinne 69:- 7. SNÖVITA presentpapper 25:-/5 m.


Eget kollage av pressbilder från IKEA


Här kommer lite fina inspirationsbilder:

Foto: IKEA



Hem & Villa 2010: entrétorget

Det är Svenska Moderådet som står bakom utställningen på entrétorget på årets Hem & Villa-mässa, jag besökte ju den i Stockholm i helgen som var. Årets inspirationsutställning har tagit formen av ett modernt allrum och man ser att det finns drag av den fortfarande rådande ateljétrenden. Dessutom präglas den av stereotypt ekotänk med naturnära färger och genuina material. Jag gillar verkligen ordleken på trätemat. Det hela är vackert att titta på men jag saknar inredning som andas hållbarhet utan att för den sakens skull vara obehandlad björk (om jag ska generalisera). Det blir lite ihåligt, på gränsen till löjligt. Kanske tar jag mig lite ton nu men kan inte inredningsvärlden utmana sig själv och skapa inspiration som inte är så förbaskat övertydlig?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It





Paketrosetter och arvegods

Vita vadderade kuvert känns inte särskilt kalasiga tycker jag och när jag nu ska skicka ett paket till Holland behövdes det piffas upp lite. Jag har inte många, för att säga nästan inga alls, ärvda saker efter gamla släktingar. Något som är väldigt tråkigt eftersom jag tycker att det ger en extra dimension - en personlig historia till sakerna. Dels är min släkt fylld av många fastrar, mostrar och kusiner och det alltså är en stor skara som ska dela på kakan och dels för att jag bara har mormor kvar och övriga mor-och farföräldrar dog för många år sedan. Men en sak har jag fått efter morfar och det är en fin uppsättning av akvarellfärger. Jag äger även en ny, komplett, låda med färger men det är alltid morfars gamla som åker fram - den känns liksom mer äkta. Ikväll blev det en paketknut i de holländska färgerna, nästan löjligt enkelt att göra något opersonligt lite personligare och man missar ju knappat att det eventuellt vankas presenter.

Än idag tjugo år efter morfars död har jag väldigt lite insikt i hans hobbies, om nu akvarellmålning var en av dem, men det känns fint att plocka fram hans gamla plåtask när andan faller på (något som sker alldeles för sällan tyvärr). Hur har ni läsare det hemma, äger ni mycket arvegods?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Hem & Villa 2010: Archiquarium

Innan bloggträffen drog igång i söndags gjorde jag ett blixtbesök på Hem & Villamässan i Älvsjö. Trots att det var rena rama reaträngseln med allt folk och jag hade en ynka timme på mig hann jag både med att träffa mina svärföräldrar och att få några rullar tapeter utav Roomservice-Johnnie. Där emellan styrde jag kosan mot möbelrikets monter för att bl. a säga hej till Karl-Oskar (en klasskompis från designprogrammet) och spana in hans nyhet Archiquarium. Tillsammans med Akvarie-Leasing AB har han skapat ett designkoncept för en vanligtvis så trist husdjursbostad/inredningsdetalj som akvariet, du kan läsa mer här. Ett snyggt skal som ger ett modernt hem åt trendkänsliga guppys, utan att för den sakens skull förta tjusningen med ett levande akvarium. Fint som snus och det var ju inte en dag för tidigt.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Formforum utan kamerasladd

Mot alla odds (för att vara lite dramatisk) har jag pallrat mig till Stockholm och totalt pillertrillad har jag även tagit mig igenom ett snabbbesök på Hem 2010-mässan och även första etappen av de två dagarnas fullspäckade program av Formforum. Vi är ett trettiotal inredningsbloggare (yay!) som nu tagit del av bl. a produktpresentationer och kommande trender. Jag har gjort ett generalfel i bloggosfären och glömt kortläsaren till kameran hemma, jag får skylla på snorhjärna. Bilderna kommer alltså tyvärr låta vänta på sig, men what the heck det finns ungefär 29 andra som kommer blogga om det som står på agendan... Rummet är toppen och med tanke på att jag delar det med tapet- och färgexperten nr 1 så kommer jag snart få veta var den coola tapeten kommer ifrån. I'll keep you posted!



Att jobba som inredare på IKEA - kampanjinspiration

Inför IKEAs senaste vitvarukampanj byggde jag som sagt vårat entrépodie. Jag fotade duktigt hela processen och tänkte visa hur ett podiebygge på IKEA kan gå till här på bloggen, men sen kom det sig som så att datorn inte kunde läsa bilderna - tekniken, tekniken *suck*. Så igår hittade jag några bilder i min Iphone så här kommer lite från IKEA Kalmars version av HEMBAKAT ÄR BÄST (sorry för dålig bildkvalle).


Ofta både planerar man och bygger upp det som planerats som inredare, men ibland passar det bättre i schemat att någon annan i teamet planerar, som denna gång. Planeringen är en grovplanering över vilka huvudprodukter som ska vara med vilket budskap som ska förmedlas och sen är det upp till den som bygger att få det att se juste ut. Min kollega Mia hade gjort en jättebra planering, då är det enkelt att freestyla sen. Först målade målaren om väggen och podiet efter den förra kampanjen. Väggen blev grå och neutral för att lyfta fram köket som skulle gå i svart och vitt. Det ser lite stökigt ut så det är bra att tala om för kunden att det snart är fint och inspirerande igen!


När golvet är lagt kan huvudprodukterna ställas på plats och då sätter man belysningen...


...men egentligen såg det mer ut så här; jag klättrade runt i taket och kopplade sladdar medans Andreas, vår snickare, byggde köket.


Här blev det ett långt hopp mellan bilderna, köket står redan färdigt. Det var nog för att det blev en lång arbetsam dag med diverse byggtekniska problem som skulle lösas. Sådana diskussioner har man alltid med snickarna. -Hur gör vi det här på det mest tidssparade, kostnads- och miljömedvetna sättet? Kan vi återanvända till nästa kampanj om vi väljer dessa handtag istället? Samarbetet med hantverkarna och säljarna - projektledarrollen gillar jag jättemycket med mitt jobb!


Bakbordet är också klart och det är nu kreativiteten fått utlopp. Hur gör man ett bakbord utan mjöl och deg? Jo, lådorna NOSTALGISK och blomman SMYCKA blir på ett ARV BRÖLLOP-tårtfat en riktig bröllopstårta, och barnens serie DUKTIG i glasburkarna SLOM ser ju fasligt hembakade ut... Tricket i Visual Merchandicing är att repetera. Med två tårtor och en, två, tre likadana set...


...eller med 19 bakböcker(!) går budskapet fram. Slutresultatet: HEMBAKAT ÄR BÄST. Kom och köp vitvaror!

Kampanjerna på IKEA svischar förbi i rasande fart. Nu är det snart dags att bygga om till nästa som, jag kan avslöja, passar den modeintresserade.

Dags för formforum II



En av farhågorna när jag började känna mig dålig var att jag inte skulle orka åka till helgens bloggträff i Stockholm. Idag känner jag mig bättre, det är inte lika tungt att andas och jag skuttar (nåväl) troligtvis iväg till jobbet igen imorgon. Tack vara ikeanyheten BRÄDA sitter jag som en prinsessa och bloggar i sängen. Thank God för trådlöst internet och spännade bloggläsning när man är sjuk! Men det var ju inte det jag skulle skriva om utan om bloggträffen formforum (II). Som ni kanske minns var jag ju en av de privilegierade som åkte till Göteborg i fjol och hade två fantastiska dagar tillsammans med ett gäng underbara inerdningsbloggare. Jag träffade vänner för livet och nu är det alltså dags igen.

Denna gång bär det av mot vår huvudstad och söndag-måndag är vigd åt detta event som än en gång är ett samarbete mellan Trendgruppen och Milk reklambyrå. Förutom att besöka Orrefors KostaBodas flaggskebbsbutik och en rad andra spännande ställen kommer vi även att träffa Jon Eliasson. Herre min hatt! Nu snackar vi min inspirationskälla nummer ett - killen som fick mig att välja en yrkesbana inom design och inredning för en sisådär tio år sen! Är helt larvigt pirrig över detta och inbillar mig typ att jag ska få veta massa designhemligheter och att vi ska bli bästisar. Men hallå, det är ungefär 25 andra inredningsnördar som kommer att slåss om hans uppmärksamhet *skratt*. Det står även IKEA på schemat och jag ser med spänning fram emot vad det innebär; nyheter, marknadsvadelningen, Kurvanvaruhuset?? Vi kommer att bo på Scandic Malmen på Söder och jag delar åter igen rum med min eviga vapendragare Hildur - Little Miss Fixa & Dona slår till igen. Can't wait!

Bloggat från sängkanten

Jag har i och för sig haft det på känn ett tag, att kroppen är trött, men att jag skulle tillbringa gårdagen på akuten med bröstsmärtor hade jag inte riktigt väntat mig. Nu visade det sig bara vara en inflammation i ett muskelfäste (Tietzes Syndrom) men det är dumt att inte lyssna på kroppen så idag har jag varit hemma från jobbet och bara tagit det lugnt (inte min bästa gren) och vilat mycket. Två roliga överraskningar som påskyndar tillfrisknandet, mentalt om inte annat, var SMS-rosen från underbara väninnan i Holland och paketet som väntat på posten sedan i fredags. Tack fina prinsessan Maria för blomman och omtanken och tack Mio för den tänkvärda kudden. Jag känner mig redan mycket bättre!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Så slipper du torkmärken när du målar t ex hyllplan och stänger

Detta inlägg skriver jag i ett målarfärgsdoftande vardagsrum och det är i dessa lägen som jag förstår tjusningen med ett eget hus med källare och andra bra att ha-utrymmen. Men man tager vad man haver, alltså målar jag mina pinaler i hemmets största rum med goda vädringsmöjligheter (oktoberkyla = raggsockor på). Sovrummet börjar så sakteliga ta form och jag har fått många frågor om när jag tänker visa renoveringsresultatet. Visserligen gav jag en liten tjuvtitt i fredags men annars föredrar jag att visa hela rummet när alla detaljer är på plats. Med ett heltidsarbete (IKEA), deltidsarbete (Friskis & Svettis) och fritidsarbete (Little Miss Fix It) blir tårtbitarna av tid för hemmaprojekt ganska små och snabbt fyllda av to do's. Det korta svaret är alltså: slutresultatet kommer - i sinom tid! Föremålen för mitt måleri är inbyggnadshyllan och den nya draperistången i sovrummet och jag valde en halvblank lackfärg som är lätt att dammtorka och några nyanser mörkare än väggfärgen, för att få effekten att det harmonierar men ändå händer något. Att måla hyllplan är inte helt enkelt eftersom man vill ha en fin yta på båda sidor - utan torkmärken och utan att behöva måla en sida i taget med torktid emellan.

Ett bra sätt för att undvika torkmärken från små distansklossar etc. är att i stället hänga det som skall målas fritt i rummet. Här hemma passade det bra att använda takbjälkarna i vardagsrummet men är det mindre saker kan ju ett moppskaft mellan två stolar funka lika bra. Jag gjorde en ögla i ena änden på en bit hushållsnöre, slog den runt bjälken och trädde igenom snöret i öglan. I andra änden gjorde jag en lite mindre ögla, på lagom målarhöjd, som jag skruvade en montageskruv (med stort huvud) ner i hyllplanet igenom. Jag valde att fästa skruven på kortsidan som inte skulle målas eftersom hålet inte kommer att synas i hyllan. Sen gjorde jag likadant med resten av hyllplanen och stången. På så sätt blir det lätt att komma åt överallt och när hela ytan är målad kan delarna hänga och torka under lång tid utan att ta massa onödig plats.
Tänk på att:
  • använda ett snöre med tillräcklig bärighet för det som ska hängas.
  • använd en skruv med stort huvud och tillräckligt lång för att fästa men utan att spräcka träet.
  • täck golvytan under det som hänger med ex. papp, färgfläckar på parketten gör ingen lycklig.
  • använd plasthandskar (finns ex. på apoteket) så kan du hålla i, vända på och stabilisera det som ska målas.
  • var noga med strykningarna och tänk på att färgen rinner mer än om man målar plant.
Happy painting!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Helgens mission impossible?!

Jag var uppe med tuppen idag för att fånga dagen och ta tag i några av mina hemmaprojekt. Ett är att leta reda på två inspirationsbilder som jag sett i några av mina magasin. Det ena gäller en fantastiskt härlig gammal industrilampa som jag haft i källaren i flera år (fick den av Smurfit som jag besökte under ett skolprojekt) och anledningen till att den inte pryder någon av våra väggar är att den saknar ett fäste. Såg en liknande lampa i något danskt hemma-hos-reportage och det är alltså den bilden jag är ute efter för att låta tillverka fästet hos en smed. Den andra gäller en kudde som är gjord av flätade sidenband, så himla snyggt! Kan bara inte erinra mig när det var jag såg den och som ni ser på bilden så finns det lite att leta i, snart är 2010 avklarat - bara att ge sig på magasinen från 2009 alltså. Vissa är slav under nikotinet och undertecknad tillhör beroendegruppen tidningsjunkie. Blir detta helgens mission impossible månde... Någon som känner igen sig och har funktionella tips för framtiden till en som inte kan med att klippa i glansiga magasin?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Nytt i bokhyllan: SY - Älska textil

Mitt i fredagsmys med sushi och Idol har jag slängt mig på sängen och bläddrar i mitt nyförvärv för jag vet inte vilken gång i ordningen. Som en av oktobernyheterna släpper nämligen IKEA FAMILY boken SY - Älska textil och tidigare i veckan fick den följa med mig hem. Fantastiska bilder av Marcus Lawett och det är ingen bok med massa slaviska sytips utan snarare en inspirationskälla och inbjudan till gemene man att lekfullt ta sig an textil i inredningen. Själv blev jag otroligt inspirerad och imorgon åker symaskinen fram. Dessutom bjuder jag på en liten sneak peek på sovrummet som är under förvandling. Trevlig helg!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It