På nattduksbordet: Feng Shui för svenska hem

Idag har en ny värld öppnats lite på glänt för mig, Fung Shui-världen! Just nu bygger vi om vår avdelning på kontoret och det rensas och röjs både här & där och plötsligt fångade den här boken mitt intresse; Feng Shui för svenska hem, en bok om det österländska tankesättet Fung Shui tolkad till vår västerländska inredningkultur. Jag började läsa den på fikarasten men hann liksom bara smaka lite på detta intressanta ämne så jag lånade hem den som kvällslektyr. Annars är det bråda dagar för på fredag är det dags för vår sista semesteretapp då jag, Jesper och svärmor Christina styr kosan mot Kiruna, Saltoluokta, Nikkaluokta/Kebnekaise och tillbaka på tio dagar. Redan förra sommaren började jag intensivt längta efter att få uppleva denna häftiga del av Sverige som är så annorlunda mot den platta geografi jag, som aldrig farit längre norrut än Sundsvall/Åre, är van vid. Ingen mobil, ingen dator, ingen mejlbox som pockar på uppmärksamhet. Bara de egna tankarna, fysiska prestation och naturen att hänge sig åt!

Ha-ha det där låter nog lite för bra för att vara sant, jag lovar att jag redan efter ett par dagar på kalfjället kommer hala upp min iPhone och testa om jag kommer åt mejlen. Men tanken är ju god...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


25-årig kräftskiva

Nu styr vi än en gång kosan norrut, till Katrineholm närmare bestämt. Min fina lillasyster My har hunnit bli hela 25 år och ikväll blir det kräftskiva med familj och hennes vänner för att fira vår lilla Myra. Imorgon är vi nog trötta i luvan och landar sent i Kalmar men vi hörs i nästa vecka igen. Happy weekend!!


Foto: Sara Zetterström

Lyhörd lya av Don Lucho

Via Foki hittade jag denna smågalna återvinnaren av stora mått. Konstnären Don Lucho har byggt en hel lägenhet av papper och kartong och som den pappersjunkie jag är blir jag helt knäsvag av allt ögongodis (eller om det var från löpningen, första passet gick mycket bra, tackar som frågar). Kolla in fler av hans alster på Flickr. Papperstunna väggar har man ju hört talas om men inte så här bokstavligen kanske.


Foto: från Lost at E minor

Presenttips fruktkorg: IKEAs TRÅDIG

Jag måste bara tusenfalt tacka för alla härliga kommentarer angående mitt fotpallsöverdrag, det gör mig verkligen jätteglad! (Ja både överdraget och era snälla kommentarer ;-)...) De senaste dagarna har varit fullspäckade på kvällarna varför jag inte riktigt hunnit blogga, jag var tvungen att vara ute och vässa formen för imorgon kör jag igång med mitt jogging cross-pass (löpning/styrka i 75 min) för Friskis & Svettis. Ikväll tog jag däremot lite ledigt och firade min kusin Fia som fyller år. Hennes sambo sa att hon önskade sig "nåt inredningstjofs" och jag jobbar ju inte på det stora blå möbelvaruhuset för inte. En av IKEA's nyheter är skålen TRÅDIG och jag gillar den supermycket! (Tänkte likt många andra bloggare visa lite favoriter i och med katalogsläppet så småningom.) Enkel modell av Ehlén Johansson med en tydlig formgivningskänsla. Jag fyllde den med lite blandade exotiska frukter (och mörk choklad) och fick den inslagen i cellofan hos favoritfloristen. Med tanke på födelsedagsbarnets inte längre så ringa ålder är det dags att jaga fatt på antioxidanterna och att "frukt är också godis"...


Foto: Sara Zetterström och IKEA

Söndagspyssel - överdrag till fotpallen

ÄNTLIGEN! (Gert Fylking kunde inte sagt det bättre) Någon som minns att jag hotade med att sy ett överdrag av mitt Asolo Berry-tyg från Designers Guild? Anyway, det enda jag gjorde då var att måla underredet på puffen, jag satte aldrig saxen i det den gången för jag misstänkte att det skulle bli ett hell of a project. Vad rätt jag fick, men idag fanns det kraft och tålamod att ro det i hamn så nu tronar den där - den gamla fotpallen från IKEA i nya kläder. Jag var på väg ut och springa när himlen öppnade sig och regnet bokstavligen vräkte ner. Snabbt som tusan slet jag fram symaskinen, bäst att sy medans nålen är trädd liksom. Det tog ungefär fem timmar, inklusive middagspaus. Tur att jag hade träningskläder på mig för det var ganska svettigt i åskvärmen... :-) Lampupphängen köpte jag på Bolagret förra hösten, och efter att ha lekt hobby-elektriker en kväll blev det en annorlunda armatur. Den matchar pallen precis så väl som jag såg framför mig. Om jag är nöjd? Jag är precis så nöjd som man kan vara efter ett projekt som innehållit sju sorger och åtta bedrövelser (läs: omåttlig skjutande på morgondagen, för lite tyg, trasigt blixtlås, trådigt tyg, felmätning och trådtrassel) men som ändå slutar ganska lyckligt. Vad ska jag nu inte göra på höstens juntor? *skratt* NU ska jag ut och springa. Jag önskar er alla en skön söndagkväll!


Foto & kollage: Sara Zetterström

Katalogmingel på IKEA Kalmar

I torsdags var det dags för den efterlängtade kataloglanseringen på IKEA och  jag råkar veta att de är många inredningsälskares höjdpunkt när möbeljättens lilla bibel dimper ner i brevlådan. Tyvärr har det dykt upp alldeles för mycket to do's på det privata planet de senaste dagarna men här kommer en återblick från eventet. Bättre sent än aldrig.

Till vardags jobbar jag som inredare på IKEA i Kalmar men på press/förhandsvisningen hade jag nöjet att vara på plats som bloggare, först jobba i tre timmar, sedan byta om och hämta kamera och block, för att en timme senare åter igen ut och jobba som vanligt... hard nock life ;-). Kl 9.00 samlades ett trettiotal inbjudna IKEA Family-medlemmar, press och alla anställda i kundrestaurangen för frukost och varuhuschefen Karin Fröding berättade om tankarna bakom årets katalog, Det är insidan som räknas hävdar IKEA, och fokus ligger på förvaring. Inför lanseringen har alla varuhus bjudit in olika design- och inredningsprofiler för att inreda sitt eget vitrinskåp, en möbel som enligt trendvetarna gör renässans i hemmet. I Kalmar visade Ulrica Hydman-Vallien upp sin glaskonst för Kosta Boda i ett belyst LIATORP. Personligen har jag lite svårt för att bli riktigt entusiastisk över sånt som jag inte gillar (estetik som inte faller mig i smaken) och i onsdags grubblade jag över hur jag skulle bemöta hennes konstnärliga design. Jag hade inte behövt oroa mig för när jag väl träffade denna excentriska formgivare så går det inte annat än att gilla henne. Hon är verkligen en dam med skinn på näsan som har åsikter om både det ena och det andra, med glimten i ögat och hon avrundade ödmjukt sitt anförande med " ...jag gillar IKEA [...] det är mycket som är vackert men det här är vackrare." medan hon slår ut med armen mot sina egna alster.  Jag kan inte annat än beundra henne för hennes kommersiella förmåga då hennes alster representeras världsomfattande och de flesta gillar hennes produkter. Själv gillar jag henne.

Efter den lilla presentationen visades vi runt i den rykande färska utställningen Låt dina saker hitta hem som visar på IKEAs heminredningskunskap och fenomenala förmåga att ta fram produkter som tillför ett hem ordning i kaoset och ger varje liten pryl en egen plats. Utställningen kommer att finnas på varuhusen i tio veckor och är med sitt svart/vita uttryck något nytt i varuhussammanhang. Mer som en installation än IKEAs vanliga rum och hem. Med sig därifrån fick alla årets katalog och var du inte en av de som besökte ett katalogevent i torsdags börjar den distribueras till hemmen från och med imorgon!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

IKEAs sextionde kataloglansering

Imorgon lanserar IKEA sin 60:de heminredningskatalog - S.E.X.T.I.O.N.D.E Hur otroligt är inte det? Kl. 9.00 får ett antal IKEA Family-medlemmar, press (jag ska byta om till min inredningsbloggar outfit(?!) och sneaka till mig ett press-kit tänkte jag...) och alla IKEA anställda en presentation av innehållet som i år går under sentensen Det är insidan som räknas. Den senaste tiden har man kunnat läsa om bloggare som ska inreda vitrinskåp för IKEA just till lanseringsdagen och i Kalmar får vi träffa en svensk designprofil som gjort just detsamma, men mer om det imorgon...


Foto: Sara Zetterström, faksimil av IKEAs internkampanj


Illums Bolighus öppnar butik i Stockholm

Den 1 oktober slår danska inredningsgiganten Illums Bolighus upp portarna i Sverige på Hamngatan i Stockholm, mitt emot NK, närmare bestämt. Spännade! Jag tokgillar Illum som är en självskriven hållplats vid köpenhamnsbesök -de har ju det mesta i inredningsväg, allt ifrån möbelklassiker till minsta lilla husgeråd. Vilket inredningsmecka Stockholm håller på att etablera i city med R.O.O.M i PUB-huset, NK Inredning (+ de andra heminredningsbutiker som finns i det varuhuset) och nu alltså även Illums. Det blir f ö. tredje butiken i Skandinavien då de även finns i Oslo. Tack för tipset Lina!


Foto: skärmdumpar från illumsbolighus.dk och hitta.se

Ny vinkel i sovrummet

Vårt sovrum är under förvandling här hemma, jag hintade ju att något var i görningen för ett tag sedan och de flesta, som ägnar sig åt lite heminredning emellanåt, känner säkert till det gamla djungelordspråket: en ommöblering kommer sällan ensam. För så är det ju, byter man färg på lampskärmen så passar helt plötsligt inte soffkudden in, och fyndar man en fantastisk vas på loppis så kan man ge sig tusan på att den kommer att få tavlan som nyss var så snygg att kännas helt malplace. Sovrummet är unde stor re-make och efter att ha målat rubb och stubb kändes det inte rätt att återställa allt som innan varför jag lämnade gardinstång etc. omonterat. En känsla som visade sig vara helt rätt då jag spontanköpte ett nummer av PLAZA Magazine under en semestertankning i Halland och fick syn på denna supersnygga klädstång. En svetskunnig granne har briefats och så fort jag kommer ihåg att påminna honom om att ta med ett vinkelmått så kommer vår egen variant att ta form. Jag var ju inte helt nöjd med den tidigare stångens estetik och jag tror att denna nya hängare kommer att ge hela rummet ett lyft.


Foto: Faksimilbild av Sara Zetterström ur PLAZA magazine 07/2010

Time Present av Cecilia Dreyfert

En av utställningarna på Formex var den av Trendgruppen utvalda designexaminater och deras arbeten från några av landets deisgnskolor. Jag tycker alltid det är jättespännande med ung formgivning och att höra tankarna bakom formgivningen, förmodligen för att jag själv kan relatera till min kandidat på Designprogrammet.

Något som jag tycker stack ut i mängden var charmiga Cecilia Dreyferts Time Present och så här säger hon själv om sitt arbete: - Idag när vi är många som upplever att vi inte ‘har tid’ och söker verktyg mot stress - orsakat av en kamp mot klockan - behöver vi reflektera över vår perception av tid. Med ‘Time Present’ gör jag tiden synlig, till ett immateriellt objekt.

För mig är det ett spännande objekt som verkligen väcker tankar om tiden. Tid är pengar säger man ju (ljuset är format som en diamant) och det är intressant att hon har synliggjort tiden som ett ljus - gjort något så flyktigt som tid till något greppbart. 1h. Personligen började jag fundera över om det mest värdefulla vi kan ge varann, i vårt stressade samhälle, är just tid? Vad tycker du?


Foto: Pressbilder publicerade med tillåtelse av designern
save the date

Jag har precis fått två fribiljetter till en väninnas bröllop. Tyvärr måste jag vänta i mer än ett år innan festen går av stapeln! Fiffigt som tusan att skicka ut en anmodan om "save the date" så att man säkrar att så många som möjligt av de man vill se på festen faktiskt kommer. Oj, oj -jag är övertygad om att det blir något alldeles extra då det här paret sällan gör något halvdant, ni skulle se den egendesignade förlovningsringen t ex. Det ser ut att bli festligt värre tycker ni inte? Jag menar detta är ju inte ens den officiella inbjudan, och kanske kan man skönja ett cirkustema... eller?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Happy Formex

Med höstens upplaga av Formex med mig i bagaget har jag nu avrundat min sista semestervecka med en helg hemma. Lite tid att landa, både i kropp och knopp då det för med sig en massa jobb efter en tripp som denna. Inte bara i form av väskor som ska packas upp utan också intryck och minnen som ska sorteras och landa rätt, precis som smutstvätten! Mässa fylld av inspiration och inredningsnyheter i all ära men den bästa behållningen var ändå att få lite pratstunder och nya och gamla bekantskaper med bloggkollegor av samma skrot och korn. Det var en vansinnigt svettig mässa med superhärliga och färgsprakande utställningar och först var jag så glad att jag hoppade men när dagen led mot sitt slut så var jag trött i fötterna, full i huvudet och nästan lika trilsk som lilla My... Jag kommer dela med mig av några gobitar från Stockholm under veckan som kommer men för att få en helhetsbild av mässan kan du kika in hos fixa&dona, simplicity, Henrick´s tankegångar och qreate så länge.


Foto: Hildur BladIngen reklam. Tack! Men gärna IKEA-katalogen.

Om en vecka kommer nya inredningsbibeln nummer ett - IKEA-katalogen! Jag fick mig en digital sneak peek på jobbet innan jag gick på semester men det är ju såklart en helt annan sak att fysiskt bläddra i den. En god vän sa en gång till mig att hon inte köper något som inte har en given plats eller andvändningsområde. En devis som den lilla shopaholicen i mig börjar lyssna till mer och mer så trots att jag velat ha en Dymo länge blev det inget inköp då jag faktiskt inte kunde motivera det. Men för ett par månader sen så slog jag till för att matcha vår namnskylt på dörren. För du vet väl att oadressserade trycksaker likt IKEA-katalogen klassas som reklam och har man en "ingen reklam tack-skylt" på dörren så blir man utan de prassliga sidorna med årets nyheter från möbeljätten. Nu behöver i alla fall inte min brevbärare fundera. Budskapet är glasklart!


Foto: Sara Zetterström


Little Miss Fixa & Dona goes Happy

Just nu sitter jag och min bloggkollega Hildur i varsin soffände. Vi blev fulla i skratt när vi insåg att våra mäss-kit till Formex är mer eller mindre identiska, kolla in utrustningslistan hos fixa&dona. Lika barn leka bäst. :) De kommande två dagarna ska Little Miss Fixa & Dona verkligen ha roligt - allt i enlighet med höstens mässtema Happy!


Foto: Sara Zetterström

Gane Gård - en ny inredningsbutik på Gotland

Det är väldigt mycket Gotland nu, jag vet. Men så råkar det ju vara en plats som ligger mig väldigt varmt om hjärtat också! Jag blev tipsad om en nyöppnad inredningsbutik av en gotländsk väninna, tack Johanna! och måste bara dela med mig av denna nyhet. Gane Gård ligger mellan Visby och Slite efter en högersväng norr om Bäl och just som man börjar tro att en väg omöjligt kan vara så lång och grusig så öppnar skogen upp sig för detta fina ställe. Den mycket trevliga och inbjudande kvinnan som äger gården tillsammans med sin man och har butiken heter Pia Dahl och hon drev tidigare NK Home i Stockholm. Men så förra året byttes storstad mot landsbygd på heltid och i våras inredde eller förlåt, snarare totalrenoverade/byggde de om gårdens potatislager på några månader och slog upp portarna för ett par veckor sedan. Gillar man fransk patina, danska pärlor och gotländska lammskinn så kommer man att älska den här butiken. Själv drömmer jag om ett lantställe där alla dessa shabby chica och newportaktiga saker, som en del av mig är så gruvligt förtjust i, verkligen kan komma till sin rätt. C'est amour!


Foto: Sara Zetterström

Furillen - ett gotländskt smultronställe

Tänk så det kan bli ibland. Just som vi satt oss i bilen för att köra upp till Furillen på nordöstra Gotland så ringer min dejt Joanna och säger att det kört ihop sig. Ett stort bröllop ska äga rum på fredagen och festförberedelserna har dragit ut på tiden, men jag får komma ändå även om hon inte kan visa mig runt som bestämt.

När vi närmar oss målet skingras molnen och solen blir just sådär medelhavsaktig som jag förknippar med Furillen. För er som aldrig varit där kan jag säga att det definitivt hör till mina topp... hmm tre av de vackraste platser jag vet. Trots att jag varit där minst tio gånger tidigare så händer något med mig - precis som det gjorde när jag besökte platsen första gången för snart ett decennium sedan. Det är så magiskt. Kargt, vackert, stolt och kraftfullt. En halvö av vindpinad växtlighet, bländande slagghögar från kalkbrotten och turkost vatten. Betong, sol, rost och knallblå himmel när det är som bäst och jag vill aldrig åka därifrån...

Här har familjen Hellström byggt sitt hotell som helt naturlig smälter in i miljön och det är alltså hotellet - Hotell Furillen jag ska ta mig en närmare titt på denna dag. Just som vi parkerar bilen ser jag äldsta dottern Joanna, tillika nyblivna hotellchefen som tagit över efter pappa Johan, utanför entrén och jag skyndar mig att hälsa. Det är bara att kika runt, säger hon, och fråga om du undrar något. Man kan inte annat än njuta av all läcker inredning från bl. a B&O, G.A.D, GANT, Stelton... -allt exklusivt och skandinaviskt. Och fotar febrilt: matsalen, sällskapsrummen, biografen, de tjusiga fotoböckerna... och har tusen frågor och mycket mer att se, men när en tredje person klädd i samma enkla linneförkläde som personalen bär undrar om jag behöver hjälp med något så inser jag att tajmingen är usel. Det är en bröllopsfest som ska firas i dagarna tre på gång och jag vill inte störa. Istället går Jesper och jag till stranden och lägger oss på en filt och njuter av allt det underbara som bara finns där helt naturligt, eller delvis byggt av någon för länge sedan. Betongbunkrar, kalkstenen, piren med den rostiga gamla kranen, uråldriga pipelines som definitivt sett sina bästa dagar men som ger mig en av mina bästa dagar på semestern -även om det inte blev riktigt som jag tänkt mig.

Det är trots allt en perfekt plats för ett vackert bröllop, vi tänkte själva gifta oss just här för två år sedan, men fick byta datum och således plats för att vår vigselförättare skulle kunna viga oss. Det är bara att gratulera Alex Schulman som fick allt att klaffa. Miljön är to die for och många reklamplåtningar har ägt rum här. Kanske känns husvagnen på sista bilden bekant från Himlas vårkampanj? Så, nu har jag givit er mitt smultronställe deluxe. Någon som vill dela sitt med mig?


Foto: Sara Zetterström

Gotlandsfynd

Nu är vi mitt uppe i del två av vår rundresa i semestersverige och har tillbringat de senaste dagarna på finfina Gotland. Förutom en grym kräftskiva till fram på småtimmarna så hann jag med en sväng på stan under gårdagen. En favorit i repris från förra året är utomhusloppisen/antikbutiken på Hästgatan, Akantus bakficka Från förr till nu. I fjol tyckte jag det var dyrt och utplockat men igår gjorde jag två verkliga fynd. Först hittade jag en 3-liters gryta - Arabias Kokki i superfint skick som jag betalade ynka 40:- för. Just som jag tänkte gå hittade jag även elva perfekta vattenglas. Minns ni jakten på glasen från mäklarannonsen? Det blev en stor besvikelse när jag fick se det ena i verklligheten på ILVA, då det var jättestort och klumpigt. Dessa små raringar till loppisfynd har precis den rätta tyngden och fin form och dessutom kostade de bara 12:-/st! Tyvärr lyckades jag ha sönder ett på hemvägen men inget kalas utan kras som man säger. Nu sticker jag och Jesper till LMFI-Mecka en sväng - ett möte med hotellchefen på Fabriken Furillen står nämligen på agendan... I'm so excited!


Foto: Sara Zetterström


Semestersysslor

Det finns ju olika sätt att njuta av ledighet på. Maken föredrar att inte göra något alls men själv känner jag mig som allra mest ledig när jag har tid för olika små och stora fixarprojekt. Vi har två dagar hemma nu innan vi drar ut på del två av vår lilla sverigeturné. Tid att tvätta, packa om och... måla om sovrummet! Nu väntar jag med spänning på att spacklet ska torka så att vi kan bli klara med takmålandet, slipandet och maskerandet för det är ju liksom med väggfärgen som den stora förändringen sker. Under tiden jag väntar tänkte jag färga några kuddfodral och andra textilier som liksom blivit avpolletterade. Färgen har vi valt utifrån fasaden på ett grannhus som alltid får oss att tänka på grekiska fiskebåtar och härliga, sydeuropeiska hav...


Foto: Sara Zetterström


Skeppshult gjutjärn

Denna första semestervecka har vi gjort del ett av vår s k  sverigeturné. Det har hunnits med skärgårdsbröllop i Stockholm, att fira vår egen bröllopsdag hemma i Kalmar samt att via några dagar i Ulricehamn ta oss till västkusten för en rejäl 30-årsfest. Det bästa med att resa med bil är att man kan stanna på spännade platser på vägen och ett sådant litet pit stop blev det när vi kom till småländska Skeppshult och dök in på gjutjärnfabrikens försäljning. Fabriken har lite drygt hundra år (grundad 1906) på nacken och tillverkar det mesta man kan tänka sig inom husgeråd. På senare år har man även använt externa formgivare ett exempel är Ernst och hans njutjärn. Själv har jag aldrig någonsin skådat så många stekpannor tidigare! Vi slog till på en klassisk ø28 cm traktörpanna med lock, priset var c:a 20-30% lägre än hos återförsäljare, tack och bock. Gjutjärn är ju rätt tunga grejer så snacka om att de butikssäljarna får gratis träning...


Foto: Skärmdump av skeppshultslogga, övriga Sara Zetterström