Bakom kulisserna

Efter en lååång men ack så rolig arbetsdag bestämde jag mig för att ge mig själv en present som ett extra incitament - hårt arbete lönar sig. Särskilt roligt blir det om man ber expediten att slå in varan så att det verkligen blir en paket att öppna när man kommer hem. Eller hem och hem, nu är det ju hotellrummet som gäller, som denna gång har en lätt orientalisk touch. Sen middag, paket och en stunds bloggläsning innan jag garanterat somnar ovaggad. Håll tummarna för att morgondagen rundas av lite tidigare så att jag hinner visa några bilder från bygget. Vad det är i paketet? Här är en långsökt med rolig ledtråd.Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

LOVE 2010 + TILLSAMMANS = bröllopsyra i Stockholm

Nu är resväskan packad för sista gången på ett tag och i morgon åker jag till Stockholm för det once-in-a-lifetime-projektet jag nämnde tidigare i veckan. P g a lite oklarheter om jag kunnat out:a detta stora event så har inlägget fått dröja lite men i och med att ett e-postmeddelande gick ut till alla IKEA Family-kunder tidigare idag så gissar jag att det nu är fritt fram...

Det har väl inte undgått någon att kronprinsessans bröllop skapat festyra i hela landet och i Stockholm kallar man hela runt-omkring-festen för Love 2010 dit ca 3000 journalister från hela världen beräknas komma. Tillsammans med Stockholm stad är IKEA med i festligheterna och står som värd för utställningen om Svensk Design. Till utställningen har många av landets designskolor bjudits in att tolka just temat TILLSAMMANS - hur design kan påverka våra relationer. För mig som design- och inredningsbloggare är det ju helt uppenbart att detta ämne berör många. För att komma till sak så ansökte jag i våras om att få bygga utställningen och i morgon är det alltså dags för mig att dra mitt strå till IKEA-stacken som består av att upprätta och inreda bl. a ett Haga slott i miniatyr (ca 40 m långt, inte så himla mini ändå). Trots att jag vet att det brukar bli långa dagar under sådana här omständigheter är min förhoppning att jag ska kunna rapportera under byggets gång och har du vägarna förbi Skeppsbron kanske du får syn på Little Miss Fix It in action. Utställningen TILLSAMMANS kommer att vara öppen under perioden 6-19 juni.

To be continued...


Foto: IKEA
Äntligen fredag, äntligen helg

Det finns inget skönare än när en extra lång helg breder ut sig. Efter en arbetsvecka som varit intensiv, hektisk eller med måna restimmar känns det i sann luthersk anda så skönt att "förtjäna" lite extra ledig tid att landa och ladda om. Jag älskar helgen och ledigheten, därmed inte sagt att jag tycker mindre om mitt jobb, för att det finns just lång sammanhängande tid att disponera fritt och göra det som faller mig in. Idag har det fallit mig in att åka och lyssna på presentationerna av designelevernas examensarbete i Pukeberg. Tänk att det redan gått tre år sedan jag själv stod där. Slitet innan, nervositeten och glädjen över att presentera arbetet och den efterföljande opponeringen följt av känslan av lycklig utmattning. Det är inte utan att jag kan sakna den tiden, ett kreativt heaven and hell.

Trevlig helg!


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

För en vecka sen såg jag vackra bilder på magnolia hos Martina och beundrade dem och beklagade att jag själv inte sett några i år. Döm om min förvåning när jag tog en promenad i kvarteret och det växer två sagolika träd bara några hundra meter bort...

Bookbinders in my kitchen

Imorgon jobbar jag sista dagen i planeringsprojektet för det nya utbyggda IKEA-varuhuset i Barkarby. I fem veckor har jag haft nöjet att arbeta ihop med ännu ett härligt gäng och jag hoppas att det blir fler tillfällen när det är dags för uppbyggnad. Nästa vecka är det dags för ett once-in-a-lifetime-jobb som jag tänkte berätta mer om till helgen. Eftersom det är sista natten i Stockholm för denna vecka sprang jag in på NK just innan stängning och förlustade mig på Bookbinders Design. Med svår beslutsångest (det finns ju så otroligt många oemotståndliga färger) så blev det en grönturkos pärm som jag ska fylla med alla mina recept som idag ligger i ett enda mischmasch av post-its, fönsterkuvert och randiga A6:or. Bookbinders är som pappersvärldens svenska Rolls-Royce och nu ska det bli ordning på torpet, från och med i morgon finns det en Bookbinders in my kitchen.


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

HandMadeFont

Via Lotta på Solrum hittade jag den estländska designerduon HMF (HandMadeFont). De gör okonventionella och helt underbara typsnitt. En grafisk nörd som jag själv i en sådan webbshop samma dag som lönen kommit in på kontot är att leva farligt... Här är några av alla jag vill ha, och den bedjande tonen i presentationen av de olika typsnitten på hemsidan; PLS LUV US är definitivt överflödig. För €250 får man köpa tio av de existerande 240 små älsklingarna att använda fritt. PLS GIVE ME.


Uppifrån och ner: Pen Line, Paper rose, Wire, Jeans, Cardboard och Ice crandberry.

Foto: hmf.com

Grafiskt på Brasserie Godots väggar

Efter utställningen i onsdags blev det lite födelsedagshäng på Godot på Grev Turegatan, uteserveringspremiär till och med, hade det inte varit så varmt hade jag mer än gärna suttit inomhus för kolla in den snygga grafiska profilen på stället! Ett enkelt typsnitt och ett utmärkande konstverk/"ansikte" - svarta streck mot vit botten, rent men fantasieggande och hur läckert som helst. Killen bakom konstverket heter Erik Eriksson och han har ritat byggnaderna och flygplanen med tusch direkt på väggen. En stilla undran är ju hur lång tid det tog att färdigställa egentligen. Fönsterglaset såg ut att vara blästrat med samma mönster i vitt, jag är ledsen att bjuda på så dålig bildkvalitet men du hittar en glasklar version på Godots hemsida.


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It


FLATTER - examensarbete 2010 av Linn Mork, Beckmans

Som jag skrev igår blev det en sväng förbi Beckmans designhögskola på Brahegatan i Stockholm. Det arbete som gjorde starkast intryck på mig (faktiskt en av få) var förpackningsdesignen av Linn Mork på reklam och grafisk form-linjen. Hon har utgått från japansk origami när hon skapade FLATTER, en förpackning för frukostbordet som lätt kan tryckas ihop vartefter innehållet töms. När det är dags för soptunnan har volymen definitivt minimerats och minskar alltså risken att "slänga luft", helt klart bra både ur sop- och återvinningssynpunkt. En produkt skapad ur ekovågen skulle man kunna säga och visst vore det spännande att se en jätteproducent som Tetra Pak ta upp den i produktion?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Födelsedag och examensutställning

Idag är det ingen vanlig födelsedagsmorgon eftersom jag sedan ett par veckor tillbaka återigen bor på hotell i Stockholm. Men nu har träningsvärken äntligen givit med sig efter helgens intensiva ledarutbildning och jag har unnat mig en långsam morgon och ska snart promenera till jobbet. I eftermiddag blir det middag med härliga Charlotte och framåt kvällen ansluter Robin för ett besök på Beckmans examensutställning som slår upp portarna redan vid lunch. Sämre planer finns ju! Och på fredag, då vaknar jag hemma i min egen säng och kan firas på riktigt...


Foto: gettyimages

En frisk och svettig Kristi Flygare

De kommande dagarna kommer återigen att tillbringas ute i det vackra, värmdöska middle-of-nowhere. Det är dags för Steg 2 i min ledarutbildning av Friskis & Svettis. Schemat är fullspeckat med både två och tre fysiska pass och där emellan teori så tyvärr blir nog designrapporteringen gles (trots att en och annan lampa från Atelje Lyktan har skymtats) men jag hoppas att ni kikar in här igen efter ledigheten. Så länge önskar jag alla en riktigt skön och härlig Kristi Himmelfärdshelg!

Nya R.O.O.M

Idag kunde jag sluta lite tidigare och ta pendeln in till city. Målet var att spana in en ny mobiltelefon lagom tills mitt abbonemang löper ut om några veckor men det hindrade ju inte en snabbvisit i nyöppnade R.O.O.M högst upp i PUB-huset. Oplanerat som det var hade jag bara mobilkameran till hands så ha överseende med bildkvalitéten.

Det var flera år sen jag besökte den gamla butiken på Ahlströmergatan så jag kan inte inte precis jämföra då med nu, men jag blev ändå glatt överraskad av de fina interiörerna och roliga smådetaljerna. Visst säljs det många välkända märken men också en del rariteter, särskilt gillar jag att de löpt linan ut och anammat den rådande ateljétrenden i sin inredning. Den illfina gröna stegen trodde jag först tillhörde butiksinredning, inte alls ovanligt beträffande sånt jag brukar fastna extra mycket för, men den var glädjande nog också till salu. Duschen upprullad som en trädgårdsslang var en annan rolig detalj och den diskreta skärmväggen av linor dragna kors och tvärs fick min hjärna att göra lite kreativa frivolter direkt. Det är så himla härligt att kunna ta del av stockholmsutbudet så här på vardagsbasis, lite lyxigt till och med. Uppnåddes målet med utflykten då? Jodå, nu matchar min teknikarsenal varandra perfekt!


Mobilfoto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It

Papperskonst från Etsy

På marknadssajten Etsy säljer londonbaserade kreatörerna Cut Out Paper sina handritade och laserskurna alster som jag hittade via Interörguiden. Tack för tipset Åse! Jag svimmade nästan lite när jag såg dem så vackra är de men smakar det så kostar det -klänningar, designstolar eller skalbaggar för $49-180 USD plus frakt. Skalbaggarna skulle passa jättebra i en ram hemma hos mig. Sa jag att jag fyller år snart (blink blink)?


Foto: cutoutpaper on Etsy

The revival of the ribbstol

Mina inredningsmagasin är en av sakerna som vuxit sig till en stadig oläst hög då nästan varje vaken tid de senaste veckorna ägnats åt tentaplugg inför min kommande joggingledarroll. Provet avklarades i torsdags och sakta men säkert får bloggen tillbaka sitt utrymme. Som tur(?) var vaknade jag okristligt tidigt och ägnade morgonen åt att plöja inspiration. I senaste numret av Hus & Hem dök ett hemma-hos-reportage upp där sönerna hade en ribbstol i lekrummet. Vilken flashback jag fick! Jag kom plötsligt ihåg att jag också hade en rejäl ribbstol av trä när jag var liten, jag var en riktig liten klätterapa och det var väl ett sätt för mamma och pappa att skapa sig lite lugn och ro! Jag ska försöka komma ihåg att köpa en när jag får egna barn - det kan ju bli en perfekt lekfull inredningsdetalj i sin enkelhet och man kan måla den i vilken passande färg som helt. Svart som natten som här på bilden blir grafiskt och snyggt som tusan. Har ni små klätterapor hemma finns det flera till salu på Blocket just nu.


Foto: Hus&hem

Kaffe någon?

Så låter det numera så fort någon sticker näsan innanför dörren här hemma. Nej kanske inte precis men denna vecka har jag frågat det betydligt oftare än någonsin innan för nu kan ännu en sak från den grå önskelistan bockas av. Det var nämligen Steltons klassiska termos av Erik Magnussen som gömde sig i påsen. Förstå vad länge jag suktat efter den. Jag minns den ögonblickliga förälskelsen som uppstod när jag började mitt nya jobb på den flashiga konsultbyrån i Stockholm för ett helt decennium sedan. Jag servade it-höjdarna kaffe i just denna kanna och ljuv musik uppstod. Jag som inte ens dricker kaffe.


Foto: Sara Zetterström

Gissa vad som finns i påsen?

Tyst som i graven skulle man kunna kalla den senaste veckan i bloggen, men nej än lever den. Lite tekniskt strul, mycket träningsläraplugg och dessutom finbesök av Lil' sis med sambo har varit bidragande orsaker till stiltjen. För den som undrar har skåpet kommit på rätt köl, och jag ska se om jag kan få till några bilder. Gissa om jag nästan hoppade av jämfota av lycka när denna påse packades upp i helgen! Jesper har haft spenderbyxorna på och det är något hett efterlängtat, både bildligt och bokstavligt skulle man kunna säga... Någon som törs ge sig på en kvalificerad gissning?


Foto: Sara Zetterström, Little Miss Fix It