I själ och hjärta

Den här veckan har världen aldrig varit mindre tror jag, Europa känns som Småland och Grekland som Kalmar. Och medan jag ser att många kopplar ner sig från sociala medier för att verkligheten är för hemsk under argument som "jag kommer logga ur facebook för att umgås med familjen, jag orkar inte se fler vidriga bilderna på drunknande barn" så känner jag att verkligheten aldrig har behövt mig mer än nu. Jag kan hålla med om att det är outhärdligt att bara sitta och titta på medan tusentals människor drunknar, svälter, kvävs och torkar ut i sina desperata flykförsök mot ett anständigt liv, men jag vägrar att känna mig maktlös. Jag har makt, jag är priviligerad med kläder på kroppen, mat i magen och tak över huvudet och jag ska försöka se utanför mitt eget lilla livspussel, min egen högst bekväma sfär, och göra något för flyktingkatastrofen. De hundralappar jag redan skänkt känns futtiga och på måndag ska jag träffa ett par fina kvinnor som känner likadant och vill göra gemensam sak. Skriv gärna i kommentarsfältet om du vet någon lokal organisation i Kalmar/Småland som jobbar med snabba puckar och redan planerar för förnödenhetstransporter till Medelhavet. Tack på förhand!
 
Förutom det jag nyss nämnde så är jag lyckligt lottad med många underbara vänner, vissa vet allt om mig medan andra inte ens har träffat min familj och ändå är genomfina och känns nära. Som när jag på väg hem från USA gjorde ett pitstop i Stockholm i helgen och träffade Lo Bjurulf för en snabb lunch. Hon mötte mig på perrongen körandes på den allra sötaste lilla dockvagn i grön manchester och blommig sufflett. "Jag sprang på den på loppis och tänkte på Boo, varsågod!". Den omtanken får mig nästan att börja gråta.
De tittade lite undrande på mig senare när jag jonglerade med bagaget och checkade in en barnvagn i miniatyr, utan en bebis i miniatyr liksom. Men gissa om det var någon som i söndagskväll blev mycket lycklig över att hennes mamma äntligen kom hem och att dockan och nallen dessutom fick en så fin vagn. Med smurftäcke och allt!
 
Priviligerad som sagt. Efter jobbet idag packar jag ihop familjen för en helg i torpet och jag ska ladda för att i nästa vecka göra sånt som känns sådär extra bra, ända in i själen.
Fin fredag till er läsare som även ni ger mig så mycket energi!
 
Foto: Sara Zetterström

Kommentarer
Postat av: Marja

Visst är det hemskt med alla dessa människor som riskerar allt för att ta sig och sin familj till säkerhet. Vill bara gråta när jag tänker på alla barn som först fått uppleva kriget och sedan en lång och riskfylld flykt. Vad gäller att bidra så läste jag råd från någon med lång erfarenhet att katastrofer och hon rådde att INTE bidra till privata initiativ där man t ex fraktar kläder etc. Det var ineffektiv hjälp tydligen. Det bästa var att bidra till etablerade organisationer som hade logistiken på plats för att snabbt få fram det som behövdes och som dessutom kan få fram RÄTT grejer, stötta lokala hjälporganisationer på plats eller internationella hjälporganisationer var hennes råd. Men visst känns det lite futtigt när man vill göra mer. Men huvudsaken är att vi alla bidrar med nåt.

Svar: Många bäckar små heter det ju och varenda krona räknas så visst kan vi alla göra något :)
Little miss fix it

2015-09-05 @ 21:27:04
Postat av: Lo Bjurulf


Lo hjärta Boo

Svar: <3 <3 <3
Little miss fix it

2015-09-06 @ 01:08:38
Postat av: Anonym

Det är hemskt! På riktigt fruktansvärt hemskt. Tänker på sina egna barn, som är mätta, varma och lyckliga. Med ett rum fyllt av leksaker, bla en dockvagn identisk med Boos fina present.

2015-09-09 @ 21:54:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback