Recept på äggakaka

Idag är det en sån där dag när jag är lite hög på livet. Jag har nämligen med mig en sån enorm inspirationsboost från gårdagen. Först hade hela kontoret en workshop och föreläsning med Ashkan Fardost som forskar kring hur teknologi och digitalisering påverkar olika branscher och inte minst mänskliga beteenden. Så. Himla. Intressant. Dessutom en otrolig retoriker och skön snubbe. På kvällen var det vårt årliga vårmingel som innebär häng med våra kunder, god mat och dryck och skön musik och jag gick och lade mig (alldeles för sent) med bröstet sprickfyllt av glädje och tacksamhet. För det jag får uppleva och vara en del av. Dessutom kom jag ut på en joggingrunda. En dryg timme i lugn takt, genom naturen bland vårens dofter och fåglarnas olika läten och mina egna tankar (som förvisso slösigt ofta tänkte hun dra tretti sju ... hun dra tretti sju i takt med stegen, eftersom det är pulsnivån jag bör ligga på när jag kör lågintensiva pass). Vardagslyx. Fast vardag är det ju inte riktigt nu, för nu är det ju påskledigt för de allra flesta. Så jag tänkte passa på att dela receptet på den goda äggakakan jag lagade häromdagen.
 
Första gången. Nej, faktiskt enda gången jag ätit äggakaka innan jag testade att laga själv var på Brösarps gästis i, ja Brösarp förstås. Det var vintern 2011 och jag var med i Ikeas specialistprogram. Vi var inredare från åtta nationer som reste runt mellan Carl Larsson-gården i Dalarna och varuhuset i Delft/NL. Däremellan gjorde vi bl. a ett antal studiebesök hos några väl valda ekologiska eller på andra sätt medvetna hushåll på Österlen och det var under den etappen som vi enligt plan stannade för att våra mentorer ville bjuda mig och mina kollegor från bl. a Kina, Ryssland och Italien på en lokal specialitet till lunch. Det var en fantastisk period den där utbildningen, full av kunskap, utforskning och kulturella upplevelser och den där lunchen var inget undantag. Äggakakan på Gästis var som en mindre bröllopstårta, har ni vägarna förbi måste ni prova den!. Har man aldrig upplevt det så är det lite som en blandning av omelett och ungspannkaka ungefär. Eftersom jag nästan helt uteslutit vetemjöl i maten så använder jag siktat dinkel istället som har högre näringsvärden. Tänk på att dinkelmjöl drar åt sig mer vätska och minska mängden mjölk något om du använder ex. vetemjöl. Knappast modell bröllopstårta men håll till godo med min variant på äggakaka:
 
min "skånska" äggakaka, 6 port.
2 pkt ekologisk bacon (eller 12 skivor rimmat fläsk)
5,5 dl dinkelsikt
1,5 tsk rörsocker
1,5 tsk salt
12 ekologiska ägg
1L ekologisk mjölk
 
rårörda havtorn
1 dl frusna havtorn
0,5 dl rörsocker
 
Stek fläsket/bacon i en rymlig stekpanna och lägg det på hushållspapper. Häll ur fettet från pannan och spara det. Diska ev bort fläskrester från pannan.
Vispa ihop äggen. Blanda mjöl, socker och salt och sikta ner det i smeten, rör ihop med hälften av mjölken och vispa till en slät tjock smet. Tillsätt resten av mjölken.
Hetta upp flottet och en klick smör i pannan, sänk till medelnivå. Häll i smeten. Fös smeten med en stekspade utifrån och in med långa tag så att ny smet rinner tillbaka ner i rännan och tillagas (som en omelett). Man bygger liksom äggakakakan från mitten och ut i luftiga veck. Arbeta runt runt tills hela kakan är fast.
Använd ett stort grytlock, eller som i mitt fall med denna ganska stora kaka en rostfri bricka som jag smorde med smör, lägg det ovanpå pannan och vänd snabbt på steken så att kakan vänds och hamnar på locket/brickan. Lägg lock/brickkanten mot stekpannan och fös tillbaka kakan. Grädda klart i några minuter.
Värm fläsket och placera det uppe på kakan, ju maffigare desto bättre. Servera med rårörda lingon eller havtorn. Jag hade inte tid att råröra bären som då helst ska blandas med sockret och stå i kylen över natten utan jag värmde på socker och havtorn och rörde tills det blev en sötsyrlig sylt. Smakar jättegott ihop med sältan i fläsket.
Jag dricker sällan mjölk till maten men det passar jättebra ihop med den här rätten.
 
Strax fyra dagar ledigt med familjen. Men först väntar den årliga Påskmarschen till slottet.
 
Foto: Sara Zetterström

Kommentarer
Postat av: Lotta

Åh, ser så gott ut...surt att jag inte kan äta ägg ☹️ men måste bara "hoppa" in och säga Hurra!! Vad kul att se/höra inslag från dej igen! Heja dej!!! 🙂 Kram Lotta

Svar: Hej Lotta, förlåt mitt sena svar, ville bara hoppa in och säga hurra för att du läser och peppar!! Stor kram
Little miss fix it

2017-04-23 @ 18:56:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback