Maskeradpyssel

                             

Sitter och syr för fulla muggar. Imorgon är det Halloween och jag ska på maskerad. Jag hoppas att ni också ska det för det är ju så himla kul!! Jag ska vara någon jag inte är helt olik... åtminstone inte i humöret säger maken.

Rimmar bäst som rimmar sist...

Jag som var så kaxig, och mer eller mindre utnämnde mig till vinnare i rimtävlingen på jobbet, kom inte ens med. Jag missuppfattade tävlingstiden och trodde den sträckte sig hela veckan när den i själva verket var över redan i fredags. Ja ja så kan det gå... Sometimes you have to do it the hard way, jag får väl helt sonika köpa julgransmattan i stället.

Enkla ekollon

 För ett tag sedan fick en handduk med ett härligt retromönster med ekollon följa med hem från Lagerhaus. Jag älskar mönster och när de är enkla men ändå slår an en ton är de ännu härligare. Och därtill skönt gulgrönt, m-m-m!
 
                          
Bild: lagerhaus.se

Världens första IKEA varuhus 50 år!

Idag den 28 oktober 1958 slogs portarna officiellt upp på IKEA i Älmhult. Inte klokt att Sverige har levererat platta paket i ett halvt sekel. Om du besökte något av varuhusen idag så bjöds det på prinsessbakelse och  alla  anställda fick ett ex. av jubileumsboken Svenska folkets möbelminnnen. Den är jätteinspirerande i sitt utförande det lilla jag hunnit bläddra i den.

Är du IKEAfrälst tycker jag du ska bänka dig framför SVT2 och Rakt på med K-G Bergström där han intevjuar grundaren Ingvar Kamprad. Det ska jag göra.

Uppdatering efter interbjun med IK: Jag förstår precis varför jag så länge drömt om att jobba, och nu också jobbar, på iKEA. Att höra Ingvar berätta om deviser och kärnvärden kan ju för en utomstående upplevas som floskler, men faktiskt så genomsyrar denna smått fantastiska mans vision, hans IKEA, hela vägen från honom till yttersta fönsterputsare och lyckas hålla varumärket i linje ut i vartendaste ett av de 285 varuhusen (i 24 olika länder). Därför kommer IKEA att finnas om ytterligare 50 år.
En gång, innan jag jobbade för det stora möbelföretaget, blev jag uppringd på mobilen av Mr IK himself, men det är en annan historia...


Sedemera reklamchefen Gillis Lundgrens dotter Ewa var en del av invigningen 1958
.
Bild: ikea.com

Lördagsloppis

Trots att helgen var uppbokad med långväga gäster så smet jag iväg till en av favvoloppisarna som hålls några lördagar varje höst och vår. Jag hittade en glasburk som är perfekt för ordningen av diverse hårattiraljer i badrummet, eller för geléhallon! samt ytterligare en matkniv till samlingen. Jej! En guldpeng för kniven och en selma för burken. Som hittat!


Foto: Sara Z

Vintertid

Det var väl ingen som glömde att ställa tillbaka klockan när ni gick och lade er, så att ni missade ett viktigt möte eller så? Söndagar ska man i och för sig verkligen inte boka in möten på tycker jag, om de inte innefattar gott te och massa skratt förstås.

             

Denna häftiga klocka har legat på skrivbordet i mappen "att blogga" så länge att jag inte ens minns var jag hittade den (+ att den var dåligt döpt). Jag brukar inte använda bilder el. produkter utan avsändare. Någon som kan hjälpa mig? Den visar tiden genom att de små pinnarna flyttar sig och bildar bokstäverna i den slagna timman. På bilden är klockan alltså typ halv två - mellan one & two.
Urhäftigt! (om jag får vara lite putslustig...)

Rimstuga, inte undra, efter inlägg nr fyrahundra...

  
Bild: ikea.com

Tro det eller ej men 400 inlägg har publicerats av LMFI. Coolt. Nåväl, nu ska jag sätta mig med penna och papper och lägga pannan i djupa veck. Vi har nämligen en personaltävling på jobbet där man ska skriva fiffiga rim till några produkter och har man turen kan du fatta, vinner man denna läckra julgransmatta!
(oj jag är visst redan igång och det ska ni veta att när det kommer till rim så är jag en av de heta...)

Tävling hos Retro Elephant

Genom illgulliga Johanna hittade jag till denna kreativa tjej bakom märket Retro Elephant. Gör som jag och gå in på hennes blogg och tävla om en supersöt necessär!

    
Bild: lånad med tillåtelse av RE

Ballerina ballera!

                                  

Nu är hon min och förhoppningsvis redan på väg hem till oss! Jag pratar om den så hett efterlängtade Ballerinan förstås. Idag öppnade ju Rädda Barnen sin designshop och det var bäst att passa på eftersom det bara finns 500 ex. av varje motiv.

Hon ska få hedersplatsen bredvid mitt arbetsbord så att jag kan njuta av åsynen varje dag. I en 70x100 RIBBA blir det nog perfekt. Jag känner mig lycklig för det känns som om jag både gjort en god gärning och unnat mig nåt fint!

Något önskvärt

Jag blev inspirerad av Frida och plockade fram fem saker som definitivt står på min önskelista: 1) Ett måste för en IK lover - pallen Ingvar. 2) En vit underskön Panton stol. 3)  Mumsiga kakor smakar bättre på Jelly Beans fina fat! 4) Pussenuttiga Puppy får gärna flytta in hos mig, behöver inga promenader i regnrusk, men är ändå söt som socker.. och slutligen 5) Heron... my hero. Så fin, så funktionell... Så härlig!

Snälla tomten...
 
Bilder: room, vitra, jellybean, pid & luxo

Design för barns rättigheter

I slutet av oktober öppnar Rädda Barnens webbshop Design för barns rättigheter. Många namnkunniga designers står bakom de 13 produkterna och vissa av dem är specialutgåvor endast för Rädda Barnen. Brio, Orrefors, Afroart & mini rodini är några av tillverkarna. En favvo som jag tänker hänga på låset för att få är en av Cassandra Rhodins signerade illisar nämligen "Ballerina"! (hela 85% av priset går till RB)

Handla på Rädda Barnens webshop och du får inte bara en vacker sak till ditt hem utan bidrar även till arbetet för barns rättigheter. Snacka om att ge produkter mervärde!


                    
Bild: raddabarnen.se

Soffbord före & efter

Ibland måste saker få ta lite tid, men så jobbade jag bara när lusten fanns där också. Gör man saker med tvång blir det oftast inte lika roligt. En hel månad tog det från första sliptaget till sista skruven.
Men, nu är det äntligen klart. Åtminstone sju kilo tyngre, lite högre och betydligt ljusare är vårat ny(gaml)a soffbord!

 
Foto: Sara Z

Blossa '08

Förra året hade vi vår inflyttningsfest lagom till glöggtider men i år tror jag att det får bli en adventsfest helt enkelt. Vad serveras bäst på adventsmingel om inte glögg? Det är lite av tradition bland vännerna att testa årgångsglöggen från Blossa. I år är flaskan blå och drycken skall tydligen ha en frisk smak av blåbär med en ton av kryddnejlika. Det låter onekligen superjuligt så det blir defenitivt ett köp efter lanseringen den 3:e november.

         
Bild: pressbild blossa.se

Bestickjakt - knivigt värre

Idag gjorde jag & Jesper ett ryck och besökte alla antik, och retrodesignbutiker vi känner till i stan. Vi försökte utöka vår samling av silverbestick. Det är inte helt lätt eftersom vi är kräsna när det gäller knivarna... Vi vill ha den gamla runda, bulliga sorten. Fyra små tjockisar hittade vi i alla fall och de ska vi hämta på onsdag (kom ihåg, kom ihåg).
Det är roligt att ha vackra udda bestick som gör vilken middag som helst tjusig.
Vi hittade även en liten osthyvel, en riktig "conversation piece". Den var 15 gånger så dyr som ena kniven och Jesper frågade hur mycket jag ville ha den egentligen... ganska mycket sa jag... (å jag som inte ens äter ost... ) mumlade han.

Jag hittade ingen bild med liknande bestick som vi har, och inte har jag fotat heller, men den här bilden får återge den udda snajsigheten...


Bild: countrybymail.se

Hektisk helg

Helgen har ilat förbi i 100 knyck men jag har hunnit med ganska mycket. Bl. a en massa måleri och det var otroligt skönt att slippa ha det oket hängande över mig. På tisdag är nog vardagsrumsbordet äntligen torrt & färdigt att skruvas ihop. Ska bli så spännade att se slutresultatet.

Igår gjorde jag slag i saken och köpte en helt fantastisk bok som jag suktat efter i flera år. Hittade den på ett härligt antikvariat. Bilderna är otroliga och förutom fotosugen blir jag konstigt nog skissnödig av att titta i den. Jag har jättesköna pennor som bara legat bortstädade i över ett år, men nu är det dags att se om schvungen sitter kvar i handleden och plocka fram dem!

Äntligen fredag

På vardagsrumsbordet står förra veckans fredagsblommor och blommar i alla sin prakt, fina rosavita liljor. Jespers favoritblomma!

Nu ska jag iväg på inflyttningsfest. Till värden har jag tagit med mig utav de egenplockade valnötterna. En fin förpackning och ett gulligt kort och voila, -en personlig present!

Trevlig helg på er!


Foto: Sara Z

Vinn Lollopardprylar

Nu var det länge sen jag uppdaterade mig på Lollopards hemsida men jag tycker fortfarande att den är lika läcker! Hos Linda kan man vinna fina priser därifrån genom att besvara frågan vilken som är favoritvaran i deras sortiment. Jag är helt kär i deras tapetfigurer som bl. a Isabelle Halling har använt i sin inredning. Lampan och trädet. Mmmm - me like!


Bilder: lollopard.se

Vardagsdesign


Bild: lyckasmedmat.se

När jag stod och diskade nu på morgonen slog det mig att potatispressen sett likadan ut i måååånga år. Visst har det kommit uppföljare men detta som för mig är originalet, den trekantiga galvaniserade, har liksom hållit måttet. Av någon anledning var det en av de första sakerna som jag fick till mitt första egna hushåll under gymnasietiden, pressad potatis serverades det knappast varje dag i den lilla 21 kvadrataren. Men den fungerade även bra som kaffekokare när storasyrran kom på besök: hushållspapper i, malda bönor åsså kokande vatten över det (senare gav hon mig dock, höjden av själviskhet, en kaffebryggare i present haha). När Jesper och jag flyttade ihop hade han ingen potatispress och tyckte att det var lite lustigt att jag (som hellre minglar och dukar än står vid spisen) hade en.

Hittade ingen historia om den på nätet, men har skickat iväg en fråga, så vi får väl se om jag får svar på vem som står bakom denna hållbara design.

ICA's vinnande koncept

       

Kalla mig lättflörtad, men jag tilltalas verkligen av ICA's nya kundförmån "mina varor". Genom ICA-kortet lagras dina inköp och varje månad skickas det hem rabatterbjudanden på förekommande varor.
Jag känner mig lite stolt. "Handlar vi så goda grejer, ja det gör vi, oj vad vi är svängiga och har koll..." (detta håller väl i sig tills den gången det endast finns eldoradochips & toapapper bland "mina varor)
Tilltalet är personligt & direkt och för mig övergår upptäckten att de vet vad jag vill ha & tycker om till en känsla av något kamratlig och positivt. Ica bryr sig om mig. Enligt utskicket är det just det de vill uppnå, då de haft den gamla tidens ICA-handlare i tankarna, gubben i vit rock bakom disken som anpassade sortimentet efter sina kunder. Han som lyssnade och som man kunde skvallre lite med...

Jag går på den lilla flirten, och ser med glädje fram emot kommande veckohandling, där jag slipper rabatterbjudande på Pampers, till den dagen då vi verkligen behöver dem.

Klimatsmart datoranvändande.


"En dator som står i stand by-läge vardagar mellan klockan 18.00 och 08.00 samt på helger kräver i snitt en energi på 11,8 kWh i veckan. Det betyder att datorn producerar 1,3 kg koldioxid i veckan när den inte används. På ett år släpper en enda dator ut 62 kg koldioxid när den inte används (räknat på 48 arbetsveckor). Har företaget 20 datorer släpper de ut 1,24 ton koldioxid i stand by-läge. Ganska onödigt eller hur?

Visste du att...
...skärmsläckare med rörliga bilder INTE spar energi.
...datorn INTE går sönder om man stänger av den ofta. "

Om man dessutom låter hemmadatorn stå i stand by även den kan man ju räkna ut hur mycket utsläpp det genererar.

Så nu ska jag vara lite klimatsmart och stänga av datorn och gå och lägga mig...

Generation X

I söndags när jag sent om sider ringde och grattade mormor på 85-årsdagen, så berättar hon om festligheterna och om att mammor, mostrar, kusiner och kusinbarn varit där och att de fotat fyra generation. Konversationen lät så här (m: mormor, s: jag):

m: -Det finns bilder på alla fyra generationerna. L har lagt upp dem på sin blogg.
s: -Har L en blogg? (något förvånad då L är min mamma och jag inte sett hennes blogg)
m: -Ja, vet du vad en blogg är?

Det tyckte jag var sött! Mormor är väldigt olik många i sin ålder. Hon pratar flytande engelska och kan så mycket om datorer att hon diskuterar mjukvara etc. på julmiddagarna. Tyvärr är hon nästan blind så nu har hon mest datorn som ett läshjälpmedel.

Lite i förbigående svarade jag att jag visste vad en blogg var...

           

PrtSc: LMFI

Moooi's Lolita

Är helt förälskad i denna lilla skapelse från holländska Moooi.


Bild: dezeen.com

Självhushåll

Idag har det varit en fantastisk dag! Solen har skinit och jag och Jesper har tillsammans med ett par kompisar haft en riktig friluftsdag. Första destination var svampskogarna norr om Kalmar och sen blev det valnötsträden i stan som äntligen kunde skördas.
Svampåret är dåligt sägs det och det märktes för vi fick bara med oss ett par liter hem. Valnötsåret måtte vara desto bättre för på bara knappa halvtimmen hade vi plockat på oss 2-3 kg nötter!
Nu ligger allt på tork och det känns riktigt bra att producera sina egna livsmedel. På e m blev det lite målande men med tre mils cyklande i rumpa och ben tänkte vi nu krypa upp i soffan och avrunda kvällen med en film.


Foto: Sara Z

Kontinental helgfrukost

        
Foto: :.sara z

Nu är det förstås några timmar sen men jag bara måste fortsätta dela med mig av mina halvfabrikatsfuskisar. Dagen efter en mäktig middag och många glas vin behöver man något annat än havregrynsgröt...
Med deg på rulle och chokladsmet fixar man medelhavsfrullan på en kvart!
Degen är redan perfekt delad i sex lagom stora trianglar, rulla ihop dem och grädda i 12-15 min. Servera med Nutella och latte (eller apelsinjuice om man som jag inte dricker kaffe). Voila!

Nästa gång funderar jag på att grädda dem med inbakade mashmallows, eller med Nutella i mitten. Nyttigt? Inte värst.

När design är som bäst

                

När formgivningen förstärker användandet av en säkerhetsprodukt tycker jag verkligen att designern har slagit huvudet på spiken. Varför finns det inte en brandsläckare i varje hushåll? En produkt som, även nyttjad av en lekman, kan släcka en brand och avstyra en katastrof, de flesta bränder sker ändå i hemmet (ja, pappa är gammal brandförman). Svaret hos många kan nog vara utseendet. Klassiska släckare är otympliga, uppmärksamhetskrävande och för många rent av fula. Åtminstone de två sista argumenten har Fireinvent lyckats ändra på i och med sina stilrena släckare från 599:-. Jag tror absolut att fler hushåll väljer att köpa fler säkerhetsprodukter om de passar den övriga inredningen. Design när den är som bäst.
Själv vill jag ha en vit.

Bild: fireinvent.com

Osynlig bokhylla

                 

Jag som älskar böcker tycker att denna lilla en-boks-hylla är rolig. Enkel och nätt gör den att boken ser ut att sväva. Ett perfekt sätt att göra sina älsklingar till en del av inredningen, och inte endast som en i raden av bokryggar. Men visst borde det gå lika bra att sätta den med fästet nedåt? Då göms ju hyllan ännu mer under boken. Finns på blacknwhite för ungefär 165 SEK. En ny sajt som jag hittade via Martina och hennes fina blogg.
  

MDF - ... del II

Kvällarna är för korta, helgerna för roliga och spacklet var för gammalt... ja, projektet går långsamt helt enkelt. Nu har jag borrat, försänkt (ja se, det tillkommer dessutom nya moment), limmat, skruvat, spacklat (med nytt spackel), slipat och spacklat igen... Förarbete är verkligen inte min starka sida, jag vill se resultatet direkt. Nu börjar det dock att ta form så smått. Vem vet det kanske regnar i helgen, så att jag får något gjort...

Tisdagkväll

Nu ska jag krypa upp i soffan, ta en bit äppelpaj med vaniljvisp och kolla på säsongspremiären av Nya Äntligen Hemma! (12:e upplagan.. oh my!)
Vad gör ni ikväll?

Reklampausuppdatering: Min Älskling Karin är tillbaka!! Jej.

Luke, I am your father


"If you only knew the power of the dark side."
Visst känns det lite som att ha Darth Wader dinglandes i taket? Maken och jag fnissade över den roliga formen på Bsweden's lampa Split. Perfekt över lunchbordet på en webbyrå full med Star Wars-nördar. (Nej jag har inga fördomar...)

Alfapet - limited edition

                   

Hur läckert är inte denna version av Algas Alfapet? Familjespelsjätten fyller hela 90 år och firar det med att släppa en jubileumsutgåva som en kärleksförklaring till spelet. Den nya upplagan är supersnygg i svart och silver. Nu alltså inte bara klassiker utan nästan även designklassiker. Finns för 425:- på World of Board Games. Jag tror jag ska skriva till tomten...

Add a tag

Jesper skulle på tjänsteresa och bad mig knyta ett färgglatt sidenband runt handtaget på resväskan. Ja, han har en liten svart sak, han och en miljard andra resenärer. När han kom hem igen var bandet borta. Efter en enda resa. Funderade över om det inte fanns några snygga och utmärkande adresslappar att få tag i. Hittade denna lilla sötnos. Add a tag finns i massor av färger och mönster. Jag gillar den i skinn bäst. Säljs exempelvis på Åhléns City och Designtoget.Bilder: kollage av bilder från addatag.se

AnnaO

När jag drömmer om mitt framtida Bed & Breakfast är bilderna lätt beslöjade och interiören går i nån slags lantlig fransk vit dekadent stil. Mina gäster ska känna sig lyxigt bortaboende i en hemtrevlig miljö. Precis den sköna stämningen tycker jag finns i AnnaO's produkter.
Vintage, doft av nytvättat och, såklart, romantik (Frankrike = romantikens land).
Bilderna ska jag spara som ett moodboard för vad som förhoppningsvis komma skall... Nångång.


Foto: Per Ranugn, för AnnaO

Något för ägget

Fick en förfrågan om stilrena äggkoppar och jag har gjort en liten sammanställning av de som jag tycker är fina, med variation i både material och kostnad. I priset har jag inte räknat med ev. frakt. Håll till godo Linda...1. IKEA 365+ PLOCKA, vit porslin, 19:-/2st
2. Galzone, vit porslin, 41:-/st
3. Rotor, svart el. vit stengods, 65:-
4. Zack Rezzo, borstat stål, 135:-/2st
5. Erik Bagger, svart el. vit porslin, 447:-/6st
6. Egg pants, PVC, 150:-/2st
7. Nigellla Lawson, blå el. gräddvit porslin, 110:-/st
8. Cilio, vit porslin & rostfritt stål, 349:-/2st
9. Unikko, röd, grön gul el svart porslin, 199:-/2st
10. Skagerak Plint, teak och vit porslin, 199:-/st
11. Sigvard, svart/vit virrvarrmönstrad högtryckslaminat, 279:-/st
12. Ole Jensen för Muuto, ingen prisuppgift

Tillbaka till rötterna

Jag har varit bortrest ett par dagar. I jobb. Alla kommunikatörer från IKEA Sverige var inbjudna för en träff och var passar då bättre att ses än på moderskeppet i Älmhult.
31 kommunikatörer från 15 varuhus (den som kan sitt IKEA vet att två varhus inte var representerade) träffades för att prata kommunikation och tonläge.

Jag har aldrig tidigare varit i Älmhult och än mindre på varuhuset, katalogen eller designavdelningen. Nu har jag besökt alla tre, för att inte tala om IKEA muséet, och jag - som ett blåbär i sammanhanget, känner mig alldeles fullproppad, stöttad och taggad för nya utmaningar på jobbet!

Hittade ett citat på Karriär i handeln som väl beskrier min yrkesroll:
( f ö så var Ulrika en de gulliga kollegor jag träffade i Älmhult)

"Kommunikatören ansvarar för den
grafiska formgivningen i varuhuset.
Man gör ordning texter, skyltar och
bilder för att vägleda och inspirera
kunderna till att fatta rätt köpbeslut.
Kommunikatören utgår alltid från
kundernas perspektiv i sitt arbete.
En stor del av arbetet sker vid datorn
där idéerna oftast förverkligas."