Badrummet - en resa på fem år

Redan innan vi flyttade in i vår "Hundraåring" så planerade vi för att göra om badrummet. Jesper älskar att bada och det fanns inget badkar i huset. Dessutom var det som fanns litet och ganska sunkigt, byggt i slutet på sjuttiotalet och i bästa fall renoverat en gång efter det. Efter inflytt tog vi in ett par offerter men sedan kom livet emellan och vi lade alla renoveringspengar på att försöka få ett syskon till Boo. När den drömmen sakteliga accepterats som omöjlig så ja, då blev det fokus på hemmet igen.
 
Jag är helt övertygad om att vårt badrum inte hade sett ut som det snart kommer att göra om vi renoverat det redan våren -15 som vi först tänkte. Stilmässigt jo men varken med samma planlösning eller precis samma materialval tror jag. Nejvars, vissa beslut togs ju så sent som för ett par veckor sedan och några saker har ju  till och med ändrats under renoveringens gång.
 
Först av allt, planlösningen. Det mest naturliga var att nyttja det gamla badrummets placering tillsammans med bastun (som var halvutriven när vi köpte huset och endast fungerat som förråd). Dessutom hade jag ytterdörren som en fast referens på kortsidan, liksom altandörren på långsidan. Först drömde jag om att återställa ytterdörren (som de förra ägarna lät sätta in och således rev lite av bastun) till ett fönster (eftersom vi har fyra dörrar till) och integrera badrummet med tvättstuga men den idén ratades av Jesper som tyckte den blev för omfattande. Slutligtvis landade vi i att låta badrummet växa en halvmeter in i hallen och 30 cm in i köket för att rymma allt vi ville få plats med. Dubbla duschar för att det är både praktiskt och mysigt att duscha tillsammans (utan att någon behöver frysa), dubbla handfat för att undvika trängsel, förvaring för allt tänkbart i hud- och hårvård och dessutom hushållets alla handdukar och kanske det viktigaste av allt då i just vår familj, badkaret.
 
Badkaret ja. Jag har så länge jag kan minnas haft en faiblesse för gjutjärnsbadkar på tassar och haft det som Blocketbevakning i flera år. Det blev tillslut badkars-bingo i Trelleborg och vi har liksom haft ett badkar i uthuset de senaste tre åren.
 
När Jesper och jag bodde på Whyte hotel i Brooklyn 2014 blev jag kär i hotellets kakel, små oregelbundna rektanglar om 4,5x9cm. Som jag har letat efter ett liknande i Sverige! Jag såg Högasnäsklinker i natur och olivgrönt i ett rutigt mönster med en vacker fris framför mig som golv och det var den utformningen jag CAD:ade fram som första ritning.
 
Vi har varit supernöjda med Burlingtontoaletten från Byggfabriken som vi satte in på ovanvåningen och bestämde att vi skulle ha en likadan även i badrummet. Handfatet, eller det är nog mer en ho, fann jag ståendes på lagret hos Folks interiör för ett par år sedan. Petter från Folks hade hittat det i en lada i Danmark. Det är en helt  galet tung ho och egentligen lite för hög för att vara optimal som handfat men jag gillar verkligen att ta in något gammalt i inredningen som kontrasterar till allt nytt och perfekt.
 
Från att ytligt ha planerat för en badrumsrenovering i 2,5 år så blev det skarpt läge i våras när vi kollade om hantverkarna kunde och bestämde byggstart efter semestern. Just semestern ägnades ju åt detaljplanering. Nu är vi igång, nästa badrumsinlägg ska jag berätta mer om de material och lösningar vi valt.

Fyra hantverkare och en fixarfröken

Swish så sprang en hel vecka förbi och medan Jesper har varit på jobbresa så har jag light-lajvat livet som singelförälder mitt i renoveringskaos, jobb och aktiviteter. Men vet ni, imorgon börjar äntligen fas invändig uppbyggnad tror jag! Börjar nästan gråta av lycka (och kanske lite av renoverings-magknip också).
 
Att renovera gamla hus brukar a l l t i d medföra överraskningar. Frågan är bara av vilken dignitet de kommer. Hundraåringen har bjudit på överraskningar likt en Queen of f*cking everything.
Vi skulle måla fasaden, renovera ett badrum på 8 kvm och flytta kyl/frys i köket. Hittills har vi;
 
  • Hittat 6 rötskadade fönster (and counting) och rivit 150 löpmeter rutten fasad och en betydande del av glasverandan.
  • Förstärkt bjälklag och utrett trämask i densamma.
  • Utökat renoveringsbehovet med 300% eftersom hallens väggar och golv inte höll måttet (för att palla kakel och inbyggnadsduschar) och fick rivas.
Allt är sådant som kikar fram först när man börjar lätta på slipsen och ta av snyggingen skjortan såattsäga. Målare, snickare, rörmokare och elektriker har gjort sin grej hela veckan medan jag stått i mitten och sakta sett rot-avdraget slå i taket likt en målsökande missil...
 
Det sista som hände innan vi tog kväll var att den gamla vintage-ho vi tänkt till badrummet inte passar med svenska standard-bottenventiler så nu blev det en liten huvudvärk också. Hörde jag paracetamol?!