Fem favoriter från Formex

Jag fick ett muntligt öronnyp från en väninna som tidigare idag undrade vad som hände med rapporteringen från Formex här på bloggen. Ja, jag är inte den som är den så här kommer fem av mina favoriter. Men vi tar det väl från början. Jag hann inte mer än köra av gotlandsbåten och med nöd och näppe landa huvudet på kudden innan klockan ringde (kill me now) och det var dags att äntra huvudstaden och höstens upplaga av Formex. Inte för att jag tog djurgårdsfärjan till Älvsjö precis men Stockholm är ju vackert så man dånar va.
 
 
Höstens mässtema löd Soft Nordic och presenterades med pastell och möbelkaramell. Jag var inte ensam om att tycka att det kändes ganska... vårigt, läs Trendensers rapport här. Jan Rundgren stod bakom temautställningen. Igen. He's a jolly good fellow men lite variation skulle inte skada, eller? Däremot vet jag inte vad det är med mig och cyklar, men jag gillar att ha dem i inredning.
 
 
Oh well här kommer fem snabba:
 
Made in Alstermo
Som den lokalpatriot jag ändå är så blev detta en av mässfavoriterna. Alstermo är ett litet brukssamhälle ett stenkast från Kalmar rakt in i Smålandsskogen där man har tillverkat resväskor och askar av kartong i över 200 år. Efter ett antal konkurser står nu bruket i ny regi och under nya varumärket Made in Alsterbro. Det är detaljerna som gör det och med finaste Tärnsjö-skinn och snygg prägling blir jag sugen på att inreda kontoret från golv till tak med dessa fina förvaringsboxar.
 
 
Emma Fällman
Jag brukar ju alltid favorisera Young Designers-utställarna för där finns det gott om go'bitar och jag blev inte heller besviken denna mässa. Det var genomtrevliga och ödmjuka Emma Fällmans tapet från kollektionen Kågedalen som först fångade mitt intresse. Hej fågelröntgen! Fast det var med ett leende på läpparna och önskelistenotering om en scarf med ett kranium som jag gick därifrån. M-m-m.
 
 
edit & björnen
Fler tapeter och fler unga designers fann jag hos norrköpingsduon edit&björnen, kommunikationsbyrån som testat att applicera sin design på produkter för att se om det funkar. Om det gör. Den tonade varianten - J A G V I L L H A ! !
 
 
Skoghall
Alltså, de unga och ödmjuka tjejerna tycks dominera designsverige i allmänhet och Formex i synnerhet. Ännu en duktig formgivare bland Young Designers som jag tog mig ett snack med var tjejen bakom Skoghall. Återbruk med en tvist och hur söta är inte desa kuddar i filt (jisses, vårt hem kommer kuddifieras denna höst). Snygg logga dessutom!
 
 
OYOY
Flera fina kuddar hittade jag hos OYOY (kuddifiering, I'm telling you), jag skulle lätt kunna fylla varenda barnrum med dessa sötnosar. Fint, lekfullt och lärande på samma gång. Och eftersom jag delade pendel med Mokkasin-teamet ut till mässan gjorde jag mitt bästa för att övertyga om att varendaste en borde få plats i en viss webbshop. Vid närmare eftertanke var det kanske inte så genomtänkt, habegäret är liksom maxat för den där butiken allaredan.
 
 
Nä, vad säger ni, kalla mig sifferblind, men jag slänger in ett par extranummer:
 
By Heritage
Lite på undantaget, inklämt mellan montrar överfulla med grälla plastleksaker hittade jag en liten lågmäld pärla på barninredningsfronten. Hos By Heritage hittar du förutom de två mammorna och kollegorna som grundade firman inredning, accessoarer och kläder i noga utvalda material och milda färger. Som ett svenskt Numero 74 ungefär och fint så det förslår (kollar ni in hemsidan känner ni kanske igen bildmanéret? Just det, plåtat av Att vara någons fru-Emma).
 
 
Ylva Skarp
Kvinnan som verkligen gjort business av tusch är kalligrafen Ylva Skarp. Ingen som inte legat under en sten de senaste åren har väl missat hennes framfart i inredningssverige? Det jag imponeras över är hennes förmåga att ständigt hitta nya uttryck för sitt hantverk, nu senast på porslin och kökshanddukar. Genialiskt.
 
Foto: Sara Zetterström
 
På det stora hela var det en väldigt givande mässa för min del och jag hann t o m gå på flera föreläsningar. Dessutom träffade jag ofantligt många branschkollegor som jag hann skvallra omvärldsanalysera en hel del med, det är liksom alltid det bästa - att träffas i köttet.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så mycket snyggt, är så ledsen att ja missade mässan :/

2014-08-20 @ 22:07:30
Postat av: Erika

Härlig rapport!!

Svar: Tack, kul att du gillar!
Little Miss Fix It

2014-08-21 @ 06:23:34
Postat av: jennie

Tack för bra rapport! Jag som bara har sett bilder från Formex håller med om vår-känslan, det är inte mycket höst alls i vad jag har sett. Men jag tycker i och för sig att det är trevligt med ljusrosa även på hösten, så jag klagar icke! :-)
Du, en sak som jag undrar över när man hör om young designers och nya företag, det är hur de överlever? Jag är inte alls i branschen, men det är ju sån ENORM konkurrens och jag som lekman skulle nog inte betala flera hundra kronor för väl så fina kartonger som jag ska ha i förrådet (lite krasst men jag antar att du förstår vad jag menar). Jag tycker att det är så himla roligt med alla kreativa och företagsamma personer, men jag skulle vilja veta hur man får det att gå runt? Det vore intressant om du tog upp detta. Kram!

Svar: Vilken intressant frågeställning Jennie! Ska klura på detta :) Kramkram
Little Miss Fix It

2014-08-21 @ 08:33:48
Postat av: S

Det var så roligt att få en skymt av dig under Trendensers föreläsning. På tal om cyklar i inredning har jag köpt en snygg tavla på just en cykel http://www.jollygoodfellow.se/ Såg den första gången på mässan förra året och åkte omdelbums hem och köpte en :) Tips!

Svar: Tack för tips, minns den från fjolårets mässa :) Du skulle sagt hej när du såg mig!
Little Miss Fix It

2014-08-21 @ 09:00:21
Postat av: Ylva Skarp

Hej hopp vilka fina ord! Jag gläds och rodnar lite... Kram och tack!

Svar: Oj, här har jag missat härliga kommentarer. Äsch du är värd varenda superlativ söta du! Kramkram
Little Miss Fix It

2014-08-21 @ 17:08:00
URL: http://ylvaskarp.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback