Flyttens ABC

Den här gången flyttade vi själva, (när jag tänker efter så kör vi tydligen lite så varannangångs-principen med flyttfirma) dels för att det in i det sista var så osäkert vilket datum vi skulle få tillträde till huset (detta berodde på säljarnas lägenhetsbygge och en försenad fönsterleverans. Fönster är typiska bra-att-ha-grejer på ett hem i svensk december) och dels för att hålla kostnaderna nere. Jag efterlyste flyttips och fick en masse, plus att Ebba hade ställt samma fråga på sin blogg dagarna innan, tipstack till Frida. Här kommer mina bästa do's and don'ts;
 
Be om flytthjälp i god tid! Det är svårare att hitta på en ursäkt att inte hjälpa till när kalendern är tom. Två dagar innan jul är kalendern sällan tom men det finns många som tydligen hellre bär lite kartonger än julstökar. He-he. Ett stort tack till vår tappra skara!
 
 
Det finns säkert någon matematisk beräkning på hur många flyttkartonger en behöver, jag skulle tippa på kvadratmeterytan delat på två (är lgh 50 m² så är 25 kartonger rimligt) men sen finns ju så klart avarterna. De som lämnade vårt hus på 142 m² hade 27 kartonger och vi som kom från 109 m² hade 85 st (vad ska jag säga, jag är en samlare). Och då hade vi ändå r e n s a t. 
Flyttregel nummer 1. ALLT ska packas, och då menar jag A L L T som ryms inom 33x41x56 cm. Kuddar, vaser, hyllplan, kajaker och julgranar. Även andra format på kartonger, till viss mån plastsäckar och i något fall papperskassar men håll packningen så unison som möjligt så gör det flytten smidig och minskar antalet vändor mellan bostäderna. 
 
Om tid finns som sagt, rensa. Förråd, garage och garderober åtminstone. Kanske inte varenda låda i hela huset men gör en grovrensning och avsätt kartonger för sånt som ska till second hand för när man packat en sisådär tretti lådor så blir man lite mer selektiv (trots hamstersläkte).
 
Detta var min och Jespers femte gemensamma flytt så vi har liksom en buffé av flyttkartonger. Lådorna märkta "Kungsholmen" från Gotlandsfirman 2001 funkar fint, JÄTTENE från IKEA är både bra och prisvärda, kartongerna från Coop och Clas Ohlson är sådär. Sämst var de sprillans nya reklamkartonger vi fick från mäklarfirman, hållfasta visst men handtagen var katastrofala. Det är viktigt att det finns en liten kartongbit att vika in vid bärhålen för annars gör det skitaont, kolla det! Flyttkartonger är ganska dyrt och förhoppningsvis behöver man dem inte allt för ofta, dessutom är 85 kartonger rätt skrymmande (även som platta) och då är det bra att kunna  hyra/låna. Jag ringde firman som flyttade oss från Gotland och alla har kanske inte sådan tur men det slutade med att jag fick just låna de allra bästa kartongerna därifrån. Tack Miniflytt! Viktigt att tänka på då är att packa det sista/viktigaste som således packas upp först i de kartonger som ska lämnas tillbaka så en inte står där vid återlämningsdatumet och plötsligt vadar i bebiskläder storlek 56 (när "bebisen" numera drar 98/104).
 
 
Använd packpapp eller silkespapper till ömtåliga saker, skippa tidningspappret, så slipper man diska rent allt från trycksvärta när man packar upp.
 
 
Ha ett system med siffror (eller färger) för varje rum så att kartongerna hamnar rätt på en gång. Vissa förespråkar att skriva ner allt som packas i ett digitalt dokument som är sökbart: typ 3.17 (rum 3 - vardagsrum, kartong 17 - porlsinsänglar) men det tyckte vi blev för omständigt och istället använde vi dessa etiketter som jag hittade på Clas Ohlson med färgflikar med anteckningsyta och skrev ner det vi packade istället. Gult (soligt) vardagsrum, grönt (skönt) sovrum, blått (vått) badrum och rött (spisvarmt) kök. Vissa områden märktes helt sonika bara med innehåll; "skor", "städskåp", "kontorsgrejer". På nya stället sattes ett schema upp innanför dörren med tydlig förteckning vilken färg som skulle vart.
 
 
Packa en resväska med kläder för en vecka eller så och necessär, handdukar, mobilladdare, sagoböcker, gosedjur, välling, blöjor och allt som kan hjälpa eller stjälpa en tillvaro med en treäpplare. Se även till att det grundläggande till köket finns tillgängligt; diskmedel, disktrasa, handduk, skärbräda, kniv, snabbkaffe/te, koppar.
 
Ta blommor och växter separat, de gillar sällan flyttar och behöver lite varsam behandling, särskilt vid väderomslag (som vinter). 
 
Packa vikta kläder i kartonger eller väskor men hängande i sopsäckar eller resegarderober. Gör ett hål i botten av säcken och trä igenom ett tiotal galgar, tejpa eller stripa ihop dem och frakta liggandes.
 
 
Böcker flyttas bäst i papperskassar och magasin/tidningar passar perfekt i Pappis från Ikea (som man sen återanvänder till bebiskläder man vill spara).
 
Montera ner de mest skrymmande möblerna (som en pinnig barnsänghimmel) om det går. 
 
Tavlor kan lätt bli kantstötta men skyddas bra i bubbelplast.
 
 
Se till att det finns lampor i nya huset, det som är lätt i dagsljus är betydligt svårare i mörker, särskilt på ett nytt ställe.
 
Flytta inte luft, packa i väskor och annan vardagsinredning som lådor, tvättkorgar och återvinningskärl. Kläder eller skor exempelvis. Och klassikern, packa inte för tungt. Har du sjuttielva bronsstatyer i miniatyr så se till att åtminstone halva kartongen fylls med duntäcken och fjäderboas.
 
 
Packa viktiga och/eller dyrgripar noggrant och ta själv hand om frakten. Jag fnös lite åt detta och menade på att det inte gällde oss eftersom vi flyttade själva och allt i ett svep. Dessvärre letar jag fortfarande letade jag länge efter min kalender och mina smycken. De är alldeles säkert i någon av de icke uppackade lådorna, jag ska bara orka klura ut i vilken var i en kartong som mindre nogsamt ställts i förrådet, det är lätt hänt i allmänna villervallan.
 
Slutligen, förse bärhjälpen med mat och fika så håller de sig pigga och glada genom hela flytten. Och glöm inte att bjuda dem på inflyttningsfesten!

Kommentarer
Postat av: emma

Märks att ni har flyttvanan inne. Vilka toppentips!

2015-02-09 @ 21:58:22
Postat av: Lina

Måste lägga till ett av de bästa tipsen vi har fått: numrera lådorna! Första lådorna du packar blir nr 1 kök, 1 vardagsrum osv...på det sättet så vet du att de lådor som har högst nummer innehåller de grejer du packade ner sist, och är antagligen dom som är viktigast att packa upp först!

2015-02-10 @ 10:15:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback