Påskpyssel - äggljus

Nu börjar det bli hög tid att fixa påskpysslet om du inte redan gjort det. Jag fastnade för dessa söta äggljus som jag hittade hos Martha och ägnade en förmiddag för ett par helger sen åt att gjuta dem.

Detta behövs:
ägg
ljusmassa och veke (finns att köpa i de flesta hobbybutiker)
karamellfärg
tandpetare
tom äggkartong

Gör så här:
Knacka hål på äggen och töm skalet på gulan och vitan (passa gärna på att baka något, så behöver ägget inte komma till spillo). Beroende på vilken stil man är ute efter kan man låta ljusen vara naturellt vita eller så kan man färga dem. Det finns två olika sätt att färga ljusen på, antingen köper man pigment till ljusmassan eller, och det ger både det finaste och mest skiftande resulltatet tycker jag, så kan man måla insidan på skalen med karamellfärg. Skölj de tomma skalen och måla insidan med valfri färg. Skölj eventuellt bort överfödig färg och låt skalen torka över natten i diskstället.

När skalen är torra så är det perfekt att använda den gamla äggkartongen att gjuta i så står äggen stabilt. Måtta ut passande längd på veken och knyt fast den i en tandpetare och häng veken ner till botten i skalet.
Smält ljusmassan över vattenbad (jag använde IKEAs vattenbadsinsats STABIL vilket funkade perfekt) och fyll upp äggskalen. Massan sjunker något när den stelnar och då kan man hälla på ytterligare lite om man vill.
Låt ljusen stelna och klipp sen bort tandpetarna. Nu är äggljusen klara att användas.

Lycka till!

Foto: Sara Zetterström/Little Miss Fix It

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback