Feelings of imperfection

Åhh jag hade så gärna velat teleportera mig till Malmö ikväll för just i denna stund har min forna frilanskollega Anna Björkman och fantastiska fotografen Anna Malmberg boklansering på Mineral (bara en sån sak) för att fira deras samarbete i bokbebisen Feelings of imperfection. Det skulle förresten kunna vara namnet på min självbiografi när jag tänker efter. Känslor en masse och ofullkomlighet i samma mening, japp -på pricken...
 
Jösses, bara bilderna får mig att vilja skilja mig från han som föredrar bredspackling före skruttig skönhet och bli en crazy chicken lady i ett gammalt ödehus på landet... Lägg därtill drömmiga texter och poetiska kapitelnamn och min inre bibliotikarie går ner i spagat av lycka. Via bokförlaget the New Heroes & Pioneers kan man bläddra i första kapitlen, och förstås köpa boken, här
 
Foto: Anna Malmberg
 

Ny energi

Just nu är jag inne i en väldigt energifylld period. Jag skriver just nu för är det något jag lärt mig de senaste månaderna så är det att inte ta välmående/energin för givet. Det var inte många veckor sedan som jag var tvungen att åka direkt hem efter mina 2-3 h på jobbet och enbart ligga och stirra i taket till familjen kom hem - totalt orkeslös. Men som tur var vände det och i snart en månad har jag jobbat halvtid och haft en stadig uppåtgående kurva. Och trots att jag f ö r s ö k e r köra med handbromsen i så är det helt enkelt inte min grej att ta det lugnt. Eller rättare sagt så vilar jag bäst när jag har något för händer.
 
Så i helgen vilade jag med något som skrikit efter min uppmärksamhet hela våren, nämligen mina rumslindar. Som jag älskar denna växt! Och det var hög tid för omplantering. Större krukor letades fram ur förrådet och det "ihopfällbara" planteringsbordet åkte upp under äppelträdet. Så mycket grönska att Hulken blivit avundsjuk!
 
 
Viktiga punkter när man planterar om:
  • vattna växten innan du planterar om
  • välj en större kruka, inte jättemycket större utan någon storlek bara. Åtminstone om du planterar om dina växter varje år. Dröjer det längre mellan gångerna kan man gå upp ytterligare i storlek (för stor kruka gör att jorden inte torkar ut och vem vill ständigt ha blöta fötter liksom?). Rengör krukan ordentligt och blötlägg ev. terracotta så att den blir ordentligt genomfuktad innan planteringen.
  • Fyll upp med några centimeter med lecakulor, detta för att undvika just blöta rötter.
  • Ta ur växten ur den gamla krukan och massera rötterna lite så att gammal jord och döda delar faller bort.
  • Fyll på med en skvätt ny jord och placera växten i nya krukan, fyll upp med jord på sidorna och toppen. När du vattnat sjunker jorden en aning och kanske måste man fylla upp med ytterligare lite.
 
Låt växten finna sig till rätta i sina nya skor innan du ger extra näring. Men så här års vill de annars ha det. Extra näring och energi. Vem vill inte det?
 
Nu har jag bara ett 20-tal andra gröna kompisar som också behöver lite kärlek...
 
Foto: Sara Zetterström, Little miss fix it

Tysken, fransmannen & Bellman

Egentligen är det här ingen riktig Bellmanhistoria, snarare en triss i glas. Sedan i våras äter jag så gott som glutenfritt - jippi säger min mage, tusan vad krångligt säger min hjärna och hjälp jag svämmar över säger skafferiet sedan ris-majs-durra-och allt-vad-de-heter-mjölen har flyttat in. Inte bara för mjölen utan också för resten av torrvarorna och även matlådor tänker jag att fina burkar från tyska Weck kan konkurrera ut plasten en gång för alla och de är ju, förutom praktiska, så fina att de inte behöver gömmas bakom skåpsluckor. Jag återkommer när de flyttat in.
 
 
Appropå flytta in, ända sedan jag och Jesper flyttade ihop strax efter millenieskiftet så har våra basglas bestått av franska Duralex Picardie. De är så gott som outslitliga, förutom för diskmaskinen som kantstöter något varje år. På torpet har vi de mindre tumbler-glasen och förut kunde man hitta dessa glas på loppis men senaste året/åren har intresset tydligen varit stort för det var länge sedan jag sprang på något och nu börjar det faktiskt bli glesare mellan glasen i köksskåpet. Lämpligt nog scrollade jag nyss över en svensk sajt med bra priser, tipstack till Weronica.
 
 
Ni vet den där frågan som brukar ställas i intervjuer: "-Ditt dyraste felköp?", kanske främst inom modebranschen men även vid hemma hos-reportage i inredningsmagasinen? På den frågan hade jag svarat "Pallovasen". Visst är den vacker så det förslår men sorligt ofta får den se sig utkonkurrerar av mer praktiska kollegor, för nästan inga av mina buketter vare sig privat eller för jobb, är långa nog för att göra den rättvisa. Nyss hemkommen från Gotland har jag den mindre varianten färskt i minnet, jag såg den i G.A.D's butik och den skulle faktiskt passa mina snittblommor bättre. Och formen är ju som sagt så otroligt vacker. Något riktigt behov finns ju egentligen inte i den här Bellman-historien, så en liten Pallo-vas hamnar snarare på villhöver-listan.
 
 
Bilder via Pinterest: 1 | 2 | 3

Ingen vanlig dag

Förra helgen var det alltså dags för det officiella födelsedagsfirandet. Japp. Det sjätte enligt Jesper och det kan tänkas att han himlade lite med ögonen när han sa det eftersom jag ä l s k a r att fylla år och han är lite mer ryckapåaxlarna åt hela grejen och ja kanske blev det lite fylla jämnt-stämning på hela den här födelsedagen som ju var den kanske mest ojämna, någonsin.
 
Men det råkade bara vara så att det först firades lite på jobbet och sen hälsade vi på Jespers släkt och någon dag senare träffade jag mina systrar och råkade dessutom befinna mig i närheten av konditoriet som gör THE födelsedagstårta och efter det, så småningom när vi landade hemma i Kalmar igen så gick vi ut och åt den sedvanliga födelsedagsmiddagen och efter det, dagen efter var det dags.
 
Då vaknade jag supertidigt, gick ut och sprang och tog ett morgondopp i havet, väl tillbaka hemma fick jag krypa ner i sängen igen för då kom de där två gulligaste med ballonger och frukostbricka och sjöng. Boo som alltid övar järnet innan men sen totalvägrar när det blir skarpt läge, hon sjöng som om det inte fanns någon morgondag och mammahjärtat ba boom-boom-boom-boom! ♥. Jag fick Napoleonbakelse och smoothie, pioner och ballonger, vilda blommor och en jätte-jätte-jättefin present som jag ska visa så fort den har levererats. På det stora hela så hade det kunnat vara en superjämn födelsedag, den här 39:e.
 
Foto: Sara & Jesper Zetterström

Maj i kvadrat

Plötsligt var den över, med råge dessutom. Jag pratar förstås om maj, min favoritmånad. Så här såg den vackraste, vårigaste och mest väsentliga månaden ut på  mitt Instagramkonto, följ mig gärna via @littlemissfixit!
 
 
1.) När jag slår upp ögonen på morgonen möts jag nästan dagligen av blommor på nattygsbordet, enklaste formen av vardagsglädje. 2.) Vare sig de kommer från rabatten eller frysdisken på Ica så är rabarberkräm en riktig försmak av sommaren. Just här var det första skörden av torprabarberna jag planterade i fjol ♥. 3.) Appropå fruktskörd så fick vi inte ner mindre än två träd i jorden under maj, redan i höst kan vi kanske skörda våra första äpplen och körsbär på Torpet. 4.) Minns ni den jättevarma helgen i mitten av maj? Det var så magiska dagar och sent en söndagkväll cyklade vi ner till T-bryggan vid Stensö och metade. 5.) Efter en stadig uppåtgång så räckte det med ett socialt event för att dra undan energi-mattan under fötterna på mig för ett par veckor. Jag försökte vara extra snäll mot mig själv genom att läsa, gå på massage och unnade mig även en spa-vistelse mitt i veckan... 6.) ..och många mysstunder. Här började jag min femte morsdag på bästa sätt! 7.) Maj betyder badpremiär och liljekonvaljer, det är sen gammalt. 8.) Torpet, vårt andra hem, fick inte bara frukträd. Nej, fler hallonbuskar, mer rabarber, Syrén, Schersmin, Pioner och Lavendel i långa rader planterade vi denna vårmånad. 9.) Äntligen fick mitt Lisalove-print en ram hemma i Hundraåringen (och jag skulle också gråta om det vore mitt olivträd...).
 
Dessutom fyllde jag år men det får bli ett eget inlägg.