Renovera med barn

Bloggläsaren Emma frågade hur vi får renoveringen att gå framåt med den lilla stjälpredan så jag tänkte berätta hur vi gjort under de drygt två månder vi hållit på och vad man kan tänka på när man renoverar med barn i familjen.
 
Först och främst gäller det att planera. Vad ska göras när och vad lämpar sig mindre bra med små stjälpredor som sällskap? Har man riktigt små barn som sover flera stunder varje dag så har man ju ett guldläge men när barnet/en lärt sig gå och troligtvis bara sover en middagslur mitt på dagen (för att sen inte sova dagtid alls) gäller det att se till att göra allt barntråkigt just under de dyrbara kvartarna (timmarna om man har tur).
 
 
Vi hade aldrig kunnat genomföra den här renoveringen i fjol trots att jag då var mammaledig. Boo var 10 månder - kröp, klättrade, reste sig mot allt och var samtidigt inte självgående alls och såklart inte heller mottaglig för resonemang om vad som är farligt och inte och vad som bör undersökas med munnen och sånt man helst ska låta bli att smaka på.
 
 
En stor del av renoveringen har jag gjort på eftermiddagar och kvällar och när hantverkarna gjort sitt har jag sett till att planera mitt övriga jobb så att jag kunnat vara tillgänglig på plats och Boosa Busa har varit på förskolan som vanligt. Jesper har jobbat mer än heltid den här perioden men hemifrån på kvällarna efter nattning. Annars har vi tillbringat nästan alla helger på torpet och renoverat tillsammans. Några handfasta saker som underlättat:
 
Eliminera så många faror som möjligt så att ni inte får panik varannan minut när du inte ser/hör barnet. Ha en särskild plats (högt upp, i låsbart skåp/uthus etc. för farliga verktyg och lösningsmedel. Sätt lock på eventuell vattentunna/brunn eller se till att det inte finns något att klättra på.
 
Skapa en lekfull miljö runt omkring. Häng upp en gunga (helst en låg hammockliknande sak som inte kräver en vuxens hjälp vid i-och urstigning och för att få fart), bygg en sandlåda, ordna en rittavla - enkelt med en spånskiva och några skolkritor. Fixa en vattendunk med pip som barnet kan fylla på ifrån och leka med. Ge barnen autentiska leksaker som skottkärra, vattenkanna, spade, verktygslåda och snickarbrallor. Barn älskar att göra som vuxna och kan i leken faktiskt också göra en hel del nytta t ex. genom att plocka sten eller kvistar och köra undan precis som mamma eller pappa.
 
 
Oömma kläder på både barn och vuxna. Renoverar man ett hus eller ännu hellre ett torp utan rinnande vatten under främst vår och höst så blir det skitigt. Om kläderna tål det så står man ut lite lättare och en nyfiken ärm på ett nymålat dörrfoder eller tapetklister under skorna är ingen katastrof. Kläder efter väder. Regn ska inte hindra utomhuslek och inte heller solgass, använd galonisar och solskydd.
 
Gör barnet delaktigt, fråga om det vill vara med och montera ihop möbler (langa skruvar eller verktyg) eller slipa sånt som ska målas. Marsipanrosen har koll på såväl sticksåg (till namnet alltså hon kör den inte, än) som sandpapper numera. Låt dem välja en väggfärg eller sängmodell om de vill, då känner de sig jätteviktiga och delaktiga i allra högsta grad. Ta för vana att prata om dagen vid sänggående och reflektera över allt ni gjort tillsammans (på rimlig nivå), eller kanske förklara varför du "varit tråkig" och målat hela dagen och anledningen till att det också är viktigt just nu. Avsätt tid och sänk kraven för det tar tid att renovera med barn. Minst mer än dubbelt.
 
 
De dagar när ni fått ett plåster istället för en minimänniska, dela upp er. En gör allt med barnet och en fokuserar helhjärtat på renoveringen, prata med varann om vad som skall prioriteras och se till att båda får göra det de helst vill (så ofta som möjligt). Ibland kan takmålning vara rena rama semestersysslan jämfört med att underhålla en övertrött unge.
 
 
Ta hjälp! Bjud in släkt och vänner till målarhelg, trädgårdshelg, rivningshelg, taklagshelg, som barnvakt eller vad det nu må vara. På något konstigt vis så blir många barn mer självständiga med mycket människor runt omkring, eller så känns det bara så för att de har många fler att hänga med. Mor- och farföräldrar kanske inget hellre vill än att umgås med sitt barnbarn en helg. Se då till att utnyttja tiden och få sånt gjort som inte är enmansjobb. Ta även professionell hjälp med det ni inte vill, kan eller har behörighet att göra, då får ni mer tid tillsammans eller blir färdiga fortare.
 
 
Planera maten. Det kan ju vara lite si och så med faciliteterna vid en renovering men krångla inte till det i onödan - se bara till att hålla energinivåerna uppe! Gillar ni grillad korv, jamen ät det till frukost, lunch och middag fem helger i rad då (i tredje världen äter man samma mat varje dag under betydligt längre perioder än så tyvärr).
 
 
Acceptera att inte allt hinns med. Det andra boendet kanske inte är lika välstädat, tvätthögarna växer och det sociala livet känns avlägset men tänk att det är för en begränsad tid och att det är värt det (inom rimlighets gräns förstås).
 
Pausa, dansa. Det ska ju vara kul att renovera! Fika, åk till en fårhage och kolla på lammungar, cykla till badet, träffa kompisar. Stanna hemma (eller åk bort, om man bor mitt i det), vissa dagar kan man helt enkelt skita i sitt renoveringsobjekt. Det går ingenstans, dessvärre. Dröm tillsammans. Prata om framtiden och visionen hela familjen - det färdiga resultatet och hur roligt det ska bli att; sova i nya sängen, laga mat i nya köket eller glädjas åt den nya tapeten, bara ta det lugnt och ha vardag igen! Små barn funderar mer än man tror bara man tar sig tid att fråga, och lyssna.
 
Det är kostsamt att renovera oavsett om det handlar om några veckor eller flera år och man betalar med tid, kraft, pengar och vardag, något som garanterat sliter på relationerna. Så fokusera på målet, vinningen och känslan av att det är snart är över, att ni straxt rott det hela i hamn och hur himla bra det blir och vad många minnen och utvecklingskurvor det skapat. För stora och inte minst de små.
 
Uppdatering: Jag glömde ju, planera in en fest eller åtminstone ett tillfälle att fira framgångarna och bjud gärna de som på ett eller annat vis varit behjälpliga under renoveringen. Kul att se fram emot och skönt med ett annat fokus när jobbet är klart!
 
 
Idag ska vi gjuta betongskivor till köket så att rörmokaren kan montera kökskranen på tisdag. Vi går in i vår sista planerade renoveringsvecka imorgon och ska då ha semester tillsammans (nåväl, Jesper måste jobba i ett par dagar) för att sluta cirkeln och liksom flytta in i torpet igen. Rörmokare på tisdag, snickarhjälp för de sista storjobben ons-tors och elektriker för en fast lampinstallation någonstans där emellan. Än så länge ser tidsplanen ut att hålla (midsommar har varit det stående målet), barnet och hennes föräldrar är fortfarande glada och kära och torpet blir faktiskt helt fantastiskt fint! Men budgeten är övertrasserad för länge sen.

Kommentarer
Postat av: Den där Victoria

Vilka bra och handfasta råd och tips! Att ta hjälp av släkt och vänner är ju guld värt i sådana sammanhang och en win-win sitauation eftersom man får lite annat umgänge med på köpet. Det är och har varit otroligt roligt att följa eran renovering av stugan och det ska bli så roligt att se resultatet ev erat slit, när det är färdigt.


Svar: Så härligt att ha trogna följare som peppar längs vägen! Nu är det målraka... typ. ;)
Little Miss Fix It

2014-06-15 @ 08:28:34
URL: http://www.dendarvictoria.se
Postat av: Erika

Riktigt bra och klokt inlägg!
Tyvärr tror jag inte många har samma insikt och vettiga upplägg när de renoverar och barnen glöms nog ofta bort och hålls hellre utanför än att låta de medverka.

All cred till er för grym renovering och hårt slit!
Önskar er en fantastisk sommar i ett galet fint torp!

Kramar E

Svar: Tack, vad kul att du gillar! Nåväl, som jag skrev några dagar senare så lever jag inte alltid som jag lär och vissa dagar räcker helt enkelt inte tålamodet men då får en tänka om och gilla situationen (och komma ihåg att pussas efter alla kantiga ord).Tack för peppen, det behövs nu när målsnöret töjts ut..
Kram!
Little Miss Fix It

2014-06-15 @ 12:48:12
Postat av: Bodil

Jag blir så glad av din blogg! Massor med kloka inlägg och därutöver en massa ögongodis. Men det bästa av allt, att jag äntligen hittat en blogg med en tjej som renoverar på riktigt och hanterar alla tänkbara verktyg på egen hand. I alltför många inredningstidningar och bloggar är det tjejen som tänker ut och nån annan, oftast gubben i huset, som genomför. En av de bästa julklappar jag fått var den cirkelsåg jag fick förra året, kan säga att det inte var många i min bekantskapskrets som fattade att jag kunde bli så glad :)
Följer ditt projekt med spänning, det blir kanonfint!

Svar: Ha-ha, jag tänkte på dig innan helgen när jag lade in massivt trägolv i hallen och både svängde kapen och Feinern så brädorna rykte ;)Men verktyg som present, nja, där är jag för ego och föredrag något som bara är mitt (och lite fluffigare) ;)
Little Miss Fix It

2014-06-15 @ 17:22:08
URL: http://bodil.pysselgumman.se
Postat av: Sanna

Torpet blir kanonfint!! Ser framemot det färdiga resultatet.

Tack för en härlig podd. Ska bli spännande med tidningstips, hade även vart kul om ni ville tipsa om era favorit- bloggar och instagramkonton. Även lite mer konkreta tips för de som vill starta en blogg.
Keep up the good work!

Svar: Tack snälla! Det kommer mer före/efter-bilder framöver.Vad kul att du gillar podden! Vi bockar och tackar för tipsen och peppen!
Keep up being the good audience! ;)
Little Miss Fix It

2014-06-15 @ 21:05:44
Postat av: Ida

Du är ju bara för bra!
Skitbra och genomtänkta ord.
Så himla duktig du är! En absolut förebild.
Hoppas veckan går dom planerat och att ni får en glad och skön midsommar!

Svar: Puss på dig för fina ord, och tack för att du läser! Detsamma till dig!
Little Miss Fix It

2014-06-15 @ 23:00:29
Postat av: emma

Åh så roligt att läsa! Tack för bra tips! Det jag tar till mig allra mest är nog att skaffa kläder som tål renovering och att involvera den lilla. Att faktiskt ta hjälp av barnen och inte hålla dem utanför. Nu är det nog dags att börja titta på projekt "gemensamt sovrum till barnen" och involvera hela familjen. <3

Svar: Och den största tillgången stavas t å l a mo d ;) Lycka till!
Little Miss Fix It

2014-06-16 @ 22:58:20
Postat av: maria at inredningsvis

FASEN vilka HÄRLIGA sommarbilder :) blir alltid glad härinne.


Ny post ute...en underbar våning i GBG signerat sekelskifte :)

Jag passar även på att önska dig en ljuvlig midsommar med mycket sol :)


LOVE Maria at inredningsvis - inredning it's, Swedish for decor :)

Svar: Kul att höra!
Little Miss Fix It

Postat av: Petra

Vilket bra inlägg:),vi har precis fått en övervåning till vårat hus och det är mkt jobb kring det just nu men vi har haft alla barn hemma lekandes med kompisar och även fått hjälpa till i den mån de vill o kan.

Svar: Kul att det var till nytta. Perfekt med billig arbetskraft ju ;)
Little Miss Fix It

2014-06-23 @ 13:24:26
URL: http://mammansprinsessor.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback