Den där Mary

Just nu är det historiska dagar på jobbet. Liksom förra veckan tillbringar jag denna vecka med en levande IKEA -legend, nämligen Mary Ekmark. Mary har jobbat inom IKEA i 43 [!] år och hunnit med allt ifrån katalogen, till varuhus och designavdelningen. Hon är faktiskt inte som någon annan jag träffat, hennes spektra av kunskap är så fantastiskt och hon är som en aldrig sinande källa av glädje, inspiration och IKEA-anda. Jag försöker suga åt mig som en svamp. Inte nog med att Mary allena är en ikon. Hon är dessutom gift med Lennart Ekmark, med lika lång IKEA-historia bl. a som designchef.

Inspirerande - det ordet räcker knappast till!

Retro från Lagerhaus

Just nu finns det många fina retromönsterLagerhaus. Allt i från förvaringsburkar och servetter till skålar och grillvantar.
En av dessa skålar är vår favorit till lördagsgodiset och eftersom den är så fin står mer eller mindre konstant på köksbordet.

       
Foto: :.sara, Little Miss Fix It

Med smak av sommar

Idag åt vi en sen middag men kunde fortfarande njuta av solsken i trädgården. Grillat, rosé och lite väldoftande syréner - vad mer kan man begära...


Foto: :.sara, Little Miss Fix It

Lexington style

Idag har vi påbörjat förvandlingen med stort F, närmare bestämt sovrummets nya kläder. Det blir lite randigt, och rutigt och ljust och New Port-aktigt. Jag har sytt påslakan halva dagen.
Lexington är ledordet, vi får se hur slutresultatet lever upp till det.

En inspirationsbild.

                  
Bild: lexingtoncompany.com.

Kjell Engmans ESC-statyett

Har precis, som större delen av landets befolkning, tillbringat kvällen framför eurovisions-schlager-festivalen på tv. Tyvärr föll inte Charlotte Perellis "Hero" så många på läppen och Sverige hamnade på en 18:e plats.

Tycker ändå att vi kan vara stolta då vinnaren Ryssland får en bit svensk design med sig hem! Vinnarstatyetten är nämligen designad av Kjell Engman, glasdesigner verksam inom Orrefors Kosta Bodakoncernen de senste 30 åren.

Statyetten är från och med i år tävlingens officiella vandringspris och har formen av en klassisk mikrofon. Den är massiv, tillverkad helt i klarglas med blästrade och målade detlajer.

Kjell Engman har även designat glasskon som vinnaren av svenska Let's dance får.


Foto: kostaboda.se

Nikonist javisst!

         

Det blev en Nikon D80! Den känns stor och ovan, teknisk och egensinnig... Därför kommer bloggen inte vara helt à jour den närmaste tiden. Bruksanvisningen har legat i sängen i två nätter nu, det säger en del om ambitionen! Jag har dock lång väg att vandra på den digitalfotografiska vägen...

Har du något tips tas det tacksamt emot!

Ljuva Ting

Min favoritmodebloggerska Engla utlyste igår en tävling där man kan vinna saker för
500 kr på nätbutiken Ljuva Ting.

Jag skulle vilja vinna eftersom jag ser det som en möjlighet att försöka återgälda den jag älskar mest av allt, han som gjorde min födelsedag så fantastiskt minnesvärd!
Min älskling.

För 500 kr skulle jag välja fyra vita tabletter från LOB Design, muminmuggen "Kärlek" från Arabia, den turkosa härliga skålen från Höganäs och slutligen fräcka svarta kanelbulleformar från (kala:s får:m). Jag skulle baka de godaste bullarna jag någonsin bakat och göra den godaste varma O'boyen och servera det med massor av kärlek... och hoppas att han alltid finns där för mig...


Kollage av :.sara med bilder från ljuvating.com

Vad är det för en dag?

Är det en vanlig dag?
Nej det är ingen vanlig dag,
För det är Saras 30-årsdag!
Hurra! Hurra! Hurra!

Gissa om jag har blivit uppvaktad idag! Oh my!! När jag kom hem från jobbet och låste upp ytterdörren vällde det ut 150 ballonger, snacka om att premiärbilderna med nya kameran fick ett motiv värt namnet...


Foto: :.sara

Helgfrukost

Igår var vi på teater. Direkt efter jobbet bar det av och kvällen tillbringades med goda vänner och mycket skratt. Det var KAlmar Student Teater som bjöd på sitt årliga vårspex. Två vänner var med i ensembeln och shit vilken föreställning de bjöd på!
I morse trodde jag att det var jobbdags när jag vaknade men lycka att upptäcka att det är helg!
Det är kanske lite motsägelsefullt att prata om helgfrukost som en vardagslyx men ni fattar vad jag menar va. Det är så underbart att ta det lugnt och köpa nybakade frallor och sitta länge och njuta av frukosten. Jag mår dessutom lite extra bra varje gång jag dukar fram med brödkorgen i canvas från danska Stelton. Den finns i flera färger men i fjol valde jag att köpa en svart/beige, fiffigt då den även är vändbar. Finns på inspiration för 199 kr, då kan man välja mellan en stor eller två små.

Jesper är på stan i hemligt ärende... Jag tror att det har något med min 30-årsdag på måndag att göra. Schhh...


foto: :.sara

Sommarinspirerade bordsdukningar

Nyss hemkommen från inspirationskvällen på IKEA, förutom härliga exempel på bordsdukningar fick jag med mig en hel drös med andra saker. IKEA STOCKHOLM vas, RIBBA ram, BLOMSTER vas, servetter och lite annat smått och gott. Kan man åka från det där stället tomhänt?

Dukningarna som visades representerade IKEAs fyra stilgrupper. COUNTRY, MODERN, SCANDINAVIAN och YOUNG SWEDE. Nu blir det lite inspiration/IKEA-skola...

Först ut är bröllopsdukningen i COUNTRY:

Växter är alltid fint, här blandas både äkta murgröna och konstgjorda BLOMSTER ranunkel. Bordsplaceringen ligger i glaset och menyn är placerad till varje gäst separat bredvid kuvertet. Porslinet, och även de handblåsta glasen, är lite kurvigt och ger en romantisk lantlig känsla. En batteridriven ljusslinga bidrar till mysig stämning.

Nästa dukning är tjejmiddagen i somrig MODERN:

Panellängder har här använt som löpare och limen fungerar både som borsdekoration, namnlappshållare och doftkälla. Menyn på vasen gör att den lilla tillställningen känns lite mer festlig. Färgtema är alltid snyggt och fräscht. Raka linjer och klara färger gör den här dukningen modern. [tänk, på just den middagen var moi bjuden... ;-)]

Här är en variant av midsommar i SCANDINAVIAN:

Ett naturnära dukningstema, med stenar och trä som dekoration. Somrig skärgårdskänsla med porslin i ljusa pastellfärger och handblåsta rejäla glas som fungerar både till vinet eller ölen. Menyerna på bordet är inramade i en obehandlad träram och blir en praktiskt och fin del av det traditionella skandinaviska arvet.

Denna picknickdukning är presenterad i YOUNG SWEDE:

Färgstark och full med attityd. Kontinental känsla med plädar och kuddar som tillsammans med ljuslyktorna gör att picknicken kan vara långt in på natten...

Det är så man jobbar som inredare på IKEA. Alla produkter tillhör någon av de fyra stilgrupperna och passar därför bäst att presenteras tillsammans, men det viktiga är inte tillhörigheten för i sitt sammanhang kan rätt MODERN grej bidra till den rätta YOUNG SWEDE känslan etc. Hänger ni med? Inte helt enkelt, men det är det som gör jobbet så utmanande också!

Foto: :.sara, Little Miss Fix It

Inspirationskväll

Klockan 19.00 ska jag på inspirationskväll på jobbet. Min kollega Åsa ska visa lite inspirerande dukningar. Det ska bli skoj! Nyttigt att komma som kund ibland också...

Made by Karlsson

Denna lampa är helt underbar!! Hoppas verkligen att den kommer i produktion snart. HDK jobbade för utställningen till årets möbelmässa i Stockholm under temat Made by Memories och studenten Sandra Johansson gjorde då lampan Made by Karlsson till minne av familjens papegoja. Lampan [fågelhuvudet] är tänd när gojan sitter upprätt och släckt när fågeln "har trillat av pinn". Så underbart light makabert!

Sandra Johansson HDK möbelmässan 2008
Bild: HDK pressbild fotograf Anders Hellman


Självhäftande textil

För mig är detta en helt ny produkt, den självhäftande textilen  Gecko från det schweiziska familjeföretaget Création Baumann. Ett alternativ till både insynsskydd och gardin. Den är omflyttningsbar och vad jag förstår så ska man dessutom kunna tvätta den i maskin.
Perfekt för oss och vår gardinlösa vindsvåning. Pris efter förfrågan.

         Självhäftande textil Création Baumann
Bild: creationbaumann.com

Somriga skålar

Såg en fantastik bild i senaste numret av Elle interiör. Staplade Delicious skålar i italiensk porslin från danska Rice. Skålarna säljs bl. a på inreda.com.

   image402
Bild: snirkla.se

Bråda dagar

Ständigt denna kamp om tiden! Jag älskar att blogga och att läsa andra bloggar att pluppa runt på hemsidor som leder till en ny spännade sida, som leder till en ny vacker produkt, som leder till nya talangfulla formgivare, konstnärer, pysslare...
Känner du igen dig? Dessutom, nu när våren/sommaren är här för att stanna, är det ännu fler saker som slåss om de futtiga timmar om dygnet som kallas vaken tid. Jag hinner endast med att blogga om en bråkdel av allt som inspirerar mig, som händer mig och som jag vill föreviga och/eller minnas, men man får väl vara glad för det lilla...

Hur gör ni för att få tiden att räcka till?                        image401
Bild: flickr.com "kitschmafia"

Pile of books

Precis som namnet antyder så är detta sängbord gjort som en stiliserad hög med böcker. Dessa ikoner på hög, målade i vitt, gör att fomerna fullkomligen tränger sig ut och tar för sig. Jag gillar det supermycket! Hoppas att någon producent sätter det i produktion.

Formgivaren är Beckmansstudenten Josefin Hellström-Olsson, kolla in hennes portfolio vettja.

image400
Foto: från portfolion publicerat med tillåtelse av Josefin Hellström-Olsson

Här är gutagott att vara...

Detta blir helgens enda inlägg då Jesper och jag lämnat kustbandet och givit oss ut till havs. Destination Gotland.

Jag har inte varit på ön sedan flytten för sju månader sedan och OM jag saknar det - ölivet. Helgen skall tillbringas i goda vänners lag, på hästryggen och framför allt i det vackra vädret!

Förmiddagen tillbringades med hästarna och vem kan slita sig från denna lilla goding, två veckor gamla fölungen Dom Pérignon...

Vi ses nästa vecka.

image399
Foto: :.sara

Korsialsindar...

Här hemma pysslas det för fullt. Inspirationstågen avlöser varann och projekten köar för att bli förverkligade... Visst är det underbart att vara full med idéer. Synd bara att många av dem aldrig ser dagens ljus. Just nu har jag fortsatt med nål och tråd, korsstygn närmare bestämt. Lite tantlikt och charmigt sätt att fördriva tiden måste jag säga, prova du med! Varför inte rebelliskt a la Fuldesign.

image398
Bild: fuldesign.se

Bestick för indier?

Nu kan man äta med fingrarna med stil och utan att bli kladdig! Spanska designertrion Merry Kawamura Ganjavians bestick "eat with you fingers" träs på fingrarna och blir en direkt förlängning av handen. Dessa designers jobbar med glimten i ögat, det gillar jag! Tyvärr sträcker sig mina kunskaper i spanska språket inte så långt, så jag vet inte om de finns i produktion. Dessutom hade det hade varit roligt att läsa tankarna bakom produkterna.
Usted habla español?

image397
Bilder: merrykawamuraganjavian.com

Sommar på IKEA

Nu är det sommar i IKEA-varuhuset Kalmar. För första gången var jag själv ansvarig för att planera sommaraktiviteten i  huset. Intensiva veckor framför datorn som byttes mot svettiga nymöbleringsveckor ihop med kollegorna. Jag har ett fantastiskt roligt jobb! Därför har jag nu skapat en egen kategori för det. IKEA kort och gott.

Det är snabba puckar i möbelhandlarbranchen, en produkt kanske har sålt slut, eller förhalats pga kvalitétsförbättringar, då måste inredaren fort tänka om, vad kan visas/säljas istället? Ibland tar möblerna för sig på ett helt annat sätt än förväntat och man kan endast visa en solitär. Ibland behöver det vara många i klasar för att komma till sin rätt... Här är vårt entrépodie. Dels hur det såg ut på planeringsstadiet och sedan det verkliga resultatet.

image395
InDesign och Foto: :.sara

Nedan är ett axplock av bilder från sommaren runt om i varuhuset. Jag visar bara det som jag både planerat och byggt. Resultatet är oftast en kombination av planeringsunderlag och dagsform på sortiment och inredare som slår sina kloka huvuden ihop...

image396
Foto: :.sara

Köksoffans nya kläder

Även under gårdagen stal dynan till kökssoffan några timmar av pyssel. Passpoal, [eller keder, vilket det nu heter för en dyna] oh my! Tvinga inte er värsta fiende att göra en passpoal... Men, med slutresultatet i hallen kan jag inte annat än att känna mig stolt över att jag tog mig igenom det, och blixtlåsen. Soffan slipade och målade jag med högblank svart lackfärg för ett par månader sedan, varför det verkligen var på tiden att jag även kom till skott med resten av "kläderna". Med halkskydd emellan ligger dynan fint på plats och jag blir påmind om min härliga examination varje gång jag passerar hallen...

Lampan fick även den en omgång med samma färg samt ny skärm och sladd. Även fotströmbrytaren ska bli svart men efter att säkringen gick tre gånger efter montering av den svarta får den gamla vita strömbrytaren tjänstgöra tills en fungerande inhandlats.

Enjoy!

image393

image394
Foto: :.sara

Dagens pyssel: soffdyna

Idag har större delen av e m/kvällen ägnats åt att göra en dyna till vår gamla kökssoffa. Den har genomgått en make over som heter duga.

Skummadrass, fibervadd, mönstrat tyg, dragkedjor, snöre och syattiraljer [inkl. symaskin] var det som behövdes.

Eftersom jag ville ha ett lite snajdigare stuk på soffan var jag på jakt efter en vit eller marinblå passpoal, men icke! Det slutade med att jag gjorde en själv av snöre och dynans tyg. Pjuh! Vilket jobb.

Jag hoppas att jag blir klar imorgon.

        image392
Foto: :.sara

Sova sött

Jag är slut som artist. Just nu orkar jag knappt hålla ögonen öppna. Igår var jag ledig men idag var det åter jobbdags, med andra ord hade jag ingen klämdag. Det hade däremot hela övriga Kalmar verkade det som, dessutom regnade det i strida strömmar hela dagen och de flesta tyckte att det bästa regnskyddet var under IKEAs tak. Vet inte om det blev kassarekord [all time high] något som det ryktades om innan jag gick hem.. men galet mycket kunder var det! Jag hann inte på långa vägar med att bygga och rekvisitasätta BRODER-serien i den utsträckning jag skulle. Det var trångt och idag var jag främst säljare, inte inredare. Så kan det vara ibland...

Även jag var kund framåt kvällen... imorgon skall operation dagsverke: soffdyna avklaras. Pinnsoffan i hallen ska få kläder och ett stycke skummadrass inhandlades.

Nu ska jag slå ihop mina blå och det gör jag i våra nyinköpta, nytvättade ljuvligt rosa lakan. Jag känner att min fablesse för rosa börjar spåra ur en aning, men what the heck.. i natt ska jag sova som en prinsessa!

Natti natti!

Uppdatering: Jag nämde ju det underbara shoppingkaoset denna fredag... och gissa vad. Det bidde All time high!! Över 8 000 besökare hade vi denna fredag, det kan jämföras med öppningsdagens c:a 12 000 besökare och en vanlig fredag då vi har runt 5 000. Inte konstigt att jag fick trängas om utrymmet på golvet... och klirr i kassan blev det. Underbara framtid! Dessutom blev det tårta i personalmatsalen på måndagen. Jej!

image388
image389image390
Påslakan MALOU, lakan SOVA, örngott SOVA. Allt från IKEA.

Här hemma bor även det gröna setet , MALOU är tätvävt av finare garn och underbart mjukt att sova i!

Bilder: ikea.com

Rolig funktion på Bemz

Eftersom vi snart är ägare till två väldigt olika IKEAsoffor [Tomelilla och Ikea Stockholm] så hade det varit läckert att binda samman dem genom att ha likadana överdrag. Jag kollade in Bemz, som jag har bloggat om tidigare, som dessvärre inte säljer överdrag till den nyare Stockholm.

Däremot upptäckte jag deras häftiga dra-och-släpp-funktion om man väljer "sofföverdrag" och deras nya lifestyle "Mix and Match". Där kan man testa uttrycken som de olika textilierna ger och  se hur färgerna passar med varandra. På så sätt kan man lättare välja vilken färg man ska ha på kuddarna, sittdynorna o s v,  och se det färdiga resultatet.

    image387
Bild: PrtSc från bemz.com

Designa ditt bankkort

Om man har ett betalkort som VISA eller Maestro hos Swedbank kan man för 100 kr göra sin egen unika design. Framsidan kan prydas av en teckning man är nöjd med, ett favoritmönster eller kanske en bild på älsklingen.

Jag testade deras demo och varför inte? Shoppingen kommer ju bli ännu roligare med ett snyggt betalkort! En nackdel kan ju vara att det kanske tas fram lite för ofta...

image385
Bild: PrtSc-bilder från swedbank.se med mönster och collage av :.sara