En blandning av sött och salt
Det finns ju knappast nåt enklare att svänga ihop med en liten stjälpreda i köket än en mumsig dessertpaj, Boosan är en hejare på att stryka decilitermått vid det här laget. Mjöl socker och smör - pang. Frukt, bär och glass - tjoffs! Jesper gillar ju "ginger" i alla former och tycker att hans rödhåriga fru med fördel kan använda ingefära i efterrätterna. Själv anser jag att det kan bli lite för mycket av det goda men häromdagen blev det en riktig High Chaparall-paj med det som fanns hemma. Åsså toppat med lite flingsalt.
Som sagt, den här är skapligt skjuten från höften om en säger så men om ni vågar testa så är receptet typ så här:
150 g rumsvarmt ekologiskt smör
3 dl ekologiskt mjöl
1 dl ekologiskt rörsocker (strösocker går lika bra)
2 tsk flingsalt
3 röda äpplen
1 dl svenska blåbär
en liten bit färsk ingefära
Sätt ugnen på 225°. Kör smör, mjöl och socker i en matberedare till en degklump.
Smörj en pajform (24-28 cm) och fyll den med tunna skalade äppelskivor, blåbär och 1-2 tsk finhackad ingefära (ett mildare alternativ är att använda syltad ingefära som finns på burk). Nyp ner degen över frukten i ett jämnt lager och toppa med två rejäla nypor flingsalt, var inte blyg.
Sätt in pajen i mitten av ugnen, sänk tempen till 200°och
grädda i ca 20 min tills den fått rejält med färg på sina ställen.
Servera med vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljglass.
Sötman i äpplena, färgen i blåbären, hettan i ingefäran och degen som en symfoni av sött och salt. Mmmmmm. Och att jag äter vaniljsås med lite paj det går nästan obemärk förbi...
Foto: Sara Zetterström
Kommentarer
Postat av: Liza
Men åh, så gott det ser ut!! :)
Tack snälla för receptet. Skall nog baka denna mumsighet i helgen! :)
Svar:
Little Miss Fix It
Postat av: Fashion Blogazine
Så gott!
Trackback