Fina wallies från IKEA

En av nyheterna i nya katalogen är dessa söta wallies som finns på Barnens IKEA. Det finns två olika motiv; FABLER RESA och FABLER KALAS, 2 ark för 129:-. Självhäftande väggdekoration är ett billigt och enkelt sätt att förändra ett rum och det fiffiga är att om man tröttnar så behöver man inte tapetsera eller måla om utan helt sonika bara ta ner klistermärkena. Om man inte vill sätta dem direkt på väggen kan man rama in figurerna som tavlor och har man inga barn kan man ju alltid komma undan med att använda dem som paketdekoration!

Jag glömde fresten säga att de är superdupermega-gulliga. Lite oemotståndliga faktiskt. :-)



Pressbilder IKEA

Time for tea...

Nu är jag hemma igen efter härliga hektiska dagar i Stockholm, något som också betyder att jag äntligen kan avnjuta en god kopp te i mitt senaste förvärv.

Helgen var en av de bästa på länge och jag hade så kul! Dessutom var det supernyttigt att utbyta erfarenheter med diverse blogg-kollegor, ingen nämnd ingen glömd va tjejer? Till exempel har jag mestadels fotat i RAW-format tidigare vilket har gjort att jag alltid måste konvertera dem i PhotoShop innan jag kan publicera dem. Anledningen har varit att man då kan "rädda" en dålig bild. Med tanke på att jag oftast plåtar ett motiv tills jag får bilden jag vill ha (ibland blir det väääldigt många bilder) så insåg jag att jag sparade både tid och minne om jag istället fotar i normal upplösning, så nu går bildhanteringen/bloggandet betydligt smidigare faktiskt. Och min plupp är nog riktigt tacksam att jag inte matar den full med dötunga bilder!
Det har varit så otroligt många intryck och jag ska verkligen försöka att återge så mycket som möjligt av mässans höjdpunkter men ni får ha lite tålamod för det är ju vardag igen och mycket som ska hinnas med. Dessutom har jag många andra inlägg i pipelinen så att ni inte ska bli helt Formexifierade ha-ha.

Dags att sörpla i sig de goda dropparna ur fina Peacock Cup, 99.50 på Indiska. Tack söta M för att du såg till att jag inte gick miste om den! Sen är det dags att packa upp IKEA-kassarna. Jag tänkte bara köpa lite tyg och en stol men fick istället knappt plats med allt i bilen! Ni ska få se vad det blev.

Update 20.32: Näe vet ni vad! När jag lyfte koppen så såg jag en fläck på tabletten och tänkte lite roat - "haha läcker den eller?" (för det trodde jag ju inte på riktigt) men det gör den! En liten liten spricka i botten sipprar det ut te igenom. Så väl som den var paketerad från butiken så måste det vara en transportskada. Jag hoppas verkligen att det finns kvar någon att byta till, annars blir det reklamation!


Foto: Sara Zetterström

Fina papper



Var på Panduro på Kungsgatan i fredags och förlustade mig (strax innan paraplydrinksmingel på Designgalleriet). Bl a fick dessa danska papper följa med hem, de gör mig alldeles lycklig med sin prickiga färgglädje! Jag vet inte precis vad jag ska använda dem till än och de är inte riktigt lika släta som de var i butiken. Note so self: handla inte fina papper precis innan en helkväll på stan...

Höstformex 2009, pressfrukosten

Gissa om det varit hektiska dagar, att smida medan järnet är varmt är något jag tagit fasta på och minglat runt som en liten tok på diverse tillställningar, och det har varit så himla kul att träffa så många intressanta människor! Idag har jag äntligen fått lite tid att bearbeta mina bilder från torsdagens pressfrukost på Formex. Dukningen var verkligen a sight for sore eyes och även den löd såklart under mässans tema: Vintage travel - travel in style, med rekvisita som resväskor, jordglober och plyschsäten i de små kupéerna som jag hade turen att få sitta i längst bak i lokalen. Bakom den ekologiska frukosten stod Rune Kalf-Hansen och vi bjöds på basilika&citron-lemonad, färskostyoghurt med honung och färska blåbär, plommon, morötter och svartrötter och choklad! Svenska råvaror från bl. a Läckö slott, Enköping, Gotland och Malmö. Yoghurten serverades i glas från Reijmyre och i ekotänket fanns det ingen sked utan man fick helt sonika skopa upp den med brödet. Även skålen från reijmyre, en dagsfärsk nyhet desigad av Simon & Tomas. Borden var dukade med vita dukar täckta med en plexiglasskiva för att lätt kunna torkas av och användas länge och servetterna från Växbo Lin fick man ta med sig hem. Alla råvaror serverades var för sig för att man verkligen skulle, som Rune sa, ta sig tid att njuta och känna varje smak för sig. En väldigt bra start på dagen och Formexresan.

Det var flera hundra representanter på denna presstillställning och Hildur och jag hade nöjet att dela frukostbord med de två gamla frilansande rävarna Ragna och Sigbritt som berättade att de varit på Formex och rapporterat i tjugo år! Det var häftigt att mötas så, bloggare och magasinskribenter. Så otroligt olika media men med samma intresse och mål.


Foto: Sara Zetterström

Höstformex 2009, lägesrapport

Formex so far uppfyller alla förväntningar. Efter en uurtjusig pressfrukost, intressanta möten (läs div. bloggare och good-to-know-people) och mässgodis har snart en mässhall avklarats (en eller två to go). Visitkort har bytt ägare till höger och vänster och en VIP-inbjudan till kommande kvällsaktivitet ligger i tryggt förvar i min ficka. Just nu sitter jag i presscentret och känner mig viktig ;-), dessvärre kan jag inte publicera frukostbilderna än eftersom de är för stora men här kommer lite foton-i-farten från förmiddagen. Enjoy!


Fina färgglada fåglar i nya färger i OMM's monter.


Stefan Nilsson från Trendgruppen spanar in nyheter.



Hildur och jag käkar färgglad karameller och har hur jättemycket som jättehelst att titta på! (och prata om)


Storstadsspan

Nu har jag landat i Sthlm och även hunnit med en liten vända (genomresa) på stan. Igår var tanken att jag skulle kvista ner på Indiska i Kalmar och lägga vantarna på den nya fina koppen av Lisa Bengtsson som äntligen kommit till butik. Nu blev det inte så eftersom jag var sjuk men här i storstan fick jag i alla fall se den i verkligheten för första gången. Den är så überfin så man nästan blir tårögd... Eftersom jag redan har illmycket att släpa på så har en kompis lovat att köpa en kopp som väntar på mig när jag kommer hem igen. Det ska bli väldigt roligt att hänga i loungen för det är nämligen just Lisa som är ladyn bakom Lady Lisá Café på Formex.

Imorgon ska jag upp med tuppen och träffa mitt mässällskap! I'm so excited.


Snapshot med mobilkameran: Sara Zetterström

Business and pleasure

Jag vill börja med att tacka för alla kommentarer. Jag är även jättenyfiken på vilka ni är som läser bloggen, senaste tiden har det ju kommit massa nya läsare så var inte blyga nu utan skriv en rad och länka gärna om ni har en egen blogg! Det går inte nog att poängtera vad viktiga ni läsare är. Utan er hade det ju varit som att blogga för döva öron så fortsätt kommentera!

Idag mår jag, tack & lov, bra igen så direkt efter jobbet tar jag flyget upp till Stockholm där en riktig lång-weekend hägrar som jag tänkte avrunda med att springa Tjejmilen på söndag. Passande nog fanns det en guide över "Sveriges 30 bästa inredningsbutiker" i senaste numret av Sköna Hem. Många av dessa ligger i just huvudstaden och flertalet av dem känner jag till men inte alla, så jag tänkte försöka besöka lite för mig orörd mark när jag ändå är i stan. Denna helg kan man inte inte prata om "business or pleasure" utan snarare business and pleasure. Imorgon kommer jag rapportera direkt från Formex.

Tjillevippen!


Foto: reportagebild från Sköna Hem

GDS - tygkorg



Det är flera som efterfrågat instruktioner till mitt fredagspyssel så här kommer en beskrivning hur man syr en tygkorg.

Detta behövs:
Tyg, gärna två olika textilier som är fina tillsammans (åtgången till en stor och två små korgar är 40 cm av varje textil (om bredden är minst 135 cm). Symaskin, tråd, penna/krita, linjal eller måttband, en bra sax, knappnålar och strykjärn+strykbräda.

Jag kan inte nog understryka vad sömnad underlättas av ett strykjärn, i just detta pyssel gör pressandet hela skillnaden faktiskt, från att se okej ut till riktigt proffsigt.

För att sy en förvaringskorg behöver man två mönsterdelar, en cirkel och en rektangel. I tyget klipper du två stycken av varje del så att korgen blir dubbelsidig och kan användas "åt båda håll". Jag kommer hädanefter bara att beskriva den stora korgen men ska du göra alla tre så är det förstås lättast att rita ut alla mönsterdelar på en gång. Sömsmån med en cm ingår i alla mått. Med den här formeln kan du lätt göra korgar med olika mått:
L=3,14xØ-4 cm
, höjden bestämmer du själv.

1. Rita upp de olika delarna direkt på tyget. Använd markeringskrita eller blyertspenna. Rita en cirkel med diametern (Ø) 26 cm. Lättast är att använda ett runt föremål som mall men har du inget som passar kan du göra en mall av papper. Rita en rektangel med längd (L) 78 cm och höjd (H) 22 cm. Klipp ut delarna.

2. Tag en rektangel och vik sida mot sida med rätsidan inåt. Nåla och sy sidan (H) med 1 cm sömnsmån, så att det blir en cylinder. Gör likadant med den andra rektangeln. Pressa ut sömmarna.

3. Vänd den ena cylindern och trä i cylindrarna i varandra, rätsida mot rätsida, snyggast blir det om sömmarna hamnar mot varandra, sy ovankanten runt om. Vänd ut den inre cylindern så att båda cylindrarna har avigsidan ut. Pressa ut sömmen.

4. Nåla fast en cirkel mot ena änden av cylindern, rätsida mot rätsida. Sy runt botten (det kommer förmodligen att vecka sig en aning men det syns knappt när det är klart). Pressa ut sömmen i möjliga mån. Gör likadant med den andra änden av cylindern, men lämna öppet en bit (ca 5 cm) så att du kan vända ut och in på alltihop. Vänd så att rätsidan kommer utåt. Sy igen öppningen för hand eller på maskin.

5. Stoppa ner/trä i cylindrarna i varandra - botten mot botten. Var noga med att forma till båda korgarna i varandra och dra isär sömmen ordentligt så att det blir en snygg ovankant. Pressa ovankanten och sy ev. en stickning runtom några mm från kanten. Det är en smaksak och kan bli en läcker detalj om ex. tråd och textil skiljer sig i färg. Vik ner kanten.
Korgen är klar!


Foto & illustration: Sara Zetterström

Inte nu!! Dagen när VAB fick en ny innebörd

Idag är jag hemma, efter en natt fylld av magsjuka. Fy för den lede vad otrevligt det är. Börjar känna mig lite bättre nu och dofilus och lite te har jag fått i mig att orka lyfta huvudet från kudden. Lite orörda magasin ska nog pigga upp mig ytterligare och paniken över att stockholmsresan är hotad börjar avta. Nu ska jag bara ligga här. Jag vabbar - "Vård Av Bloggare".


Foto: Sara Zetterström

Fyra nyanser av vitt

I över ett år har jag suckat över två inneboende här hemma, de lever liksom separata liv och stör min inredarsjäl. Den ena stilren och sober - lite tråkbeige sådär, och den andra som en funktionell snubbe i gamla slitna byxor som borde tvättats för länge sen, men klarat sig eftersom smutsen ändå inte syns. Verkligen en kulturkrock - sin närhet och funktion till trots. Jag pratar naturligtvis om våra soffor. Och som grädden på moset är även fotpallen unik.

Visst, de fyller sin funktion (onekligen har det "funkat" vä-äldigt länge) men nu har jag fått nog. Imorgon är det minsann jag som ska beställa ett nytt sofföverdrag. Härliga Röstånga i kritigaste vitt! Problemet är ju bara att den andra soffan (ni vet han med gubbyxorna), inte ens tillverkas längre. Jag har från och till de senaste 18 månaderna dammsugit Blocket efter vita tomelillaklädslar till 3-sits och nu har jag även beställt tygprover från Bemz. Ja vi får se hur det går helt enkelt, det finns ju så många nyanser av vitt. Ironin i hela denna historia är att vi skaffar vita soffor nu, lagom när halva vår umgängeskrets består av små kladdiga barnfingrar... Jag tror det stavas; a-v-t-a-g-b-a-r k-l-ä-d-s-e-l!


Foto: produktbilder från Ikea.se & bemz.com

Nytt överdrag till strykbrädan

Det är flera som efterfrågat mer pyssel här på bloggen och nu vet jag inte precis vilket slags pyssel som eftersöks men jag verkligen älskar att jag har tillbringat så mycket tid vid symaskinen denna helg och tänkte visa vad dagens systund resulterade i.

I fredags, liksom varje gång den åker fram, reflekterade jag över det hiskeligt fula överdrag vi har på strykbrädan och tänkte just att det var på tiden att fixa ett nytt. Denna superbradiga ångbräda inhandlades på Coop för en herrans massa år sen och står till vardags gömd i klädkammaren varför det gamla överdraget fått hänga med. När jag idag för första gången läste Saras blogg så såg jag att hon pimpat deras bräda med GUNVOR metervara från IKEA, och det blev ju superfräscht så jag letade i gömmorna och visst hade jag lite liggandes. Alla fem varianter faktiskt och efter lite velande så bestämde även jag mig för den med cirklar. Egentligen passade den med "melonerna" bäst rent formmässigt eftersom mönstret liksom brädan är elipsformat, men den ska få tjänstgöra i ett annat textilprojekt, dessutom var denna stuvbit precis lagom stor redan från början. Det tog inte ens en timme att åtgärda detta störelsemoment. Ibland kan man ju undra varför vissa saker dröjer så, som man säger på utrikiska: What took me so long?

Foto: Sara Zetterström

Fredagspyssel - tygkorgar

Kvällen blev lång, och innefattade både  god mat, maskeraddräktsmakande, sömnad och måleri. Fyra vuxna som pysslade frenetiskt fram på småtimmarna. Parmiddagar är så 2008 nu för tiden har dinkarna pysselaftnar ha-ha. Jag hintade ju igår att symaskinen skulle fram och resultatet blev dessa tygkorgar, eller vad man ska kalla dem, som man även kan vända ut och in på. Föregångaren är vår brödkorg som nu fått en fägglad konkurrent. De små är perfekta till hårspännen och annat pyttigt. Tygåtgången är bara 40 cm per färg (för tyger 140-150cm breda) vilket gör att man inte ruinerar sig om man väljer ett lite dyrare tyg. Jag älskar denna färgkombination! Hade det cerisa tyget haft ett inslag av grönt istället för gult så hade lyckan varit fullkomlig.

Nu ska jag iväg och fota en kaktus och en bov bestraffad med tjära och fjädrar, det vankas bestämt westernmaskerad!


Foto: Sara Zetterström

Lite tyg har inhandlats, det är dags för...

fredagspyssel! Sedan länge var det bestämt att jag ska hjälpa en kompis att sy hennes maskeraddräkt ikväll och i kombination med att symaskinen ändå skulle fram och att det har kommit in nya snygga randiga tyger på jobbet så betämde jag mig för att köpa lite metervara och fixa lite snyggt till köket. Det blev det nya SOFIA som finns i fem olika färger och två olika tjocklekar på ränder, fina fina IKEA STOCKHOLM BLAD fick också följa med hem. Kan ni gissa vad det ska bli?

Trevlig mysfredag på er allesamman!

Foto: Sara Zetterström


 

Goda grannar och dukningstävling



Det här var vad som mötte mig när jag kom hem. En bra bok och en urriven tidningssida som annonserar "dukningstävling". Det var min gulliga granne som hade slängt in det genom brevlådan. Boken hade jag bett om att få låna men snacka om goda grannar som upplyser och uppmuntrar till roliga tävlingar!

Det är företaget Mateus med sitt färgstarka och härliga porslin från portugal som tillsammans med tidningen Damernas Värld anordnar en dukningstävling. Man ska duka sitt bord och ta en bild och mejla till bild(at)dv.bonnier.se senast den 14 september så har man chans att vinna keramik värd 3500kr från Mateus. Jag skulle inte ha något emot en liten vinst... så att säga.

Nu är jag precis hemkommen från säsongens första ki-boxpass på Friskis, en blandning av slagträning och kondition. Jag är så trött i armarna att de bara skakar (ja det är t o m svårt att skriva på datorn) så det blir nog inga servettbrytniingar ikväll precis, nej det lockar mer med en dusch och en god bok.

Stig Lindberg för KF

Jag läste i Skönt Hemma-bloggen att KF (Kooperativa Förbundet) firar 110 år och uppmärksammar detta med  ett antal jubileumsprodukter.
KF ägde Gustavsbergs fabriker där Stig Lindberg länge var verksam och konstnärlig ledare och nu kommer Coopbutikerna alltså att sälja muggar, handdukar, servetter och kaffe prydda med hans klassiska mönster "Fallande löv" för att fira jubileet. Vecka 36 finns de i butik, till riktigt bra medlemspriser (ex. 2 muggar för 39:90kr, icke medlem 59:90kr) men i begränsad upplaga så skynda fynda, det tänker jag göra!


Foto: pressbild KF

IKEAs nya klä... förlåt, typsnitt

Jag vet inte om det var fler än jag som reflekterade över IKEA katalogens nya utseende. Ja förutom storleken på katalogen, som krympte ungefär 1/10, så har den stora möbeljätten även bytt typsnitt. Jag kan ju knappast kalla mig grafiker, men lite grafiskt skadad är jag varför jag tänker mycket på typsnitt och presentation av tryckt material.

För mig är IKEA förknippat med det egna uttrycket med runda, lekfulla bokstäver men nu är det alltså Verdana som gäller. Det kommer nog ta lite tid att vänja sig, så är det alltid när stora företag ruskar om den grafiska profilen (alla minns väl Telias byte av logga), men jag anklagar dem inte... Det finns ju flera anledningar till att det är just det typsnitt jag själv alltid haft i bloggen...


Foto: Sara Zetterström

I've got mail

      

Idag väntade ett spännade brev innanför dörren när jag kom hem nämligen mitt presskort till Formex. Ja det var väl då ett himla tjat tänker väl ni, och ja, det kan jag hålla med om. Men det är ju bara för att jag känner mig så priviligerad. Kanske skulle jag rycka lite nonchigt på axlarna åt min första pressfrukost men se det har jag inte vett till för jag tycker att det ska bli så uur-spännade! Massa presselit, kanske lite kändisar från designvärlden och framför allt - de bloggare som man bara lärt känna via datorskärmen!

Appropå det så hade jag ju besöksrekord igår! Typiskt, just den kvällen när jag var på speedway. Inte uppdaterade jag bloggen som sig bör och inte kunde jag uppleva trafiken heller. Men förhoppningsvis kommer några av er tillbaka, ni är hemskt välkomna! Allt detta tack var Fixa&Dona och hennes fina inlägg om "den finaste ikea-katalog man kan ha". Varsågod! Det var så lite. ;-)

Formex för fixarfröken



Nu är det bara 10 dagar kvar till höstformex! Jag ser så mycket fram emot att spana in vad som komma skall; trender, inspiration och föreläsningar. Och att träffa bloggkompisar. För ett par år sedan drömde jag bara om att få en möjlighet att besöka mässan, och nu blir jag till och med inbjuden! Det ska bli så himla roligt att jag är som ett litet barn inför julafton.. jag kan liksom inte riktigt bärga mig! Ska du dit?

Lite höstinspiration

Helgen har varit ganska intensiv med 30-årsfirande i dagarna tre, därav tystnaden här i bloggen. Kära vännen L hade fixat en superhärlig tillvaro för alla kompisar i gamla ryttmästare Jeanssons boning, en verkligt mysig festlokal som sommartid brukar vara fullbokat för bröllop. Det finns åtminstone 30 sängplatser vilket verkligen ger upplägg för "helfest". Är nu lite trött efter allt kalasande, men oj vad roligt det var! Har inte haft mer energi än att jag orkat ägnat kvällen åt att uppdatera mig lite på "inredningsnätet" där jag hittade lite att se fram emot! Det tar emot att prata om årstidsskifte redan i mitten av augusti, men onekligen går vi mot höstigare tider...

Kommer ni ihåg Sköna Hems specialmagasin Skapa Stilen? Jag gillade i alla fall det förra så nu längtar jag tills det nya numret kommer ut den 15 september.
Det är alltid kul med lite varianter av tidningarna och den här är fylld med inspiration och konkreta förändringstips och lite fördjupande heminredningskunskap. Sånt kan i alla fall jag aldrig få för mycket av. Vill du få hem tidningen i brevlåda ett par dagar innan den släpps i butik kan du beställa en här.

              
Foto: skärmdump från Sköna Hem

Tips från inredaren: samla ett stilleben

När jag lopppisfyndade en gammal kulram så skakade mitt sällskap på huvudet och jag vet att det rörde sig tankar som "vad ska hon med det där skräpet till" i deras huvuden. Sånt får man strunta i för jag hade en tydlig vision och visste att kulramen skulle göra sig fint ihop med lite andra kära klenoder. Om man samlar lite saker i en grupp som antingen hänger samman genom färg, form eller stil blir det ett vackert stilleben. Om det skulle vara en väldigt spretig samling så är det bra att hålla ihop gruppen på ett fat eller någon slags bricka. Jag använde ett litet bord som bas och även om det är i största laget så håller det samman sakerna och vips så hade jag fixat något fint att vila blicken på. Kanske har du mycket saker liggandes men den bästa känslan får man om gruppen sakta får växa fram, som ni ser så finns det plats för ett par favoriter till...


Lyx eller budget - tidningskorg i läder

Jag letar inte efter designlikheter men ibland springer man bara på produkter med samma look men olika prislappar.
När jag var på Gotland besökte jag självklart G.A.D som är en helt fantastisk butik med bl. a möbler i egen design och där hittade jag också en tidningskorg från danska Ørskov. Den är i läder med synliga sömmar och ruggigt lik den jag själv införskaffade på Rusta i våras. Rustas variant är förstås i skinnimitation men nu för tiden ser det så äkta ut att det är svårt att se skillnaden med blotta ögat (man måste ta till både händer och näsa). Vad väljer du, lyxar du för 1440 kr eller väljer du budgetvarianten för 179 kr?


Ørskov magazine bag - G.A.D                                   Tidningskorg i konstläder - Rusta

Just nu är det rea på Rusta, nu kan du köpa korgen för 149:- vilket betyder att den bara kostar en tiondel av lyxvarianten...

Stimulanspaketet från IKEA

Idag släpptes den 59:e IKEA-katalogen i ordningen! Jag var inte med vid den stora pressvisningen på Mynttorget i Stockholm men här i Kalmar hade vi också release på torget! Nytt för i år är att formatet är lite mindre och personligen tycker jag nästan den är för liten, men det liksom mycket annat är en av IKEAs satsningar på miljön. Full av inspiration är den definitivt, jag har hunnit bläddra igenom den ganska många gånger vi det här laget och det finns flera nyheter som blivit favoriter - jag tänkte sammanställa dem framöver. Parollen i årets katalog lyder "Vi lever alla lika olika", så sant som det är sagt. IKEA visar att det går att göra stora förändringar hemma med små plånböcker också.

      

Jag brukar inte fota så artistiskt men jag glömde ändra bländare och jag gillar den här överexponeringen på något vis... Den visar ju det viktiga ändå. Liksom förra året kom jag även denna gång över ett av "show"-exemplaren så det är inte jag som är liten, katalogen är jättestor!


IKEA-katalogen trycks i 198 miljoner exemplar på 28 olika språk. Helt otroligt!

Mugg + motto = LMFI taylor made

Jag tänkte för någon vecka sen att jag skulle kolla in Rädda Barnens designshop efter att ha sett en annons med nyheter men det glömdes bort. Idag blev jag påmind igen och som den muggsamlare jag är och eftersom detta dessutom är mitt favoritcitat så är den ju praktiskt taget skräddarsydd för mig! Tack för tipset Frida.

Muggen är en specialutgåva designad av Frank Form och kostar 150:- (varav 53 kr går till Rädda Barnen), upplagan är begränsad så skynda fynda!


Foto: pressbild från Rädda Barnen

Dan före dan...

...före lanseringen av IKEA-katalogen!

I Sverige är det ett otroligt hysch hysch och locket på som gäller för den årliga lanseringen av världens mesta trycksak, inte ens hemsidan hintar något, om man inte läser mellan raderna i Stimulanspaketresan. Men i vårt grannland Norge däremot så smyger man inte med att katoalogen finns "pa varehuset fra 13. august", och om man inte kan hålla sig tills dess så går det bra att bläddra i den norska nät-varianten. Jag ser verkligen fram emot att få alla nyheter samlade i en rykande färsk katalog och här kommer en liten tjuvtitt... Personligen så tycker jag att dessa bilder ser grymt exklusiva och inspirerande ut!


Foto: IKEA via klikk.no

I år är det en bas i svart (brunt) och vitt som gäller med starka kulörer som lila och orange som accent!

Och du.. glöm inte att du måste tala om för brevbäraren att du vill ha katalogen. Om det står "ej reklam" på lådan vill säga.

Fina ord värmer gott

Jag sitter här alldeles generad över superlativen som jag precis läste, för de handlar om min blogg och lilla mig. Inte ska väl jag...

Det är gulliga Vimal och Anna-Karin som har Kalmars i särklass minsta och charmigaste butik med inredningsprylar (och lite till) - Seagren Art & Living, som omnämnt mig i sin blogg, tack snälla söta ni! (förlåt att det tog sån tid innan jag läste det bara..)
Nu blev det lite "klubben för inbördes beundran" det var inte meningen.

Jag vill passa på att säga ett allmänt stort Tack! För det är ni läsare som gör det roligt, som gör att jag utmanar mig sjäv och försöker hålla bloggen vital och intressant, tänk på det. Tack för att ni läser och kommenterar (gör det gärna ännu mer, skriv vad än som faller in!). Jag försöker hela tiden att utvecklas och bli bättre!! Bättre på att skriva, att fota, att besvara kommentarer, att uppdatera, att läsa andras bloggar, att kommentera och inte minst att hålla mig a jour med design- och inredningsvärlden som pulserar där ute, och den som pulserar här inne. Hos mig.


Foto: Skärmdump från seagren.blogspot.com

Smörgåsbrickor med japankänsla

Länge har jag letat efter en liten, tålig mackbricka för rostisar så att inte bordet skall få fula värmefläckar i lacken. Alla jag hittat har varit för stora eller i porslin. Men så i Visby fanns de - alldeles lagom stora, i plast och dessutom kostade de bara 20:-/st. Tyvärr var motiven lite utplockade men fyra stycken fick följa med hem, härligt söta och lite japanska i stilen. Nu ska här rostas bröd minsann!


Foto: Sara Zetterström

Guldbägare 1 & 2

Här är våra första Åsa Lindström-bägare. Eftersom det finns så många motiv att välja mellan (uppskattningsvis ca 20 st) så hittade vi på identifikationsnamn till de vi gillade. "Klänningen" har jag varit förtjust i sedan jag först såg den 2001 så det var ett relativt lätt val. Jesper valde mellan "huvudet" och "kinejsen" som vi sen fick veta var motivet av Åsas dotter. Han bestämde sig till slut för huvudet men ångrar sig redan så nu kanske det inte dröjer så länge innan även muggen med den lilla asiatiska flickan flyttar in. 450-500 kr/st är ju egentligen inte riktigt klokt för vardagsporslin, men är det kärlek så är det!


Foto: Sara Zetterström

Fina bokstäver från Himlavalvet


En butik som dykt upp i Katrineholm sedan jag flyttade därifrån är Himlavalvet. Den ligger på en av de vackraste bakgårdarna och liksom bara passar in. Om man gillar lantlig/romantisk inredning, shabby chic, gammaldags, gjutjärn, zink, ljuslyktor och märken som ex. Sia, Himla, House Doctor och Rice kommer man att älska Himlavalvet. Butiken har genomgått ägarbyte i sommar fick jag veta och jag hade kunnat stå och prata butiksinredning med den nya helmysiga ägaren hela kvällen tror jag.

Jag skulle köpa en present till vår värdinna men blev även kär i ett litet gulligt "s" med serifer och sedan fick stora "S" följa med av bara farten. Jag fick mitt första S när jag fyllde 27 och håller ständigt utkik på loppisar efter fler till samlingen men med bokstavstrenden som kom för ett par år sen är det lättast att hitta nyproducerat.

             
Foto: Sara Zetterström

Finfint från Family Living

När jag tecknade en ny prenumeration av Family Living fick jag en glad överraskning för jag hade missat att man, förutom ett inspirerande inredningsmagasin, även fick en premie. Kolla vilket vitaminpiller som damp ner i brevlådan. Underbara kökshandukar från Gudrun Sjödén och glada bestick från Rosti. Matchar min azurblå Margrethevispskål perfekt!


Foto & kollage: Sara Zetterström

Dagen då IKEA kom till Västervik

Säg den småstad som det inte cirkulerat rykten om att IKEA ska slå upp sitt nästa varuhus i... Idag var det i alla fall Västerviks tur att få IKEA, om än bara för ett par dagar och i form av en mindre husvagnskaravan. På hemväg från Gotland tog vi den lilla omvägen om Lysingsbadens camping och spanade in stimulanspaketresan.

Om man väntar sig att se tre husvagnar inredda efter compact livings alla regler så blir man besviken, men om man gillar gratis korv och att få lite inspiration i form av nya kommande produkter eller att tävla mot IKEA-anställda i möbelmontering så bör man hålla utkik efter de blågula husvagnarna innan deras ankomst till Stockholm på tisdag. Reserutt och blogg hittar du här. Själv slutar jag aldrig att förundras över alla trevliga människor som jobbar på IKEA, tack Anna och Mats för otroligt juste och glatt bemötande!


Foto: Sara Zetterström

IKEA campar med svenska folket

Har ni hört talas om stimulanspaketresan? IKEA har ett jippo och drar genom landet från Älmhult till Stockholm med tre specialinredda husvagnar och gör  fem stopp på vägen för att sprida heminredningsstimulans och inspirera till ett mer miljömedvetet vardagsliv samtidigt som man genom en enkätundersökning får reda på vad svenska folket tänker om inredning, ekonomi och miljö. Hela stimulanspaketet presenteras i Stockholm den 13 augusti.
Jag har väntat på "behind the scenes"-bilder hela veckan men nu blir det ett inlägg trots att några sådana bilder inte dykt upp.

Imorgon packar jag och Jesper ihop semesterväskan och åker hem från Gotland. Det har varit underbara dagar och hjärtat värker lite av att det redan är över, förhoppningsvis dröjer det inte elva månader (som det gjorde nu) tills nästa gång. På hemvägen tänkte vi hälsa på IKEA-karavanen som gör sitt tredje stop i Västervik, käka lite korv och kanske tävla i möbelmontering. Passa på att spana in husvagnarna, svara på enkäten och fråga inredaren du också. Resrutten hittar du r.  
    
Foto: stimulanspaketresan.se

Semestertips: Creperiet i Hablingbo

Det verkar som om blogg.se också har lite semester för gårdagens inlägg publicerades imorse... hur som helst, igår gjorde vi en road trip på södra Gotland och hann med både loppis och inte minst - crêperiet i Hablingbo. Om du är på Gotland är ett besök nästan ett måste - atmosfären, maten, personalen ja hela stället har en skön bohemisk och lättsam stämning över sig. Ett av mina allra första blogginlägg var just om Åsa Lindströms keramik och om crêperiet hon driver tillsammans med sin man. Tro det eller ej men efter mer än åtta års suktande (ja det hjälpte inte ens att gifta sig..) så är nu två av hennes muggar i vår ägo! Den lilla butiken på gården är fylld av dem och det var inte så lätt att välja men "first impression lasts".
Kortläsaren kom med posten imorse (tack kära M) så här slänger jag ut lite snapshots från vår Hablingbo-lunch. Jag ser jättesur ut, det måste berott på förlusten i boule...


Foto: Sara Zetterström & Kristin Nielsen

Bildlöst bloggande

Jag glömde min minneskortläsare i Katrineholm så just nu är det en bildlös blogg. Idag bloggas det från Gotland, jag befinner mig i Visby närmare betämt. I morse tog jag en lång promenad genom hela stan och kan knappt tro att det bara är två år sedan jag var bosatt här, det har hänt så otroligt mycket - affärer har flyttat, platser har byggts om och vissa saker finns helt enkelt inte mer. Lite vemodigt är det faktiskt. Idag blir det loppis och ett traditionsenligt besök på créperiet i Hablingbo, det känns som perfekta planer. Hoppas ni har en fantastisk dag!

Kalas och semesterplaner

Nu har vi semester igen och som första anhalt for vi till svärföräldrarna och firade giftermål och svärfars födelsedag. Tänk att det skulle ta dem 35 år som förlovade innan de kom till altaret! Utav oss fick de ett lammskinn i present. När man slår in mjuka saker är det lätt hänt att presentpappret går sönder så jag valde att göra paketet av en tapetsnutt jag hade hemma, bandet fyndade jag på en indisk bazaar på gotländska Sudret.
   

Jag gillar verkligen när saker fyller en funktion samtidigt som de är fina att titta på, precis som en vackert fäll för ruggiga höstkvällar i soffan. Här vilar det i svärmors snygga kontorsstol av Philippe Starck.
       
Foto: Sara Zetterström / Little Miss Fix It

Nu ska jag träffa mamma på hennes kolonilott och ikväll bär det av "hem" till Gotland!