Hotellfeeling hemma

Nu sitter jag åter igen i lobbyn på hotellet i Malmö, inget drömscenario ur bloggperspektiv precis men så kan det va ibland! Jag känner mig hopplöst efter i blogg- och inredningsvärlden men försöker ta det hela med ro. Ibland räcker tiden och orken inte till helt enkelt... Jag sänder ett gemensamt tack för kommentarna jag får, som alltid är det ni läsare som håller lågan flammande! (snarar flämtande just nu..ha-ha.)

Helgen ägnades till största del åt att hjälpa en kompis att flytta men något jag däremot tog mig lite tid till var en snabbvisit på Lagerhaus, som f ö är en favoritaffär när det kommer till små toklustiga saker. Där jag såg dessa roliga dörrskyltar a la hotell (lite skadad efter veckans boende månne?). 5 st i en förpackning; "Stick!" "Lämna mig ifred" "Städa mitt rum tack!" "Kom in!" och "Jag kommer strax" De flesta av dessa uppmaningar för i alla fall mina tankar till en tonåring och kanske skulle det vara ett smart system för att undvika tjafs om man har truliga barn. Själv hade jag än en gång behövt hänga den gula skylten på mitt kontor och hoppats på ett mirakel tills jag kommer hem om två veckor... frågan är bara om någon hade känt sig manad?


Mobilfoto: Sara Zetterström

Ett nytt Stort Varuhus - bakom kulisserna del 1

Precis som jag varnade i söndags så har dagarna varit något av det mest intensiva jag varit med om! Långa, krävande och otroligt roliga. Tänk er själva ett stort, stort blått skal fyllt med allt det som till slut bildar IKEA, fast i en enda röra. Organiserat kaos bör tilläggas, för en sådan här uppbyggnad är ett väloljat maskineri där inget sker av slumpen (inte så mycket iaf)... Varor staplade på pallar från golv till tak, monterade möbler men ingen rekvisita, lekrummet Småland med bollhavet i säckar... en restaurang utan köttbullar (och inredning med för de delen). Det kommer att bli världens näst största IKEA-varuhus (efter Kungens Kurva) och jag har redan gått vilse ett par gånger ha-ha. Den här veckan har jag ägnat åt att klistra upp all vinyl på hårda skivor - det som skall bli den informativa delen av avdelningen "arbetsplats", och fortsätter med kommunikationen även i nästa. Den sista veckan ska jag, tillsammans med mina kollegor, rekvisitasätta rummen på avdelningen - omväxling förnöjer!

Detta varuhus i Svågertorp har plockat alla russin ur världens hela IKEA-kaka och samlar de bästa lösningarna på ett och samma ställe så bemöda er gärna ett besök. Invigningen är den 21 oktober.

Mitt internet på hotellrummet har inte fungerat sedan jag kom, grrr.. och jag fick tassa ner till lobbyn för att göra detta inlägg. Nu måste jag skynda mig i säng och slå ihop mina blå för jag är redan på övertid känner jag, men först bjuder jag på ett par behind-the-scenes-snapshots!


Mobilfoto: Sara Zetterström

Vi drar till Malmö...

Som jag sagt tidigare har bloggen blivit lite lidande på sistone. Anledningen är, och kommer förmodligen vara i några veckor framöver, att jag ska åka och bygga det nya IKEA-varuhuset i Svågertorp (södra Malmö), och det har varit mycket att förbereda inför min bortavaro från min ordinarie tjänst. Vid byggandet av ett nytt varuhus eller renovering av ett gammalt funkar det så att alla varuhus i Sverige lånar ut anställda som är med och bygger upp det nya. Jag har ingen riktig koll men jag kan tänka mig att vi kommer att vara ca 80-100 pers i det nya varuhuset to be. Det brukar bli långa dagar och jag hoppas verkligen att jag har ork och inspiration kvar att uppdatera bloggen så mycket som jag vill, men det kommer definitivt bli lite inside information så glöm inte kika in här med jämna mellanrum, om inte annat för att hålla mig uppdaterad om omvärlden! ;-)


Rubiks kub i storformat

Frånvaron här på bloggen beror på att det är mycket på jobbet men till stor del även på kaoset här hemma. Just nu pågår den nionde punkten på nedanstående lista. Rubiks kub i storformat som maken påpekade. Eller just nu har vi faktiskt tagit paus och alla möbler står på sin nya plats (tur att vi har förstående grannar!). Vi känner oss för i den nya möbleringen och det är bra att ta en par dagar och nätter eller så för att känna efter. Känns rummet välkomnande, uppfyller det kraven på aktiviteter, funktioner etc? Imorgon ska vi åka på 1-årskalas  hos Jespers systerdotter så det blir väl först på söndag som eventuella justeringar blir aktuella. Ett tips vid ommöblering, förutom möbeltassar så är gamla mattor en smart grej för att minska repor; ställ tunga/otympliga möbler, som man inte orkar bära, på en matta och skjut/drag dem över golvet istället. Det sparar ju faktiskt både golv och ryggar!

Tusen tack för alla kommentarer förresten och trevlig helg allesammans! Jag återkommer med en uppdatering av jakten på mitt möbeltyg inom kort...


Foto: Sara Zetterström

Efterlysning: återförsäljare av Designers Guild-tyger

Nu är det väldigt mycket fokus på vardagsrummet känner jag, men ni får stå ut ett tag till för "there's where the action is" för tillfället. Rummet är så stort och det har varit ett enda miss-match med olika träslag och stilar, inte precis något att lägga på inredar-CV:t ha-ha, men nu är det på gång i rätt riktning mot bättre harmoni och personligt utan att bli spretigt. Båda sofforna har fått (kommer snart att få) ny klädsel, tv-bänken är ommålad, en nya lampa har flyttat in. Kvar på att-göra-listan är:
 • Lämna in matsalbordet på omlackering (de har inte tid förrän den 19 okt!)
 • Byta ut högtalarsystemet
 • Rama in ballerinan (vilketjag inte gjort än *host*) som ska få flytta in här
 • Inhandla och sätta upp en hylla bakom soffan
 • Fixa lite småkrafs till ett tidningsställsprojekt och sedan bygga tidningsstället
 • Färga IKEA STHLM-kuddarna
 • Lämna in underredet och beslagen till tv-bänken på lackering
 • Printa en ny bild till bokhyllan
 • Möblera om
 • Välja/beställa tapet/tapetsera (svårt val)
 • Sy ny klädsel till fotpallen tyg är beställt! har kommit!
Pjuh! Jag blir lite matt när jag ser allt på denna lista så det får bli lite som det kommer. Nu till min efterlysning; som sista punkt har jag ju klädseln till vår gamla fotpall (från IKEA, surprice-surprice). Jesper gillar den inte och tänkte kasta ut den men jag tycker den är jättepraktiskt eftersom den är så stor, ställer jag den intill soffan blir det nästan som en divan=perfekt tv-pose, så nu blir det omklädning istället. Är väldigt förtjust i "asolo berry", ett randigt tyg från Designers Guild, det skulle bära upp färgskalan perfekt samtidigt som det är rejält och slitstarkt. Någon som vet var man kan köpa det på metervara i Sverige?
PS. helst på postorder... DS.


Foto: designersguild.com, textmontage av mig

Uppdatering 091013: Jag kommer att stryka det som står på listan vartefter saker blir gjorda. Det är ju skönt att lägga saker till hadnlingarna...


Stilfullt och nytt i IKEA STOCKHOLM-serien

Jag fortsätter med att presentera ännu en nyhet, och en vän av IKEA känner säkert till möbeljättens serie IKEA STOCKHOLM. Produkterna skiljer sig ganska tydligt från mycket i det övriga sortimentet och utstrålar hög kvalitet och stilfullhet. Det senaste tillskottet i STHLMs-familjen är denna urläckra bricka i svart med mönster från IKEA STOCKHOLM BLAD. Den är härligt stor (Ø56cm) och om jag inte visste bättre så skulle jag kunna gissa att den var från Svenskt Tenn. Då hade ju visserligen priset sett helt annorlunda ut, för denna skönhet betalar du bara 169 kr. Vem sa att man kan ha för många brickor? Inte jag...


Foto: IKEA

Gammal skåpmat - lampans nya kläder

Ibland är jag en hiskeligt usel bloggare, säger massa saker som jag inte håller... Snubblade över ett inlägg från i januari *harkel* där det lovades runt och hölls tunt. Men här kommer till slut lite gammal skåpmat om lampan som jag fyndade på loppis för 125:-. Foten målades med högblank vit lackfärg och "skärmen" sprayades vit den också. Jag valde att inte sy något nytt överdrag eftersom jag tycker att skärmskelettet är tjusigt precis som det är. Hittade en gammal lampsladd i gömmorna efter en kasserad KULLA (tänk på det, om man slaktar grejerna innan de far till tippen kan man återvinna i kommande projekt!) och har man inte sådana gömmor går det ju bra att handla en fräsch sladd i önskad färg och form i de flesta belysningsbutiker. Det matchande snöret, som jag trädde en pärla på, köptes i en tygaffär. Glödlampan valdes med omsorg; den fick ju inte kännas för fjuttig och inte heller vara bländande eftersom ingen skärm dämpar ljuset så därför blev det en 25W med Ø80mm glob. Den "nya" lampan har alltsedan tronat i vardagsrummet och jag gillar verkligen den lilla detaljen att det är ett dragsnöre som tänder och släcker den!


Foto: Sara Zetterström


Kreativt kaos?

Så här ser det ut i mitt vardagsrum just nu! För andra kvällen i rad har jag en halvnaken målandes man som svär runt. Tur att jag slipper måla, det tycker jag är dötråkigt och urtrist så jag hade nog svurit ännu mer hihi...
Detta är en del av operation vardagsrums-makeover, tv-bänken håller på att svida om och den uppmärksamme ser att det går mot vitt vitt vitt.


Foto: Sara Zetterström

Lotta Kühlhorns designar för IKEA

"Skog, stad, under vatten och något grafiskt. Det var de bilder jag valde att jobba med då jag skapade metervaran ANNAMOA. Inspirationen hämtade jag från fabler och ordspråk om djur. Dessutom tänkte jag tillbaka på miljöer och saker som jag gillar, exempelvis lappländska Storlien och stadsdelen Skanstull i Stockholm. Varje motiv har ett starkt uttryck som berättar något. Jag kan se dem uppspända på kilramar, som tavlor. Hoppas att du gillar dem!"

OM jag gör!! ANNAMOA är ny och färgstark textilkollektion från IKEA, designad av mönsterdrottningen Lotta Kühlhorn och det är henne citatet är hämtat ifrån. Jag älskade denna metervara från första stund jag såg den. Den är så underbart lekfull och härligt färgglad. Dessutom är jag svårt svag för söta djur och figurer. Min favorit är helt klart den med rävarna - rosa och grönt surprice, surprice ;-). Enda nackdelen är att det liksom ganska snabbt går inflation i IKEA's tyger, eftersom utbudet är relativt begränsat och priset är så otroligt lågt! Det är ett dessutom ett gissel att jobba på IKEA för jag får ju se alla nyheter långt i förväg men kan ju inte publicera dem hur som helst. Oftast blir jag därför nästan sist med ett blogginlägg ha-ha. Denna gång är det dock ingen idé att ni rusar till närmaste varuhus på studs eftersom säljstarten är först 1/10. För dessa sköningar betalar man 59kr/m. Wie gefunden!


Foto: IKEA

Svåra val och en spännade nyhet!

Igår tog vi hem lite tapetkartor. Vår hyresrätt är jättemysig MEN, den har ett stort minus och det är att majoriteten av väggarna har en mönstrad vävtapet a la 80-tal. Hittills har vi löst de värsta ytorna med en matt takfärg på väggen för att mönstret inte ska vara så framträdande (jepp, man aktar sig för att luta sig för mycket mot väggarna eftersom de är sjukt känsliga för fläckar och skav...). Vår vardagsrumstapet däremot var helt nysatt när vi flyttade in och eftersom rummet är 35 kvm så är en omtapetsering inget som vi velat bjuda hyresvärden på precis. Det är bara att jag inte tål tapeten som sitter! Det är en hiskelig decoramatapet och den förstör verkligen allt i rummet; ljuset, möblerna, färgerna och stämningen.

