Mors dag, gröna fingrar och röda axlar

Idag är det alla mammors dag - grattis grattis! Solen har strålat från en klarblå himmel ända sen jag slog upp min blå så jag började faktiskt dagen med ett premiärdopp i havet! Isande kallt och härligt uppfriskande. I ett försök att stilla mitt plötsliga sug efter att omvandla mina nattsvarta fingrar åt det grönare hållet (jag har absolut inte ärvt mammas känsla för odling) tillbringades större delen av dagen i trädgården. Förutom en insats hjärt- & lungräddning på en illa åtgången del av gräsmattan tillsammans med grannarna, så planterade jag tomatplantorna som jag köpte igår. Två olika sorter blev det och jag hoppas de ska kunna försörja en och annan sallad i sommar. Efter ganska många timmar ute i värmen har jag nu årets första soleld på axlarna och jag kan riktigt se hur mamma skakar på huvudet när hon läser detta. Jag vet, som du har tjatat på mig i alla år att jag som är rödhårig måste skydda min känsliga hy. Att jag aldrig lär mig.


Foto:Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Pausblommor trots febril aktivitet

Aktiviteten här på bloggen har ju varit lite ojämn under veckan som gått och just nu råder en liten micropaus igen. Långväga kusinbesök färgade gårdagen och idag har jag haft fullt upp med kvalitetstid med Jesper, div. ärenden och dessutom ett tidskrävande inlägg (den som väntar på något gott...). Samtidigt håller jag som bäst på att bekantar mig med det senaste tekniska tillskottet! Dagen till ära blev det underbara kallor i favoritfärgerna som fick bli helgblommor. Håll till godo!


Foto:Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Loppisfynd: kikare & oljelampa

Under vår tylösandstripp besökte vi fyra loppisar och två av dem tillhör nog topp 5 av alla loppisar jag varit på! Den ena fann vi bredvid glasbruket i Skruv och den andra i Hjortsberga, väster om Alvesta. Amatörmässigt nog så hade vi minimalt med kontanter på ditresan och på hemresan så var loppisen i Hjortsberga stängd. Men jag säger bara stort-hus-fyllt-till-bredden-i-tre-våningar, så förstår ni att det är värt ett besök.

Jesper föll för denna gamla kikare så den fick följa med hem med destination "väggdekoration sovrum". Själv tycker jag att denna oljelampa är ett shabby chic-alternativ till den jag spanat på i så många år men aldrig tagit mig råd att köpa, båda sakerna för en hundring! You gotta love loppis.


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Berns nya hotellrum-rätt i tiden

Berns Hotel satsar nu på att bygga sjutton nya hotellrum av några av konferensrummen. Arkitekten Franz Hardinger (bl a känd för just sina hotellinredningar) är anlitad för att skapa de unika rummen med en exklusiv hematmosfär. Rummen kommer att invigas i samband med Berns Hotels 20-årsjubileum i början av juni.

Det kanske verkar som om jag snöat in helt på hotell, men jag fastande just för att de väljer att inreda i den stil som är så omåttligt populär just nu och visas i var och varannan inredningstidning, vintage blandat med utvald design. Och utöver det så sägs det att de toppat med fotokonst på väggarna (me like alot!) och kitchiga element. Jag tror att det kan bli ett vinnande koncept eftersom jag personligen ofta upplever hotellrum som strama och opersonliga. För mig ska hotellrum kännas mysiga och höjden av lyx. Lyxigt är det minsann för minsta rummet kosta ca 2.650:- natten...

Foto: berns

Ser ni att den svarta kudden på sängen är Josef Franks Teheran. Oh my så fint!

Book swap - byt en bok

För ett par månader sen slog jag och en kollega våra kloka huvuden ihop och gjorde en "byt-en-bok-hörna" på jobbet. Hon kom med idén och jag valde uttryck och genomförde den. Byt en bok, eller book swap som fenomenet heter från början tror jag kom till genom att studenter började byta studentlitteratur med varandra (nöden är kreativitetens moder). Vi anpassad idén en smula och här går det ut på att man tar med sig sina uttjänta pocketböcker och byter dem mot andras dito, en liknande organisation finns det på den här sajten. Jag gillar tänket i det - verkligen miljömässig och hållbar konsumtion.

Jag valde en ganska outtnyttjad yta på jobbet och satte upp tre LERBERG dvd-/cd-hyllor, de passar bra även till pockets. Ett bord och två fåtöljer inbjuder till en stunds avkoppling och gör att man lätt i lugn och ro kan kolla igenom titlarna. Texten skrev jag för hand i Illustrator och printade i klistervinyl.
För att få igång ruljansen krävs ett litet bibliotek från start men det samlar man lätt ihop några stycken som brinner för idén. Jag är ju dessvärre helt hopplös på att sätta affektionsvärde på saker så för egen del måste jag köpa bytarböcker, som jag kan sätta i hyllan, på loppis. Hos oss har det även börjat droppa in dvd-filmer och det är ju inget som säger att man måste begränsa sig på något sätt, kultur som kultur!


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Lillasyster iittala

Här är ytterligare ett fynd från helgen som gick. När vi skulle planera vår lilla tripp lade jag till en timme extra på restiden och det kommenterade min käre make med: " -ja, det är bäst för du vill väl stanna vid alla loppisar och roliga affärer längs vägen".
Han känner mig på pricken!

Fyra loppisar och ett stopp vid iittalas outlet i Strömbergshyttan hann vi med, och det var alltså där denna lilla goding fick ett nytt hem. Det är min första mini Mariskål och att valet blev ljusblått var för att den är så somrig. När jag ändå var där passade jag på att bli medlem i Mylittala, iittalas egen klubb "för oss som tror på tidlös design". När jag skulle fylla i medlemsansökan med namn, adress osv stod det plötsligt Favoritbutik och utan att jag ens hann reflektera över det hade jag skrivit "IKEA"... Gissa om jag skrattade, och säljaren undrade vad som var så roligt. Jesper den förrädaren berättade gladeligen om min fadäs medan jag fick stryka över och istället knåpa dit  "Kosta outlet". Så det kan bli.


Foto & collage: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Bodö - fin vas från Mio

Mio har en riktigt snygg reklamkampanj just nu där ritade siluetter av olika designikoner finns med bland deras produkter. Jag blev, förutom i det grafiska uttrycket, väldigt förtjust i den småknubbiga vasen Bodö för 99:-.


Foto: Skärmdump från Mio

Residence som nättidning

Dra på trissor! Jag kanske är hopplöst efter men det har helt gått mig förbi att Residence nu finns på nätet. I flera år har jag med jämna mellanrum sökt efter en hemsida (i synnerhet för att göra en länk på bloggen) och nu helt plötsligt finns den bara där. Läs chefredaktören Mårten Nihléns senaste krönika "Huvudet på spiken", så fort den publiceras, om du liksom jag har en ohandy-man i familjen. Eller ännu bättre låt mannen läsa den och känna att han inte är ensam.

Något svalkande en dag som denna

Jag känner mig lite varm, nyss hemkommen från jobbet. Det har ju varit rena högsommardagen idag. Innanför dörren låg senaste numret av Residence, Jej! I mejlen låg ett inspirationsmejl från Martha Stewart som gastade: Kick-Start Summer! Gissa om jag blev sugen på något läskande efter att ha kollat in dessa drinktips.

En läsare påpekade att det verkar som jag fått mer blogginspiration. Jag vet inte om det stämmer, för jag har oftast för mycket inspiration så att jag inte vet vad jag ska börja med och då blir det ingenting istället. Däremot har jag bestämt mig för att satsa mer på bloggen och försöker att effektivisera mitt bloggande, och att blogga om det jag vill. Det kanske låter konstigt men idag tänker jag alldeles för mycket på vad jag kan/ska skriva och inte. Det är ju en ganska liten värld och ofta får jag en idé om att blogga om något och om jag då, innan jag själv skrivit inlägget, läser någon annan inredningsbloggares inlägg om samma sak så struntar jag i att skriva om det för att jag inte vill härmas. Även om vi med största sannolikhet satt på varsitt håll och fick inspirationen samtidigt, för hur ofta händer inte sånt inom den kreativa sektorn. Nu har jag bestämt mig för att lägga såndana begränsningar åt sidan för det är ju min blogg och ingen annans. :-) Det skall dock sägas att förut bloggade jag enbart för min egen del men ju fler läsare jag får och ju mer ni kommenterar desto högre blir motivationen att prestera och inspirera! Ni är fantastiska. Tveka inte att tipsa mig om något ni tror jag skulle tycka var intressant. Idag ska jag lägga till min mejladress i layouten (typ två år för sent) så att det går att skriva till mig utan att alla ser också.

Fick precis veta att jag inte behövde jobba på Friskis idag som jag trodde, så nu ska jag istället blanda mig lite lemonad och sätta mig ute i solen och avnjuta mitt inredningsmagasin istället! Vad gör ni ikväll?


Foto: marthastewart.com

Man kan väl få drömma lite...

Igår skrev jag ju att vi led av beslutsångest om vi skulle köpa en tavla eller inte, men den ångesten är borta. Vi hade funderat lite fram och tillbaka vad vi kunde tänka oss ge för tavlan och var eniga om att ".ja..jo... 7000:- kan vi väl sträcka oss till". Tilläggas kan att priserna i utställningsprogrammet varierade väldigt från 2 500:- så vi tänkte att det kan kanske ändå vara rimligt. När galleristen äntligen ringde upp så pratade jag med henne lite om ditten och datten angående utställningen och jag förklarade sen mitt ärende och vi såg till att vara överens om vilken tavla det gällde (inte lätt att hålla reda på 400 st!).
Dialogen löd;

S: vi skulle vilja ha offerten på nr 114.
G: ja, den är ju i slutet av sin upplaga så nu har den gått upp rätt mycket i pris... den ligger på 7000...
(S: Jess!! det är ju inom ramarna (så att säga..)
hinner jag tänka.)
G: ..euro, plus avgifter.
S: Ha-ha-ha, (nervöst skratt men hinner samla mig lite), ja det var ju en hel del mer än vi hade tänkt oss så då hamnar nog "Ägget" högre upp på "femtiotusenplus-önskelistan"...

Hmmm.. ca 83 000:- alltså. Jesper, vad sägs om en tavla stor som ett toalock istället för en ny motorcykel??

              
Foto: Sara Zetterstöm/Little Miss Fix It (fast det fantastiska motivet har Anton Corbijn tagit)

Tillskott i muggsamlingen

Ni som följt bloggen ett tag har kanske förstått att jag har en kollektion udda temuggar. Det hela började för drygt elva år sen även om jag först långt senare verkligen påbörjade själva samlandet. Ibland går det månader mellan fynden och ibland, som denna helg, ramlar det in en hel drös nya på en gång. Den prickiga röda har jag letat efter i mer än ett år och den har alltid varit slutsåld men idag så blev den äntligen min. Koppen från Design House Stockholm insåg jag, först när jag kom hem, var ett felköp eftersom jag hela tiden tänkt mig den prickiga varianten... Men nu får den randiga stanna!

Det börjar bli dags för en hylla här hemma där jag kan förvara min lilla samling och jag tänker mig en i stil med den på Luke´s Diner i Gimore Girls...


1. Prickig kopp med fat från GreenGate, 2. Blond  från Design House Stockholm 3. Taika från Iittala 4. Colour jumbokopp från Bruka Design.

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Näsduksträdet blommar

Igår skulle jag gå förbi rådhusets innergård och beundra näsduksträdet som ryktades stå i full blom. Döm om min förvåning och besvikelse när porten var stängd och låst. Som tur var fanns det ett nyckelhål att kika, och till och med knipa åt sig ett foto av skapelsen, igenom. En kvartett pensionärer stannade med bilen och fick liksom jag buga sig och kika genom det lilla hålet. En farbror lärde mig att det tydligen endast finns fem utav dessa träd i Sverige. Åh vad jag känner mig lyckligt lottad som kan njuta av blomningen i just min stad, för är det inte gudomligt så säg och man förstår ju precis hur det fick sitt namn!


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Hotel Tylösand Spa

Det som jag tror skiljer The Spa från andra ställen för rekreation är Tres Hombres Art som gör det till ett av Sveriges största gallerier. Den fantastiska utställningen av nutidskonst består av ungefär 400 verk och finns att beskåda runt om på hotellet och det är en blandning av målningar, skulpturer, grafik och foto. Konstnärer jag kände igen var bl. a  Anton Corbijn, Ernst Billgren och Jonas Åkerlund. En långhelg som denna var det ganska mycket folk och det blev nästan lite trångt på spaavdelningen, bilderna tog jag vid lunch för då var det folktomt, de flesta äter väl eller checkar ut vid den tiden. Utbudet med bubblande pooler, isvak, saltvattensbassänger, utomhusbad och olika sorters bastu gör att man inte blir uttråkad och det är rätt skönt att morgonrocken är it-plagget! Ett minus för att tofflor inte ingår i spa-paketet, jag vill ha fula hotelltofflor och inte behöva ta med mina gamla flip-flops.

Restaurangen serverade god mat och en underbar frukostbuffé där man beställer pannkakorna eller omeletten direkt av kocken. M-m-mh!

Jesper och jag tog en Topp till tå-behandling i ett dubbelrum och det var supermysigt att lyxa tillsammans, även om han mest ville sova och jag prata... En biverkning av Hotell Tylösand, som man ska vara medveten om, är beslutsångest. Just nu kan vi nämligen inte bestämma oss för om vi ska köpa den där tavlan vi förälskade oss i eller inte.


Foto: Sara Zetterström/Little Miss fIx It

Hotel Tylösand Spa; hotellfrukost - check!

Jag lovade ju en uppdatering under vår spavistelse men ett viktigare löfte var makens önskemål om en bloggfri dag. Ha-ha, ingen som inte har en blogg kan nog förstå den viljan som finns att hålla bloggen uppdaterad no matter what ;-). Här på ett av Sveriges finaste spahotell flödar det dessutom av bloggunderlag i form av inredning och konst, som är tämligen unikt för detta hotell. Igår njöt vi av behandlingar och bad och idag har vi precis hunnit med ytterligare bad och hotellfrukosten (jag älskar hotellfrukost, Jej! och förvånade t o m mig själv med de massor jag fick i mig...) och är nu redo för en tur längs stranden. I restaurangen hängde det ett hav av Poul Henningsens Kottelampor i mässing och både jag och Jesper kom fram till att denna lampa tar sig bäst ut som en solitär i hemmiljö.

Eller vad tycker ni?

Foto: Sara Zetterström/ Little Miss Fix It

Vårig kalasdukning

Igår hade jag kalas och vuxenkalas kan ju lätt blir stela och trista så för att undvika samtalsämnen som "finanskris" och "vädret" gjorde jag en lite busigare dukning.

För att skapa en lekfull och inspirerande dukning är det bra att använda ett tema. Det kan vara tema efter exempelvis färg eller säsong. Jag dukade med vårtema, med inslag av djur, där jag använde grönt och vitt som bas och rosa som accent. Kakfatet i mitten tronar på en "gräsmatta" som är uppbyggd av klippt gräs och oasis där jordgubbarna spirar och fjärilarna fladdrar runt. Bordduken är sydd av CECILIA metervara från IKEA och pryds av oemotståndliga undulater. Kalasmaten var en ren nostalgitripp från min barndoms 80-tal och självklart avslutades festen med fiskdamm. Hurra hurra hurra hurra!


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Hipp hipp hurra!

Idag fyller jag 31 och har blivit ordentligt firad redan eftersom Jesper väckte mig med frukost och paket på sängen! Fint kort och härlig ask med japansk körsbärsblom (har jag sagt att jag älskar att fylla år...) där det gömde sig ett presentkort. På torsdag morgon bär det av hit! Ser verkligen fram emot en spa-weekend, jag måste välja behandlingar idag också.. vilket lyxproblem.

Ha en toppendag allihop, det ska jag ha!

Uppdatering 090520: Tack så jättemycket alla söta för gratulationerna. Jag hade verkligen en underbar födelsedag!


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

På önskelistan...

Imorgon är det ingen vanlig dag för det är min födelsedag! Jag må fylla 31 men är barnsligt förtjust i att fylla år och ha kalas. I år har jag faktiskt inte uttalat en enda önskan så varje present kommer bli en sann överraskning. För nöjes skull har jag ändå gjort en liten önskelista och när jag tittar på den blir jag full i skratt för det är ju nästan bara husgeråd! Jag som inte ens gillar att laga mat. Men som den mini-Leila jag är har det bakats för fullt ikväll och jag skulle inte bli ett dugg ledsen om en Kitchen-Aid flyttade hem till oss...


Fr. vänster: Kitchen-Aid, Smålandskasse i Josef Franks Manhattan, Delicious skålar, Åsa Lindströms guldbägare och prickigt porslin från GreenGate.

Wind in mind & segelduk i fickan

Fick av min kompis Maria, med surftokig sambo, höra talas om företaget Wind in Mind som gör illfina produkter av spillmaterial från segelmakaren. Wind in Mind drivs av tre seglingsälskande vänner och alla produkter är omsorgsfullt handsydda. Plånbok, necessär & pennfodral är bara några av produkterna och beroende på vad som blev över i materialväg finns de i många eller endast ett fåtal exemplar. Spana in övriga produkter på hemsidan.

"Segelduk är spännande
" för att citera trion i sjöbusejuntan.

Jag är nyfiken så en puff av rosa spinnaker, som passar i-poden, hamnar direkt på önskelistan. Kreativ återvinning - me like alot!


Foto: bilder publicerade med tillåtelse av Wind in Mind

Lekfullt sovrum - om pippi själv får välja

För er som missat reklamen så har Kanal 5 haft en tävling: Jakten på Sveriges härligaste inredningsblogg och vinnaren, tillika min favorit, blev Hildur med bloggen fixa&dona.

Hildur jobbar till vardags i en färgaffär och har ett synnerligen känsligt öga för vad som harmonierar och inte. Ett annat kännetecken i hennes inredning är busigheten som kaxigt räcker ut tungan åt stel och korrekt inredning a la Prussiluskan. Min all time favvo är hennes sovrum där väggmålat staket, blomlådor som nattduksbord, tvättlina och fåglar på rad längs väggen ger känslan av ett modernt Villa Villekulla. Det är så toppenfint att jag blir alldeles rusig av inspiration! Inte för att det skulle funka hemma hos oss direkt, men jag kallas ju inte Pippi för inte...

Kolla in hela inlägget här. Grattis än en gång till vinsten Hildur!


Foto: bilden är tagen liksom utlånad med tillåtelse av Hildur Blad/fixa&dona

Efter regn kommer solsken...

...och efter en härlig (men intensiv) helg kommer migrän som ett brev på posten. Egentligen var det inte migrän utan mer som en hemsk huvudvärk som vägrade ge med sig (och tro mig, migrän är värre än så). Jag vet inte om det var all jag-vill-ha-stress som jag utsatte kroppen för främst i lördags, eller så drabbades jag helt enkelt av Design Passion! (trumvirvel tack) En kompis frågade om jag fått svininfluensa. Ha-ha vad dum du är sånt ska man inte skoja om sa jag, men i mitt stilla sinne undrade jag om jag mött någon liten snuvig gris i storstaden (jag var ju onekligen på Berns natten till lördag).

Idag mår jag bättre och nu är det jobbardax. Jag har fått lite påbackning för att jag lovar runt och håller tunt här i bloggen. "Var är din nya bloggdesign?" Ja det undrar jag med, men under working progress kan man iaf kalla den. "Mera pysseltips", "Meera pyssel" skanderar andra. Jag gillar när ni har åsikter, det är det som gör bloggen till något mer än en enmansshow. Jag lyssnar och lär och sen kommer det nåt. Jag lovar ;-). Ikväll ska jag leverera ett inlägg om något som inspirerar mig något så in i norden.

Hoppas ni får en fin tisdag!

Massiv inredningsinpiration & jättekanelbulle

Igår hade jag bekymmer med blogg.se, men idag tyckts det tack och lov fungera finfint, så en snabb up-date!

I fredags blev det härlig tjejmiddag med hemmagjord Ceasarsallad (mumma!) och dans natten lång! Hela dagen igår var ett intensivt design- och inredningsmarathon. Designtorget, Stockhome, Plan ett, Norrgavel, Nordiska Galleriet, Svenskt Tenn, Bruka Design och några second hand-butiker hanns bl.a med. Jag älskar Stockholms utbud! Stadens i särklass största kanelbullar hittar man på café Saturnus. En sväng till paradiset Pärlshopen stod också på agendan...

Nu ska jag följa med min lilla au-pairtjej (som blivit stor) och kolla på hennes tennismatch. Sen blir det Design Passion.


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It & Camilla Stogardt

Weekend i Hufvudstaden

Imorgon bär kosan mot viva Estocolmo och skall bara fyllas med inspirerande utflykter på stans evenemang och härliga fikapauser och middagar med vänner! Så shoot, vad händer där uppe, är det någon som vet någon tillställning jag inte får missa? Design Passion är förstås redan inbokad. Något läckert café, eller ursnyggt inredd butik som jag bara måste se?
Tipsa mig så blir jag glad!

I eftermiddag ska jag flytta ur mitt gamla förråd sen studenttiden. Spännade! Det var ett par år sen jag var där...

Ni har väl fräcka strumpor på er på "crazy-sock-Thursday"? (Ett begrepp som en kollega tagit med sig från sin tid i Skottland, vår avdelning korar bäraren av de galnaste strumporna på eftermiddagsfikat, ett gulligt inslag en vanlig torsdag.)

Pecha Kucha Night Kalmar #2

Nu ska jag ila iväg på Kalmars andra Pecha Kucha. Det ska bli jättespännande att lyssna på bl.a Lars Gustavsson och Ulrica Hydman Vallien. Är inte så förtjust i UHV's design, men det ska bli spännande att lyssna på henne! Lars ska prata om slow design och sånt gillar jag. Bilfogar en bild på en av hans skapelser, som jag tycker lever i ett intressant gränsland mellan hantverk och design. Förutom Lars så är det ytterligare ett par gamla skolkamrater och lärare i kvällens tablå. verkligen kul!

Hoppas ni får en trevlig lillördag kära bloggläsare!

Uppdatering kl 22.20: Det var verkligen en skön blandning av talare och Edwin Böck (skulptör liksom formlärare på Designhögskolan i Pukeberg) och Oscar Guermouche var medryckande och just så okommersiella som en Pechacha ska vara. Ulrica HV var faktiskt rätt kul...


Foto: larsg.se

Söndagsbestyr

Har haft en härlig förmiddag med sovmorgon, löprunda och utomhusfrukost, vad mer kan man begära. Nu är det dags att bli effektiv för detta står på dagordningen:

•   bloggdesign (ny look is coming up)
•   inbjudningskort (för en kollegas räkning)
•   projektskissning (måste få ner vissa idéer på papper)

Som ni märker är det en dag vid "pluppen" som gäller så nu ska jag plocka fram ritbordet.


Frukostmackor med egenodlad basilika... Mums!
Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Långhelgsmys och favoritmuggen

Valborgsmässoafton firades utan brasa i detta vårtorra kustklimat, vilket kändes tomt eftersom jag så länge jag kan minnas alltid stått och lyssnat på körsång vid en majbrasa så här års. Det har varit skönt med lite extra långhelg och tid med vänner. Ikväll har Jesper och jag slängt oss i soffan och följer spänningen i Robinson 2009. Nytt supergott te i fina Lisa Bengtsson-muggen från Indiska och mjölkchoklad. Lövli!

Hoppas ni får en skön söndag allihop!


Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It