Vi roade oss kungligt

Med tanke på att det är höstlov så tänkte jag tipsa om söndagens besök på slottet, vilken hit det var!
 
Kanske var det den kallaste och blåsigaste dagen i oktober och det kändes därför helt rimligt att hålla sig inomhus trots att solen strålade. Vi kom strax efter öppning, både stor och liten var superpepp inför alla söndagens aktiviteter. Entrén kostade 120kr för vuxen och 30kr för barn.

 
Först påbörjade vi den permanenta installationen Petits äventyr. Genom en ljudsaga som man lyssnar till i gammaldags lurar av trä guidas man genom slottssalarna och ska lösa små uppdrag på vägen för att hjälpa den lilla slottsmusen Petit att hitta hem. Samtidigt samlar man olika bokstäver som till slut bildar ett kodord. Stationerna har sinnena som tema -doft, känsel, hörsel, smak och syn och det var full galopp genom slottssalarna till varje station. Stationerna är så proffsigt utförda och känns både moderna, högkvalitativa och smälter fint in i slottets övriga inredning. Vi hann med de två första innan det var dags för prinsessvandringen.
 
 
Kl. 11 träffade vi prinsessan Anna, dotter till kung Johan III, och hon visade oss genom slottet via drottningens sovrum, matsalen, salarna, kungens sovrum som hade en jättespännande lönngång och slutligen kunde man få provsitta kungatronen. På vägen fick man veta allt viktigt om hennes kläder, hur lång tid det tar att bygga väggarna fulla med intarsia och vad som är höjdpunkten på de kungliga middagarna. Dessutom lärde vi oss hur drottningens säng hålls varm i det kalla stenslottet. Det blir trångt på sina ställen och vandringen blev i längsta laget där precis innan lunch (30-40 min) men prinsessan var duktig på att trollbinda sin publik och involvera alla barnen i olika funderingar.
 

 
Lunchen åt vi på Slottsrestaurangen, och är man sugen på en svampig baguette eller tre vikta pannkakor med sprutgrädde så är detta inte stället. Det här är verkligen en av mina favoritrestauranger i Kalmar. Maten är så gott som kunglig, närproducerad och serveras på tennfat med stor finess. 
 
Mätta och belåtna fortsatte vi äventyret tillsammans med Petit och slottets spökkatt Rödben. När vi löst alla utmaningar och fått alla bokstäverna lämnade vi tillbaka den stora nyckeln och svaret på ordflätan och tog emot beviset för väl utfört uppdrag.
 
Nu var det dags för Maja med vänner lekutställningen som bygger på författaren och illustratören Lena Andersons härliga karaktärer - Maja, Linnéa, Stormstina och de andra. Här kunde man både skörda grönsaker, öva på bokstäver och klockan, lyssna på sångerna och leka i bageriet. 
 


 
Mellan tebjudningarna som ivrigt dukades fram i salongen så gick jag runt och läste om Lenas författarskap, tecknande och hur sagorna vuxit fram i mötet med platser och människor. Så-å himla fint alltihop. Man har verkligen lyckats med att göra utställningen ett med slottet i färgval och placering samtidigt som den helt och fullt främjar lek och utforskande. Toppen för stora och små!
 
 
Som ni fattar så tillbringade vi ju praktiskt taget halva söndagen på slottet för så kul var det. Passa på  alla höstlovslediga barnföräldrar, detta är dessutom sista veckan för Maja-utställningen. För övrigt finns Slottsbutiken som är bräddfylld med fina saker och bra presenter, mycket ekologiskt och noggrannt utvalda som passar perfekt till både bemärkelsedagar, julklappar och middagsbjudningar.

Kommentarer
Postat av: VICTORIA

Så mysiga bilder!

2017-10-31 @ 20:22:57
URL: http://victoriannielsen.se
Postat av: emma

Vilken mysig dag! Jag blir själv väldigt sugen på att tillbringa en heldag på slottet så där. Tråkigt att vi har en 40 mil för lång väg bara... Njuter av ert besökt istället. 😊

2017-10-31 @ 20:52:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback