Fönsterlampor

Har ni, liksom jag, varit med om att när man flyttar så passar vissa grejer liksom inte på det nya stället. Det är för långt, för brett eller har för kort sladd etc.
Kanske har ni även ett sånt där hopplös nödlösning någonstans som blev uppslängt i alla hast och sedan flera veckor senare (mååånga veckor) ser det fortfarande lika illa ut men hemmablindheten gör att man inte irriterar sig på det tillräckligt för att göra något åt det?

En sådan nödlösning har nu figurerat i vårat vardagsrum i, hmmm i runda slängar, euuhhmm femtio veckor!! I nästan ett år har den där hiskeliga upphängningen på s-krokar i-hakade i persiennen irriterat mig. Så igår, äntligen, blev det andra bullar.

Jag älskar textilsladdar och varje ny lampa som äntrar hemmet pimpar jag med en textilsladd i passande kulör. I senaste numret av Sköna Hem såg jag denna variant av upphängning och bestämde direkt att det var ju en sån modell vi skulle ha i det som tidigare var "skämsfönstret".


Sagt och gjort. Material inhandlades och min grundkurs i ellära kom väl till pass.

Före: (rodnar)


efter:


Till detta lilla projekt behövdes följande:

3 m svart textilsladd
2x svart lamphållare
2x svart dragavlastare
2x stickpropp
2x klar glödlampa

Alltsammans kostade 388:- på Elkedjan och tog knappt ett par timmar att svira ihop.
Det går inte en timme vid tv:n utan att jag tittat på lamporna minst sjuttielva gånger...
Jag tycker de är illfina!


Foto: sara z (första bilden är faximil Sköna Hem 11/2008)

Helt, he-e-e-elt fantastisk...

Jag bloggar annars bara om inredning, hemmafix och design men måste göra ett undantag.
Kind of. Inspiration är en av de viktigaste ingredienserna vid skapande och kreativitet. Jag blir otroligt inspirerad OCH imponerad av blott 16-åriga Anna Bergendahl som är med i Idol 2008. Hon får mig att gråta. Hon berör...

MDF - Mycket Damm Föringenting? del I

Idag var jag åter på jobbet. Oh my, inte tänker jag göra om en halsfluss om det genererar så mycket merarbete... haha. På hemvägen åkte jag förbi brädgården och beställde lite material till soffbordsprojektet. 16 mm MDF som geringssågades i hörnen. Det skall nu borras och limmas och skruvas och spacklas och slipas och grundas och målas och fästas... (därav rubriken). Jag hoppas verkligen att det blir värt allt slit.

Vad håller ni på med för hemma-projekt?

Nytt från Hay

Jag upptäckte att danska favoriten Hay som jag bloggat om tidigare nu även säljer mattan Pinocchio i ytterligare två färgställningar (jag har i alla fall inte sett de tidigare) - abergine och purple. Jag tycker jättemycket om den första multifärgade varianten också, men fasiken om inte auberginvarianten (överst i bild) har det lilla extra.
Mattan är i renaste ull och kostar från 1.999:-. Undrar hur de känns att gå på?

Uppdatering: Det är nog bara jag som är lite sen... alla tre varianter verkar ha funnits sedan förra året... :-)


Bilder: hayshop.dk

Inspirerande tips från Colorama

Coloramas sida finns en kategori som heter "Före/Efter". Där får man se olika rum eller platser i hemmet som har genomgått en förvandling. Tre saker (bilder) inspirerade mig extra mycket:


Jättefint att måla fönsternischen svart och golvet vitt, helt plötsligt ser man nischen.


Här har de satt upp en enkel täcksida (typ till höga köksskåp) som avskiljare i badrummet. Mer behövs ju inte och vips så har det blivit en tvättstuga i rummet.


En jättefin detalj är att som här låta tapeten på väggen komma igen på insidan av skåpet. Kanske vill man rent av låta skåpet stå öppet emellanåt.

Bilder: colorama.se

Ljuvliga Lexington

Det har väl inte undgått någon vid det här laget att jag är svag för Lexington... Nu hör ju deras sortiment till det dyrare och ett komplett bäddset till en dubbelsäng går i runda slängar på nästan 4.000:- (!) och det är inget man går och köper på en kafferast (inte jag i alla fall). Men ett par örngott kan piffa upp vilken bäddning som helst! Jag slängde in de nya örngotten bland MALOU-lakanen, och jag tycker genast att det andas mer Newport om hela sängen.


Foto & kollage: :.sara z

ad.white

Det finns ingen färg som endast finns i en nyans. Vit är inget undantag. Stockholmsvitt, äggskalsvitt och gräddvit är alla populära benämningar på olika vita nyanser. Precis så pratar Alcro om sina kulörer, med ett passande namn snarare än ett färgnummer. Det är nog mycket därför jag gillar Alcros färger så mycket, namnen är ofta fantasikittlande och träffsäkra.

I slutet av augusti lanserade Alcro ad.white, en hel kollektion med bara vita kulörer, inte mindre än 11 st, framtagen tillsammans med designern Eva Lilja Löwenhielm.
 - Snö, Äggskal, Krita, Lovika, Tofu, Vitlök, Grädde, Magnolia, Älva, Fjäder & Vit. Det fantastiska är att jag direkt får en bild i huvudet hur varje färg ser ut! Kanske stämmer det inte alltid överens med verkligheten eftersom just färgupplevelser är något högst subjektivt... men en fingervisning får man allt.
 
   
Bilder: kollage av bilder från alcro.se

Vitt, vitt, vitt

Jag genomgår alltid olika färgperioder. I höstas var det svart, då målade jag allt som kom i min väg blanksvart. Just nu är jag inne i en period då jag tänker allt i vitt [igen]. Allt jag är trött på riskerar att spraylackas vitt.
Vissa projekt har en tendens att bli extremt utdragna dock och att lacka saker med pensel är bland det tråkigaste jag vet. Vardagsrumsbordet håller på att få nya kläder under ovan nämnda projekt, Jesper målar och jag ligger på soffan och äter chokladpraliner under glada hejarop... Jag är ju faktiskt fortfarande sjuk.
 
          
Foto & montage: :.sara z

Paul Smith-ränder

Varje morgon jag ser Jespers rakvatten blir jag glad! För vem kan motstå ränder a la brittiska Paul Smith? Dessa ränder, i likhet med Missonis, är i alla fall en stor inspirations- och glädjekälla för mig. En uppmaning till alla känsliga ögon där ute, glöm inte att njuta av det vackra i vardagen, naturen och där du minst förväntar det!


Foto: :.sara z

Husnummer - bokstavligen

Under en av helgens utflykter stötte jag på ett fint hus ett stenkast från Mälarens strand. Liggande brädor och ett tjockt lager med vit målarfärg...
En rolig detalj var att istället för siffror hade husägarna valt att skriva sitt nummer med bokstäver. Sånt gillar jag, så annorlunda, så enkelt.


Foto: :.sara z

Piggelin

Posten kom, och kunde innehållet vara lägligare än idag? Penicillinen börjar verka, och soffan ger träsmak bara jag tittar på den. Inredningsmagasin var precis vad jag behövde! Nu ska jag äta flussens favvofrulla - Piggelin. Så kanske jag blir piggelin...


Foto: :.sara z

Idol-tapeter

Har de senaste dygnen mer eller mindre bott i soffan, utslagen av halsfluss. Nyss, förmodligen likt många andra, tittade jag på Idol 2008. Har ni lagt märke till tapeten som sitter på väggen bakom spegeln där killen står å mimar i varje reklampaus?
För några månader sen var jag & en kollega och valde tapeter för jobbets räkning, bl. a till Barnens IKEA. Vi fastnade för Kaspar & Saga II-serien, och det är därifrån jag känner igen tapeten i idolreklamen. Lilly & Leon heter den och är skönt modernt retro.Bild sandbergab.se

Söt soppåse

Via Mikaela återsåg jag ett gammalt bokmärke och en ny cool japansk designbyrå. Japanerna må vara lite galna [har sett för många you tube-klipp], men inom designvärlden hittar man mycket läckert/tänkvärt där ifrån.
Skräppolisen [läs jag] behöver nog ingen uppmuntran men en sån här söt soppåse skulle kanske t o m få maken att bli lite motiverad.


Bilder: eget kollage av bilder från maq.co

Halsfluss

Har ni haft så ont i halsen någon gång att ni inte kan sova? Trots att jag för tolv år sen hade inte mindre än 6 flussar på ett halvår så kommer jag inte ihåg att det var så här hemskt. Varje svälj känns som om det sitter en tennisboll i halsen, en tennisboll med häftstift från insidan som river genom hela svalget.
Nu har jag snart inte kunnat sova på 1 1/2 timme... efter att ha legat och snurrat i sängen gick jag till slut upp och satte mig här. Internet kanske gör mig så sömnig att jag glömmer bort tennisbollen med häftstift...

DESIGN BÖRJE CLAES

Efter helgens avverkade 120 mil i bil, man kan säga att vi körde Sörmland runt, kom vi hem lite trötta och slitna. Men säg den möda som inte ger lön.

Var hos älskade husbyggande bästisen och på deras nya tomt står en gammal bod full med lump. Hennes make hade uppmanat henne: "Låt Sara kolla i boden". Sagt och gjort, bland allt bråte stod det två underbara ting som båda följde med mig hem. En sliten trappstege med ett brännmärke efter ett strykjärn (fniss) åsså denna underbara tingest, som bara gjorde att alla de där biltimmarna kändes som semester... nämligen LAMPAN!

70-tal så det skriker om det, men jag hittar ingen info. Design Börje Claes står det kort och gott på en liten label. Någon som vet mer än jag?

Jag älskar den, det gör bästisen med, men inte hennes man (min har blivit van), så nu bor den i Kalmar. Me like, soooo much!foto & kollage: :.sara z

Mäktiga Missoni

Italienska märket Missoni är ju kända för sina färg och mönstersäkra kollektioner. Deras sänglinnen är inget undantag och jag drömde mig bort lite på deras (f ö supercoola) hemsida...

Jag älskar ränder, prickar och fjärilar och de har lyckats få med allt!


Bilder: kollage av bilder från missonihome.it

Mini Cord Light

Superduktiga trion i FUWL har nu gjort en lillebror till sin Cord Light. Produceras av Design House Stockholm och kan köpas bl. a på designonline för 1.195:- plus frakt.

Ett bevis på less is more...


Bild: designonline.se

Nytt år, nytt jobb

Nu tror ni kanske att jag gått och blivit helt galen, men det är faktiskt sant. Ett verksamhetsår på IKEA sträcker sig från 1 september till 31 augusti. Alltså firade vi nyårsdagen förra måndagen på jobbet, och jag klev in i skarpt läge som Kalmars kommunikatör. Jag tillhör fortfarande inredarna och min tjänst har väl inte ändrat sig fatalt, men numera har jag hand om hela varuhusets grafiska material. Det är verkligen jättekul och jag lär mig så fantastiskt mycket hela tiden!

               

ad.junior

Jag är verkligen svag för AD kollektionerna och lyckas alltid hitta en favorit i varje års kollektion. I veckan fick jag ett mejl från Alcro som sa att de nu lanserar en ny kollektion - ad.junior. Jej!

Denna gång har de istället för designers och inredare tagit hjälp av barn för att ta fram kollektionen. Barn är ju underbart spontana och jag hittade min favvokulör direkt, när jag sedan läste namnet så bara kändes den helrätt långt in i magen...
 
     
bild: alcro.se

NK Begränsad upplaga

Just nu pågår NK's kampanj "Begränsad upplaga". Precis som namnet antyder handlar det om saker producerat i väldigt få exemplar. Varje produkt har en välkänd designer eller varumärke bakom sig. En av mina favoriter lanserades i tisdags och har faktiskt både och, teservisen av Patrik Söderstam/Royal Copenhagen.Den är både söt och unik tycker jag. Dessutom är det alltid roligt att höra historen bakom en produkts födelse. Kolla in videosnutten där Patrik Söderstam berättar om framtagningen av RR HAZE PSRC. Finns endast i sex exemplar.


Pressbild: nk.se