Tröjtryck

Om du känner dig i pysslartagen och vill göra en garanterat personlig present till någon är textiltryck ett hett tips!
Det finns olika sorters tryck men det allra smidigaste tycker jag är s k "stryk-på-papper", som finns att köpa i de flesta bokhandlar.

En rolig graviditetspresent kan vara ett "pimpat" mamma-plagg. Den ursprungliga Bebis-tröjan är ju fin, men ännu roligare för mottagaren blir det med en personlig tolkning. De flesta av mina gravida kompisar har också haft ett "arbetsnamn" på krabaten i magen. När förlossningen är över kommer det förmodligen inte stå varken "Sprattelgubben", "Hallonet" eller "Göte" på födelseattesten, men tröjan blir ett mysigt minne av "lugnet före stormen".

Detta behövs:

Ett lämpligt bomullsplagg [minst 70%bomull]
Stryk-på-papper t ex. T-shirt Transfer ALFAC [anpassat för färgen på plagget]
Skalpell och/eller sax
Strykjärn

Så går du till väga:

Antingen kan du skriva ut trycket direkt på pappret med en bläckstråleskrivare, att rekommendera om du vill trycka en bild [första ultraljudet t ex.] Ska du trycka fristående bokstäver är det bra att välja ett snyggt typsnitt och skriva ut en mall.

Skär ut bokstäverna ur mallen så att du kan använda den på stryk-på-pappret. Rita av mallkonturerna på stryk-på-papprets baksida, OBS! Rättvänt. Skär eller klipp ut bokstäverna och följ instruktionerna för appliceringen som medföljer stryk-på-pappret.

Klart!

Tips! För att trycket ska hamna rätt på magen är det bra att testa plagget och märka ur lämpligt ställe med knappnålar. Är du själv inte gravid funkar ett durkslag utmärkt som substitut-kula...


Göte
Foto: Little Miss Fix It och radron.se

Schwedischen Abend

Förutom att sitta i smyckesverkstaden, och gå på mina designrelaterade föreläsningar, anordnas det emellanåt en del icke designrelaterade event...

Igår kväll var jag inbjuden till en "svensk afton" på kultturcentrum i Wismar. Tysk-svenska föreningen [jo det finns faktiskt en sån, det finns faktiskt t o m sju sådana föreninga i enbart Mecklenburg-Vorpommernområdet] ordnade tillsammans med högskolans International Office en svensk afton med "film och snacks".

Filmen som visades var "Så som i himmelen". Jag hade stora bekymmer över huruvida filmen skulle vara dubbad eller inte. Jag menar, jag såg den på premiären hemma i Sverige september 2004, och "Michael Nyqvists röst har man ju vant sig vid... Dessutom sjunger de ju så mycket!  Jag hoppas verkligen de har valt en värdig voice-in för Helen Sjöholm..:" Så gick tankarna. Jag hade inte behövt oroa mig. Självklart VAR filmen dubbad! [ordet undertext finns nog inte ens på tyska...] Men sången var autentisk och lika vacker som första gången!

Efteråt bjöds det på smörgårdsbord. Frau Schmidt [spelar ingen roll vem det är.. bara att hon faktiskt heter Frau Schmidt är ju så klyschigt...] hade lagat köttbullar som hade gjort vilken svensk mormor som helst rättvisa.

Talade med en tysk man vars föräldrar flydde till Sverige från kriget, varför han lärde sig svenska som första språk. Han bjöd in mig till nästa filmvisning den 16/11. Då ska vi se "Kopps".
Jag vet inte hur många gånger jag var tvungen att förklara vad "Gabriellas sång" handlar om. Försök med det på tyska om ni kan!

[ursäkta den dåliga bildkvalitén...]
Schwedische Abend
  Gabriellas sång
Foto: Little Miss Fix It
Text: lirama.net

Vad är på tapeten?

Timorous Beasties gör så himla läckra saker! De vann inte bara en, utan två Elle Decoration-utmärkelser för bästa  textilier och bästa mattor på 100% Design-mässan, London i september.

Det som kittlar mest är när saker inte är vad de verkar vara... Som dessa tapeter med klasssiskt Toie-mönster. Trodde du ja! Titta närmare så kommer du upptäcka att det är ett högst  reality snapshot  från Londons baksida med både knarkare och tonårsrånare...

London toile
Bild: timorousbeasties.com

Allt blir vackert i guld?

Svenska duon David & Martin gör både annorlunda och läckra smycken... Klassiskt vackra eller vad sägs om ett par kycklingfötter runt halsen...

Min personliga favorit är deras S o P... svarta oregelbundna plastpärlor på en silkestråd. "String of pearls" me like!

Chicken feetString of pearls
Foto: davidandmartin.com

Dead Fred

Med formen av en klassisk krit-ritad outline efter en död mans kropp ligger denna matta som ett kvarvarande bevis från mordet som begåtts i ditt vardagsrum??

Inspirerad av gamla tv-deckare gjorde brittiske Alex Carpenter sin Drop Dead Rug och efter succén på London Design Festival kommer den snart sättas i production. Tills dess finns den tillgänglig för priset av £150. Kontakta Alex genom Udderstuff.

Udder är en samling unga designers som med satir och humor leker med den mörka sidan av design. På hemsidan kan man läsa: "We may not be the best but we're pretty funny"

Skön inställning måste jag säga!

C S I
Foto: udder.co.uk

Det är ju lysande!

Just nu pågår den indiska högtiden Diwali [deepavali]. Det är ljusets högtid och den mest populära av de indiska folkfesterna. Diwali inleds med det hinduiska nyåret och pågår i tre till fem dagar.

Namnet Diwali betyder "rader av tända lyktor"

Till helgen är det åter dags att ställa tillbaka klockan. Vi får tillbaka den där sköna timmen som togs ifrån oss på morgonkvisten i våras, men på köpet blir kvällen mörkare. Vad är bättre då än att kura inomhus och tända ljus, i långa rader...

Vad ska du göra med din extra timme på söndag? Jag ska ta en lässtund i sängen tror jag!

Ljusets högtidTycker du också att det är svårt att minnas det där om klockan ska ställas fram en timme eller tillbaka en timme? Ett litet kom ihåg: "På våren tar man fram utemöblerna från förrådet och på hösten ställer man tillbaka dem igen"
Men du, glöm inte att olja in dem ibland också...

Liselotte Watkins

Jag är knappast ensam om att älska hennes illustrationer. Liselotte watkins har ett sätt att teckna så att varje bild får en själ, helt gudomligt!

Tyvärr har jag aldrig hittat mina favoritillustrationer i digitalform, de var i en bilaga till Elle för ett par år sedan. Jag tar fram dem för att få lite energi emellanåt när skissandet går trögt...

Liselotte Watkins
Bilder: montage av bilder från art-dept.com

Nr 1...

1998 var jag au-pair i london. Där träffade jag en familj som inte hade en enda te-/kaffekopp som var den andra lik. Den där muggröran gjorde ett djupt intryck på mig, och jag har sedan dess haft en önskan att ha min egna brokiga temuggssamling... Jag ser framför mig hur jag i mitt framtida hem har en särskild hylla, kanske ett fack för varje mugg, eller en krok att hänga muggen i örat på.

Vanligtvis köper man ju servisen i kuvert och dukar med likadant porslin, men visst kan det vara häftigt och dessutom objekt för samtal under fikat om muggarna har olika form och färg!

För några helger sedan var jag i Lübeck och äntligen köpte jag min första kopp.  Jag tycker att den är häftig bara för att den har en ovanlig form tillsammans med det runda örat som sitter så högt. Dessutom är mönstret jättefint och det är en limited edition produkt...

Det var Nr 1. Kanske dyker det upp vidare kompisar till samlingen någon jul eller födelsedag?

Nr 1
Foto: Little Miss Fix It & mug-company.com

Osynlig hylla

Istället för att gömma dem i ett skåp bredvid spisen har jag låtit kokböckerna bli en del av inredningen i köket.

Med färgen som blev över från fondväggen i köket [sommarregn ad03] målade jag två Stripa som jag sedan skruvade upp. Vips har väggen fått en perfekt förvaringshylla som smälter in i väggen och istället lyfter fram objekten som står på den. Dessutom blir böckerna en ständig inspirationskälla och är lätta att hitta & komma åt.

Osynlig hylla
Foto: Little Miss Fix It


Orange dukning

Något som är a och o vid ett fint helhetsintryck är matchning, och det lättaste sättet är att använda sig av färg. Det kan vara små detaljer som att ljus och servetter matchar varann. Eller. Så kan man testa "more is more-principen" och köra supermatchning.

Årets första kräftskiva fick temat orange. Det var improvisationsdukning [oplanerad] varför kräftorna snabbt fick styra det färgvalet. Att hitta en klar utgångspunkt kan vara en fördel när man sedan ska spinna vidare, och särskilt om man kör Cajsa Warg devisen "man tager hvad man hafver".

Marimekkos Unikkoservetter produceras i ständigt nya färger. För bordsdekoration är det jättetrevligt med växter eller gröna kvistar t e x murgröna. Eller som här, rönnbär, eftersom de växte utanför husknuten.

Något som är ganska lätt att påverka, och som blir pricken över i:t, är en matchande välkomstdrink...

orange dukning
Foto: Little Miss Fix It


Toastmaster

Har precis pratat med Kärleken, som tillbringat större delen av dagen tillsammans med vänner som ska gifta sig sommaren 2007. Vi blev tillfrågade om vi ville vara deras toastmasters. OM - VI - VILLE?!! Åhh vad roligt!  Ett härligt Gotländskt sommarbröllop.

Framöver får jag nog lägga lite tid på bröllopssajter också...

Någon som gift sig? Varit toastmaster? Tips emottages tacksamt!

Toastmaster
Foto: gettyimages.com


Hundduk

Jag ÄLSKAR fyndigheter... Vad skulle en handduk för hundar heta, om inte hundduk?

KG Design har många fina och fiffiga saker och deras hundduk, praktiskt mörk, för leriga tassar kan man köpa hos bl. a danska Design for pets

Hundduk
Foto: kgdesign.nu


Tankeväckande design

Konst eller design? Julia Lohmanns kobänkar av läder är onekligen gränsöverskridande.

Samtidigt ruskar de om den vardagsblinde människan och erinrar om alltings förgänglighet. Helst vill vi ju inte bli påminda om varelsen bakom varje middagstallrik eller skinnsko. Det är svårt att lämnas oberörd av "Rosel", "Belinda", "Raul", "Eileen", "Carla", "Elsa" eller "Radia".

God design berör. Åtminstone bör den emellanåt påminna oss om vår litenhet...

Rosel, Belinda, Raul, Eileen, Carla, Elsa, Radia
Foto: julialohmann.co.uk


96% att utforska...

Försökte hitta likasinnade bloggare i denna djungel av dagboksskrivare och extremister... Fann några godbitar, och mitt i bloggsurfandet seglade jag på Linas blogg där denna roliga länk fanns. Kryssa i länderna du varit i och du får veta hur stor procent av världen som du har kvar att utforska.

Jag har ju varit en relativt flitig europaresande men herre min hatt! vad mycket jag har kvar att upptäcka. Hela 96% av världen har jag inte avnjutit... Dags att införskaffa en spargris så att drömresorna blir av snart!


96% att utforska...
bild: douweosinga.com/projects/visitedcountries


Tid är pengar

Så sant som det är sagt, och med denna sparbössa stämmer det verkligen. Fyndigt namn och glad design. Karim Rashid är en av min favoritformgivare. Han är lite härligt galen. Som designvärldens Dolce & Gabbana ungefär. Otroligt bred och mångfacetterad.

"Time is money" finns att köpa bl. a på designonline.se.

Tid är pengar
Foto: karimrashid.com


NORMANN copenhagen

Jag trodde det var slutbloggat för idag men tji fick jag... Stod inte ut med tanken att låta bli att föreviga denna fantastiska tilldragelse av interaktionsdesign!!

Besök NORMANN copenhagens hemsida och låt dig ryckas med i upplevelsen av fantastisk grafik [heter det så?] och coola gränssnitt!! Har den senaste tiden varit en motståndare mot denna våg av Flashdesignade hemsidor, men jag måste nu krypa till korset... allt är förlåtet. [även om det tar en bra stund för sidan att laddas]

Det är detta jag pratar om i mitt tidigare inlägg. God! vad läckert det är... kolla bara tumavtrycken efter varje designer...

NORMANN copenhagen
Foto: normann-copenhagen.com


platt tratt

Snygga, coola och dessutom icke platskrävande saker hamnar högt på min 'me like-lista'.

Något som definitivt hör dit är Normann Copenhagens läckra ihopfällbara tratt. Designern heter Boje Estermann och den kan köpas på bl. a Booa. Inte nog med att den går att trycka ihop till 1/8 av sin höjd, man kan dessutom diska den i maskin.

Den kommer matcha min sockerkaksform från Tupperware perfekt!

tratt normann copenhagen beskr.tratt normann copenhagen
Foto: booadesign.se


Nakna kockar och smakrika kryddor

Denna fiffiga mortel i modern tappning ska tydligen få matlagningen att nå nya smakrika höjder. Stoppa i exempelvis dina färska kryddor och olja och "shake it". Finns att köpa på bl. a Inreda.

Så här ser alltså design ut när en kock får bestämma. Jag undrar om även Jamie Oliver såg på Barbapapa när han var liten...

Om man får kocken på köpet tar jag två!

Nakna kockar och smakrika kryddor
Foto: inreda.se


"Frukt är också godis"

Ett uttryck skapat av någon som bestämt aldrig har avnjutit en påse lösgodis[!], men serverat så här är jag definitivt villig att hålla med. Allt handlar ju om den rätta approachen... haha. Denna snygga skål heter "Cocoon" och finns hos PID, designad av tyska Philippi.

Roligt med den annorlunda formen. Den gör namnet rättvisa måste jag säga.

Frukt är också godis
Foto: pid.se


Morgon stund...

har guld i mund! Vad vore en morgon utan mitt älskade Kränku-te?
En bortslösad morgon ;-)

Hade självklart med mig en laddning ner, men ni kan inte ana vilket "raggningsverktyg" svenskt lös-te är!! Alla nya vänner förblir trogna [i takt med att innehållet sjunker... haha]. Som en underbar överaskning kom dock räddningen när min älskade lillasyster skickade påfyllning häromdagen. 

Morgonguldet är från Gotlands mesta teförsäljare Kränku, Sveriges skönaste tebutik, men finns numer även hos många återförsäljare på fastlandet. Kolla in om även du kan avnjuta en fantastisk kopp munkte!!

Och ja, jag vet, jag har MYCKET mjölk i mitt te...

Morgon stund...
Foto: Little Miss Fix It och kraenku.se


Wismarmorgon

Vaknade ganska tidigt idag och när jag tittade ut genom mitt fönster insåg jag att vintern snart är här. Solen stod lågt och orkade inte riktigt skina över kolonilotterna som är mina närmaste grannar. Vilken tur att jag ska hem till Sverige och hämta vinterkläderna om två veckor...

Wismarmorgon
Foto: Little Miss Fix It


Kärleksbrev

Om man som jag älskar att få brev finns det ett fiffigt sätt för att öka tillströmningen i brevlådan, nämligen att själv skicka brev till de du tycker om!

Förutom att använda fint papper och en tjusig penna kan man dessutom piffa upp papper och kuvert genom att använda pappersstansar [finns bl. a på Panduro]. De finns i alla möjliga former och storlekar men vad passar bättre till ett kärleksbrev än ett hjärta? En rolig detalj är att brevpappret syns igenom hålet om man stansar kuvertet.

  Kärleksbrev
Foto: Little Miss Fix It


Tick Tack...

Är det inte så att väldigt många är gravida just nu? Eller är det bara min egen biologiska klocka som höjt volymen för att göra sig hörd?
Agerade hobbyfotograf och föreviga denna kula för några veckor sen... då var magen sprickfärdig! Nu är bebisen färdigbakad och ut kom en liten Alinne.

Här är ett smakprov av bilderna.
Kvinnligare och vackrare blir inte människokroppen tror jag...

              hobbyfotograf
Foto: Little Miss Fix It
Pärlshopen

Nu under min utbytestermin som smyckesdesigner är jag mer än någonsin uppslukad av pärlor och pyssel och pärlor och... Därför är det skamligt att jag ännu inte publicerat min favoritbutik i pärlväg - nämligen Pärlshopen!

Är du i Stockholm är ju ett fysiskt besök något utöver det vanliga. Där kan du i någon av deras tre butiker [Sturegallerian, Västermalmsgallerian eller Bruno Götgatsbacken] gå runt och andas pärlor till 100%. Alla möjliga och omöjliga sorters pärlor och tillbehör finns det och man handlar styckvis eller burksvis [detta gäller ex. rocaille som du kan blanda valfritt i små burkar, likt lösgodis] 
Annars är deras hemsida och nätshopping numera så utvecklad att även norrlänningar och skåningar kan njuta av utbudet.

Det enda du behöver tänka på är att ta den stora plånboken... för glittrar det så kostar det! 

Pärlshopen
Foto: parlshoppen.seEtt brev betyder så mycket...

Igår var det fem veckor sedan jag landade i Wismar. Idag, efter en hård dag på smyckestillverkningsfronten, var det första gången sedan jag kom hit som jag drabbades av något som kan liknas vid hemlängtan. Vad händer? Jo, i min postbox ligger det ett vykort och väntar... och inte vilket vykort som helst utan ett från de allra finaste Tullslättsprinsessorna, mina gulliga "flat mates" prinsessor. De hade använt sig av Postens fiffiga tjänst för att skicka personliga vykort.

Nedless to say så försvann mitt underläppsdarr omedelbums!

att ändra layout eller inte ändra layout...

det är frågan... Som det är just nu så vet jag inte om det är mina redan bristande kunskaper i programmeringsvärlden i kombination med att jobba med mac [nya kommandon bl. a], men inte går det som jag tänkt mig i alla fall... blir helt "verrückt" snart!! Gör som jag vill, inte som jag säger, förbaskade dator!!!

Nåväl... det är väl en dag imorgon också? Det här är iaf idén till min först sida; layout


Smuckdesign

Jag har inte drabbats av akut dyslexi, nej, det heter faktiskt så det jag läser just nu. Smyckesdesign, fast på tyska. Smuckdesign. Höstterminen kommer inte tillbringas på ökänd ort [inte Gotland alltså.. varsegod och skratta..] utan istället bor jag numera i Wismar, den lilla kuststaden mellan Lübeck och Rostock i norra Tyskland, som så sent som 1903 var svensk! Om jag gillar det? Ich liebe es!

macbook

macbook
Här är den... Godis! [och jag som inte ens är BRA på datorer]


Long time... no mac

Ursäkterna har varit många; "måste bara hitta den perfekta layouten" "så fort jag bara börjat skolan igen" "när jag får datorn"... Nu har allting skett faktiskt, nej förresten, jag HAR inte den perfekta layouten, men jag kommer snart hitta den... Däremot har sommarens slit burit frukt och jag har blivit med min efterlängtade mac. En vit MacBook närmare bestämt. Leveranstiden var ungefär 1000% längre än utlovat, men vad fasiken. Nu har jag ÄNTLIGEN fått min dator. Min ögonsten. [OCH en trådlös Mighty Mouse... OCH ett trådlöst externt tangentbord... Lyxoplyxo]