Dille på dill

Ni kanske kommer ihåg att jag bestämde mig för att odla lite grönsaker i våras. Sagt och gjort, 2x2 pallkragar inhandlades och fröpåsar som om jag haft rejvparty på Blomsterlandet. Förhoppningarna var inte särskilt höga eftersom jag inte är känd för mina gröna fingrar precis men jag petade ner sockerärta, rädisor, morötter, plocksallat, isbergssallad, rödbetor, potatis, jordgubbar, tomater, persilja, timjan, rosmarin, gräslök... (ja det var en himla massa kryddor helt enkelt) och slutligen dill. Rädisorna har vi redan ätit upp, sallad måste jag skänka bort och jordgubbarna delas systerligt med koltrasten, och dillen... Dillen ja, den börjar ta alienerade proportioner och ikväll fick jag ägna en timme åt att klippa ner den och frysa in lite. Det blir gott till pytt i panna i oktober.
Foto: Little Miss Fix It

You are here

Nu kommer mina inlägg från Eindhoven att bli lite hattiga tyvärr för igår bestämde sig mitt ena minneskort till kameran sig för att lämna in, eller dra på sig en rejäl hjärtattack åtminstone varför jag får göra det bästa av situationen med de bilder jag har i väntan på att kameradoktorn ska göra sitt. Suck och pust!

Ett av tipsen jag fick av Melles syster Loes var den nya konceptbutiken You are here i centrala Eindhoven. Där samlas design, mode och konst under ett och samma tak. Förutom att butiken var ljus och härlig att komma in i så spelade de Veronica Maggios senaste skiva och jag blev lite förvånad över att höra ett svenskt album. Förklaringen kom så fort jag pratade med en av tjejerna i butiken som visade sig vara från Umeå och lida av hemlängtan! I övrigt är utbudet lite Alice-i-underlandet-aktigt, här samsas fina tejper från japan med egna skrivböcker i återvunnet papper, lampor och såklart senaste mode på kläd- och accessoarfronten. Provhytterna var superläckra -inredda med rosetter och garnbollar och det fanns flera roliga detaljer som förstärkte den konceptuella känslan. Jag hoppas att det stämmer att webshoppen är up and running "in the not so distant future".
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Piet Hein Eek

Tillbaka till verkligheten igen, med en arbetsdag som sträckte sig mer än lovligt över majoriteten av dygnet känner jag mig lagom mör och inser att jag borde sova för lääänge sedan. Först vill jag bara dela med mig lite av den holländska godispåsen som jag kom hem med. I lördags bjöd som sagt Eindhoven på ett riktigt gråväder. Värdinnan föreslog att jag skulle fråga hennes svägerska om stans måste-ställen på design - och inredningsfronten. Sagt och gjort, på midsommarafton pumpade jag både grannen och Melles syster på butiker och utställningar, och gissa om det var en lyckträff att få uppslagen serverade av en grafisk designer och en arkitekt! I hällande regn cyklade vi alltså kors och tvärs genom stan. Den längsta sträckan var nog den som betalade sig mest, i andra änden av stan huserar nämligen designern Piet Hein Eek. För ett halvår sedan etablerade han sig i nya, mycket större lokaler där han numera har butik/showroom/verkstad och galleri. De nya lokalerna inrymmer dessutom hans studio och t o m en restaurang. Det sista var nog tur för mig så att mitt sällskap kunde fylla på energidepåerna och orka hänga med in i varendaste utställningsrum och gång på gång stanna för att invänta fotografen. Förutom sina egna verk och mycket annat fanns där både japanska cyklar och Dixonlampor till försäljning.
Lite för sent upptäckte jag att självaste Piet Hein satt i sin studio och jobbade när vi lämnade byggnaden, så nu har jag lovat mig själv att säga -Hej! nästa gång jag ser honom, och att jag gillar det han gör, för det gör jag verkligen.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

En holländsk midsommar

Jag hoppas att ni alla hade en härlig midsommarafton! Själv satte jag mig på lyxflyget igår för att fira med våra kompisar Maria & Melle. Lyxflyg endast i den bemärkelsen att det går en tur bara dryga timmen bort som landar i Weeze, dryga timmen från Eindhoven som var slutdestination. Maria och jag delade lägenhet när vi båda pluggade i Kalmar och när hon skulle göra sin vetenskapliga Master valde hon Nederländerna som hennes pojkvän Melle kommer ifrån. Jag har aldrig varit i Holland förut men är väldigt förtjust i deras design och det kändes extra kul att äntligen komma iväg och förstärka den svenska truppen på självaste midsommar, kanske den svenskaste av de svenska helgerna. Eller ja, vi kan väl säga att Maria bjöd familj och vänner på lite av sina traditioner och Jesper & jag bistod. Tack och lov finns IKEA i Eindhoven så vi behövde inte checka in några sillburkar. Värdparets bostadsrätt har något av holländsk standard med separat toalett och badrum, litet kök och inga förvaringsutrymmen och jag är väldigt fascinerad av hur man kan ha så lite saker! Jesper njuter av varje sekund ha-ha och tycker att jag ska se och lära. Jag njuter också, inte minst av deras fantastiska terass som vi satt på hela aftonen. Tyvärr har Eindhoven visat sig från sin sämsta sida idag och bjudit på ett ihållande regn större delen av dagen men det hindrade inte oss från att göra en riktig sightseeing ändå. Mer om det senare för nu ska vi snart ut på stan och äta middag. God fortsättning! Eller vad man nu säger på midsommardagen.


Foto: Sara och Jesper Zetterström


Måste-besök i Eindhoven någon?

Imorgon inleder vi midsommarfirandet med att åka till vänner i Eindhoven, Nederländerna. Planen är att kopla bort jobb och allt vad inredning och design heter i ett par dagar, umgås och eventuellt cykla över för lite ölprovning i Belgien. Ganska långt borta från möjligheterna att botanisera i det stil-mekka jag faktiskt kommer befinna mig i... Känner redan att jag börjar snegla lite smått på alternativa hittepå. Någon som har tips på något jag absolut inte får missa i denna designstad?

Foto: Design Academy Eindhoven via google.


Terapiarbete

 

Om du tycker att det är trist att jag uppdaterar bloggen så dåligt för tillfället så är jag den första att hålla med. Just nu hinner jag inte med mycket annat än att jobba och sova. Som tur är ingår det i mitt jobb att läsa inredningstidningar och vtwohnen är en av favoriterna. Jag gillar deras DIY's, över huvud taget så är den där rustika lite slarviga stilen som tycks vila över Nederländerna väldigt tilltalande och gifter sig fint med den industriella looken som jag har en sådan förkärlek till. Än har jag inte givit mig i kast med något projekt från tidningens arkiv, men visst finns det det material i källaren som tålmodigt väntar på att jag ska få en helg eller så över. Jag är väldigt svag för juste finish (vilket iofs är subjektivt) och så noggrann att det ibland är löjligt. Jag menar, VEM bryr sig om jag sicksackar tyget innan jag lägger upp fållen på ett kuddfodral som aldrig kommer se insidan av en tvättmaskin? Och hur jag förfärats över kollegor som använder o l i k a skruvar när de sätter upp en hylla!! Nä, att genomföra de där småfuskiga byggena med sneddragna skruvar och halvtäckande målning vore nog rent av hälsosamt för min del och första semesterveckan i augusti ser ut att ha utrymme för lite terapiarbete. Hur fungerar du själv, petimäter eller good enough?



Foto: bild lånad från vtwonen.nl/zelfmaakplan


Österlenvykort: 1021 Designcenter

Det bästa sparar man väl till sist? Så blev det både rese- och rapporteringsmässigt för ännu ett tips från Karlaby Kro var att följa väg 9 mot Ystad och hålla utkik efter Kabusa 1021 Designcenter. Vi dubbelkollade på OlofViktors om vi var på rätt väg, och det var vi, och trots att klockan passerat 17 på lördagseftermiddagen så hade vi turen att avsluta Österlenstrippen med detta designmecka i ny skepnad. Om jag säger att inredningsarkitekten Djon Clausen, f d ägare till NK Inredning, och Sveriges trevligaste Fröken Johanna Clausen Lind, köpt en gammal stärkelsefabrik och under vintern blåst ut rubbet och gjort om den till en designbutik om 1000 m² i tre plan så fattar ni att det är något i hästväg va? Verkligen mitt ute i ingenstans möter landet storstan i form av lika delar klassisk som udda design, popkonst och Hollywoodvintage, åsså lite skor, väskor och smycken på det. Johanna är verkligen en sprudlande person som det var omöjligt att inte tycka om och hon berättade att nästa projekt är att förvandla baksidan till en medelhavsoas tillsammans med Ystad Plantskola. Hon nämnde även någonting om Kelly Hoppen... Men i vilken form hennes design kommer representeras återstår att se, för ett återbesök är givet.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Olof Viktors

När blodsockret sjunkit nedanför fotknölarna efter alla stop längs vägen var det verkligen dags att hitta ett ställe för snabba kolhydrater och när vi svängde in på Olof Viktors (som iofs verkar vara mest kända för sin surdeg) blev vi verkligen inte besvikna. Där avnjöt vi ännu en räkmacka och den-godaste-morotskakan-i-världshistorien! Typ. Lycka med stort L om du frågar mig...
Foto: Sara & Jesper Zetterström

Österlenvykort: Lene's Antik & Kuriosa

Många loppisar och antikbutiker blev det som sagt men den bästa i sitt slag var nog ändå den som ligger i gamla skolan på orten Hannas mellan Simrishamn och Ystad. Där driver danska Lene sin lilla skattkammare som samsas med skulpturer och oljemålningar efter hennes framlidne far. Vad sägs häftiga gamla danska lampor, eller ännu bättre -fyra fantastiska Wegner-stolar? Ge mig 18.000kr och jag åker dit och köper dem i morgon!
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Urban Living Outlet

Nytt för i år är att Urban Living sedan i påskas har en outlet nere i hamnen. I ett "ganska stort hål i väggen" kan man fynda det mesta i deras sortiment till vrakpriser, superdesign staplat i ett gammalt kylrum bl. a Själv fingrade jag på det fina DLM-bordet, men hur ont det än gjorde i hjärtat så var jag p g a platsbrist här hemma tvungen att lämna det där det stod.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Urban Living

Dagarna bara flyger iväg och det nya livet som långpendlare kräver sin lilla acklimatisering. Nu är det redan över en vecka sedan vi spenderade helgen på Österlen så det är bäst att se till att även de sista vykorten kommer fram.

När jag upptäckte att Karlaby Kro ligger nästgårds till Simrishamn blev Urban Living en givet butik att besöka, tack för tipset Frida. Urtrevlig personal och läckert sortiment. Särskilt förtjust blev jag i de marmor/harts-gjutna hand-krokarna C'mere, Grab och Offer (underbara namn!) av Harry Allen, vars hand det är.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Nya jobbet går som på räls

Ursäkta en riktig "Kålle å Ada"-rubrik men den serverades på volley och var bara att smasha in, ha-ha. Snart är första veckan i ny tjänst avklarad. Pendlarstatus dessa tre dagar ser ut som följer: På sex sträckor har förbindelsen lyckats bli försenat sammanlagt nästan 4 timmar. Jesper som också dagpendlar, men inte lika långt, säger att jag haft maximal otur och jag vill verkligen tro honom för fortsätter det så här så vet jag nog inte riktigt vad jag givit mig in på. P g a förseningarna och kommande deadline blev det tågjobb idag. Jag har skrivit på ett sekretessavtal och får under inga omständigheter yppa yrkeshemligheter för obehöriga och trots att mina högst skissiga utkast i dagsläget inte på något sätt är specifika så tog jag det säkra före det osäkra och satte mig i den tysta vagnen (där de flesta sover), längst bak utan möjlighet att bli kikad över axeln.
Nya favoritpennorna kommer från Fiber Castell och udd 0.2 riktigt dansar över pappret! "Hmm, har jag fått med allt nu?"

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Karossgården antikt & kuriosa

Ett av tipsen jag fick från Karlaby Kro var att besöka Karossgården i Gladsax. En enorm men välsorterad butik med loppisgrejer till antikpriser, om jag får vara sådan, men ändå härlig i sitt överflöd av pryttlar. Dessutom fyndade jag faktiskt en (lite för nyproducerad) damejeanne till bästa väninnan som använt en liknande som spargris men i sin iver efter parkeringspengar råkade välta den gamla så den sprack. Och vem blir förresten inte inspirerad av lådor märkta med "pillimojs"?

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Karlaby Kro

Vi körde som sagt utan brådska längs kusten i fredags och anlände lagom till incheckningen efter 15.00. Hungriga som vargar beställde vi varsin räksmörgås och visst var det den absolut dyraste macka jag ätit (165kr) men också den absolut godaste! Sammanfattningsvis är Karlaby Kro en vitkalkad skånsk idyll med sin spännande trädgård och med huslängorna i vinkel och en karaktäristisk stensatt innergård. Jag försökte referera inredningsstilen och kom fram till att Country Continental är en lämplig beskrivning av de mörka träslagen mot vita väggar och tunga möbler i gediget trä och andra naturmaterial. Vi hade otroligt fint väder och solsängarna, för att inte tala om sänggungorna, kändes lagom vräkiga på den stensatta delen och i trädgården utanför poolrummet. Känslig för interiörer som jag är måste jag säga att vårt rum var lite av en besvikelse. Glöm Country Continental och tänk mer "Continental Wilderness" eller så, med tanke på teracottagolvet och alla grova textilier i milda gula toner med gardiner fulla av tigrar! Dessutom saknade rummet opassande nog luftkonditionering varför den varma sommarnatten inte inbjöd till törnrosasömn mellan svala lakan direkt. Inte riktigt okej i den prisklassen, dessutom känns det väl tidigt att checka ut redan kl. 10.00.
För mig finns det tre kriterier som sätter guldkant på en hotellfrukost och det är färskpressad apelsinjuice, ett utbud av te i lösvikt samt nygräddade plättar, pannkakor eller våfflor med sylt och grädde. Nu fanns det ingetdera på detta frukostbord men vad sägs om kylt mousserande vin eller en egengjord äppelmust att dö för! Summa summarum är det inte omöjligt att vi återvänder till Karlaby Kro - massage, poolen och bastun, maten, omgivningarna och den suveränt trevliga personalen gör det värt ett återbesök. Finns det dessutom ett snyggt, svalt rum i utbudet så kan jag verkligen rekommendera denna österlenspärla.
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


Nationaldagshälsning

Idag hade jag tänkt fixa bilderna från helgen Österlenresa, men gissa om det vackra vädret lockade till en dag i trädgården istället. Snart tänder vi dessutom grillen här på Folkungagatan och ett helt gäng vänner kommer förbi så road trip-bilderna får snällt vänta till tågresan mot nya jobbet imorgon, jag hoppas ni har lite tålamod med mig. Så länge bjuder jag på utsikten från min plats i skuggan, solen gassar som värsta högsommardagen. Hipp hurra för fosterlandet idag!
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Österlenvykort: Lilla Butiken

vägen mot Österlen stannade vi och köpte rökta räkor och aioli till lunch och vad passar bättre än att äta dem på en brygga vid havet? Sagt och gjort så svängde vi av E22 och körde ner till hamnen i den pittoreska byn Kristianopel. På vägen tillbaka såg jag en skylt om inredning och sådana skyltar mitt ute på landsbygden gör mig alltid nyfiken, det är lite som att spela på lotto, antingen blir det en riktig nitlott eller så kan det bli högvinst. I det här fallet blev det det sistnämnda för rakt in the middle of nowhere, på kycklinggården Möllehall, ligger en fin liten butik med det passande namnet Lilla Butiken där det gamla brygghuset rymmer kanske ett av Sveriges mest välsorterade Marimekko-sortiment. Jag pratade lite med Carina som driver butiken sedan 14 år och hon gav oss några Österlentips. Mitt tips är att du svänger av E22:an mot Kristianopel och gör en avstickare till Lilla Butiken om du ska shoppa Marimekko.

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Vykort från Österlen

Sent igår kom vi hem från vår lilla road trip. Jesper överraskade ju mig på födelsedagen med en vistelse och FredagsmysKarlaby Kro, utanför Simrishamn, mitt på Österlen. Han hittade stället via DI Weekend's lista och bokade sen genom Countryside Hotels. På fredagmorgonen packade vi ihop oss och körde ut på E22:an i sydgående riktning, Österlen har legat som en outforskad bit svensk geografi för min del och endast några timmars bilresa bort undrar jag nu på ren svenska; -What took me so long? Vi körde med gott om tid och som en bonus på resan stannade vi på så många loppisar och antikbodar som jag ville längs vägen, och det mina vänner är en kärlekshandling om något för jag är nästintill outtröttlig när det kommer till sånt. Kartboken åkte fram så småningom och för att hålla blodsockret och bilfriden på hög nivå blev det ett och annat pitstop, jordgubbar är en riktig äktenskapsförmedlare kan jag lova! Jag tänkte visa er några pärlor från våra dagar i Skåne och det är inte utan att jag efter denna helg har en liten fling med Österlen...
Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Bloggen 5 år!

V, fem, five, 5... Tiden går fort när man har roligt och idag idag 5-årsjubilerar bloggen! Ett, två, tre, fyra och vips så hade ett halv decennium passerat. Passande nog fick jag frågan igår hur länge jag bloggat och imorse vaknade jag med en idé att fira i guld och gult. Sagt och gjort här kommer ett färgkollage på femårsdagen, grattis Little Miss Fix It!

Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Nu blir det fredagsmys!

Nu sätter vi oss i den nytvättade bilen och styr söderut mot Österlen. I natt ska vi stanna på Karlaby Kro, för lite poolhäng och kvalitetstid på tu man hand, lagom batteriladdning inför det nya jobblivet som väntar i nästa vecka. Att sätta sig i bilen och köra på okända vägar tillsammans med den man älskar högst av allt toppar det mesta ♥. Härlig långhelg till er alla!
Foto: Skämrdumpar från karlabykro.se