Nu till något spännade, jag hintade lite om det i början av sommaren, och det är att vi håller på att omvandla vår hyresrätt till bostadsrätt! Som det ser ut nu så är vi (och banken) lyckliga ägare till vårt hem inom 4 månader. Detta förändrar ju läget radikalt för allt vi från denna dagen gör här hemma gör vi åt oss själva, och dessutom gagnar det (förhoppningsvis) en framtida försäljning. Så, snart är två års "lidande" till ända för nu är vi grymt sugna på att tapetsera om.  Tapetkartorna vi kikar i är Look från Midbec, Perroquet från Nina Campbell samt Pip från InTrade. Den sistnämda är jag så kär i att jag önskade att jag hade en sommarstuga med många många små rum som jag kunde tapetsera med tapeter från hela serien! En sak är säker och det är att den turkosa med blommor, rosetter och fjärilar ska upp någonstans, jag har bara inte bestämt var. Vem sa att det är lätt att tapetsera?? Bara valet av tapet är ju galet ansträngande ;-).


Foto: Sara Zetterström

Det som gömde sig i paketet från Mio...

...var inget mindre än en Top Hat!! Jag vet inte hur länge jag suktat efter den lampan, men tyckt att det varit i dyraste laget (jag menar, vi snackar Mio inte Flos precis...). Därför var det inget snack igår när den fanns till halva priset! Från början hade jag nog tänkt en svart men eftersom vi sakta men säkert håller på att fövandla möblemanget i vardagsrummet till vitt, så blev det en vit. Tyvärr känns den lite blåvit/kall i färgen och passar inte toppenbra ihop med soffan som har en varmare ton. Men men, den kombon är bara för en kort tid för så småningom ska här möbleras om och lampan får då hamna bredvid läsfåtöljen som är grå, det kommer bli illfint tror jag! Jag stör mig även en aningens på att skärmen är så stor, den är ju större än foten vilket ger lite obalans. Jag får se hur jag löser den nöten... genom att ställa den bakom något kanske :-). Någon annan som har en Top Hat, och vad har ni i så fall valt för ljuskälla? Jag är inne på en STOR vit låg-wattare, något jag ska leta efter i veckan...


Foto: Sara Zetterström


En bildlös uppdatering...

Jag hade för avsikt att hinna visa dagens inköp men nu är det hög tid att packa bikinin och dra till Öland, nej inte för något havsbad men ikväll ska vi bada tunna! Trevlig kväll så återkommer jag med bilderna imorgon!

Lördagsgodis från Mio

Ja, inte precis de sötsaker som man med en handsvettig femkrona handlade när pappa körde den oligatoriska lördagsturen till kiosken i byn. Men ett stort och funktionellt ögongodis som jag suktat efter länge... till halva priset idag så gissa om den fick följa med hem! Egentligen skulle vi titta efter en tv-bänk men eftersom de flesta är så tråkiga fanns det annat som lockade mer och jag nästan svimmade av lycka (nåväl) vid fyndet och försökte förtränga känslan av otrohet... Nu lite montering och sen blir det fotosession för bloggen!


Foto: Sara Zetterström

Äntligen fredag!

Trots att tiden rusar fram och veckorna är allt annat än långdragna och sega är det ändå så fantastiskt skönt med helg! Tid att hämta andan, umgås med vänner och fixa här hemma. Fredag är nog min bästa dag. Jag har alltid jättemycket energi då och efter jobbet brukar kvällen oftast bjuda på något kul. Idag har jag MF (MakeFritt) och ska äta och dricka gott med min vän M. Först ska jag bara mumsa i mig lite mellis och bläddra i årets Skapa Stilen som kom idag. På brickan även jubileumsservetter från Coop, det var tyvärr allt som fanns kvar när jag kom iväg till butiken i förra veckan så är det någon som har en mugg och/eller handduk till övers kan ni väl hojta till!

Trevlig helg kära vänner!

PS. Om ni inte har testat Bregott med havssalt - gör det! Precis så ska smör smaka... DS


Foto: Sara Zetterström

Pysseltips - gamla tapetböcker

På hemvägen cyklade jag förbi en lokal färgaffär, som jag brukar få gamla tapetböcker av, för att kolla om de hade något utgående. Två utgående kataloger fanns och jag tyckte att i alla fall den ena var något att ha. Små snuttar tapet är perfekt för den som gillar att pyssla. Födelsedagskort, origami (vissa saker som inte kräver tunnare papper), etiketter, tavlor, kuvert, bokomslag eller presentpapper är bara några av allt som man kan använda tapet till. Tyvärr är ju många av de utgående tapeterna ganska oinspirerande men då kan du göra som jag och fråga en målare om överblivna rullar istället, då kan man få tag i lite roligare varianter. Istället för att det kastas blir det pyssel, nytta och nöje förenat liksom.


Foto: Sara Zetterström


Ny mässa i sikte - Hem 2009

Hade lite radioskugga igår men idag har jag hittat tillbaka till bloggen igen (och nej, det berodde inte på tisdagens personalfest ;-)..).

För ungefär en vecka sen fick jag en inbjudan till pressfrukost och förhandsinfo på Hem & Villa och Hem 2009-mässan. "Hem & Villa är Sveriges största mässa, som tillhanda har allt för den som planerar större förändringar i hemmet. Mässan görs i samarbete med tidningen Vi i Villa. Hem 2009 är den största publika inrednings- och designmässan i Sverige och arrangeras i samarbete med ELLE Interiör."
Attsingen tänkte jag, jag har varken tid eller råd att åka till Stockholm på en mässa så snart igen efter Formex, och försökte att inte fundera mer på det.
Idag kikade jag in på mässans hemsida och insåg att den är precis den helgen jag ska på bröllop i Stockholm! Om jag bara åker ett par dagar tidigare så kommer jag att hinna med både mässa och fest. Tjoho.

Årets mässa går under temat "Färgstarkt och lekfullt" och om jag skulle sätta ett epitet på den inredning som får mitt hjärta att bulta lite extra skulle det vara just det - färgglatt och med humor, så detta vill jag absolut inte missa! Jag har inte besökt mässan sedan 2003 och då i Göteborg, det verkar vara många riktigt spännade utställare i år och dessutom får man underBARA BARN-mässan på köpet. Du kan läsa mer här.
Denna mässa är även öppen för allmänheten och kanske blir jag lite tjatig men - ska du dit?


Foto: Printscreen Hem 2009

Idag kickar vi off!

Varje verksamhetsår på IKEA startar den 1 september och idag har vi haft årets avspark i Kalmar! På olika stationer fick vi ta del av våra mål och värderingar, strategier och siffror. Allt presenterat underhållande och pedagogiskt. Självklart är det stort miljöfokus och att året lyder under parollen "ALLA LIKA OLIKA" men det är minst lika viktigt att internt värna om IKEA-andan varför knappar med värdeord delades ut högt och lågt. Själv valde jag den fantastiskt fina med en enkel illustration av en golvlampa fastsatt i taket - "det är okej att göra fel". Jag tycker som inredare att den är lite extra rolig. Visst är det underbart med en arbetsplats där det är viktigare att agera, och kanske göra fel och lära sig av eventuella misstag, än att sitta sysslolös i väntan på instruktioner.

Dagen till ära hade vi en liten grupptävling där vi pimpade 30-åringarna KLIPPAN och BILLY. Kunderna kan under hela dagen idag rösta på sin favorit och faktiskt ha turen att vinna konstverket! Ikväll fortsätter festligheterna efter stängning...
Underbara framtid!


Foto: Sara Zetterström

Det bor monster utanför vårt badrum!

På min pandurorunda kunde jag inte motstå dessa fulsötisar och vips hade vi fått monster i lilla hallen utanför badrummet. De syns inte förrän man kliver ut genom dörren och kanske inte ens då om man är ouppmärksam. Jag tycker om när saker är lekfulla, lite subtila och inte det förväntade. Som att ett par i 30-årsåldern har monster i hallen...

Nu ska jag gå och lägga mig, för jag har slarvat alldeles för mycket med sömnen på sista tiden. Och nej, jag är inte rädd för monster under sängen, jag vet precis var jag har dem ;-)


Foto: Sara Zetterström

Sofföverdrag beställt!

Tack så jättemycket för engagemang och åsikter! Nu har vi beslutat oss för en ny klädsel och även beställt den. Det blev nummer 1. Jag resonerade som så att det var bättre att bryta av helt med den tätvävda panamabomullen än att försöka likna så mycket som möjligt med den belgiska linneblandningen och ändå inte lyckas helt. Det gjorde ju heller inget att vi sparade en tusenlapp på det valet. Jag vet inte hur ni fungerar men jag vill ofta höra vad andra tycker för att kunna bestämma mig. Inte för att vända kappan efter vinden utan för att magkänslan då säger mig om jag håller med eller inte och på så sätt komma till beslut.

Om ungefär fyra veckor får ni se det slutgiltiga resultatet med båda sofforna vita! Och visst behövdes det lite färg i allt det vita så jag är mer än nöjd med de nya kuddarna från gårdagens pyssel.


Foto: Sara Zetterström

Photo shoot

Idag leker jag modefotograf. En kompis till mig håller tillsammans med ett par vänner på att starta en annonssite och nu är det photo shoot big time med rekvisita, klädbyten och hela kitet! Ett sjukt kul gäng, goda snacks och bra musik kan göra vilken lördagseftermiddag som helst rolig. Och macnördar är vi allihopa :-)


Mobilfoto: Sara Zetterström

Färgglad frukost och fjädrande funderingar


Här har det varit tyst som i graven, förlåt för det! Bakom kulisserna har det varit fullt upp med allt annat än inspirerande blogguppslag eftersom jag dels sprungit *ironi* hos skjukgymnasten sen jag skadade mitt knä på tjejmilen och dels haft fulltecknade kvällar i övrigt. För första gången i mitt relativt aktiva liv har jag fått gå till en sjukgymnast och det känns inte kul att kroppen inte håller ihop, nu handlar det om stärkande och förebyggande träning helt plötsligt och inte en löpartur eller ett boxpass för att det är skönt och roligt. Nog om gnällande. Likt den tant jag börjar bli ha-ha har jag varit vaken länge och för att inte störa våra gäster (min kusin, med man, är på besök över helgen) har jag tassat runt här och gjort tysta saker. Nu åkte till slut saxen fram och lite kuddfodral står på tur. Soffan är fin i sin vita skrud men behöver en färgklick. Jag älskar färgglada saker och blir just riktigt glad av starka kulörer. Särskilt rosa och grönt som ni kanske vet vid det här laget får mitt hjärta att skutta lite extra så det som fanns i IKEA-påsarna var bl. a metervaran (min semi-namne) SARALISA.

Jag köpte även innerkuddarna FJÄDRAR och slogs av att jag väljer att handla fjäder/dun trots dundebatten, så stor är min tilltro till möbeljättens ansvarstagande. Med tanke på gårdagens lansering av Johan Stenebos bok "Sanningen om IKEA", som bitvis säger något annat, är det viktigt att vara medveten om sina val. Jag menar trots att man vet att något är etiskt eller miljömässigt fel kanske man ger vika för något annat (ytligare?) argument emellanåt. Just inredning som å ena sidan är väldigt ytligt men å andra sidan får människan att må bättre är en het potatis i frågan. Ingen är mer än mänsklig så det vore roligt att höra hur andra funderar kring hållbarhet och den lilla människans inverkan. Tänker du på vad du handlar och vad det har för konsekvenser?


I valet och kvalet...

Idag kom äntligen tygproverna från Bemz, nog för att de var gratis men 9 dagars leveranstid är inte riktigt okej tycker jag. Nu är det bara det svåra - att välja tyg. Två av proverna gick bort direkt så valet står mellan en tätvävd bomull och en lite grövre linne/bomulls-blandning. Det är så shimla svårt! Men det är nu ni kära bloggläsare kommer in i bilden... Vilken är snyggast och passar bäst ihop med den andra soffan? Jag blir uppriktigt tacksam om du kommer med synpunkter som kan underlätta mitt val.


1. eller 2. alltså?

X= klädseln på vår andra soffa.

Nu ska jag iväg och fira av en kollega som tyvärr ska lämna vårt gäng, ha en toppenkväll och tack på förhand!

Omklädning pågår

Är i fullt sjå med att klä om soffan. Behövde en paus... det är ju lite slitigt faktiskt men snart är den dressed for success! Nu kan jag dessutom dricka te utan att få det i knät för jag kunde byta koppen idag. Hurra! Däremot har jag inte fått hem tygproverna än, hur lång tid kan det ta egentligen..? Hoppas att ni har en härlig tisdagkväll för idag är det sommar igen!