1:a adventshelg på Gotland

Nu sticker Jesper och jag till Gotland. Vi tänkte tillbringa lördagkvällen/natten på Kue, en vacker 1800-tals gård i Träkumla sydost om Visby. Trerätters-middag och med bubbel både i bad och glasen känns det som just en sån helg som vi behöver. På söndag blir det lite julskyltning i Visby (love it!) innan vi åker hem igen. Med andra ord kommer det åter igen vara lite tyst på bloggen i ett par dagar, men nästa vecka är jag tillbaka igen. Trevlig helg!


Foto: bilder från kue.se


Var man kan skåda svalorna

Jag fick en fråga om var jag köpt pippinyporna (ej att förväxla med dessa nypor) som jag bloggade om för ett tag sedan så jag svarar med ett inlägg eftersom det kanske är fler som undrar... De kostar 129:- för 25st på Stockhome, en butik som jag illgillar för deras lekfulla och härliga sortiment. Här hemma kan man skåda fåglar både här och var...


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Helgpyssel: adventskalender II

En något mindre pysslig kalender än den jag bloggade om i morse gjorde jag för ett par år sedan av 24 st BILLIG krukor (5:- st) från IKEA och klisterfolie som jag ritade själv och beställde från Arkitektkopia. Det blir en ganska stram kalender som man kan använda om och om igen och som t o m rymmer lite större paket om man så vill. Här hemma har det blivit ganska dåligt med återanvändningen, jag väntar förgäves på den dan som alla krukor är fyllda av paket till mig... ;-) Om du har tänkt att överraska din älskling med en kalender kan du få lite presenttips här.


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It



Helgpyssel: adventskalender I

För några dagar sen hörde jag första tonerna av julmusik på jobbet, och för varje dag som går ökar procenten jullåtar som spelas. Med 1:a advent runt knuten är det väl dax att fixa adventskalendern om man inte redan har gjort det så här kommer ett exempel på ett perfekt pyssel till helgen (den behöver ju bara vara klar tills på tisdag);

Knyt sidenband i krokar eller spikar som tvättlina längs väggen i en eller flera rader. Häng upp strutar och askar i band på linan. Märk ut varje paket med nummer och fyll på med passande små adventspresenter. Till barnen kan det vara bokmärken, vattenballonger, suddgummi, klistermärken, leksaksgubbar, hårsnoddar, hårgelé, pennor som några exempel.


Foto och kollage: Sara Zetterström


Kalendern har min duktiga kollega Åsa gjort. Askar, strutar, sidenband och etiketter hittar du bland IKEAs julsortiment KOTTE. Kroken heter BLECKA.

Erik Buch juldukar för ILVA

I förra veckan besökte jag ju det nya varuhuset i Malmö, då passade jag även på att ta en sväng på ILVA som ligger granne med IKEA. I entrén stod fem julbord dukade av, för mig hittills okände, Erik Buch som är känd för bl. a sina blomsteruppdrag åt danska kungahuset. Nu är jag lite förälskad i denna kreatör och man kan riktigt se hur roligt han måste ha haft när han gjorde dessa dukningar;

Nature Christmas
Som ett snitt rakt ur den nordiska myllan står detta bord. Med djur och natur runt knuten känns denna dukning helrätt i den eko- och blonda furu-trend som råder.


Dark Christmas
Maskulint och dramatiskt med den ovanliga julfärgen svart. Mossa, silvriga kottar och runda stenar lättar upp det mörka och hårda.


Candy Christmas
Pastellfärgat och sockersött med inspiration från Alice i Underlandet. Kidsen älskar't säkert.


Gold & White
Som ett orört snölandskap med gyllene accessoarer där man högtidligt avnjuter julmiddagen med guldbestick.



Pompadour Christmas
Lekfullt dekadent med barocka influenser har Erik Buch här inspirerats av Ludvig den XV:es 1700-tals älskarinna Madame de Pompadour.

© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Alla bord har verkligen sin tjusning och charm, se bara placeringskorten av kanelstänger. Något att komma ihåg till framtida adventskalas. Min personliga favorit är ändå den sista; Pompadourdukningen. Svulstig, annorlunda och inget jag själv skulle svänga ihop en jul precis och med en sådan centerpiece bara osar det ju förbjuden frukt... ha-ha. Vilket bord är DIN juldröm? Besöker du ILVA kan du nämligen vinna den.

UnderbaraClaras jultidning

Clara Lidström AKA UnderbaraClara gör en Leila. Om ni liksom jag har följt hennes blogg ett tag vet ni att hon önskat att få göra en tidning likt Leilas. Nu har hon faktiskt gjort det. Kind of. För nu kan man köpa UnderbaraClaras jultidning, "Det är en jultidning. Helt utan reklam. 20 sidor lång. För 20 kronor. Så att alla har råd." som hon skriver i sin blogg. Jag har just stoppat en tjuga i ett kuvert adresserat till Umeå. Man kan beställa den hela denna vecka. En härlig jultidning fylld av recept, pysseltips och fina bilder - för de många människorna i värsta IKEA-anda. Det är ju så vackert att man blir tårögd...


Foto: bild till vä: Sara Zetterström, bild till hö: från UnderbaraClaras blogg.

Även jag är biten - New Moon i kväll

Vad roligt det är att så många nya besökare har dykt upp här på bloggen - välkomna! Och tack för alla peppande, trevliga, gulliga och motiverande kommentarer. Ibland hinner jag inte att besvara alla personligen men ni ska veta att jag läser dem och uppskattar dem enormt mycket (utan er hade det ju inte varit mycket till blogg...)!!

Jag vet inte vad det är, kanske novembermörkret, men den senaste tiden vill jag bara krypa upp i soffan, tända ljus och läsa härliga böcker. Jag har nämligen en låå-åång to do-list med större och mindre inrednings- och pysselprojekt och det brukar vara högt prioriterat hemma hos Little Miss Fix It, men just nu lockar annat. Jag kan även ha gått och blivit vampyrbiten. Det var en intressant artikel i förra söndagens SvD som träffade mig; "De har heltidsjobb, småbarn och universitetsexamen. Och de är besatta av tonårsserien Twilight. Vad får kvinnliga 70-talister att falla för förälskelsen mellan 17-åriga Bella och vampyren Edward?" Inte så att jag är besatt (eller har barn) men sedan jag av en slump såg filmen Twilight i våras (vampyrfilmer och dyl. är annars ett stort NO-NO för mig) har jag nu snart även läst de två första böckerna och strax ska jag och tre andra kvinnor i 30-årsåldern gå och se film nr 2 - New Moon. Ja, vad är det då som förtrollar så? Jag är ju en hopplös romantiker och för min del stavas det i alla fall K-Ä-R-L-E-K! ♥


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

En cool 30-åring har flyttat in hos oss

För ett tag sen bloggade jag om att bokhyllan BILLY fyllde 30 år. Då nämde jag den coola mangainspirerade jubileumsupplagan BILLY BJÄSTA som en kultmöbel. Detta står jag fast vid och när även maken visade sitt gillande fick den helt sonika flytta in i vår hall. Jag bytte ut ett trähyllplan och kompletterade med ytterligare två glashyllplan för att få effekten av ljuset från spotsen som lyser genom halva skåpet (det mittersta hyllplanet är fast). Ljuset från halogenlamporna är inte fullt så starka som på bilderna utan ger ett behagligt sken och gör skåpet till något av en armatur. Det är superpraktiskt att förvara glas i vitrinskåp med dörrar (BILLY KIABY) eftersom det inte blir dammigt lika lätt. Dessutom fungerar det som ett vackert blickfång med allt glas och porslin i olika färger. Me like!


