DIY - miljösnällt sköljmedel

Det var flera år sedan jag slutade använda sköljmedel, strax innan Boo föddes tror jag det var. När jag läste om hur dåligt det är för både människa och miljö så kändes det som ett självklart val. Det finns många argument för att inte använda sköljmedel och två av de viktigaste är förorening av grundvatten samt utveckling av allergier. Så varför används sköljmedel då? För att göra textilierna mjukare, ta bort en del av den statiska elektricitet som uppstår vid tvätt av syntetiska plagg och för att det ska lukta gott helt enkelt. Hemma hos oss föredrar vi frottén lite rivigare och vissa plagg kan till och med skadas av sköljmedel, till exempel förlorar många träningskläder sin förmåga att andas och absorbera fukt och handdukar får sämre uppsugningsförmåga. Så här års blir det extra påtagligt att vissa blusar smiter om kroppen på ett obehagligt sätt (ja alltså att de är elektriska, jag menar inte sådär som efter en vecka med julmat i överflöd) och då använder jag ett miljösnällare alternativ med i stort sett samma egenskaper som en kemikaliebomb till sköljmedel. Den innehåller bara tre ingredienser och en av dem är valfri;
 
  • vatten
  • ättika
  • etierisk olja (valfritt)
 
För en liter sköljmedel behövs 7,5 dl vatten som man kokar upp och låter svalna, 2,5 dl 24% ättika (fungerar som mjukgörare, använder man 12%:ig behövs dubbelt så mycket) och 10 droppar av valfri doftande olja. Blanda allt i en flaska.
 
Jag använder Primaveras oljor som jag beställer från Jordklok.se. Min favorit är Citrongräs, jag har även testat Rosengeranium men föredrar den milda citrondoften på tvätten. Om man gillar lavendel så är det ett dofttips för att hålla skadedjur borta från garderoben för det gillas inte av exempelvis mal. Dosera som vanligt i tvättmaskinens sköljmedelsfack, glöm inte att skaka flaskan så att oljan blandar sig innan användning.
 
Foto: Sara Zetterström

Kommentarer
Postat av: IA

Ett jättebra alternativ. Man kan även ha lite ättika i vattnet när man gör rent byrålådor och garderober för det gillas inte heller av skadedjur. Jag har ättika i vattnet när jag putsar fönster också som tar bort fett och gör de glansiga.

Svar: Åh vilka bra tips, tack! Ättika är helt klart underskattat som universalmedel!
Little miss fix it

2018-11-21 @ 11:01:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback