Hit me with your NY thing

Just nu sitter jag och förebereder mig för att träffa idéänglarna här på campet. Skitnervös och som alltid då så fladdra tankarna iväg och jag gör något annat istället för den där presentationen. Som att tänka på New York. På onsdag lyfter vi för att landa i det stora äpplet och när jag skulle välja hotell ja då fanns det liksom ingen annan utväg än att välja det som får mig att tappa andan. Lite för prislappen men mest för att det har allt det där som är New York för mig. Tegel och stål, glasat och skavt på det finaste sätt. Jag hade egentligen redan bestämt mig, och även avfärdat det, just för tappa-andan-priset.
 
Sen messade Sofia på Mokkasin mig och sa att jo vi måste måste ändå bo på Wythe. Och när jag tittade runt på andra hotell som lika gärna hade kunnat vara ja, ett Scandic längs E22 fast 10 ggr dyrare, då föll det sista argumentet och jag kunde inte annat än att hålla med och Sofias bilder sen då, jag dööör. Så vi bokade för flera månader sen, och tiden har flugit fram och nu är det alltså snart dags för gula taxibilar och skyskrapor. Varken jag eller Jesper har ju varit i NY och luckorna som inte är fyllda av jobb ska fyllas med? Ja vaddå? - Vad får jag inte missa, vilka måsten måste jag hinna med, vilka turistfällor ska vi undvika, var ska vi äta, handla? Upplevelser, ställen, fik, butiker, inredning, inspiration. Snälla dela med er - I'm all ears!
 
Tänk, på onsdag är det jag som delar ett kungligt rum i Brooklyn (men inte med Sofias snygga man då förstås utan med min egen, det är gött blod i de där Katneholmarna)!
 
Hit med with your NY thing.
 

Kommentarer
Postat av: Arlen

Jamen det finns ju tusentals saker man kan göra i NY. Dom flesta har lite samma tipps, så som SOHO och Central Park vilket är super härliga ställen, men jag skulle nog tipsa om MoMa som jag tycker är super coolt att kolla in - finns så lite sånt här hemma. Skulle gärna ha haft bra mycket längre tid där inne. Samma sak med The Met.
Jag tyckte det är himla roligt att åka upp till Spanish Harlem (116th street och omkring) och äta spansk mat och otroligt söta spanska tårtor men det är ju så olika vad folk tycker om sådana områden... Att spana in dom judiska kvarteren är också spännande - har också otroligt god mat! Kanske borde göra en uteslutande mat och konst resa nu när jag tänker på det...
Om jag skulle undvika något är det nog butiker rent generellt - jag vet att folk gillar att säga att dom har köpt det och det i NY, men tycker det är så otroligt bortkastad tid att tillbringa inne i en butik som ju liknar alla andra i hela världen, när man kan uppleva pulsen och myllret och den fantastiska folk/kultur blandning som är så unikt för just den här staden.
Mina two cents i alla fall ;-)
Hoppas du har en härlig resa!

2014-05-08 @ 17:10:02
URL: http://agamecalled-life.blogspot.com
Postat av: Anna

Åh, underbara NY! Jag håller med föregående tips särskilt när det kommer till shoppingen. Den är helt fantastisk och det kan vara kul att gå in här och där men att lägga en massa tid på det istället för att upptäcka och uppfyllas av denna fantastiska stad är bortkastad tid. Men alla gör ju som de vill så klart. Förutom Meatpacking, SOHO, Central park är ju Nolita så väldigt mysigt också. Brooklyn och Williamsburg ska ju också vara helt fantastiskt men det ska jag utforska på nästa resa. Ett tips är att inte åka upp i Empire state building (dyrt och långa köer) utan istället åka upp i Rockefeller center. Det är mycket billigare och inga köer plus att man får se Empire på håll. Jag tycker det är helt fantastikt att se Manhattan och övriga NY från ovan. Att gå över Brooklyn bridge är ett måste. Hells kitchen ska ha en flea market som ska vara bra.
Ett annat tips är att lusläsa Sofi Fahrmans blogg. Hur många bra tips, särskilt restaurangtips, som helst. Jag fyllde GPS:en på mobilen med tips från henne och det visade sig vara lyckat.
Andra fina ställen att se:
New York public library (stängt på söndagar)
Grand central station (otroligt vackert därinne, kolla in taket)
Restauranger:
Buddakan
Ciprianis,
Freemans
Schillers
Pastis
Balthazar
The standard grille
The spotted pig
La Esquina
Eds lobster bar (såååå god lobster roll)
Hoppas ni får en fantastisk resa!

2014-05-08 @ 18:41:38
Postat av: Kimberly

"I want to be a part of it NEW YORK NEW YORK!" hihi. ;) För att redan nu pumpa upp lite spirit så lyssna på Cat Power "New York" Det är min favoritlåt all times, egentligen helt ospeciell men hennes version av Sinatra klassikern får det att pirra i hela kroppen på mig. Jag ÄLSKAR New York. I min vildaste dröm är det min hemstad. :) Har varit där tre gånger och åker dit igen nästa sommar.

Turistfällor:
Empire state building. Don't waste the time! Som nån skrev ovan; MYCKET bättre att åka upp i Rockefeller Center. Går mycket snabbare och faktiskt finare utsikt med Empire state inkluderad. Det är ett absolut måste faktiskt för att se staden från ovan tröttnar man aldrig på. Jag kommer göra det varje gång jag åker dit. Man tappar andan varje gång. Helst vill man upp både mitt på (en fin) dag och på kvällen när hela staden gnistrar. Får rysningar bara jag tänker på det haha!

Åk INTE ut till Frihetsgudinnan. Det tar lätt en heldag och är inte nånstans värt det. Man kan se tanten från Battery Park. Eller så åker ni gratisfärjan fram och tillbaka till Staten Island så får ni både fin utsikt över skylinen och Frihetsgudinnan.
Ellis Island är möjligen intressant om man har tid över men det tar alltså också nästan en heldag av ens tid så det kanske inte lämpar sig på en businessresa.

Affärer som Macy's och Century 21. Hoppa över. Trist trist! Men OM du ändå ska in på Macy's så glöm inte att ta med passet och visa i informationen så får du 10 % rabatt hela vistelsen.

Värt ett besök:

Också som nån annan skrivit; gå över Brooklyn Bridge en solig morgon. Se hur Manhattan tornar upp sig framför dig (om du kommer från Brooklyn då!).

Också om ni har sol... :) Åk till Battery Park och bara gå en härlig promenad längs vattnet nordväst. Tycker det är så härligt att bli omsprungen av alla entusiastiska New York bor som är ute på morgonlöpning. Parkerna och stråket är så välfriserat, bara lugnt å härligt att promenixa där en stund.

Köp fika och ta med till Central Park. Sitt/ligg å sola, njut av omgivningen och baseballspelarna. :) Få inte för er att ni ska kunna hinna med hela parken. Den är ENORM.

Är man lika lättblödig som jag så tycker jag att minnesplatsen Ground Zero är värt ett besök. Det är en speciell känsla att besöka den platsen helt enkelt. Tycker de har lyckats ganska bra med de mäktiga fontänerna som nu är placerade där tornen stod. Tror det är en liten inträdesavgift men det är värt det.

Vill ni göra nåt annorlunda så kanske Five Point kan va nåt. Det är ett hak för "the gangs", stora övergivna byggnader som är helt nerklottrade i grafitti. Kanske ingen prio, men ändå lite coolt ställe. Var dock livrädd när vi åkte dit för det hänger ju lite gäng här och där å ser lite farliga ut haha.

Hetaste tipset är nog ändå att bara GÅ. Undvik tunnelbanan och gå så mycket ni kan. Finns skatter runt varje hörn.

Ställen att äta på:

I SoHo (som för övrigt är kvarteret man vill shoppa i om man nu tänkte det) finns USA:s första pizzeria som heter Lombardi's. Det är faktiskt VÄLDIGT god pizza och helt klart värt ett besök! Förvänta er att köa en liten stund, men det är så det funkar i äpplet, man köar till allt även sin middag. ;)

Var på en liten "italiensk" (inom situationstecken då jag inte är helt säker på vad de italienska inslagen var) som heter Basso 56. De har god lagom gourmetig mat. Sånt där ställe för par liksom. :) God mat helt enkelt! Man behöver nog boka bord, det kan man göra på nätet.

På Amsterdam Ave finns en asiatisk restaurang som heter Land. De har supergod mat!! Inga jättelika portioner men väldigt gott. Man får antingen boka i förväg eller va ute i god tid för stället är (eller har iaf varit de senaste gångerna vi varit där) omåttligt poppis så köer är att vänta sig. Är bara ett ganska trångt litet ställe så man får inte rädas av att nästan sitta i knät på nån annan men det känns å andra sidan ganska genuint NY. ;)

Å så för guds skull, kolla in Tripadvisor för någon bra diner. Eller leta er fram tills ni fått äta underabara amerikans

2014-05-08 @ 21:08:06
URL: http://kimberly.nu
Postat av: Kimberly

[Haha så mycket får man tydligen inte skriva :D... Här kommer fortsättningen!]

Å så för guds skull, kolla in Tripadvisor för någon bra diner. Eller leta er fram tills ni fått äta underabara amerikanska pannkakor med sirap och jordgubbar till frulle. Eller omelett. :) Det finns både skitdåliga diners och riktigt bra, men när man prickar rätt så är det SÅ gott!

Mhmm... nu kommer jag inte på så mycket mer för stunden. Jo, besök gärna nån jazzklubb!

Om ni tänker shoppa så är det de amerikanska märkena man ska satsa på (såklart). De är väldigt mycket billigare än hemma. Converse, Ralph Lauren, Nike, Mikael Kors, Levi's, Dermalogica, Bare Minerals, Tommy Hilfiger osv.

Ha en härlig resa! :)

2014-05-08 @ 21:09:54
URL: http://kimberly.nu
Postat av: Frida

Bästa tipsen om ätande oc drickande hittar du här: http://kajsaeriksson.blogspot.se/2012/08/i-love-new-york.html?m=1. Min kompis Kajsa satte ihop "the list" den ultimata listan över god, cool och faktiskt ofta prisvärd mat. Hon har dessutom tagit fantastiska bilder från de olika ställena. Vår new york upplevelse blev helt klart något alldeles extra till fröjd av denna lista. Spana in! Kramar

2014-05-08 @ 21:11:50
Postat av: jennie

Jag håller i stort med övriga kommentarer, men vill också slå ett slag för att strosa längs Hudson river och hänga i parkerna där omkring. Parkerna i NY är speciella, gräset är välklippt och toaletterna luktar nystädat (med andra ord inte alls som här hemma!). Hänget längs Hudson river passade oss perfekt när vi ville komma undan storstadshetsen ibland.
Andra tipset är att gå överallt. Att inte ha en plan för allt, utan att bara sticka in på ett café längs vägen för att man är fikasugen istället för att sikta in sig på exakt det där som man har uppskrivet i schemat. ;-) Vi upplevde mycket av staden och de olika områdena genom att promenera, vilket är en härlig upplevelse i en stad som så markant skiljer sig åt mellan de olika distrikten. Och som följd till gå-tipset: bra skor! Min senaste NY-resa blev en ganska hård upplevelse för mina fötter med blåsor, svullnader och skavsår…
När man kommer från Sverige innebär ju jetlaggen att man blir oförskämt pigg på morgnarna och dötrött på kvällarna, vilket passar jävla fint om man vill uppleva NY på riktigt (haha, eller om man som jag förvandlas till en tant efter middagstid och är rädd för att gå ut på kvällarna). Jag tyckte att det var mysigt att äta frukost samtidigt som new yorkersarna haffar en kaffe på väg till jobbet. Det är ju såklart som lugnast på morgnarna också och att strosa runt i lugn och ro innan affärer och attraktioner öppnar är härligt.
Jag håller också med om shoppingen, satsa på amerikanska märken och strunta i att köpa grejer som du kan köpa hemma bara för att det ska komma från NY. Vem bryr sig egentligen, typ? Haha, men ni kommer ju ändå komma hem med hela väskan full med barnkläder! ;-)
Jag kan också rekommendera att ta en drink på något typiskt aw-ställe där infödingarna hänger efter jobbet.
Måste också bara instämma i att inte lägga en hel dag ute på Ellis Island och frihetsgudinnan, ta med ett objektiv och fota´na från Battery park istället. :-)

Åh, avis på er som har detta framför er! Det kommer att bli toppen, oavsett om du hinner pricka av alla måsten eller inte! ;-) Kram!

2014-05-08 @ 21:36:27
Postat av: Matilda

Det bästa tipset för NY är att ha bra skor! (Gärna två olika par som man kan byta mellan) När min familj var där var min då 80åriga mormor (med dåliga knän) med och vi skulle försöka åka runt så mycket som möjligt men det slutade ändå med att vi gick runt hela dagarna.

Jag har varit uppe i både Empire state och rockafeller center på kvällen och tyckte mycket bättre om empire state för där kollar du ut genom ett galler så man känner vinden i ansiktet, vilket jag tycker ger mer "äkta" känsla av att vara högt upp. På rockafeller står du bakom stora glasrutor (jag kände mig som på zoo).. Precis innan stängning är det dessutom nästan ingen kö på någon av dem och det är väldigt coolt att se staden i mörkret.

Vad gäller shopping finns många roliga affärer som kanske säljer det du kan få tag på på andra ställen men själva affären i sig är värd ett besök. Jag älskar nike-butiken niketown (typ 5 våningar nikekläder av alla sorter). Sedan finns både NHL-store och NBA-store som är värda ett besök. Det finns ett sephora på 5th avenue som är värd att gå in i bara för att interiören är sjukt snygg (typ takstukatur och sånt). Att gå ner från central park längs 5th ave är mysigt och där runtikring finns många roliga höga byggnader att kolla in. Magnolia bakery ligger också i krokarna och de är ju kända för cupcakes, men även kaffe och deras cheesecake är väldigt goda.

Sist jag var i NY var vi på Guggenheim museum. Jäkligt cool byggnad både ut- och invändigt, så var kul att gå där inte bara för att kolla på utställningarna. En annan cool byggnad att gå in i är Central Station. Väldigt snygg byggnad. Även att jag åkt därifrån många gånger blir jag alltid lika glad av att komma dit för att det är så vackert.

Sedan för matställen skulle jag kolla in Sandra Beijers NY-guide (rodeo.net/niotillfem). Allt vi testat på den listan har varit bra. Vi åt bland annat köttbullar på nån meatball-restaurang. Väldigt gott.

Men mycket av new york är egentligen att strosa runt bland alla olika områden, köpa kaffe på något kul ställe och äta lunch på något annat. Strunta i att hänga vid times square. Det är kul att ha sett men annars är det mest turistigt och dåliga ställen i området. Macys är också väldigt ovärt. De kan ha kul skyltning längst ner, men annars ett väldigt trist warehouse som ser likadant ut överallt i USA.

Att köpa bare minerals smink är väldigt prisvärt (minst halva priset mot i Sverige) och de har en butik med väldigt trevlig personal på 34th street (tror jag i alla fall att det var).

Ni kommer ha det hur bra som helst där. Det går nog inte att inte älska NY. Nu är dessutom en väldigt noce tid på året att åka dit (ta dock med någon form av jacka eller tjockare tröja för även NY kan få köldknäppar och bli kallt för årstiden)

2014-05-09 @ 09:09:08
Postat av: Tant Kanth

Jag vill gärna slå ett slag för The Highline, köp något gott på Chelsea Market (både god fika och sushi) och gå upp och sätt er och glo på om som turister om som New Yorkare.

Dra till Barnes and Nobles vid Union Square och läs så mycket tidningar och böcker som ni orkar (utan att ni åthutade eller får sura blickar). Bra ställa att vila fötterna på och där finns massor med fina böcker och utvalda barnsaker till Boosan.

Gå på Brooklyn bridge, ta lite klassiska bilder.

Kolla in hipsters i Williamsburg och gå in i alla fina butiker med noga utvalda saker.

Ät på Wholefoods, allt är ekologiskt, det mesta är gott. Bra sushi och fantastisk buffé. Smidigt om man vill ha något snabbt eller vill ta med maten. Bästa finns vid Columbus circle och den lugnaste i Tribecca.

om ni gillar dumplings så kan ni rulla till Vanessa´s dumplinghouse. Ett hål i väggen, ta med och sätt er vid fotbollsplanen en bit bort.

2014-05-09 @ 12:39:18
Postat av: Tant Kanth

En, ok två saker till.
Kameror och teknik brukar vara betydligt billigare i USA. B&H är det i särklass grymmaste stället i stan. Jämför priserna hemifrån, men jag har gjort en hel del klipp.

Clinton st Bakery, bästa pannkakorna i stan (och världen om du frågar min man). Bra omeletter med. Kom tidigt, annars får du leva med att stå i kö.

Svar: Alltså, ursäkta att jag inte tackat tidigare men Tack för alla dina tips!! Tyvärr blev det inga pannkakor på Clintons men det sparar vi till nästa gång! :-*
Little Miss Fix It

2014-05-09 @ 12:43:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback