Vinterförvara växter

Idag vaknade jag långt innan solen gick upp och sitter nu uppkrupen i soffan. Har tänt lite ljus och kurar under ett täcke i det varma skenet - jag älskar den här känslan av ett tyst hus, ensamheten tillsammans med de inte långt borta sovande kära och det är fullkomligt nödvändigt för mig med dessa stunder av lugn och ro. Att hinna tänka en rak tanke och bara vara. Känner jag mig själv rätt kommer jag sitta här tills jag hör att någon vaknar på övervåningen och först då börja med frukosten, för det är så mysigt att äta tillsammans innan vi gör något med dagen.
 
Förra helgen gick all tid till att förbereda hus & torp för vintern. Klippa gräset en sista(?) gång för säsongen och ställa undan möbler, leksaker och växter. Växterna ja, i år har jag ju plötsligt ett ansvar för det gröna som kramat altanen hela sommaren, medelhavsväxter och odlingsbänkar.
 
I vårt klimat måste vi ta hand om växterna lite extra för att de ska klara kylan, få sin vila och komma igen nästa år.
För att få Sverige lite mer medelhavslikt och skicka växterna på en välgörande semester över vinterhalvåret måste man skapa en fuktig, ljus och sval miljö. 
 
Tre aspekter är alltå viktiga;
fukt (som i sparsam vattning eller dusch, inte konstant fukt som stressar den semestrande plantan och kan ge mögel)
ljus
frostfritt
 
Ett uterum eller växthus är kanske det allra bästa men Hundraåringen kan inte skryta med något av det och jag fick anpassa mig efter rådande omständigheter. Vi har en källare som håller en lagom temperatur (mellan 5-10°C för fikon och oliv) men numera är mörklagd eftersom altanan täcker det enda fönstret. Då rådfrågade jag min bästa vän i sådana här pikära situtationer, min väninna Google, Inc.
 
Jag frågade; vinterförvara växter i källare
Hon svarade; odla.nu
 
Här kunde jag läsa att källaren passar fint rent temperaturmässigt för de växter jag har, men golvet bör isoleras och att det är viktigt att ge växterna ljus (även om de också måste få vila i mörker).
 
Jag frågade; ljus till övervintrande växter
Hon svarade; blomsterlandet.se
 
LED-lampor, lågenergi eller lysrör alltså, inte glödlampa eller Halogen eftersom de blir för varma och kan bränna växterna.
 
Sagt och gjort, jag organiserade om lite i källaren så att allt ifrån pulkor till coctailglas är lättillgängligt även i en mindre djungel. Isolerade golvet med tre skivor cellplast och letade fram tre gamla taklampor som jag glädjande nog sparat som rekvisita på kontoret. Hängde upp de två stora med lågenergi 12W i och kopplade dem till en timer. Blommorna står nu med lite mellanrum så att alla får ljus, men det är bra att byta plats på dem emellanåt. Mellan 07-21 lyser det i källaren men jag funderar på att även koppla in den sista lilla lampan på lite lägre höjd för att riktigt smörja fotosyntesen. Vattning ska från och med nu ske sparsamt och aldrig på fuktig jord, ibland bör man duscha växterna med blomspruta.
 
Här samsas nu olivträd, med fikon, lavendel med rosmarin och timjan med lite prydnadsgräs. Sov gott fina växter, till våren blir det andra bullar.
 
[ o ]: Sara Zetterström

Kommentarer
Postat av: Emm

Bra jobbat! Tack för inspirationen!

Svar: Tackar, tackar!
Little miss fix it

2015-10-25 @ 08:45:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback