GDS - anslagstavla

Vårat arbetsrum har fått en ansiktslyftning! Nu är det mer än ett halvår sedan jag möblerade om på kontoret och fram till nu har väggen varit trist och outnyttjad. Jag hade ju en tanke om att Ballerinan skulle få trona där men insåg efter ett tag att jag saknade en anslagstavla och att funktion fick gå före form. Jag bestämde mig för att göra den lättast möjliga modellen, nämligen en målad fiberboard.

Detta behövs:
fiberboard (förr/även kallad Treetex-skiva och kostar runt 70kr/kvm)
ev. såg
sandpapper
målarfärg
plugg & skruv

Eftersom jag ville ha en stor måttanpassad skiva tog jag hjälp av en brädgård. Jag började med att mäta väggen och göra en enkel ritning som jag lämnade in, sen var det bara att hämta den färdigsågade skivan. (Det är bra att kontrollera att skivan sen verkligen passar på ytan, annars kan man ganska lätt justera måtten med en fogsvans, som fungerar bättre till materialet än en sticksåg.) Jag putsade till kanterna med ett sandpapper och slipkloss. Fiberboard suger färg något enormt så jag fick måla skivan tre gånger innan det täckte ordentligt. Sen var det dags att måtta in den och skruva upp den på väggen. Använd skruv anpassat för underlaget och plugga om det behövs.

Så här blev resultatet, en positiv bieffekt var att jag röjde lite på kontoret i samma veva, det är ju inte roligt att förnya i ett stökigt utrymme. Ser ni att rummet fick ett helt annat djup med den mörkare väggen? Och nej, det är inte Jesper som har valt kulören...


Lite close-up's: här samlar jag sånt som jag inspireras av, minnen eller bra-att-komma-ihåg-saker... Och om man tröttnar på fägen är det bara att måla om den!

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Little Miss Fix It's favoriter hos SIGNERAT

Fick frågan vilka som är mina tre favoriter hos SIGNERAT.se och det var ju inte det lättaste att bara välja ut tre saker eftersom det finns så mycket fint. För dig som inte känner till sajten så är SIGNERAT.se en designmarknad på nätet där man som formgivare själv annonserar ut sina alster, en verkligt fiffig idé förövrigt. Spana in min lista här!
Tack Anna för frågan!

Ikväll har jag varit på picknick vid slottet för att sen avrunda på Kalmar Teater där Christian Kjellvander spelade. Det var magiskt!

Signalflaggor - tavla i New Portstil

Detta är ett av alla min pågående projekt.
I somras åkte jag och Jesper till Vic&Mic på Öland för att kolla efter en tavla till sovrummet. Vi hittade ju precis en sån vi ville ha men 5400 kr (pust!) tyckte vi båda var för mycket. Alltid när priset inte matchar plånboken så undersöker jag möjligheten att göra produkten själv, så även nu, varför nästa anhalt var brädgården och färgaffären där pärlspont och färg fick följa med hem.

Jag vet inte hur andra känner men själv tycker jag inte att det är lika kul att kopiera något rakt av, utan istället låta sig inspireras och sen blanda in en del personligt i det hela. Eftersom vi gifte oss senare under sommaren fick jag idén att skriva något med flaggorna. Det var svårt att hitta en passande text med stor variation av tecken eftersom jag ville ha så lite likadana flaggor som möjligt men jag skissade på detta:
"Sara & Jesper Z 2008" och istället för originalfärgerna som ibland innefattar gult och svart ändrade jag dem till enbart vit, blått och rött - klassiskt och marint. Själva stommen är färdig och har efter alla månader av väntan blivit lite skev, så det blir ett senare problem att räta ut.

Nu undrar jag; vad tycker ni? Är den en kul idé eller har ni ett bättre förslag på meddelande? Känns motivet balanserat? (OBS! Bokstäverna under flaggorna ska alltså inte vara med på slutresultatet.)

Foto: InDesignskiss av Sara Zetterström/Little Miss Fix It

I'll be back...

Det händer mycket här bakom bloggen och jag kommer ha svårt att uppdater så ofta som jag skulle önska nu ett tag framöver. Men jag lovar, snart är jag back in business.

Misströsta ej, under tiden kan ni väl informera mig vad som händer i bloggosfären genom små korta kommentarer eller så..

Kram så läge.

(Jag bifogar inte ens någon bild, då förstår ni att det är bråda dagar...)

:.sara/little miss fix it

Masion Belle - under för sambolivet?

Något man kanske inte tänker på är att ordning och renhet nästan är en förutsättning för inredning och inspirerande miljöer. När kom du senast in i ett smutsigt hem och kände "åh vad inspirerande det är här"? Överpedantiska hem kan visserligen få motsatt effekt men lite lagom städat, ordningsamt och rent skapar liksom per automatik en behaglig upplevelse.

Om det är något som kan få mig och Jesper på trist humör så är det städning. Oftast måste vi (läs jag eftersom det är jag som mår bäst av det sprillans nystädade tillståndet här hemma) börja ett par dagar i förväg och hinta att "nu borde vi snart städa", eller "på onsdag städar vi va?" eftersom ingen gillar det infaller det nämligen sällan spontant eller utan ett tvångsmässigt rättvisetänk, nej ingen av oss skulle i någon större utsträckning acceptera att städa medan den andra gör något roligare (tränar, bloggar, kör mc etc.).
 
Vi har under årens lopp utarbetat en städstrategi för att skona vår relation så gott det går men på senaste tiden har jag ändå märkt att det tar emot mer och mer och den där städtorsdagen varje veckan har snarare blivit sporadiskt förskjutet till var 10-12:e dag, och då är det för att jag inte står ut med dammkänslan längre. En av anledningarna kan vara att vi inte hittar vår favvostädskiva (bortstädad?). Förutom att köpa en ny städskiva så har mina tankar gått till de vackra flaskorna med miljövänligt skurmedel i Maison Belle-serien från Isabella Smith. Jag tänker att det skulle vara roligare att städa om den trista plastflaskan med den artificiella doften byttes ut mot dessa fina, som finns hos Cosas. Faktiskt så är jag nästan redan övertygad om att de skulle hjälpa.

Har du testat? Är Isabella Smith i själva verket namnet på en relationsterapeut?

Foto: från cosas.se, redigerad av Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Design Passion Stockholm

Igår var det pressvisning och smygpremiär men det är först imorgon den 18 april kl. 11.00 som dörrarna till designhändelsen Design Passion slås upp för allmänheten. Jag har framför allt följt ett av projekten, nämligen BRYGGA, som kompisen Charlotte Ryberg gjort tillsammans med Johanna Strand, men jag vet att både FUWL och Isabelle Halling (spana in den fantastiska videon "of the making" på hennes hemsida!) ställer ut. Design Passion är öppen 18 april-31 maj kl. 11-16 alla dagar. Utställningen har fått ganska mycket uppmärksamhet i media (i slutet av klippet) och jag planerar att avlägga ett besök de närmaste veckorna. Det ska bli extra roligt då det blir lite som att komma "hem" eftersom konsultbyrån jag jobbade på 00-01 huserade just i Sturegallerian. (Jag ser, förutom utställningen, redan fram emot att ta en trip down memory lane och käka lunch på Gateu...)

Foto: skärmdump från Designpassion.se och bild av Charlotte Ryberg

H&M sommar, sommar sommar!

Har just spanat in H&M Homes sommarkollektion och me like! Jo, produkterna, visst, men jag tänker mest på miljöerna! Vilka underbara bilder, så himla inspirerande. Den övre bilden visar just hur jag vill att kalas ska gå till. Opretentiöst, naturnära, färgglatt och människonära (ja inte en enda människa syns ju på bilden men när kalaset är i full gång då kan man tänka sig att ungar och hundar springer runt, sitter i pappas knä, eller i mormors och gudmor hon sitter så nära värdinnan att hon måste vika in armbågarna för att kunna använda besticken. Ja, kort och gott umgänge när det är som bäst). I den undre bilden ser man en vägg som har levt i mer än hundra år... En sån vägg vill jag bo ihop med.

I helgen hinner jag kanske med ett par inlägg om själva kollektionen.

Foto: skärmdumpar från hm.com

I am not a paper cup

Läste senaste numret av DV och hittade lite härlig formgivning. Denna gång en perfekt imitation av en pappersmugg för varma drycker, men till skillnad från föregångaren är denna variant återvinningsbar i allra högsta grad. Muggen är, som namnet antyder, inte tillverkad av papper utan av porslin med ett lock av silikon och den tål maskindisk. Den har dubbla väggar som ger en termoseffekt, vilket betyder isolerande åt båda hållen, drycken hålls varm samtidigt som man inte riskerar att bränna sig på utsidan. Designad av amerikanska James Burgess (som jag blir lite extra nyfiken på eftersom jag inte hittar någon hemsida). Den rymmer lagoma 2,5 dl och finns på Unnamei för 180:-. Den skulle passa fint i min muggsamling tror jag bestämt.


Foto: unnamei

Sveriges mest älskade formgivare - vem är din favorit?

Just nu pågår det en omröstning på Sköna Hem om vem som som är Sveriges mest älskade formgivare. 15 utvalda kandidater finns på hemsidan men om ens egen favorit inte finns med så går det bra att nominera valfri formgivare. Självklart är det en högst subjektiv fråga då det handlar om tycke och smak, men varför inte, det finns ju så många fantastiska formgivare både levande och döda i vårt avlånga land och det är alltid spännande att höra folkets röst.

Min topp tre lyder:

Josef Frank - är och förblir den stora mönsterförebilden. Tänk att hans textilier, möbler och lampor fortfarande känns så samtida mer än 40 år efter hans död!

Hanna Werning - att säga att hon tagit över föregående talares skor i mönstervärlden är väl att ta i, men hon växer sakta men säkert i dem. Verkligen en trendskapare och ingen efterapare.
Monika Mulder - att designa för IKEA - "för de många människorna", är en konst i sig eftersom det handlar om en miljömedvetenhet och att hålla nere kostnaderna. Hennes PS-produkter är i framkant. Alltid. Jag har sagt det förr, vattenkannan VÅLLÖ är genialisk.

Vilken svensk formgivare älskar du mest?

Foto: lånad av Sköna Hem

Bubblande idéer och inspirerande möten

Just nu händer det mycket i mitt liv. Många roliga projekt på g och spännande människor ramlar in i mitt liv. Det blir allt mer påtagligt att kreativitet föder kreativitet och att glädje smittar! Det är så häftigt att hitta inpirationen på de mest oväntade ställen! Idag var jag på ett friskispass och den ledaren har en synnerlig förmåga att entusiasmera och pusha oss som tränar. Hon sliter hårdare än någon annan och slår den mest vältränade kille på fingrarna, dessutom gör hon det med glimten i ögat och sällan skådat jäklaranamma. Idag sa hon att hon saknat mig på passen på sistone (ja, jag har varit ute och sprungit i solen istället), och att min träningsglädje ger henne energi - och tänk, jag tror faktiskt att jag bara råkar vara en spegel. En spegelbild av den där bubblande energin som är så bra för nya tankar och idéer. Jag önskar att fler människor delade med sig på det sättet.

Jag hoppas  i alla fall kunna dela med mig av det roliga framöver.


Foto: gettyimages

Glad Påsk!

Idag har vi haft en helt underbar påskafton på Öland tillsammans med familjen Haglund. Strålande sol och mysiga utflyktsmål. Nu är det påskmiddag som hägrar. Jesper gav mig det vackraste påskägg jag någonsin sett med urgoda chokladklädda mandlar i. Det kommer från fina lanthandeln i Gårdby. I bakgrunden skymtar mina äggljus som jag ser fram emot att tända senare i kväll. På bordet står även tuppen och kikar fram bakom påskliljorna...

Glad påsk och en fortsatt trevlig helg önskar jag er alla!Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Lite påskgodis till kontoret

Jag är mitt uppe i att städa kontoret/gästrummet eftersom vi får gäster över påsk. Min arbetsyta har en tendens att växa och i veckan insåg jag att alla pyssel/design/måleri/modifieringsprojekt liksom sprider ut sig och tar över hela lägenheten (vi har 109 kvm till vårt förfogande, och det borde inte vara en fysisk omöjlighet att bespara ungefär 80 utav dem från mina utkast, byggpapp, idéer, tapeter, uppslag, sprayfärg etc.).

Någon som känner igen sig?

Förmodligen inte för det känns som om alla andra är übermenchen som påbörjar ett projekt och städar sen efter sig en kvart senare när helikoptern är färdigbyggd...
Men jag är stökig, så därför är förvaring a och o. Det finns inte mindre än 28 boxar/askar/lådor för ändamålet på mitt kontor varav de flesta rymmer över 30l, och ändå saknar säkert 100 saker en egen plats, för det har man ju snappat upp att ordning, det fixar man om var sak har sin plats. Working on it!

Just nu är skrivbordet ganska tomt så därför hade de här sakerna definitivt haft sin plats just där. Den klammerfria (miljövänligt) häftapparaten is to die for.


På bilden: Leichturm Classic anteckningsbok A5 149:-, Jo-Jo papperssax 195:-, klammerfri häftapparat som häftar ihop upp till 10 ark genom att snyggt perforera dem 749:- allt från deskstore.se, 60 blyertspennor svart/silver i pennmugg - har tyvärr inte hittat någon återförsäljare men Design•candy är grossisten som jag fått låna bilderna av.

Pimp my dishwasher

Mitt bidrag gick inte vidare i tävlingen hos Elle, men jag delar gärna med mig av tipset ändå!

Våran diskmaskin har inte varit en syn för gudarna sedan den var ny, runt 1800 kallt, men för ett par hundralappar fick jag plötsligt en färgglad (och nästan snygg) äktenskapsförmedlare i köket. Jag fixade pictogrammet och Arkitektkopia fixade klistervinylen. Oändliga variationsmöjligheter i färg och mönster finns ju förstås. Ett superenkelt sätt att förändra utan att förstöra, ett inredningsmotto passande en hyresrätt.


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

GDS - medicinlåda

Jag har lagt till en ny kategori här på bloggen; GDS som betyder "gör det själv". Helgen ägnades åt flera GDS-projekt och ett av de var att ta hand om de trista, massproducerade kakburkarna som jag sparat på sedan jul. Ni som hängt med ett tag minns kanske att jag bloggade om en medicinlåda för ett par månader sen, redan då hade jag en plan för detta projekt men var sak har sin tid och i helgen bjöds det på sprayfärgarväder.

Detta behövs:
plåtburk
sandpapper (slipsvamp)
sprayfärg
maskeringstejp & täckpapp (för att skydda underlaget om verkstan, som i detta fall, består av gårdsplanen eller arbetsrummet)

Jag ruggade upp ytan med en fin slipsvamp och målade först färgen på korset, i det här fallet rött, det krävs några omgångagar för att färgen ska täcka ordentligt. När färgen torkat maskade jag av korset med maskeringstejp och sprayade ytterligare ett par lager rött för att få till den skarpa kanten. Så fort den röda färgen torkat sprayade jag både lock och burk vita. När man målar med sprayfärg är det viktigt att spraya i korta omgångar så att färgen inte börjar rinna, och att ventilationen är god.

En nygjord medicinlåda i klassiskt snitt tål att tittas på och behöver inte gömmas i något skåp. Det perfekta ändamålet för min burk är att rymma en del av min plåstersamling!

före:

efter:

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Här spirar det

För ett par veckor sen köpte jag burkkryddor på IKEA, och då menar jag inte vanliga torkade burkkryddor utan en burk (ett drivhus) innehållandes en jordpuck och en påse frön. För mig som har hopplöst ogröna fingrar är det optimalt att allt är serverat och jag bara behövde tillsätta lite vatten och peta ner de små fröna. Jag hade gärna sett dem i en snyggare kruka förstås, men det får man inte för 19:-. Jag har blivit en riktig hönsmamma och vakar över mina små skyddslingar och nu står persiljan här och spirar bredvid basilikan och onekligen är det häftigt att se hur de växer mer och mer för varje dag.


Foto: Persiljebebisar, Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Påskpyssel - äggljus

Nu börjar det bli hög tid att fixa påskpysslet om du inte redan gjort det. Jag fastnade för dessa söta äggljus som jag hittade hos Martha och ägnade en förmiddag för ett par helger sen åt att gjuta dem.

Detta behövs:
ägg
ljusmassa och veke (finns att köpa i de flesta hobbybutiker)
karamellfärg
tandpetare
tom äggkartong

Gör så här:
Knacka hål på äggen och töm skalet på gulan och vitan (passa gärna på att baka något, så behöver ägget inte komma till spillo). Beroende på vilken stil man är ute efter kan man låta ljusen vara naturellt vita eller så kan man färga dem. Det finns två olika sätt att färga ljusen på, antingen köper man pigment till ljusmassan eller, och det ger både det finaste och mest skiftande resulltatet tycker jag, så kan man måla insidan på skalen med karamellfärg. Skölj de tomma skalen och måla insidan med valfri färg. Skölj eventuellt bort överfödig färg och låt skalen torka över natten i diskstället.

När skalen är torra så är det perfekt att använda den gamla äggkartongen att gjuta i så står äggen stabilt. Måtta ut passande längd på veken och knyt fast den i en tandpetare och häng veken ner till botten i skalet.
Smält ljusmassan över vattenbad (jag använde IKEAs vattenbadsinsats STABIL vilket funkade perfekt) och fyll upp äggskalen. Massan sjunker något när den stelnar och då kan man hälla på ytterligare lite om man vill.
Låt ljusen stelna och klipp sen bort tandpetarna. Nu är äggljusen klara att användas.

Lycka till!

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Sköna söndag

Som ni kanske märker så har bloggen gått på tomgång under helgen. Ibland har jag så mycket inspiration och projekt på g att jag inte ens hinner med att dokumentera allt. I helgen har jag pysslat och fixat och donat för fullt och jag hoppas på att kunna visa lite resultat snart. Igår tog jag en paus i allt fixande och stack ut på picknick med min kompis Maja. Det var färska fikon (den vackraste frukten jag vet just nu), jordgubbar, goda mackor, physalis, choklad, oliver... Gott var det, och bedårande vackert vid Kalmarsund. Nu är det ny vecka och nya tag och Majas söta japanska ask får symbolisera och inspirera mig för kommande veckas många göromål. I can do it!

Foto: Maja Mångård (eller jag, men jag tror Maja tog detta lite mer från höger...)

En räddande ängel - så typiskt svenskt

Det som göms i snö kommer fram i tö kan man också säga. Den 1:a september förra året (ja, jag vet att jag är lite lätt autistisk när det kommer till datum) tappade jag min cykelnyckel när jag var ute på en löprunda. En fantastisk man, tillika vardagshjälte, hjälpte mig att leta runt hela spåret för att sedan när vi gav upp, baxa hem min låsta och mycket besvärliga cykel åt mig. Många gånger efter detta har jag kollat efter nyckeln när jag sprungit, som med sitt signalement egentligen borde varit ganska lättupptäckt.

Jag vet inte om det är ett tecken på att våren är här vilket innebär att blicken höjs eftersom risken för att halka på en isfläck eller springa i en vattenpöl inte längre är överhängande. Hursomhelst. Under dagens runda fastnade blicken på något gult på en stolpe - min cykelnyckel! Någon vänlig själ har hittat den och i omtankens tecken hängt upp den på stolpen ifall en eventuell ägare skulle springa förbi. Jag läste en intressant artikel i DN för ett tag sen, om hur invandrare uppfattar svenskar. Bl. a var där en fransos som påpekade det svenska fenomenet att hänga upp saker som någon tappat på  t ex. trottoaren, som en handske (eller nyckel), på ett staket eller i ett träd så att ägaren om (när) han eller hon går tillbaka och letar ska kunna hitta föremålet igen. Bra eller dåligt kan ju diskuteras eftersom man oftast leter just på marken, men likt fransosen gillar jag den medmänskliga omtanken. Sju månader tog det innan jag lyfte blicken - men då såg jag min räddande ängel.

Ett långt inlägg om ingenting, eller allting, beroende på hur man ser det... Ta hand om medmänniskorna där ute!

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It (tyvärr hann det fantastiska solskenet avta lite innan bilden kunde förevigas, för tro det eller ej men jag springer inte omkring med kameran, jämt.)

The game is on...

...så håll tumme och tå för att jag går vidare!


Foto: skärmdump från Elle Interiör