Frågestund

Idag vaknade jag upp på ön som jag älskar, hej Gotland! Det var ovanligt länge sedan förra besöket, ett helt år och hela högsäsongen har hunnit passera. För mig kändes det på många sätt bokstavligen som att vända blad denna vecka när det blev september och hösten smugit sig in bland de kvarskvalpande sommarkänslorna. Ny månad, ny årstid, nytt jobb och nya möjligheter helt enkelt. Nytt, nytt, nytt.
 
Därför tycker jag det är dags för en frågestund som kan ge mig riktningen av vad ni är nyfikna på. Ställ de här (eller i hörnet till vänster) och var inte blyga. Fixartips, DIY, pyssel&knåp, inredning, mammagrejer, jobbrelaterat eller vad det än må vara... Skjut, så ska jag svara efter bästa förmåga!
 
Och se det som en rättighet för kanske kanske kommer jag själv att behöva ställa en och annan fråga framöver... Så fråga på, så passar jag på att njuta av min gamla hem-ö.
 
Foto: Sara Zetterström, Little miss fix it

Kommentarer
Postat av: Rebecca

Hej Sara!

Jag har följt din blogg runt ett år och jag minns att runt denna tiden förra året la du upp någonting om att du sått ekollon i vatten?
La du dem i vatten tills de börjar gro? Bytte du vatten ofta?

Jag har köpt några ekollonvaser som jag gärna vill använda men vet inte hur jag ska börja. :)

Tack för superbra tips och en fantastisk blogg!
/Rebecca

Svar: Hej Rebecca!Vad roligt att du fortsätter läsa bloggen, tack!
Jag har också ett par ekollonvaser och när jag skulle börja odla mina små ekar så plockade jag en handfull ekollon som jag lade i en liten skål med vatten, så att det täckte dem. Jag bytte vatten varje dag, lät skålen stå på diskbänken så att jag inte skulle glömma bort dem, och kanske varannan dag "tvättade" jag av dem för de blir lite slemmiga av någon anledning. Efter några veckor (typ tre?) ser man en liten grodd växa sig ur skalet och då satte jag över dem i ekollonvasen. Ollonen var lite små så jag stack tre nålar i dem så att de hängde på kanten med botten och grodden i vattnet. Vasen måste fyllas på varje dag för förutom att grodden dricker så dunstar en del. Nu måste man vara jättetålmodig och vattna och vattna och låta de stå ljust och sen när man nästan har gett upp hoppet så plötsligt! kommer en liten ek spirande. Lycka! PS. Alla ekollon gror inte så gardera dig med ett tiotal och ge bort dem som du själv inte ska odla vidare. DS.
Little Miss Fix It

2013-09-05 @ 10:31:58
Postat av: Elaine Börjesson

Hej!

Jag undrar om du kan beskriva din inredningsstil och vad du fastnar för hos andra.

Tack för inspirerande DIY, gärna mer sånt!!/Elaine

Svar: Hej Elaine!
Vad roligt att du gillar DIY, jag tar med mig din önskan in i framtiden. :)

Jag skulle säga att det jag fastnar för är skandinaviskt modernt. Ljusa färger och träslag, grafiska mönster och råa material som betong. Skinndetaljer och mycket vita möbler. Den basen mjukar jag upp med vintage, loppis och personliga detaljer i övrigt. Jag faller lätt för de rådande trenderna men försöker att hålla förändringarna i hemmet till de små detaljerna för att tänka mer långsiktigt och hållbart. Jag älskar ju att fixa egna lösningar och ofta blir de åt det lekfulla hållet vilket såklart påverkar stilen som helhet.

Hos andra fastnar jag för genomtänkta inredningar, när man känner/ser ett tydligt sammanhang. Det kan vara allt ifrån materialval eller tidsera till personlig fingertoppskänsla. Lugn i själen blir jag av hem med de färg- och materialval som jag beskrev tidigare. Blont ljust och klassiskt.
Little Miss Fix It

2013-09-05 @ 18:00:23
Postat av: Anonym

Vad jobbar du med?

Svar: Hej,jag jobbar som bloggare, inredningsstylist för foto, skribent och planerar föreläsningar inom inredning för framtiden.
Little Miss Fix It

2013-09-06 @ 01:12:10
Postat av: Ulrika

All of that, please! Mer Littlemissfixit helt enkelt!

Tack för en fantastisk blogg och lycka till med företagandet!

Kram fr Huskvarna

Svar: Tack snälla Ulrika! :)
Little Miss Fix It

2013-09-06 @ 10:17:45
Postat av: Josefin

Tack för en härlig inspirerande och väldigt personlig blogg! Har följt dig ett par år, varit gravid och fått barn ungefär samtidigt och alltid sett fram emot att läsa dina inlägg. Nu när du tagit stora klivet och sagt upp dig ( vem har inte fantiserat om att vara sin egen...)undrar jag hur du gjort rent praktiskt, har du byggt upp en buffert av jobb och inkomst eller lever ni lite snålare tills det rullar igång? Har du några regelbundna uppdrag att förlita dig på? Lycka till och fortsätt skriva, gärna mer! Hälsningar Josefin

Svar: Hej Josefin!tack för att du är en trogen läsare :). Jag skulle vilja säga att mitt solo-jobb baseras på en ekonomisk buffert för 5-6 månader (plus en mer försiktig privatekonomi, fall ifall liksom) och ett nätverk av potentiella kunder, samarbetspartners och projekt. Ännu har jag inga regelbundna uppdrag att förlita mig på men jag jobbar på det ;) Nu är det ju bara min andra vecka som egenföretagare och så här i startfasen är det mycket praktiskt som ska lösas med skatteverk, försäkring, bank osv. Fokus är lönsamma jobb och att hitta mig själv i denna nya situation. Personligen har jag inte gått och drömt om att "vara egen" (jodå, lite grann, valfriheten osv) men min livssituation har gett mig möjligheten att testa mina vingar så därför gör jag det nu. :)
Little Miss Fix It

2013-09-06 @ 20:40:39
Postat av: sandra

vilja att du skrev lite om hur du har det hemma.man ser små glimtar o blir dö nyfiken. ingen fråga egentligen utan en bedjan o mer bilder från ditt hem. även från stugan.... girig ja.få en helare bild av din inrednigssmak.

hur du fått rosen sova hela natten? min kille krabbar endel.blv mycket bättre för mig sen jag slutade amma o vara hans napp.men riktigt bra blir det inte.han vaknar o sover oroligt ofta får välling en gång.

berätta lite mer om hur det går me egenföretagandet.pågånde projekt, framtida projekt o hur du vill utveckla företaget helt enkelt.jobbar du hemifrån eller lokal? om hemifrån hur funkar set med en busig o en lediga pappan.får man jobbet gjort?

många frågor men passar på.svara på det du orkar.kramaf

Svar: Hej Sandra,Det är alltid lika spännande att höra hur ni på andra sidan skärmen upplever mitt hem och mitt liv bakom bloggen. Det är det absolut svåraste tycker jag, att veta vilka bitar som saknas och hur helheten uppfattas (jag lever ju i 100% "jag" hela tiden men blir såklart omedvetet och medvetet selektiv i vad jag visar på bloggen). Jag ska försöka bli bättre på att visa helheten. :) Stugan har blivit en plats där jag bara "är" och inte det fixarprojekt som jag först trodde men, I hear 'ya, så vi får se om jag kan bjuda på mer därifrån framöver.

Rosens nattvanor är en liten välsignelse. Hon slutade själv att vilja amma när hon var drygt nio månader och det som var terror under flera månader har gått och blivit en liten nattlig dröm *peppar peppar...* Vi gör en flaska välling, lägger henne i spjälisen och läser saga/sjunger en stund innan vi går ut och hon somnar själv runt 19-19.30. Hon vaknar mellan 07-07.30 och är vaken 3-4 timmar för att sedan sova middag mellan 45-90 minuter. Sen är det fullt ös till kl 19 då det blir välling igen. Ibland vaknar hon på natten och får hon då en slurk välling och/eller en torr blöja så somnar hon om. Som sagt, dagarna är intensiva men det betalar sig på nätterna ;).

Ännu är jag mitt i det som jag som kreativ själ tycker är en riktigt transportsträcka, allt "pappersarbete" med skatteverket, bank, försäkring, affärsplan, bokföring och jada, jada, jada. Målet är att företaget ska stå på olika ben - bloggen, styling och formgivning. Där emellan vill jag göra massa andra odefinerade kuliga grejer (skriv- och/eller föreläsningsuppdrag.. okej det vart delvis definierat).
Jag härarbetar, där andan faller på helt enkelt. Där det finns internetuppkoppling och en skön stol. Biblioteket eller på ett kafé t ex. Just nu, idag, sitter jag hemma och det funkar okej, men kräver att telefonmöten osv planeras in när Rosen och pappan är på ex. simskola. ;) Drömmen är att sitta tillsammans med några andra kreativa typer i en tjusig lokal med vackert ljus, men inkomsterna måste vara flödande innan utgifterna är detsamma...
Hoppas att du orkade läsa alla svar! Kram
Little Miss Fix It

2013-09-07 @ 22:13:38
Postat av: Jennie

Kul med frågestund! Jag skulle vilja veta hur en dag med rosen ser ut, när går ni upp, vad gör ni på fm resp. em och hur sover hon? Förut har du berättat att hon sovit dåligt på nätterna, går det bättre nu? Jag antar att pappa ros är föräldraledig nu, hur länge ska han vara det?

Hur gör man när man startar eget, röjer du runt på nätet och tipsar företag om din förträfflighet eller har du sedan tidigare en kundbas eller kontakter att börja med? Lite flummig fråga, jag vet det, men hur gör man liksom?

Hur stort bor ni? Som jag förstått det bor ni i lägenhet? Är det ett boende där ni vill stanna eller letar ni nytt/större?

Tack för mig och tack för en härlig blogg med en massa glimtar från ditt liv!

Svar: Hej Jennie,
Som du förstått så är rospappan hemma när jag jobbar och kommer vara det en bit in i februari då Marsipanrosen ska börja på dagis. Men vare sig det är han eller jag eller båda som är hemma så ser en dag ut så här, lite uppstyltat:
ca 07-07.30 Ongen vaknar, oftast låter hon oss veta det, högljutt. Vi bär in henne i vår säng och gosar en stund.
08--8.30 Frukost, hon äter först sin portion gröt, sen äter hon det vi äter: macka, ägg, turkisk yoghurt m blåbär tills magen står i fyra hörn.
8.30-ca 11.00 Har vi inget BVC-besök, babysim, öppnis eller något annat inplanerat så fixar vi hemma m tvätt, disk och busar med Rosen, äter mellis.
ca 11.00 En promenad med vagnen, hon sover sin enda lur på dagen i 40-90 min, antingen gör vi ärenden men oftast är vi hemma och fixar (alt. slötittar på tv, jo det händer)
runt 12-12.30 Lunch tillsammans och hemmafix om vi är hemma.
14-17 Är utomhus, träffar kompisar, går en promenad m vagnen, äter mellis, är på lekparken, 4H-gården, badar, cyklar. Ofta med andra föräldralediga kompisar och med så mycket "krypa/klättra runt på egen hand och upptäcka" som möjligt.
17 Middag, oftast hemma.
18 Den jobbande föräldern kommer hem, bus, gos, bad och nedvarvning
19 Välling och saga/sång.
19.30 Godnatt
Sen är det hopp och lek, träning och tid att bara vara de två vuxna i familjen, till 22.30 ungefär. Zzzzzzz.

Beträffande företagandet så är det ju inte helt dumt att marknadsföra sig så som du beskriver, -"hej här är jag", men främst använder jag mig i nuläget av kontakter och kontakters kontakter för att berätta att jag finns. Bloggen och Instagram är fin-fina kanaler att profilera sig genom.

För att ta ett exempel:
Jag träffar en person som jobbar på ex. en redaktion, vi pratar och blir lite hejsan med varann. Han/hon kontaktar mig och säger att de skulle behöva hjälp med detta och detta - kan jag göra det?
Eller, jag hör av mig och säger: Tjena, jag har ett förslag på jobb jag kan göra för er - är ni intresserade? Och så blir det något av det. Jag har ju förstås många kontakter genom åren på IKEA så där finns det förhoppningsvis framtida jobb, även på frilansbasis. Lite flummigt svar kanske, men du fattar...

Vi bor i en bostadsrättslägenhet. En oplanerad vinds-3:a på 109 kvm med en himla massa vinklar och ännu mer charm tre trappor upp utan hiss. Idag funkar det bra men jag börjar mer och mer drömma om högt i tak och gräsmatta utanför ytterdörren, gärna i kombination. Vi letar inte aktivt efter något annat men håller ögonen öppna om vi säger så.
Hoppas att du blev lite klokare och fortsätt förgylla bloggen med din närvaro är du gullig! Kram
Little Miss Fix It

2013-09-08 @ 17:45:43
Postat av: Anonym

Hur är det med ditt barn?

Svar: Det är bra, tackar som frågar. Hon växer och står i.
Little Miss Fix It

2013-09-09 @ 21:16:47
Postat av: Linnea

Hej Sara!

Jag vet inte om jag har några konkreta frågor, men jag är väldigt nyfiken på företagandet och tycker verkligen att det är jättekul att du ska prova på att köra eget. Vad heter företaget (?) kan vi ju t.ex. ta som en fråga :)

Men det mesta kring det tycker jag är kul, hur du tänker och hur det går liksom. Sen är det alltid kul att se före och efter-reportage/renoveringsprojekt... som när ni måla om i trappen osv men det är ju lite mer beroende på om man faktiskt håller på med sånt för stunden eller inte.

Ha det bra!

Svar: Hej Linnea!Än så länge heter min enskilda firma bara "Sara Zetterström" men jag jobbar på det med namn och grafisk profil och hoppas kunna presentera något längre fram i höst. :)
Vad härligt att du uttrycker att det är roligt att "höra" hur jag tänker, ska försöka bli ännu bättre på att förmedla det. Gillar också före-/efter, lovar att ni får åka med på de framtida projekten. Tack för att du tog dig tid! Kramkram
Little Miss Fix It

2013-09-10 @ 12:19:53
Postat av: Fia

Hej! Så himla kul att du startat eget och modigt, det kommer gå toppen för dig! Min fråga, jobbade du som butikskommunikatör på IKEA? Hur är det? Har precis börjat min utbildning till butikskommunikatör, känns spännande men man klurar ju tusen gånger om hur det kommer bli när man är klar. (Har jobbat på Ikea tidigare och gillar "kulturen") Fortsätt blogga som du gör, blir lika glad varje gång det kommer nya uppdateringar. Ha det nu toppen!

Svar: Hej Fia!
Tack för peppen! Nja, jag jobbade både i varuhus och på IKEA Communications (där man gör bl a katalogen) som Interior Designer, dvs jag inredde mest rummen. Många från butikskommunikatörsutbildningar jobbar som Visual Merchandiser i varuhusen, men det beror ju mycket på en själv, om man hamnar på möbelsidan eller i saluhallen, vad man brinner för. Däremot har jag älskat att jobba inom IKEA. Kulturen, ja kollegorna och engagemanget helt enkelt. Är det som inredare eller VM du vill jobba så försök få praktik på en Kom&In-avdelning på något varuhus så får du ju känna på det mer. Lycka till!
Little Miss Fix It

2013-09-10 @ 21:22:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback