Det blir aldrig riktigt som man vill

Just nu har jag så himla mycket att blogga om - hundratals bilder från senaste veckan som bara väntar på att få lite kärlek och en inredningsmässa som står för dörren men här är det mest tyst och en ganska jobbig tillvaro bakom kulisserna. Jobbig i bemärkelsen att det inte alltid blir som man tänkt sig och att livet tar sina svängar ibland utan att man riktigt hänger med. Så just nu far jag som en jojo in och ut från sjukhuset för provtagningar. Jag känner mig stark men min kropp signalerar tydligen något annat och det finns visst en yrkeskår som har koll på sånt där med sprutor, blodprov och värden, right? Därför ligger jag nu här med näsan i vädret och tar det lugnt. Inte min bästa lek och desutom undrar jag var chokladpralinerna är när man behöver dem?


Foto: bildgooglade "chocolate" och hittade den här.

Cirkusbröllop

Detta är ett tidsinställt inlägg för nu är jag på väg till min vän Fridas bröllop i Stockholm med, vad jag har tolkat som, cirkustema! Klänningen är på för andra gången och jag hoppas att jag har tid att fastna på bild idag. Trevlig helg!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Odla annat än grönt

Många med mig köpte säkert en odlingsklocka när den började dyka upp på interiörbilder för ett par år sen. Då var det pelargonbebisar eller kaktusar som skulle boas, jag själv huserar något som ser ut som en cannabisplanta vilket roar mina gäster, men det senaste är att odla annat än grönt. Frida kör träkulor, och har man många på lager är det fint att som här fylla den med gamla basebollar. Jag har en tom klocka som bara står så det blir väl till att börja samla läder. Undrar om de då slutar som medicinbollar?


Foto: via brown dress with white dots


Rum 338 på Michelberger Hotel

Ursäkta om jag blir tjatig men jag bara måste visa rummet som min kollega Therese hade i Berlin. Jag vet inte om det var kompensation för att inget mysrum likt mitt eget fanns färdigt till henne när vi skulle checka in eller om det helt enkelt var det enda att tillgå men hon fick hur som helst spendera natten i Michelbergers Clever One. Extra stor säng, badkar, dubbla handfat, widescreen TV och väggarna draperade med böcker. Lite mindre diskret kanske men überfint helt klart! Den som kikar noga kan sporta både rökning förbjudet-taggen och fixarfröken själv...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Var det någon som sa riobrunt?

I helgen sprang jag förbi Åhléns i Göteborg där de hade dukat upp Iittalas höstnyheter. Det klack till i mitt färgkänsliga inredarhjärta och en enorm vill ha-känsla infann sig. Jag har hela veckan gjort mentala u-svängar till den fina färgen (i perfekt kombinationen med porslinet Korento som jag bloggat om tidigare) och febrilt försökt sätta namnet på denna varma, apelsinigt glasiga ton. Konjaksorange? Ljust apelsinrosa? Men nä, inget har riktigt kunnat beskriva färgen så gissa lättnaden när jag surfade in på Iittalas hemsida och de serverar mig namnet riobrun. Inte för att jag blev så mycket klokare men jag har ju heller aldrig varit i Rio, så japp, riobrunt är mitt nya svarta. Jag som bokstavligen avskydde denna dussinprodukt till kivilykta är nu djupt fascinerad över möjligheterna till kombinationer och samlingen hemma växer så sakteliga. Kolla in Iittalas lilla kiviskola i detta youtube-klipp, om jag har gjort hemläxan har alltså brilliancefamiljen fått ännu en medlem.


Foto: Montage av produktbild från Iittala och egen bild Sara Zetterström, Little Miss Fix It



Det var på tiden

Länge, länge har jag haft samma klocka, både för att jag gillar den, fortfarande tycker att den är snygg och för affektionsvärdet. Men plötsligt händer det och när jag hälsade på Frida i helgen som var så hittade jag ett fint och enkelt litet ur på Muji. Dock fanns det ingen personal som kunde hjälpa mig att prova den då så desto gladare blev jag igår när den fanns tillgänlig i berlinbutiken. Nu pryder den min högra handled och det var verkligen på tiden.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Berlin dag 2

Jag kanske inte nämde det i mitt tidigare inlägg men Michelberger Hotel har en alldeles egen designbyrå som gör hemsidan och alla grafiska runt-omkring-grejer. Som den här fina stadskartan till exempel. Shopping, kultur och upplevelser. Dessutom finns det en med utsatta cafeér, restauranger, barer, bios, konserter och uteställen men den ligger just nu i min väska för att servera mig en riktigt god fika så här på eftermiddagen innan planet går.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Lisa Bengtssons nya Tillsammans-porslin

Nu börjar det drälla in pressreleaser inför höstens Formex-mässa, kul! Imorse plingade det till i mejlboxen och jag fick en sneak peek på Lisa Bengtssons nya porslinsserie Tillsammans. Tidigare i våras lanserades Tillsammans i tapeter, tryck och textil och nu är det alltså dags för husgeråden. Detta finfina porslin finns i tre delar; mugg 6 olika motiv, assiett 12 olika motiv och skål 1 motiv, och passar utmärkt till både en mysig fika, en flott brunch eller ett stojigt barnkalas som Lisa själv uttrycker det. Fiiint, säger jag och hoppas att jag kan ta en sväng till Formex och kika på det. Ska du dit?


Foto: Pressbilder från Lisa Bengtsson

Rum 120 på Michelberger Hotel

Efter en (mycket) lång dag i högsommarvärme på Berlins gator igår somnade jag som en stock till suset från bordsfläkten i mitt cosy room på ca 12 m². Även i korridoren vävs hotellkonceptet samman då alla rumsnummer har digitala siffror tryckta på lampor bredvid dörrarna. Förutom en skön och  ganska diskret inredning har rummet många små twistar, som att väggen mellan säng och dusch är av glas och ger en kul effekt och gör badrummet ljusare, att lampsladdarna löper som autobahn genom hela rummet och krokar och upphängningar ersatts av kulörta rep. Dessutom är all information i samma sköna formuleringar som hotellet i övrigt eller vad sägs om denna variant på "Rökning förbjuden":

PLEASE NO SMOKING, ANYWHWERE INDOORS, because the smoke alarms will freak out and then the fire service will turn up and you really don't want to have to deal with a pissed off german fireman who has got all his equipment out for a false alarm...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Designhotell - Michelberger, Berlin

Det är verkligen på tiden att jag städar upp bland kategorierna här på bloggen, jag har förstått att de lite krångliga och ska försöka förtydliga framöver. Jag börjar med att introducera en ny kategori som jag kallar designhotell. Ett häftigt sådant värt namnet befinner jag mig på just nu, Michelberger Hotell i Berlin. Läcker inredning, häftig historia, annorlunda arkitektur och underbar grafisk profil a la rymdeversionen av Alice i Underlandet. Hotellet huserar i en gammal industrilokal och har 119 rum i olika modeller och för en djupdykning i konceptet kan ni kolla in hemsidan. Dock varnar jag för en rymdresa som gör att tiden bokstavligen flyger i väg.


Foto: Bild 2 & 3 pressbilder, Michelberger Hotel, 1 & 4 Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Incheckad!

Med en rolig men delvis sömnlös natt på tåget Malmö-Berlin i bagaget (small space living, helt i enlighet med ikeakatalogen 2012) är jag nu incheckad på hotellet. Sååå himla fint, och roligt. Annorlunda. Efter att ha läst rumsbibeln är det nu en snabb dusch och sen ner och få användning för den omåttligt söta frukostmarkern som gäller. Stan väntar!


Mitt casa mellan 21.30-06.00.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Berlinspiration

Hängde ni med på den rubriken? Berlin-inspiration står nämligen på schemat de kommande dagarna. Livet kunde vara sämre när man så gott som börjar jobbveckan efter semestern med en tur till europas kanske hetaste designhuvudstad just nu! Bloggen uppdateras så fort jag bara kan, om inte förr så har jag en lång och härlig tågresa framför mig på fredagkväll.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Sommarens sista suck

Efter den senaste veckans renoveringshets ska nu de sista dagarna på semester fångas. Avslutningsvis blir det en rejäl roadtrip som innefattar 60-årskalas med far, kulturkalas i Göteborg och avslutnigsvis dop av släktens minsting Leo. Så nu gott folk lämnar jag er och siktar på en helg offline, med familj och goda vänner, i nuet. Amen.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Sneak peek på nya halltapeten Concrete

Allt är inte hundraprocentigt på plats och det är lite småfix i övrigt kvar men nu är tapetsering och målning av den övre hallen klar. Resultatet kan kanske kallas vindsvåning går mot industrilokal light, om man kisar lite med ögonen... Jag är supernöjd och bara känslan av att allt är klart och att Jesper och jag inte har skiljt oss på kuppen är värd att firas. Semester hade varit skönt ha-ha.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Lunchtips i vykortsform

Så här fjärde dagen i renoveringskaos light blir vikten av snabba och enkla måltider ännu större och trots att vi efter denna vecka har klippkort hos pizzerian på hörnet så förespråkar jag variation. Superenkelt och minst lika smarrigt är det att köpa någon av Keldas soppor och toppa med passande tillbehör. Favoriten är Thaisoppa med kräftstjärtar (skalade, på burk). Värm soppan, lägg i kräftstjärtarna och servera med en dillkvist, bröd och ett par solmogna tomater. Mums bums! Testa själv imorgon vettja.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Självdistans

Jag skrattade högt när jag läste Tobias Boströms inlägg på sin blogg Mitt eget jävla Narnia. Klockren satir i ämnet heminredning/trender/bloggsfär och svenskens rädsla att göra något annorlunda. Det är humor och jag skrattade högt, och sen skämdes jag lite över min egen likriktning och brist på fantasi för visst har även jag suktat över Olle Eksell-affischen... Tipstack till Maria!


Foto: Beskuren bild från Moderna Museets webbshop

Fyndat på Tiger

Jag lovade ju att visa mina fynd från Tiger och här kommer de nu om än ett par dagar senare. Jag skyller på det försvinnande kvällsljuset hellre än att erkänna att mitt minne är lätt handikappat utan kom ihåg-lappar. Kanske hade jag tagit en bild redan i söndags om jag då hade packat upp ett av fynden som just är superfina post it-lappar a la pratbubblor. Jag hittade också ett roligt gör det själv råddjur (finns även som isbjörn) - en perfekt liten detalj till mitt skrivbord på jobbet, härliga old style-klädnypor i trä och sidenband en masse som redan har fått vara med på en fotosession. Allt detta till det facila priset av futtiga 70 riksdaler. Det er for vildt.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Tapetleverans

Jag vet inte hur hon gjorde det, men det är inte utan att jag tror att Hemtrender-Jenny har någon på jobbet lindad runt sitt finger för redan vid 9-tiden idag kunde jag hämta ut fototapeten jag beställde i fredags. Härligt jobbat Mr Perswall! Än så länge har jag bara rullat ut den första våden någon meter för att kunna jämföra färgproverna och bestämma väggfärgen till resten av rummet, jag valde ju mellan tre kulörer från Alcro och det blev till slut Fjäder som gick vinnade ur striden. Just nu torkar det sista lagret färg och jag är precis så kvillrig i kroppen som bara en hemmakär inredningsnörd kan bli av att vänta på att få sätta tänderna i möblering och färdigställande. Men det blir när tapeten är på plats och den får vänta till imorgon när hjärnan och kroppen är sitt piggaste jag, allt för att undvika trötthetsmisstagen som jag inte gärna ser tillsammans med en tvåtusenkronorstapet.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Paus i målerifabriken

Efter att ha stått med pensel i hand i stort sett sedan vi slog upp ögonen tog Jesper och jag en behövlig paus medan färgen torkade. Jag brukar vinna men idag fick jag tugga asfalt när vi körde Tjugoett och han slog mig med 4-3 i set.


Foto: Sara & Jesper Zetterström

Hallrenovering dag 2



 • såga av stolpen i trappan
 • bygga en gjutform och gjuta ett stolpavslut i betong
 • spackla väggarna
 • måla taket
 • byta handtag på dörrarna
 • ta bort golvlisten där tapeten ska sitta
 • måla väggarna
 • sätta upp tapeten
 • göra en ritning på trappräcke och beställa av smeden
Idag har det varit en halvseg dag på renoveringsfronten, och vi har mest suttit och tittat på när spacklet torkat... Skämt åsido, men efter att taket målats ännu en gång och väggarna slipats och spacklats om blev det en lång rekar-runda på de lokala bygg/fixar-butikerna för att få materialinspiration till trappräcket. Det hela slutade med att jag nu har två idéer på en lösning istället för en. Vi får se var vi landar.

För att ytterligare stärka känslan av en äkta betongvägg ville jag ta bort den profilerade golvlisten på den blivande tapetväggen. Maken var rädd för att det skulle gömma sig ett dåligt underarbete där bakom men jag propsade på att ta risken eftersom slutresultatet verkligen skulle bli så mycket bättre. Sagt och gjort, nu är jag stolt ägare till en kofot och listen är borta! Oh my vad det kommer bli bra när det blir klart.

Jesper och jag har aldrig varit någe vidare på att samarbeta när det kommer till hemmafix och just under det tråkiga underarbetet har vi väldigt kort stubin och tonen blir ofta onödigt hård mot varandra... Men nu är det värsta över och Åh vad jag är lycklig som har dig Jesper!

Foto: illustration från alittletipsy.com via Pintrest



Två nya favoriter från IKEA

Sedan jag slutade jobba på IKEA Kalmar har jag bara varit där en endaste gång på 2,5 månader så när hallrenoveringen krävde ett besök på ett byggvaruhus i samma köpcenter passade det väldigt bra att ta en snabblunch i restaurangen och en turburunda genom varuhuset. Åh vad jag saknar mina fina gamla kollegor som jag hade turen att få krama om längs vägen! Trots att det gick undan så hann jag "spotta" en och annan augustinyhet. Vad sägs om en storebror till hemmafavoriten (handen på hjärtat, vem har inte en i köket, garaget, källaren eller på vinden?) och tillika kökspallen BEKVÄM. Jag använde den nya trappstegen i en studioplåtning precis innan semestern och den är praktiskt ihopfällbar och verkligen superbra till att nå den översta hyllan uppe vid taket i en standardlägenhet eller högre. Men helt onödig i vår pygme-vindsvåning där t o m jag når taket om jag står på tå. Den andra favoriten har jag suktat efter i över ett år! Det är nackdelen med att jobba on the inside, du får nys om nyheterna så långt i förväg att du hinner att halvt längta ihjäl dig innan de finns i butik. Lampan ÅRÖD är en nygammal favorit som lyckligtvis kommit tillbaka både som arbets- och golvlampa, jag vet inte när den slutade att säljas (eller vad den hette då) men förutom i mitt nuvarande kontorslandskap så har man kunnat gilla den via Pia Ulins bilder från kungsholmslägenheten för Elle interiör (bild publicerad med tillåtelse av fotografen). Hittar den ännu inte på Ikeas hemsida men den är värd varenda en av sina 449:-.
I tell you.

PS Jag tror bestämt att jag måste börja jobba snart, lite tidsbrist kanske hejdar den skrivdiarré jag verkar lida av... 1400 tecken till två ynka produkter... seriöst? DS


Foto: IKEA

Hallrenovering dag 1

Idag kickstartade vi dagen med att rensa bort alla saker inför renoveringen i den övre hallen. Jag gjorde en lista på vad som ska åtgärdas:
 • såga av stolpen i trappan
 • bygga en gjutform och gjuta ett stolpavslut i betong
 • spackla väggarna
 • måla taket
 • byta handtag på dörrarna
 • ta bort golvlisten där tapeten ska sitta
 • måla väggarna
 • sätta upp tapeten
 • göra en ritning på trappräcke och beställa av smeden
Allt som är överstruket hanns med idag, fast taket måste målas en gång till imorgon och spacklingen kanske också behöver ännu en omgång, och slipas innan målning förstås. Något som stulit både sikt och ljus i hallen är den överdimensionerade inklädda träbjälke till stolpe i trappan och idén att såga av den föddes i våras. När vi flyttade in i lägenheten var det första vi gjorde att ta bort det skrymmande trappräcket i furu som stal jättemycket av ljuset och gjorde att rummet kändes mindre. Stolpen har dock varit kvar och huserat nyckelmagnet och varit ett gömställe för iPods och cykellysen men nu är tanken att det ska bli ett smäckrare och modernare räcke av järn och vajer, med ett fint litet avslut i betong.



Sagt och gjort, jag använde vattenpasset och märkte ut stolpen på alla fyra sidor och för att ha ett tydligt riktmärke när jag sågade drog jag ett spännband i höjd med linjen. Fogsvansen åkte fram och efter en svettig halvtimme fixade Little miss Pippi Viktualia lilla My Zetterström att likvidera 25kg mastodontstolpe! Varde ljus - och det blev ljus. are.

To be continued...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Svart mannekäng

Jag har hamnat i ett grymt Little Miss Fix mode och syr, gjuter betong, spacklar hallväggar och ritar på en lösning på trappräcke ungefär samtidigt just nu. Älska pysseltid! Imorse kunde jag bocka av ett av alla fix som stått på den mentala listan, att klä om Claire - min provdocka, kommer ni ihåg? Jag har den som dekoration och ibland hänger jag en sjal eller något plagg på den för att få en förändring i interiören. Direkt när jag köpte den så såg jag den svart framför mig (tänk er Kate goes Naomi) både för att det passar bättre in hemma hos oss och för att klädseln var lite smutsig. Så här gick det till:

Först skruvade jag isär alla delar och slipade av dem med sandpapper för att rugga upp en fästyta för sprayfärgen och sen sprayade jag i många tunna lager för att färgen inte skulle rinna. Perfekt utomhusgöra en mulen sommardag.





Sen köpte jag ett stretchigt jerseytyg och samlade de verktyg jag behövde:
sax, nålar, krita och tråd.





Då var det dags att få till mönstret på den nya klädseln och jag lade det nya tyget räta mot räta i dubbelt lager, ritade med kritan runt den gamla klädseln och klippte med 1 cm sömnsmån och nålade ihop sidorna.






Fram med symaskinen och här använde jag en stretchsöm på min gamla Husqvarna eftersom överdraget sitter tight och tyget är flexibelt.





När jag sytt båda sidorna klippte jag bort överflödigt tyg längs med sömmen.




Dags för påklädning, äntligen blir hon anständig igen.




Före:



Efter:

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Jag är supernöjd! Det blev så mycket snyggare med en enhetlig färg som dessutom passar bra med övriga detaljer  här hemma.


Tiger - en ny butik i Kalmar

Gör ett litet avbrott i hemmafixet som råder (bygger en gjutform just nu, som en del i hallrenoveringen) och kör en nyhet på butiksfronten i Kalmar. Jag har inte mycket till övers för skräp, men däremot har jag en förkärlek för fyndiga prylar (gränsen kan vara hårfin) och en ny butik för mig i allmänhet och Kalmar i synnerhet i den genren är Tiger. Det är en dansk kedja, som en blandning av Bubbeltian, Granit och Stockhome och det mesta kostar runt 20:-, det er for vildt som deras slogan lyder. Butiken i sig är enkelt inrett och lättillgänglig med sin labyrintartade väg och fyllda pallkragar. Självklart kryllar det av saker som man definitivt inte behöver och heller aldrig kommer att behöva men om man sållar lite så finns det ett gäng fiffiga agnar bland vetet och jag ska visa vad jag fyndat, men det blir imorgon.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Ny tapet från Mr Perswall

Som inredningsbloggare drunknar man ibland under de pressutskick om designlanseringar och nyheter på inredningsfronten som fyller mejlboxen och hade det inte varit för att jag fysiskt stod och bläddrade i den nya katalogen från Mr Perswall på färgaffären idag så hade just denna tapet gått mig förbi trots att jag så sent som igår läste pressutskicket (där den dock inte visades i bild). Den nya serien heter Communicate, en tapetkollektion som hyllar berättarkonsten och innefattar 28 mönster. Annars har Mr Perswall gjort sig kända för att just erbjuda kunden en helt personlig tapet som man kan beställa genom att skicka något för scanning eller via en digital fil. Om man nu inte har en egen favorit kan man alltså leta bland de många färdiga mönstren och det var det jag gjorde idag. Äntligen får jag min ruffa yta som jag tjatat om här hemma. Tapeten vi bestämt oss för heter Concrete och är just en avbildning av en betongvägg, nu är den beställd i måtten 3.30x2.30 m och kommer pryda den vägg man möter när man kommer upp för trappan hos oss. Jag ringde ett proffs inför beställningen, tack snälla Jenny för hjälpen! Men egentligen är hemsidan busenkel och du lägger lätt en order här. Övriga väggar kommer att målas i en matchande grå nyans och just nu väljer jag mellan Fjäder, Silverpil och Betong från Alcro men kan inte bestämma mig helt förrän jag faktiskt jämfört med tapeten i verkligheten.


Foto: Skärmdump från Mr Perswall och färgpaletter från Alcro i kulörerna fr vä: Fjäder, Silverpil och Betong.

Ändrade semesterplaner

Direkt efter Gotland tänkte jag mig en mellanlandning hemma för att packa om resväskan för några spontana dagar på västkusten, via en avstickare till Österlen. Men med så öppna planer är det lätt att bli lite velig och ett inbokat läkarbesök mitt i sista semesterveckan krånglar ytterligare till logistiken så på båten hem igår bestämde vi att istället ägna några dagar till att färdigställa den övre hallen. Yay!

Idag har det bläddrats i tapetböcker och bland färgkartor så när jag och maken kommit överens är det bara att sätta igång, semester när det är som bäst, eller?!  Så fort det är klart tänkte vi faktiskt hinna med en tur till "Glenn-land" också innan sommarledigheten är helt till ända. Lite äktensskapsplåster på renoveringsåren kan tänkas...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

My new china

Jag vet att jag skriver på svengelska mest hela tiden men det är bara för att det passar så mycket bättre många gånger. Mitt nya porslin hade ju inte alls fått den tvetydighet som det nu blev. Morgonens te intogs nämligen i nyförvärvet från Åsa Lindströms butik i Hablingbo. Det är ju så svårt att välja bland mönstermassorna men eftersom den lilla asiatiska flickan (som f ö är Åsas dotter) redan stod högt i kurs vid förra besöket så var det ingen tvekan igår.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss fix it


LEVA Husfabrik

I skogen bakom LEVA kungslador på Toftavägen ligger LEVA Husfabrik. Där finns utställningshusen tillgängliga och inspirerande och trots att jag besökte stället i söndags, totalt slutkörd efter lördagens bröllopsfest och med ett hällande regn i bakhasorna så fick jag en enorm energikick av att vistas i de enkla husen. Det är verkligt fina material och trots sina blygsamma 39 m² har exempelvis ALTEA en känsla av rymd och härligt ljus och jag gillar verkligen den råa finishen. Det känns som ett stort vuxenlego och inom loppet ca 8 veckor, om jag inte missminner mig, så kan man ha ett livs levande egenkomponerat hus med lite tillbyggda kroppar i olika vinklar. Jag upplevde inte prisbilden som chockerande dyr heller, men det är klart sen återstår ju tomt, vatten och avlopp och kök t ex. Bakom iden står fyra kvinnliga arkitekter, inredare och trädgårdsmästare med bl. a butiken GRANIT och Rosendahls trädgård (man kan riktigt se influenserna) på CV:t. Imponerande är bara förnamnet och jag försöker i skrivandets stund övertyga Jesper om att vi visst behöver ett eget jättelego...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

LEVA Kungslador

Eftersom vi bara åker till Gotland 1-3 ggr om året så hinner det alltid hända något nytt på ön. Nytt för denna resa är LEVA Kungslador, som visserligen redan öppnade i juli i fjol i Visbys södra utkant, där det finns fik, trädgård, en gårdsbutik fylld av fair trade-produkter, ett galleri, en keramiker och lite till.  Jag är imponerad över hur de lyckas hålla ihop hela bygget i stil och känsla och trots att Jesper inte fattar hur de fortfarande kommer undan med ekologisk honung och handskrivna svarta griffeltavlor-stilen som han uttryckte det så tycker jag att de blandar upp det skönt med med lite etno-deko (något jag inte lyckades fånga på bild tyvärr) och kommer undan bara fint. Väl värt ett besök.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

27 dresses

Jag kom att tänka på en sak som min pappa sa till mig för kanske en 13-14 år sedan. Att jag har sånt flyt, att saker och ting liksom ordnar upp sig lite som av sig självt för mig. Utan att jag behöver göra så mycket. Jag hade glömt det men så i förra veckan hände det en grej som påminde mig.

 

Ni vet hur det kan vara ibland, man går och blir tokkär i något och om man inte ser till att införskaffa det direkt så är det svårt att få det ur huvudet. Precis så var det med den här klänningen. Det blivande brudparet kom till Kalmar för att kolla på brudklänning. Jag följde med som smakråd men råkade vid ett mindre uppmärksamt ögonblick få syn på en liten orange/fushia-färgad tyllhistoria… och föll handlöst. Säljaren var ju inte dummare än att hon såg sin chans och bredde på ordentligt ”-Åhhh, den sitter ju som gjuuuutet på dig, vi kommer inte att behöva göra några ändringar alls!” Jag var såld. Efter ett par veckors betänketid (jag måste oftast suga på karamellen en stund innan jag bestämmer mig) var dessvärre klänningen det också. Note to self: Slå till direkt - om du så måste ta banklån! Gråt och tandagnisslan, vad göra? Jag kontaktade den danska klänningsgrossisten och frågade om de möjligtvis visste någon annan återförsäljare i Sverige. Jag fick en lista. Efter tre samtal fanns det en ny möjlighet - i Kungsbacka, nu c:a 30% dyrare. Jag köpslog med mig själv Om jag bär den på båda bröllopen vi är bjudna på i sommar så blir den ju inte sååå dyr, halva priset liksom. Men hur skulle jag få tag i den, butiken klargjorde snabbt att de inte var intresserade av att skicka någon klänning per post. Veckorna blev till månader och plötsligt låg bröllopet kusligt nära i kalendern och ingen klänning var inhandlad. Fina Frida erbjöd sig att fixa leverans, mitt i sin egen bröllopshysteri, men hoppsan inte heller denna butik hade förstått att öronmärka klänningen åt mig och den var än en gång såld. Note to self: Slå till direkt - om du så måste ta banklån!!


Starta paniken. Nu endast några veckor till bröllopet och ingen klänning i sikte. Jag betade snabbt av resten av listan på butiker som köpt in modellen, PartyLine 7.5022, men ingen hade den i rätt färg (men i väldigt många andra!), sen tog jag den danska grossisten på orden och ”återkom ifall jag behövde fler återförsäljare”. Ännu en lista betades av. –Hej, jag är på jakt efter en speciell klänning… hjärtformat (lärde jag mig att det heter) liv.. paljetter, många lager tyll… orange/fushia.. S eller kanske XS? Inte det… nähe. Hela tiden jobbade jag utifrån något slags system Kristianstad före Helsingborg ifall jag måste köra och hämta. Sundsvall före Falun för då kanske jag kan ringa min vän C som kan skicka. Men I N G E N  H A D E  M I N  K L Ä N N I N G. Jag hittade en blek kopia på Nelly.com och efter lite smakråd från familj och vänner hade jag bestämt mig för den. Just som jag klickar ner den i den virituella kundvagnen sent på söndagkvällen piper det till i mobilen. ”Hej! Tack för mailet, vi har en klänning hemma. Är osäker på storleken men återkommer imorgon efter att ha varit i butiken”. Mitt sista long shot, ett litet semesterstängt handelsbolag i Ö-vik har alltså min klänning. Jag messar snabbt tillbaka och frågar om det verkligen är orange/fushia (den finns ju uppenbarligen i 349 andra färger också) men hon försäkrar att så är fallet. På måndagen hörs vi igen och jag pratar även med hennes kollega och jo, allting stämmer och visst kan de buda ner den med express, mitt under semestern, "min man åker in och postar inga problem!" Underbara, underbara människor med känsla för service!! Tusen och åter tusen tack Jeanette och Sowoon på JS Brud & Festkläder i Örnsköldsvik.

Så kom det sig alltså att jag fick min klänning som jag suktat efter i ett halvår. Och jo pappa, du har nog rätt. Det brukar ordna sig för mig. Men jag ringde i alla fall 19 butiker innan det skedde av sig självt…

 


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


I ett hus vid skogens slut...

...liten Toast madame tittar ut. Helgens uppdrag, att "rosta" våra vänners bröllop tog bokstavligen all vaken tid ända fram till småtimmarna igår morse, så tyvärr har jag inte ens hunnit lägga ut bilder på klänningen som jag hade tänkt. Här, i det lilla tjärdoftande bulhuset mitt på Gotland tillbringar vi våra kvällar, nätter och mornar. Det är stugliv big time, utan rinnande vatten och med ett litet sovloft i höjd med äppelträden. Mitt i all mysidyll baxade vi in två datorer, en skrivare och ett halvtjänligt mobilt bredband för att slutföra vårt uppdrag inför lördagens festligheter. Jisses vilken syn det måtte varit då utrymmet var på: - Kan du bära ut köksstolen så att jag kan stänga locket på resväskan-nivå. Nu är det alldeles, alldeles underbara spektaklet över och efter den fysiska- och mentala urladdningen börjar jag så smått bli människa igen. Jesper är ute på en joggingrunda längs memory lane för detta lilla hus vid skogens slut ligger strax intill det lilla hus som vi hyrde mellan 02-04 (ett topprenoverat f. d. lammhus på 80m²) och många springrundor har avverkats i trakten. Själv funderar jag över vad vi ska ge oss i kast med, när mannen återvänder, nu denna första riktiga semesterdag. Jag tror vi börjar med ett dopp!

Foto: Sara Zetterström, Litlte Miss Fix It



Gotland runt min handled

Nu sitter vi åter igen på Gotlandsbåten för en semestervecka på ön, därmed inte sagt semester, för först ska vi tillsammans med brudparet ro ett bröllop i hamn men från och med söndag blir det ö-njut 100%.

I februari var det ett decennium sedan det stod klart att vi skulle flytta till Gotland och trots att det nu är över tre år sen vi återvände till fastlandet har ön en alldeles speciell plats i mitt hjärta, och runt min handled. Det var nämligen på medeltidsveckan 2001 som jag förälskade mig i ett armband som fanns till salu i ett stånd vid Kruttornet, handgjort av en tysk silversmed, med en prislapp tillräckligt avskräckande för att jag skulle göra både en och två fatalistiska funderarturer från lägenheten på S:t Hansgatan (om det fortfarande finns kvar är det meningen att jag ska ha det). Tredje dagen fanns det fortfarande kvar och jag slutade att snegla på det billigare, och lika dåliga, alternativet på sammetsskynket bredvid och slog till på ett köp. Trots att det sved då så har jag inte ångrat det en sekund för om det finns något som heter "signatursmycke" så är detta armband mitt. Jag känner mig oklädd utan det och tillsammans med klockan och vigselringarna utgör de den dagliga ensemblen på bijouterifronten och har vid det här laget tjänat in sitt pris många gånger om. Har ni några signatursmycken, och hur förvarar ni dem?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Dolt eluttag i badrummet

När jag var hos Hildur för en tid sen ägnade vi större delen av helgen åt att måla deras hall. Dokumentationsnivån var ovanligt låg och det var inte många bilder som följde med hem, men en fiffig sak lyckades jag fånga på bild nämligen detta dolda elluttag. Det är naturligtvis enklare att planera in något så grundläggande som eldragningar om man som i det här fallet bygger helt nytt men oavsett arbetsgång så är det en smart och stilren idé. Perfekt för hårfön, plattång eller rakapparat som man dessutom kan förvara i skåpet. Badrummet är planerat från grunden och eluttaget är ritat bakom det tilltänkta badrumsskåpet som man sågat hål och satt ett uttag inuti. Praktiskt och snyggt in i minsta detalj.


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It



Odlingsbäddar är det nya svarta

Jag kan knappt fatta att vi har så ofantligt tur med vädret. Inte för att solen och jag kommer så bra överens precis men energin och ljuset den ger är värd varenda solsveda. Idag har en massa to do's inför vår stundande gotlandsresa bockats av och inte minst fick jag min klänningsleverans redan innan frukost! Dessutom har vi hängt i trädgården, vi och nytvättade lakan. Få saker är så ljuvliga som att krypa ner i en renbäddad säng mellan soltorkade sängkläder, mmm den doften!

Lite påtande i landet står även som daglig syssla nu för tiden. En solig försommar och ett regnigt juli har bidragit till att det växer så det knakar i mina odlingsbäddar och grödorna svämmar nästan över. När jag i våras fick ett infall och bestämde mig för att anlägga trädgårdsland såg jag ju några målade odlingsbäddar framför mig, för att det ser så snyggt ut. Jag kan meddela att det blev just så snyggt som jag tänkte mig med de mörkt grå lådorna, men den största behållningen är annars att ogräset håller sig borta! Hur lättskött som helst - perfekt för en odlingsnovis som jag själv. Tycker ni att jag ser sur ut på bilden så är det ingenting mot den dåliga franskan som jag använde till brännässlorna. Nästa år är det jag som planterar även jordgubbarna och potatisen i lådor. Så det så.


Foto: Jesper & Sara Zetterström

Finspiration!

Vad lustigt det kan vara vara, när jag idag för första gången uttryckte en tanke om att kasta in handduken beträffande bloggen så hamnar jag på Blogg.se's förstasida. Tusen tack för alla peppande och härliga kommentarer!! Nu känner jag mig verkligen motiverad att fortsätta och istället utveckla Little Miss Fix It. Yay!

Idag var det som sagt min första semesterdag och en strålande sol inbjöd till några lata timmar på "surfstranden" i Haga park på Öland tillsammans med våra vindsurfande vänner Maria & Melle som är på Sverigeturné. Lite solsvedd och saltvattenklibbig (okej jag doppade bara tårna men de är riktigt salta ska ni veta) sitter jag nu vid köksbordet med Jesper och planerar Adam & Kristins bröllop på Gotland som vi ska toasta i helgen. Ett ärofyllt och roligt uppdrag som vi tar oss an för andra gången tillsammans (ja, inte med A&K som brudpar förstås, första gången var här). Eventuellt kan jag tillfälligt bannlysa Kristin här på bloggen och bjuda på lite roliga bröllopstips i veckan för den som ska vara toastmaster/madame eller gäst sugen att bjuda brudparet på något mer än sin närvaro... Imorgon väntar jag hem klänningen jag ska ha på mig och pjuh! det är ju verkligen en historia för sig, det finns några riktiga små guldkorn till hjälpsamma människor där ute och jag berättar mer när paljett- och tyllhistorien levererats. Men, det största idag är all finspiration från er läsare. Tack!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Handen på hjärtat

Jag vet att det varit ovanligt tyst i långa perioder här på bloggen de senaste månaderna och med handen på hjärtat så befinner jag mig i något av ett vägskäl där jag väljer mellan att utveckla eller avveckla Little Miss Fix It. Besökssiffrorna dalar i takt med min inspiration, där jag famlar lite i mörkret i och med min nya jobbsituation. Jag som varit van att blogga om mina jobbprojekt får nu p g a sekretessavtal söka inspiration på annat håll. Och visst, inredningsvärlden är hur stor som helst och jag borde egentligen bara kunna köra loss på en ny bana men det har varit svårare än jag trodde. Och jag förstår verkligen att intresset svalnar för en blogg måste vara levande för att man ska förbli trogen och inte bara hållas vid liv via respirator. För övrigt är det verkligen inte hälften så roligt att skriva endast för min egen skull, ni läsare utgör ju minst halva nöjet och om ni har några synpunkter på det fortsatta innehållet så är jag idel öra! Idag är det min första semesterdag och varför inte ägna den åt att börja vända denna bloggskuta på rätt köl, likt mina små Mårbacka-sticklingar är det dags att Little Miss Fix It knoppar av sig va?! Keep up the good work! säger jag och menar det som pepp både till er och mig själv...


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It