Kondom för mysbelysning

Med ord som kondom och silikon i samma mening kan man inte tro att det är glödlampor vi snackar om. Men är alltså tyska Ingo Maurer som var uppmärksam på glödlampeförbudet inom Eu från och med den 1 september och visade sin Euro Condom redan på möbelmässan i Milano i våras. Utfasningen av glödlampor sker i etapper:

September 2009: Förbud mot alla matta glödlampor, och klara 100 watts-lampor
September 2010: Förbud mot klara 75 watts-lampor.
September: 2011: Förbud mot klara 60 watts-lampor.
September 2012: Förbud mot klara 15, 25 och 50 wattslampor.

Förbudet införs för att spara el. EU förväntas spara cirka 40 terrawatttimmar el per år.

Trots att förbudet är en bra sak eftersom Edisons gamla glödlampa både är energislukande och svår att källsortera är det många som som kommer att sakna glödlampan. Men som alltid är "nöden kreativitetens moder" och för de som inte hann med att hamstra den matta glödlampan finns alltså denna glödlampekondom i värmetålig silikon. Den kommer att finnas i butiker inom Eu och kosta c:a 50 kr (5€). Vad säger ni - flipp eller flopp?

"Nu är det fredagsmys..." *skratt* 
Foto: Tom Vack, Copyright Ingo Maurer GmbH, München.

En tavla kan bestå av så mycket

I mitt arbetsrum trängs sidenband med pappersbitar med tuschpennor med stansar med gamla nordiska floror med skärmattor med limstift med glitter med fina saker i allmänhet som jag inspireras av. Vissa saker är mig extra kär och de vill jag ju knappast gömma i en låda så en vägg har jag gjort till tavelvägg där jag hängt lite olika ramar utan glas. Där har jag kilat in fina födelsedagskort eller söta fjärilar, rosetter, ett H (från den gamla goda tiden som ogift då jag hette Hansson) eller den första klänningen jag gjorde av mitt Fashion origami set till exempel. För det härliga med inspirationsväggar är att man kan blanda hej vilt bland det man tycker om och en tavla måste nödvändigtvis inte bestå av ett ark papper bakom glas och ram. Så det så.


Foto: Sara Zetterström

Julskål - det dukade kändisbordet hos Orrefors Kosta Boda

Jag fick ett kul pressmeddelande häromdagen som berättade att om knappt en månad slår Orrefors Kosta Bodas flaggskeppsbutik, på Birger Jarlsgatan 15 i Stockholm, upp portarna till sin utställning "Julskål". Sex svenska personligheter har fått tolka julen med utgångspunkt från några favoritföremål i glassortimentet och det är verkligen en skön brokig blandning då de inbjudna julbordsuppdukarna är:

Stjärnkocken Fredrik Eriksson, som driver Långbro Värdshus, hiphop-artisten Adam Tensta, tv-profilen Elisabeth Höglund, Modeoraklet och H&M's fd chefsdesigner Margareta van den Bosch tillsammans med sonen Martijn van den Bosch nyexaminerad från Konstfack samt ingen mindre bekant än Frida Berglund med inredningsbloggen Trendenser.

Orrefors Kosta Boda hoppas att utställningen ska vara inspirerande och även spegla den mångfald, exklusivitet och konstnärliga frihet som företaget står för. Jag är grymt nyfiken på denna utställning eftersom jag själv tycker att dukningen är minst lika viktig som maten man bjuder på, extra roligt är det förstås med en sådan bredd av personligheter vilket borde ge en spännade mix av dukningar. Utställningen är öppen för allmänheten och pågår mellan 25 november och 31 december. På julbordet är väl snapsen mer regel än undantag och jag förväntar mig att se Pärlan, Orrefors nya sötnos av Ingegerd Råman som lanserades i sensomras. Det lilla snapsglaset med formen av ett minimartiniglas och endast rymmer 2 cl - en liten pärla helt enkelt.


Foto: Sara Zetterström

På Designgalleriet snapsades det ur Pärlan när jag var där och minglade i samband med Formex i augusti...

Post & paket!

Om ni precis som jag älskar att få brev och paket med posten förstår ni säkert glädjen igår när denna roliga post var adresserad till mig. Både tapetprover och mitt efterlängtade tyg från Designers Guild - när det kommer roligheter kommer det verkligen med besked! Jag hade visst beställt fel prov, det var det mintgröna jag var ute efter, så kan det gå ibland. Tyget är helt f-a-n-t-a-s-t-i-s-k-t fint och jag vet inte om jag törs sätta saxen i det! Det var mer rosa än vad jag förväntade mig, men jag tror att jag ska stå ut... ;-)

Hoppas ni får en härligt höstig pannkaksdag idag - det tänker jag ha!


Foto & kollage: Sara Zetterstsröm

Bemz utökar sina modeller

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, men jag väljer att göra det första eftersom det i förlängningen är en god sak, nu finns nämligen den nya IKEA Stockholms-modellen hos Bemz. Våra soffor är ju en historia för sig och det var länge sedan jag började planera för att få dem att passa ihop. Till slut blev det en variant på den optimala lösningen att köpa två klädslar hos Bemz - en vit IKEA-klädsel och några tygprover senare en vit Bemz-klädsel. Jag fick ett mejl från Bemz; "Du har tidigare frågat om överdrag till Ikea soffan Nya Stockholm 3,5-sits. Tack för att tog dig tiden att skriva till oss med ditt önskemål. Vi vill nu informera om att vi har tagit in din modell i vårt sortiment." Det är här skratt/gråt-frågan kommer in eftersom beskedet kom en månad för sent... Men vet ni, kontentan lyder: Underskatta aldrig ordets makt, och vad efterfrågan kan styra!

Det jag fascineras mest av är nog att det finns teknik idag som gör det möjligt för ett webföretag (opersonligt) att hålla reda på sina kunder så att de kan svara dem 18 månader senare - när önskan är uppfylld. :-) Vem vet, snart kanske vi skaffar stormönstrade överdrag - två likadana!
Foto: skärmdump bemz.comTevens vara eller icke vara

Igår på fikarasten på jobbet kom vi in på ämnet TV-apparater (ett reklamblad från en stor elkedja låg på bordet) och jag och mina kollegor var ganska överrens om att det är en "möbel" att hysa hatkärlek för. Det är svårt att låta bli att styra inredningen efter den samtidigt som utbudet är smalt (det är ju inte precis så att man kan välja färg och form fritt direkt) och det är en ganska själlös tingest. Personligen ä-l-s-k-a-r jag att titta på TV och skulle hellre byta bort mobilen mot att mista möjligheten till att zappa mellan serier och samhällsprogram. Om denna apparat bara inte var så olustig att möblera...

Hur har ni gjort - en sjuttioelvatumsteve med "QPZ"-finesser i mitten av rummet, en tjock-tv som tar upp halva lägenheten eller ingen alls? Berätta!


Foto: carbon fotografagentur

Fantastiske stylisten Jacob Hertzell har lyckats med konststycket att integrera teven med resten av hemmet (även om det inte är en megastor LCD-variant precis)


Detaljer, detaljer.

När man inreder är detaljerna A och O. Något så enkelt som färgbyte på en kudde kan avgöra ett rums hela intryck. För mig måste interiören oftast ha någon slags twist för att jag ska gå igång - en busig detalj eller ett oväntat sätt att använda något på - som fångar min uppmärksamhet. Därför satte jag klädnyporna på lampan. Helt plötsligt blev den en telefonstolpe med svalor på rad, eller kanske en fågelbur... Hur som helst så är det en detalj som känns oväntad och självklar på samma gång, och fångar uppmärksamheten.

Jag funderar på att göra en egen kategori av detta, och samla små inspirerande detaljer, skulle det vara något av intresse kära läsare?


Foto: Sara Zetterström

Soffans nya kompis - kudde med bollfrans

Redan i fredags önskade jag att det skulle bli en helg fylld av fix, trix, pyssel och knåp  och ibland får man ju se till att få sina önskningar uppfyllda så här har det pressats & tråcklats, slipats & målats och borrat & skruvats i dagarna två. Jag var så himla sugen på att fixa loss så det var skönt att kunna ägna hela helgen åt det. Det innebär visserligen att lite andra saker fick stryka på foten men ibland måste man ju omprioritera. Det var länge sedan jag sydde något och nu skulle det till en dold dragkedja bland annat vilket alltid kräver lite tankeverksamhet innan man sätter saxen i tyget. Me like alot. Jag gillar även att testa nya grejer och det här med fransar har jag aldrig provat förut.
Något annat som strök på foten var dokumentationen av alla små projekt, men jag lyckades i alla fall fånga slutresultatet av mademoiselle-projektet innan solen gick ner. Voila! Soffans nya kompis - en kudde med bollfrans!

PS. Ni glömde väl inte ställa tillbaka klockan en timme idag, det vore ju tråkigt att missa morgondagens "sovmorgon"... DS.


Foto: Sara Zetterström

Vi ska sy och vi ska klippa...

Igår avslutades en intensiv vecka med att Jesper bjöd på übergod hemmamiddag och ett biobesök *lycka*, därav tystnaden i bloggen. Ny energi idag (!) och jag börjar helgen med att göra som Askungens möss på julafton. Det är inget syprojekt för en stor galakväll precis men likt Askungen så är en ung dam i fokus det ska nämligen bli ett kuddfodral av "Mademoiselle", tyget jag fyndade i förra veckan. Bollfrans ingår i planen. Jej!


Foto & kollage: Sara Zetterström

Nytt från Wind in Mind

Wind in Mind som jag bloggat om tidigare har nu utökat sitt sortiment med lampor. Segeldukslampor som är sydda med detaljer som öljetter, tunna tampar och segelsömmar. Hantverket är lånat från segelmakare. Segelduk i olika lager har resulterat i lekfulla och stilrena lampskärmar där ljuset bryts vackert genom segelduken och ger ett behagligt och varmt sken. Vägglampan Kattegatt, och taklampan Skagerrak som finns i tre olika utföranden. Det är min personliga favorit. Vi har länge letat efter den perfekta lampan till vårat kök och både jag och Jesper tycker att den raka modellen med svarta tampar verkar vara the one. Kul, den hamnar på önkelistan direkt!


Foto: Wind In Mind


Ännu ett bloggtips - Liselotte Watkins

Här kommer ännu ett tips på en formgivare som bloggar nämligen La femme incroyable Liselotte Watkins. Undersköna teckningar, foton och små korta rubriker blandat. Mer behövs inte för att göra min dag! Tack för tipset än en gång Frida.

Nu ska jag iväg på junta! Vi är ett gäng tjejer som träffas varannan vecka och gör sådana  saker som man inte riktigt tar sig tid att göra annars, som att sätta in bilder i album, sy fast knappar som ramlat bort och så... Fast mest fikar vi och diskuterar världsliga saker ;-).

Foto: Skärmdumpar från liselottewatkins.blogspot.com

Idag öppnar nya IKEA Malmö

Idag på morgonen smälldes portarna upp till världens nyaste och grönaste varuhus nämligen IKEA Malmö.  62 nya rum och miljöer står redo att inspirera kunderna i detta bygge som till ytan är världens näst största IKEA (Kungens Kurva är störst). Man har jobbat hårt för att skapa det grönaste varuhuset: cykelvänligt, miljöbilsparkering, avfallsåtervinning, enbart lågenergi-, halogen- och lysdiodlampor, dessutom drivs hela huset av vind- och vattenkraft vilket gör det koldioxidneutralt. Lika självklart, lika imponernade är det att ett så stort företag som IKEA verkligen anstränger sig för att vara klimatsmarta i sina nyetableringar.
Om du har tänkt att avlägga ett besök och gillar fest ska du passa på de närmaste tolv dagarna då en hel arsenal av artister och kändisar kommer visst finnas där - Ernst, Ola och Mora Träsk för att nämna några, hela festprogrammet hittar du här. Själv har jag en inplanerad trip om en månad för att spana in slutresultatet av det jag var med och byggde upp... I'm so excited!
Foto: IKEA (roligt att en av pressbilderna som valdes var just denna miljö som jag fotade min första vecka under uppbyggnaden. Så här fint blev rummet alltså när det var klart!)

En formgivare behind the scenes - Jon Eliasons blogg

Jon Eliason har varit min förebild sedan långt innan jag ville bli formgivare och bidrog säkert till att jag valde den inriktningen i livet. Hans sprudlande energi och konstnärliga personlighet smittar av sig. Han är förmodligen den enskilde formgivaren som jag bloggat mest om så därför tänkte jag tipsa om att han sedan ett par månader tillbaka bloggar! Nu kan man alltså följa denna intressanta man i sina resonemang kring människan och formen. Men tro inte att man får veta allt om honom för, precis som de flesta bloggare vet, så skildras bara en liten del av personen bakom texten och bilderna men ack så spännande läsning! Du hittar bloggen här.


Foto: Skärmdump från elleinterior.se

Mekano - bygg din ljusstake själv

Han har gjort det igen! Formgivaren & inredaren Jon Eliason bara spottar ur sig produkter med jag vill ha-känsla. Jag gillar hans nya ljusstake Mekano, för Sagaform, jättemycket! Egentligen vet jag inte vad jag tycker om Sagaform för ibland ser deras grejer ut som crap och ibland väcker de otroliga habegär. Mekano består av fyra delar och som namnet antyder kan man själv bestämma formen när man bygger ihop den. Det är någon 2000-tals känsla över den - lite minimalistisk och stram sådära, och just det tror jag vårt brokiga hem behöver. Finns bl. a på InHouse Design för 279:-


Foto: Skärmdump från Sagaform

Lila - så hett så rätt

Jag satt och tittade igenom mina foton från Hemmässan och fastnade för detta, då den trendigaste färgen sedan en tid tillbaka är lila. Precis som inredningssverige fick fnatt på gult i fjol är det nu lila som gäller. Det är ju lite intressant eftersom lila och gult är komplementfärger till varann. Undrar om det är slumpen eller om det är den mänskliga perceptionen som skapar detta, först är det gult gult gult och sen liksom för att jämna ut det så tar man till lila lila lila. Jag är verkligen ingen trendkänslig person men som regel så brukar det som sker i modesvängen sedan visa sig bland inredning och ända sen i våras har det kommit mycket lila till butikerna och ja, nog har det dykt upp mer och mer av den lila varan inom inredning hela hösten.
Min poäng är att jag egentligen inte är vidare förtjust i lila, men jag älskar ju starka färger så varje gång detta händer, att det är lila som är på tapeten färgtrender kommer ju och går med ganska täta mellanrum, så börjar jag liksom gilla det! Nu inte så mycket att jag vill ha det hemma men tillräckligt mycket för att jag ska förstå fascinationen av färgen. En gång (nio år sedan) målade jag en fondvägg i badrummet i djupaste purpur (med en vit stor cirkel lite crazy placerad). Detta djärva tilltag (kom ihåg att det här var i början av det som skulle bli den långa utdragna lattetrenden) var något som hyresgästen efter, en bekant till oss, påpekade ofta. En lila fondvägg (hans vänner tyckte det var bananas, så coolt, läskigt och ovanligt att de nästan blev lite oroliga...) kunde man verkligen ha det så?
Svar ja, men nope - lila blir ingen hårdvaluta här hemma. Been there done that... ;-)

Lockas ni av den lila trenden och vad har i så fall fått flytta in hemma hos er?

Update tiominutersenare: Läste precis Hemmarikets blogg och där finns ett fint kollage av lila produkter så låt er inspireras!


Foto: Sara Zetterström fiiin-fina pennor och böcker från Bookbinders Design

Del IV - Sanna & Sania på Hemmässan 2009

En monter som gjorde mig genuint lycklig var inredarna och stylisterna Sanna & Sannias. Bara färgerna fick hjärtat att slå snabbare och dessutom hade de använt många tapeter av serien Pip från InTrade som ju är en riktig vitamininjektion och jag själv just håller på att välja för att använda hemma hos mig. Det var mycket virkat och nästan lika mycket betong - en skön balans mellan mjukt och hårt. Många gånger har jag inspirerats av deras pyssel (de har skrivit flera bra böcker) och fantastiska förmåga att skapa inbjudande och funktionella miljöer. En rolig grej var att när de själva inte stod i montern fick man hålla till godo med en fullskalemodell i kartong. Du kan se mer av deras jobb här.


Foto: Sara Zetterström

Del III - Colorama på Hemmässan 2009

Äntligen fredag idag och jag inser att dagarna rusat iväg och det är hög tid att rapportera klart från Hemmässan. som jag visat lite från tidigare.

Något som gör mig jättenyfiken att kika mer på är Coloramas nya kollektion tillsammans med ett par delar av Roomservice - Jon&Johnnie. Jag inte tänka mig annat än att det blir en spännande blandning av den ivriga och översvallande toppinredaren och formgivaren Jon Eliasson och den pragmatiske målaren med den breda gotländskan Johnnie Krigström. På mässan visades delar av kollektionen som foton på stora väggar. Subtil. Material. Grafisk. & Freak. är samlingsnamnen som snart finns i din coloramabutik, och som sagt, jag vill se mer!


Foto: Sara Zetterström

Salvador Bengtsson

Appropå Lisa Bengtsson så såg jag i senaste numret av Sköna Hem att hon gjort brickan Lísa Lísa för Moderna Museet. Den är inspirerad av surrealisterna, kanske främst Salvador Dalí och jag tycker att fröken Bengtsson verkligen lyckas med konststycket att göra spännade och lite gladtokiga mönster, hon är den senaste i raden av mönsterdesigners som jag fallit pladask för. Tidigare gurus är bl a Karin Mannerstål och Hanna Werning. Lísa Lísa är ø39 cm träfanér och kan köpas i museibutiken eller i webshopen för 375 kr. Missa inte heller utställningen Dalí Dalí som pågår till den 17 januari 2010.


Foto: Moderna Museet


Tygfynd

Igår fyndade jag fina tyger! Det blev Lisa Bengtssons Mademoiselle från Mairo och flera meter cerise duktyg som är vävt rutigt sådära snyggt. Det ska bli soffkuddar och bordsduk+servetter. Det är tyvärr min favorittygaffär som gått i konkurs och hade utförsäljning till halva priset, uj vad folk det var - den enes död den andres bröd... Jag hamnade framför en tant i kön och vi köade så länge att vi hann bli kompisar och byta telefonnummer. Jag gillar verkligen pigga gamla människor, de har så mycket erfarenhet och är så kloka, så jag hoppas att hon ringer och säger att de behöver hjälp med snöskottningen eller så. Väl framme i kassan krävdes kontant betalning  och jag tömde innehållet i plånboken två minuter innan stängning så det får nog bli en runda till efter jobbet idag.


Foto: Sara Zeterström

Rosa bandet 2009

Som ni kanske har märkt pågår Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj under oktober månad. Kampanjen drivs för sjunde året i rad  och syftar till att öka medvetenheten kring bröstcancer och att samla in pengar till fortsatt forskning och många rosa produkter i handeln säljs till fömån för Rosa Bandet. Jag läste på Trendenser att ikonprodukten - det Rosa Bandet, i år har formgivits av prisbelönte arkitekten Gert Wingårdh och på bandet står orden ”ska bara” tryckta i punktskrift, vilket uppmanar kvinnor att undersöka sina bröst istället för att skjuta upp det. Tack för tipset Frida. Jag köpte mitt band i söndags, något jag brukar göra varje år, det är ett enkelt sätt att bidra (jag älskar ju dessutom rosa) och jag blev extra förtjust i det grafiska uttrycket med punktskriften. Design med en tanke!


Foto: Sara Zetterström samt pressbild från Rosa Bandet av Karl Gabor

GDS - att sätta klisterfolie

När fönstrena var nyputsade insåg jag att det gamla insynsskyddet i badrummet verkligen hade gjort sitt och eftersom jag aldrig gillat det (det satt när vi flyttade in) och jag redan hade en plan för en ersättare så var det hög tid att byta. Jag är ju ett fan av klisterfolie och tidigare så har jag tipsat om att man praktiskt taget kan få den i vilken form och färg som helst på de flesta tryckerier. Jag ritade ett mönster utifrån en av mina favoritformer - monsterabladet, det är så otroligt grafiskt och illsnyggt, och den exakta bredden skars till i frostad folie som fungerar utmärkt som insynsskydd. Här kommer "Lilla klisterfolieskolan".

Ett användbart trick när man sätter klisterfolie är att spraya ytan med såpavatten så kan man glida runt med motivet tills man fått det på rätt ställe men eftersom passformen redan var exakt så behövdes inte det.


Från vänster till höger:
  1. Verktygen man behöver är en skrapa och en vass kniv (t ex. en brytkniv) och/eller sax.
  2. Skär/klipp bort en bit av skyddspappret och placera motivet där det ska sitta. Använd skrapan och gnugga fast motivet på appliceringstapen.
  3. Dra bort skyddspappret samtidigt som du sveper med skrapan i lugna tag med jämnt tryck från mitten och utåt.
  4. Gnugga fast motivet mot underlaget och pressa ut eventuella luftbubblor.
  5. Dra bort appliceringstapen, dra nära, rakt ner eller rakt åt sidan, dra inte utåt då kan motivet följa med tejpen.
  6. Stick hål på de eventuella luftbubblorna och pressa ut luften. Gnugga fast motivet försiktigt med fingrarna. Voila!
Så här ser våra badrumsfönster ut numera, iklädda ett luftigt och lekfullt insynsskydd som döljer tillräckligt mycket utan att minska ljusinsläppet nämnvärt. Me like alot!


Foto: Sara Zetterström

Äntligen Hemma - minnenas television

Jag har precis sett säsongens andra avsnitt av Äntligen Hemma och nog var det lite roligt att inredaren Camilla åkte till mina gamla hoods och loppisfyndade! På Möbelmagasinet i Katrineholm inhandlade nämligen jag och Jesper våra första matrumsmöbler när vi flyttade ihop för nio år sedan. Sex gustavianska stolar i antikvitt med sämre begagnade sitsar för 1000 kr. Nykära som vi var gav vi oss i kast med att gemensamt klä om stolssitsarna. Riktiga tapetserarverktyg lånades av en kompis som klädde om gamla möbler och ett snyggt randigt linnetyg till sitsarna och ett matchande rutigt som blev servetter beställdes från Himla. Det blev himla fint faktiskt. Nu har nästan alla stolarna blivit rangliga och hamnat på undantaget men så sent som i somras fick jag syn på undersidan av en sits i förrådet och kunde läsa;  Nr 1 Jesper & Sara 2000-11-18. Kärlek!


Foto: Skärmdump från hemmakanalen.se

Designgalleriet öppnar butik

Inredningsmagasinen fick vänta för jag läste just ett mejl med en nyhet som jag bara måste tipsa om! Nu bedrivs det nämligen även butik i Designgalleriet. Det verkar vara ett litet men naggande gott sortiment av utvalda produkter. Ljuslyktor, handarbetskit, designgodis, finska reflexer, porslinsfåglar, cirkussmycken, trollsparbössor, kedjetejp, återvinningsböcker och heterosmycken är något av det som finns att köpa. Som öppningserbjudande kan man handla superheta Oddbirdsprylar till 20% rabatt denna vecka så om man precis som jag tycker deras grejer är illfina är det ju läge att bege sig till Odengatan 21 och shoppa loss!


Foto från Hem 2009-mässan: Sara Zetterström

Innehållet i den lila påsen...

Jag flashade ju med en Illumspåse häromdagen och det som gömde sig i den var ännu en mugg till samlingen! Jag blev förtjust i de små espressokopparna när jag såg demIsas blogg och därför blev det genast ett impulsköp när jag fann muggarna i Köpenhamn. Gulgrön är färgen, just the way I like it!
Det verkar vara tajmat så att varje gång jag reser bort passar mina prenummerationer på att dimpa ner i brevlådan så nu ligger det en hel hög inredningstidningar här och väntar på mig... Nu blir det lite te och blåbärsmuffins i soffan - I have some catching up to do!


Foto: Sara Zetterström

Dagen då det blev lätt att ♥ LMFI!

Jag är något av en late adapter men från och med idag kan du enkelt prenummerera på Little Miss Fix It genom att klicka på länken nedan eller på plusknappen till höger! 

Följ min blogg med bloglovin

Busenkelt!

Den som söker han finner...

För en tid sedan efterlyste jag återförsäljare av Designers Guild-tyger och precis som gulliga Mrs. B tipsade om säljs de på Pretty Home i Göteborg, liksom Måleributiken i Alby och även på The Home Company i Karlskrona där jag valde att beställa mitt eftersom de hade bäst pris. Då tyget var slut på lager blev det extra lång leveranstid men den som väntar på något gott heter det ju... Vecka 44 borde jag få hem det!

Jag är förälskad i detta tyg och har varit sen jag först såg kuddarna hemma hos min vän Charlotte. Texturen, färgerna.. färgerna ja... det är så fantastiskt för det tar upp så många färger att jag lätt skulle vinna "Under hökens vingar kom" om jag hade det på mig!


Foto: Sara Zetterström

BILLY fyller 30!

Världens mest mångsidiga bokhylla fyller 30 år och det firar IKEA med en specialdesignad upplaga i begränsat antal. Ni som besökte bokmässan för några veckor sen kanske fick en sneak peek då jubileumshyllorna visades där.

Gillis Lundgren (* 1929) är pappa till bokhyllan som sålts i så många exemplar (41 miljoner, lagda på rad skulle de räcka nästan två varv runt ekvatorn!). Han började arbeta på IKEA 1953 som medarbetare nummer fyra och var länge Ingvar Kamprads närmaste kollega. Ofta gick det till så att Ingvar pratade och Gillis ritade, till exempel så ritades de första skisserna till BILLY på en servett och om det säger han "Idéer är ju färskvara och då gäller det att fånga ögonblicket när det kommer".

För att hylla bokhyllornas bokhylla ville IKEA göra något speciellt och resultatet blev dels en biografi om BILLY och dels jubileumsbokhyllor; BILLY JÄDER dekorerad med Shakespears kärleksdikter (finns i färgerna grönt, rött och svart) och BILLY BJÄSTA som är inspirerad av japansk manga. Dessutom säljs det nya vitrindörrar av aluminium och frostat glas (gud hör bön!) och fräcka bokstöd i 6 olika färger och två storlekar.

Produkterna börjar säljas idag och så länge lagret räcker. Kanske blir de, liksom mycket annat av IKEAs specialutgåvor, samlarobjekt en dag, boken kommer definitivt att få följa med mig hem  och om vi hade haft lite färre snedväggar hade jag som älskar det mesta från Japan gärna köpt en BJÄSTA, jag tror den blir kult...


Foto: IKEA

Windows XP

Idag kändes det som en perfekt dag att putsa fönster (Jag vet, jag ställer mig också frågan, finns det verkligen perfekta dagar att göra något så tråkigt?? Men andan föll på så bäst att go with the flow!) så här fejas det för fullt. Tricket för att lyckas med fönsterputsningen utan att få flammiga och randiga rutor är relativt enkelt:

♥ Fyll en hink med ljummet vatten och några droppar diskmedel OBS! trick nr 1, använd inte fönsterputsmedel
♥ Tvätta rutan med en svamp, gnugga ordentligt så att smutsen släpper
♥ Skrapa av fönstret med en fönsterskrapa och torka både skrapan och kanterna med en torr diskhandduk. (OBS! torrtorka inte på rutan med handduken det blir bara flammigt)
♥ Gnugga glaset torrt med en boll tidningspapper och resultatet blir skinande rent! Trick nr 2 som husmödrar tillämpat sedan långt innan dackefejden...

Voila! Det underlättar extra mycket om man är två som hjälps åt, då går det ju dubbelt så fort! Dessutom är favoritmusiken i stereon ett måste och om man råkar ha en gammal sportbilaga liggande så är ju rosa tidningspapper aldrig fel...


Foto & kollage: Sara Zetterström

Vad gömmer sig i påsen?

Något som var ett givet inslag på vår köpenhamnstripp var Illums Bolighus och Illum, Danmarks svar på NK kan man säga. Med därifrån kom denna lil(l)a påse, vad som gömmer sig i den visar sig lite senare...


Foto: Sara Zetterström

Home Sweet Home

Äntligen hemma, hem ljuva hem, home sweet home, borta bra men hemma bäst! Kärt barn har många namn och just nu så känns det så fantastiskt härligt att vara hemma igen!! Jag och mannen kom sent med tåget från Köpenhamn/Malmö igår där vi tillbringat ett par dagar och jag skall aldrig mer underskatta känslan av att sova i min egen säng! Så, nu är jag tillbaka kära bloggläsare. Little Miss Fix It is in da house!!


Illustration: Sara Zetterström

Del II - Karl-Oskar på Hemmässan 2009

En av dagens verkliga höjdpunkter var att jag träffade min vän Karl-Oskar. Vi pluggade på Designprogrammet i Pukeberg tillsammans men har inte setts på drygt ett år så det blev en rejäl pratstund. Han är en av designerna i Green Design-projektet (som jag ska berätta mer om en annan gång) och ställde ut sina senaste alster pallen 19° och ljusstaken/vasen Lightflower. Han söker producenter så om du brukar hänga med sånna så tveka inte att tipsa om dessa snyggingar till produkter. Du kan läsa mer om Karl-Oskar här!

Här posar jag på 19° och K-O med Lightflower som är tre ljusstakar och en vas i ett!

Foto: Karl-Oskar Karlsson & Sara Zetterström

Del I - nyhetstorget på Hemmässan 2009

Efter helgens bröllopsyra har jag knappt hunnit smälta intrycken från Hemmässan men jag ska försöka göra små referat till det som jag uppfattade som höjdpunkterna, utan inbördes ordning. På nyhetstorget fanns de, av Elle Interiör, utvalda designnyheterna visade och man kunde rösta på sin favorit. Jag hade svårt att välja men bestämde mig till slut och röstade på den svarta lampan från Gösta Westerberg Möbel. Påminner om  den här lampan jag bloggat om tidigare. Ett stort plus för den fantastiska cerisa mattan som användes på flera av mässans ytor. Jag ♥ rosa!


Foto: Sara Zetterström


Bröllopsfotografering på schemat

Idag gifter sig min kompis Annicka med sin Mattias och jag har fått det hedersvärda (och nervösa) uppdraget att fotografera tillställningen. Sedan arla morgon har stylisten fixat frisyrer och smink på bruden och hennes tärnor och jag är tacksam att jag införskaffat ett nytt minneskort till kameran... Om ni tycker att det är tyst här på bloggen i helgen så vet ni vad jag har för mig.

Tänk att den där killen som Annicka envisades med att släpa hem från krogen till vårat kök den där sommaren för sju år sen, när hon var och hälsade på oss på Gotland, idag ska bli hennes äkta man...Foto: Sara Zetterström 


Hemmässan 2009 - entrétorget

Idag befinner jag mig åter igen på Älvsjömässan i Stockholm, nämligen på Hem 2009, Hem & Villa och Underbara Barn-utställningarna. Det här är verkligen en mässa som skiljer sig från både Möbelmässan och Formex. För det första är det en allmän mässa vilket betyder massor av folk, ja vanligt folk ;-) och inte bara fackmänniskor och för det andra är det väldigt mycket "hands on" vilket betyder att man kan handla det mesta, till rabatterade mässpriser dessutom, och få handfasta tips och inredningsförslag från allt i från arkitekter till målare. På väg upp till presscentret (känner mig fortfarande lika viktig hihi) så hörde jag en man fnysa på bred stockholmska: "stannar man blir man åv me helseenorna direkt!" vilket jag antar syftade till de hjorder av barnvagnar som trängs i mässhallarna, men inte mig emot. Jag skulle också hänga på en färgglad mässa så fort jag kunde om jag var föräldraledig.

Precis som temat lyder: Färgstarkt och lekfullt så är mitt första intryck att det är mycket färger och roliga grejer i mässhallarna, precis som i entrén av designern Jan Rundgren. Jag blir verkligen jätteglad av alla fina färger!!! Nu ska jag ila vidare bland badkar och sittpuffar och betongkrukor och ryamattor och färgpyttsar och vinkelslipar. På återseende!Foto: Sara Zetterström


Ett nytt Stort Varuhus - bakom kulisserna del 2

Nu har jag precis landat i Stockholm, efter en mardrömsresa med SJ. Jag brukar undvika att skriva negativa saker i bloggen men detta enorma företag med mer eller mindre monopol på våra rälsar borde inte få komma undan med de hutlösa priserna, de strulande avgångarna och den otrevliga personalen. Tyvärr tvingas man att välja miljöovänliga alternativ som bil eller flyg. Usch.

Veckan som gått har bara rusat förbi och sakta men säkert tar varuhuset form. Rummen utvecklas men än är rekvisitasättningen inte helt färdig. Efter en ändring i layouten i sista stund har min avdelning fått stryka lite på foten och jag har ägnat dagarna åt allt ifrån kuddar- och täckensortimentet till att göra schabloner för parkeringsgaraget.Igår kväll tog jag mig i kragen och istället för att direkt gå och lägga mig så passade jag på att ha en middagsdejt med Purple Area-Susann. Vi åt på Hai - god sushi och mäktig efterrätt, timmarna flög iväg mellan bloggskvaller och design- & inredningsdiskussioner. Jag ser inte riktigt nykter ut på bilden men det beror bara på att jag skrattade så mycket för Susann är en rolig kvinna och jag hade en väldigt trevlig kväll (till skillnad från idag). Nu är det dags att slå ihop de blå för imorgon är det Hemmässan som gäller!


Mobilfoto: Sara Zetterström