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Finn ett fel

Idag ser det ut så här här hemma. Två platta paket, ett matbord fyllt av glas och en tom väggyta. Det rimmar ju lite illa och kanske kan ni lista ut vad som är i görningen? Jajemän, de platta paketen innehåller ett nytt vitrinskåp som ska monteras och sedan  placeras mot den tomma ytan där det gamla tronade tills i måndags. Så fort glasen har flyttat in på hyllorna ska ni få se förvandlingen. Den är inte drastisk men det kommer definitivt att bli en förbättring. Men ikväll är det äntligen fredag och middagsmys med grannarna. Trevlig helg!


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

På tjänsteresa

Idag ska jag och hela Kom&In Kalmar (Kommunkation & Inredning) åka till Malmö och besöka IKEA Svågertorp - världens grönaste varuhus! Det ska bli riktigt kul att se det färdiga resultatet så här en månad efter öppning. På grund av sin geografiska placering, och med tanke på att det är ett varuhus byggt "by the book", vallfärdar alla möjliga IKEA-folk dit för att se och lära. Jag vet ju på ett ungefär hur det ser ut men ser med spänning fram emot att spana in good examples och ta med inspirationen hem till vårt varuhus. Bloggandet kommer att bli lite lidande idag, bara så ni vet, men en liten rapport med IKEA-favoriter kan nog komma att dyka upp i helgen. Ska du dit så ses vi!

Update: kolla in klockan på bilden och jämför med tiden jag publicerade... kusligt.



Foto: gettyimages.com

Ny stjärna på illustratörshimlen: Annika Bäckström

Det är väl knappast någon nyhet att jag är svag för fina illisar och gissa om jag gillar dessa sötnosar av unga stjärnskottet Annicka Bäckström. Lite drömska, lite naivistiska och väldigt uttrycksfulla. Många av dem skulle definitivt passa på våra väggar här hemma. Här är några favoriter: the wale and the baloons, trees, men kom då!, badkar, monstret och kines. Monstret, den med flickan som liknar mig (rödhårig, rosett i håret ;-)...), hamnar definitivt på julens önskelista! Du hittar hennes blogfolio här.


Illustration: Annika Bäckström

Födelsedagskalas med spännade smaker

Igår fyllde min vän och kollega Maja år och det firades med en god middag och en minst sagt spännade dessert. Hon hade nämligen köpt en choklad- och ingefärsglass, detta toppades med några frusna lingon som blivit över från middagsmaten och gissa om det blev en smaksensation! Maja har precis flyttat in i kanske en av Kalmars häftigaste lägenheter och tanken är att jag ska göra ett "Hemma hos"-reportage där snart och bjuda på i bloggen. Stilen är ganska grafisk i sobra färger så av mig fick hon en svart/vit Etsyinspirerad monogramillustration i present.


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Inredningsdetalj: menytavla

För ett halvår sedan fick jag ett mejl från en kompis som skrev: "jag letar efter en sak och kan inte hitta det på nätet, så jag tänkte DU måste ju veta... :-). jag letar efter en slags "tavla" som man kan sätta små bokstäver på, typ gammal restaurangtavla, eller jag vet ju knappt vad jag ska kalla det, därav kanske helt fel resultat av sökning. förstår du mig??? den är svart och bokstäverna oftast vita." Hon var ju inte helt fel ute men jag har inte heller lyckats hitta någon, förrän idag när jag skummade mitt bloglovin' och fick syn på Maria Soxbo, Husligheters fina menytavla. Nu när jag vet att det kallas menytavla är det ju hur lätt som helst att hitta! Vad skönt det är att kunna knyta ihop säcken då detta är något som surrat runt i bakhuvudet på mig, inte minst när jag sett sådana tavlor i trappuppgångar etc. Både tavla och bokstäver finns alltså att köpa på exempelvis P3N, menytavla.se eller restaurangbutiken.se. Det kan verkligen bli en juste inredningsdetalj när offentlighet möter hemmet och vare sig man citerar Hellman eller skriver veckans inköpslista blir det garanterat personligt. Tack för tipset Frida!


Foto: eget kollage av bilder från p3n.se och menytavla.se



Dagmar + ICA = i care

För ett bra tag sen dök den fina shoppingkassen i care upp på ICA men inte förrän i förra veckan slog jag till på en. Det är modedesignföretaget Dagmar som tillsammans med ICA tagit fram en 100% ekologisk tygkasse som dessutom är rättvisemärkt. Dagmar arbetar sedan länge med både ekologiska material och miljövänliga tillverkningsprocesser i sina klädkollektioner står det att läsa på kassens label. Och den bär även symbolen "ögat" som en påminnelse om att leva sundare och välja alternativ som är snällare mot vår miljö och för varje såld kasse får världsnaturfonden WWF 10 kr! Med ICA kort betalar du 69:- (ord. 89:-). Lägg märke till att namnet; I CAre. Fiffigt. Dessutom är den riktigt snygg och skön att bära.


Foto: Sara Zetterström, Dagmars logga är en skärmdump från houseofdagmar.se



Loppisfynden jag aldrig gjorde...

Ibland springer jag över loppisfynd som av den ena eller andra anledningen inte fyndas av just mig. Som en fantastiskt pläd av mormorsrutor - jättestor och med härliga färger rakt igenom men bottenfärgen var klarblå och jag vill ju ha en svart (eller vit). Som sagt helt fantastisk och den kostade ynka 250:-. Om jag någonsin virkar en mormorsrutepläd så hoppas jag att den ärvs genom många generationer och inte slumpas bort på loppis. En annan riktig pärla jag hittade igår var en gammal taklampa med fina kupor i frostat vitt glas. Jag såg den direkt framför mig i högblank svart över vårt matsalsbord. Det gjorde tyvärr inte Jesper så det blev ingen affär. It takes two to tango.


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Senaste nytt här hemma

Idag blev det lite lördagsgodis a la inredningsnörd när dessa fina kuddar från Moltex fick följa med hem. Rosa och limegrön som ett par karameller i soffa två medans den fuchsiafärgade ersatte SARALISA-kudden i soffa ett. (ursäkta bildkvaliteten, tv-ljus är aldrig särskilt fördelaktigt...)


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It

1+1+1=1

Jag gillar ju siffror så varför inte avsluta jobbveckan med ett omöjligt litet räkneexempel. Vad jag menar är bara att ett lätt sätt att skapa en enhet när man inreder är att gruppera.
Tre är lite av ett heligt tal; två blir för få och fyra för många men med en triss i produkter som ser likadana ut eller på något annat vis hålls samman exempelvis genom färg eller material blir det harmoni.

Jag tappade bokstavligen hakan när jag insåg att min goodie bag innehöll en Kubus, Mogens Lassens klassiska ljusstake! Den är så fin i sin enkelhet, spännande i formen och tålig - liksom odödlig. Lycka! Kubus är en produkt som absolut klarar sig och tar för sig alldeles på egen hand i ett rum, men nu är det fredagsmys och dags att tända ljusen som brunnit varje kväll denna vecka så nu får den kila stadigt med Ljuspunkt och Väghult. En härlig blandning - precis som jag vill ha det. Trevlig helg allihop!


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Formforum - goodie bag

En glad överraskning, en tanke jag överhuvudtaget inte tänkt, var att vi fick goodie bags! Det är ju kutym på var och varannan modetillställning så kanske ännu ett exempel på korsbefruktning mode/inredning? Fylld till bredden med pressmaterial och som den sanna materialist jag är fick jag nästan dåndimpen när jag såg alla fina prylar! Tack till alla sponsorer som dels fanns i påsen och som framför allt gjorde min första Formforum helt oförglömlig!  Cult Design, Eco-Boråstapeter, Danskdesign.nu, Rörstrand, Erik Bagger, KählerGeorg Jensen, Bagaren&Kocken, Sagaform, Resicence, Yankee Candle, Indiska, och inte minst Avalon Hotel! Kanske har jag missat någon, men tack ni också!

Här är några av mina favoriter i påsen:


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009





Formforum - studiebesöken

Nu låter det som en småtråkig skolutflykt men faktum är att jag fullkomligen supergillar studiebesök så lyckan var total när vi betade av det ena stället efter det andra. Vi började på Cult Design och ska jag vara tokärlig så är deras produkter inget för mig men en stor eloge till Marita Lord - grundare och designer som tog emot oss med hull och hår och bjöd på sin underbara personlighet (och glögg) på söndagkvällen! Måndag morgon satte vi oss på bussen som tog oss till ECO/Boråstapeter. Det var ju något jag hade sett fram emot  och eftersom jag själv är produktdesigner i botten var jag grymt nyfiken på och hade gärna sett mer av arbetsprocessen men man kan ju inte få allt... Det var trots allt spännade att vara i studion och se modeller till vad jag antar var produktfotografering, en snutt av de gamla tapetskatter som finns där för framtida inspiration och det var verkligen kul att få en tjuvkik på några av de kollektioner som kommer i butik i vår. Bohéme med sina underbara pasteller och prickar is a keeper!



Lunchen intog vi på Ellagården - en modern toppfräsch restaurang mitt ute på vichan (vi promenerade några hundra meter från fabriken, passerade en kohage och sen var vi framme). Maten var supergod och jag ville aldrig gå därifrån...



Vi hade ett tight schema att följa så efter lunch var det bara att hoppa på bussen igen tillbaka till Göteborg och Brand Design Center (och nej jag stannade inte kvar på Ellagården om ni trodde det). På BDC gick vi runt och Ohh!:ade och Ahh!:ade oss bland designnyheter och ditoklassiker. Finfint dörrhandtag av Mats Theselius och cool kandelaber från holländska Moooi [moj]. Avslutningsvis hade vi en tävling - ett slags designmemory och jag var såklart i det vinnande laget (sa hon ödmjukt) och ett par glassiga magasin fyllde på goodie bagen ytterligare. En av mina favoriter - lampan Lolita, även den från Moooi, ståtade innanför dörren och den passade faktiskt mig helt perfekt! Jag blev där och då också helt kär i champagnebägarna från Sieger, (de kostar 1000:- st - pust! men är också av äkta guld). Som ni ser föll även Stefan för dem och posade snajdigt (han är så fåfäng.. kolla hur håret matchar bakgrunden...). Läs mer om vårt besök här.


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009 (bilden på "Sara Ingalls" är tagen av Hildur Blad)

Jag kan inte nog poängtera hur roliga dessa dagar var och vilka härliga bekantskaper jag gjort!!! Denna vecka har energin fullkomligt sprutat ur öronen och jag har massa bloggidéer på lut så bli inte förvånade om det sker lite förändringar inom kort!


Formforum - hotellet

Man skulle kunna tro att jag dog på kuppen eftersom bloggen legat tyst sedan dag I av bloggträffen. Det gjorde jag verkligen inte (även om det var en överväldigande tillställning), jag hade bara lite att fixa med som den Little Miss Fix It jag är. Hotellet får ett eget inlägg eftersom det var en stor del av behållningen. Avalon Hotel ligger vid Kungstorget mitt i Göteborg och tillhör nog topp 5 av de lyxigaste hotellen jag har bott på. Designklassiker i både rummen och övriga ytor tillsammans med lite roliga twistar här och var (t ex. lurvig heltäckningsmatta som såg ut som gräskanter längs väggarna i korridorerna) gjorde i alla fall mig nyfiken. Rummet var otroligt fräscht om än lite opersonligt men det kan vara skönt ibland också så att hjärnan får vila lite från alla intryck. Vila gjorde man verkligen för det var absolut utan tvekan de skönaste lakanen jag någonsin sovit i och det bästa av allt var att man faktiskt kunde köpa dem om man ville! Vacker mosaik, stora handdukar, ljuvligt mild tvål från Bvlgari och de urläckra teerna från Kusmi bidrog definitivt till den lyxiga känslan.
Tack snälla Avalon för att jag fick bo hos er!


© Sara Zetterström, Little Miss Fix It 2009

Formforum - behind the scenes

Nu är dag I av bloggträffen till ända och det är dags att krypa ner mellan hotellakanen (någon mer än jag som känner en närmast sjuklig uppskattning av hårda svala hotellakan...). Dagen har varit fyllld av möten, upplysning, förtjusning, samtal och inspiration. Oh my vad intressanta diskussioner vi har haft... en ny era inleds i inredningsbloggosfären. Det har varit fantastiskt roligt att träffa alla gelikar, varav några man nätverkat med i år och andra är helt nya bekantskaper. Jag är ofatttbart trött i luvan nu och skall strax krypa ner mellan ovan nämda lakan för välbehövlig skönhetssömn inför morgondagens strapatser. Det är ganska svårt att skapa ett unikt blogginlägg när 25 inredningsbloggare har upplevt samma sak så därför kommer jag inte att visa några direkta snapshots från dagen, istället bjuder jag på ett par bilder på mig och Hildur iförda skatter från våra goodie bags (och ja, förutom mössorna var där bara inredningsrelaterade prylar!) och våra sängar. Avalon Hotel går inte av för hackor. God Natt inredningssverige! Wherever you are.

Uppdatering 00:35: Läs Fridas inlägg för en omfattande redovisning av dagen.


© Sara Zetterström, 2009

I'm off to Formforum - bloggträff i "lilla London"

För 1 1/2 vecka sen blev jag och ett gäng inredningsbloggare inbjudna till en bloggtäff i Göteborg initierat av Stefan Nilsson från Trendgruppen, Frida Berglund från Trendenser och Anna Reynold från Milk. Två dagar fullspäckade med inspiration och good-to-knows enligt agendan, och jag ser särskilt fram emot måndagens besök i designstudion på ECO/Boråstapeter. Vi är 25 anmälda och det är både gamla bloggkompisar och dem som jag fått nys om i och med träffen så det ska bli riktigt kul och spännade! Allt är serverat dessa dagar och vi kommer att bo på Avalon Hotel i centrala Göteborg. Hildur och jag bad om att få dela rum så det kommer att bli livat värre ;-). Om några timmar sätter jag mig på tåget, jag tjuvstartar min Göteborgsvistelse lite för Formforum börjar inte förrän i morgon. Det kommer eventuellt vara lite tyst på bloggen ett tag framöver för jag måste ju ta tillfället i akt och hinna med så mycket som möjligt.

Tänk att lilla jag räknas till "en av Sveriges främsta inredningsbloggare" som det stod i inbjudan och får uppleva dessa kuligheter - bara för att jag bloggar om det det jag brinner för! Jag är enormt tacksam.


Montage av bilder från alvhemmakleri.se, gettyimages.com samt inbjudan från Trendgruppen



Färgglatt

Resultatet av förra helgens textilfärgning blev över förväntan och jag njuter av färgklickarna bl. a i kök och vardagsrum. Man kan hotta upp sina disktrasor med lite textilfärg, något som Hildur tipsat om, jag köpte wettexdukarna från rosa-bandetkampanjen eftersom vita och rosa trasor kändes som en bra grund för resultatet. Här kommer ännu ett tips: IKEA-kuddar i all sin massproduktionsglans blir lite mer personliga i en ny kulör - lätt som en plätt.
Trevlig helg på er!


Foto: Sara Zetterström

Ballerina with 1000 dollar shoes...

Det var på håret att jag missade denna tävling med något av önskevinsten, imorgon är det nämligen sista dagen att tävla om ett signerat ex av Lovisa Burfitts "1000 dollar shoes" hos Charlotte med Hemmariket! Om jag vinner (hoppas hoppas!) så skulle jag hänga det i vår trappa med den hopplöst höga, vita väggen, tillsammans med min ballerinatavla (som idag hänger ovanför soffan) av Cassandra Rhodin. "Ballerina with 1000 dollar shoes" Visst ser det kul ut!


Foto & kollage med bilder från hemmariket.blogg.se och av Sara Zetterström

Skåpfynd

Imorse hittade jag ett härligt gammalt tidningsutklipp i en låda jag inte kikat i på flera år. You gotta love Calvin & Hobbes!


Foto: faksimilbild av seriestrip (Gotlands Allehanda 2001)

Bara en dåre gör ett svart ekgolv

Ända sen vi flyttade in i vår lägenhet för två år sedan har jag drömt om att måla vårt ekparkettgolv svartbrunt. Jag kan tycka att oljade ekgolv är vackra men att lackade historier som vårt blir lite för röda för min smak. Nu när vi inom en snar framtid förhoppningsvis har omvandlat hyresrätten till en bostadsrätt är det dags att sluta drömma, det är liksom fritt fram. För ungefär ett år sedan kom Tarkett med sin nyhet svart ekgolv. En produkt som de lanserade under denna paroll:


Foto: skärmdump från tarkett.se

Det kanske stämmer, med tanke på att av 108 kvm lägenhet så består 80 kvm av ett enda stort stycke golv så det är ju inte direkt så att man kan "testa" lite i ena hörnet...

Dela gärna med er av era erfarenheter, måste man dammsuga oftare t ex?


IKEA Soft Toys Aid

Har ni sett årets mjukdjurskampanj? Den är så himla fin!  Sedan 2003 säljer IKEA mjukdjur för barns rättigheter och på dessa år har man hittills samlat in 167 miljoner kronor på den årliga kampanjen. Från 1 november till 23 december skänker 268 IKEA-varuhus i världen tio kronor för varje sålt mjukdjur till UNICEFs och Rädda Barnens projekt för barns rätt till utbildning. För att nå de högt satta målen och kunna hjälpa fler barn har man skapat karaoke-sajten Soft Toys Aid. Det märks att IKEA har lagt ner mycket tid och arbete på att animera mjukdjuren och gjort en spännade sajt för att fånga fler människors intresse. Själv är jag barnsligt förtjust i att se på de diggande leksakerna. På sajten kan man läsa mer om insamlingen, se kampanjens musikvideo (den kommer även att finnas tillgänglig på YouTube inom kort) och animera sitt egna mjukdjur och spela in kampanjlåten som sen förenas med alla andra bidrag i världens största kör.

10:- är en förmögenhet, det räcker t.ex. för att köpa skolböcker och pennor till fem barn, så köp ett gosedjur eller sprid åtminstone budskapet och sjung med i kören för barns rättigheter du också (även om det låter hellre än bra).


Foto: skärmdump ikea.com/softtoysaid

Här är texten om du vill tjuvträna lite...

"The World belongs to us we are the future, you are one of us - one of us.
So let's get together lend a helping hand. The world belongs to us - belongs to us"

Fuchsia - i en tvättmaskin nära mig...

Just nu tumlar den här laddningen textilfärg runt i maskinen. Ett så lätt sätt att förändra något i hemmet till en låg kostnad. Jag kastas tillbaka till 1985 då hobbysömmerskan mamma sydde och färgade både det ena och det andra, midsommar det året var cerise en het färg! Eftersom man aldrig riktigt kan vara säker på hur textil reagerar vid färgning är det inte utan att jag känner ett viss mått av osäkerhet inför slutresultatet, men blir det bra kommer det blir grymt!


Foto: Sara Zetterström