Det finns ingen plan(et) B

Jag hade en intressant diskussion med en vän i morse. Om inredningsbranschen och att jag bitvis blir kräkfärdig på all YTA och ännu hellre på det oäkta. På hemma-hos-reportagen som är så tillrättalagda att det är helt omöjligt att någon bor så. Med glasflaskor i ett stilleben på vardagsrumsmattan. Stackars den som drog nitlotten vid dammsugningen. Med en stor kaktus på nattduksbordet, som breder ut sig så att varken ett glas vatten eller ens väckarklockan får plats? För det är ju precis det man tänker i hemmets rum för rekreation och återhämtning. Det är ju så mysigt, med något som sticks precis bredvid huvudet.
 
Om kluvenheten i att vara en del av en bransch som är trendbaserad och får människor att helt tappa fattningen i sin jakt på det senaste när överkonsumtionsdagen infaller tidigare och tidigare varje år. Snart förbrukar vi 1,5 jordklot per år! Om allas inbillade rätt till jordenrunt-flygningar, eller bristen på reflektion i frågan (mer om detta i ett senare inlägg) och två år gamla kök som byts ut av... tristess? Och så då min egen roll i detta? Här på bloggen försöker jag så gott jag kan visa på förändringar med små medel och att se till huset och vårda det som finns hellre än att gå all in på rådande "it"-prylar vare sig det är köksbänkar i marmor eller gråa väggar. Periodvis undviker jag att följa nyhetsflödena för att jag inte känner mig stark nog att sålla och inte ryckas med. I mitt jobb väljer jag hellre hållbara material men till syvende och sist är det kunden (eller snarare kundens plånbok) som styr, och inte sällan är det det kortsiktiga valet som vinner.
 
Om den fortsatta frustrationen i att "alla" ser det som sin rätt till förnyelse. Slit och släng. Inredningsprogrammen som trashar fullt fungerande kök i en container utan en tanke på "den enes skrot den andres skatt". Och har man inte råd så tar man sig råd. Genom att leva till låns, eller köpa billiga kopior och lågpriskedjornas varianter. Jag säger inte att dyrare per automatik är bättre men om man inte kan distribuera kvantiteter av magnituden av Kinas befolkning (och bara för att man KAN distribuera magnituden av Kinas befolkning ska man då göra det?) så är det någon som måste betala när priset blir lägre. Och det är troligtvis inte du och jag. Och när en världsledare uttrycker att klimathotet är en bluff, jag då vet uppgivenheten inte några gränser. Jag blev så uppskruvad att jag blev helt svettig under armarna. På riktigt.
 
Frida sätter huvudet på spiken i dagens krönika på Trendenser. Om vad som verkligen är viktigt. Heja dig Frida! Ty ordet är ditt, och makten och härligheten i evighet. 
 
Amen.

Kommentarer
Postat av: Bigsis

Satt igår kväll/natt med en inlämningsuppgift om hållbar utveckling i 3,5 timme. Mitt samvete mådde sämre och sämre då jag strax innan scrollat instagram och konstaterat just detsamma. Men jag kommer också på mig själv i renoveringstider med att sitta och gapa över alla "villhöver" och konsumera. Det är inte utan att jag efter en sådan inlämning likt en missbrukare måste börja mörka min renovering och bananasinköp. Eller helt enkelt bara välja att göra nåt åt det. Tänk att det ska va så svårt!?!?!

Svar: Det är ju egentligen inte svårt, det är bara att inse att man inte kan äta kakan och ha den kvar. Men jo, lite svårt är det ju för kakor är så gott!
Little miss fix it

2017-02-08 @ 20:45:41
Postat av: Emma T

<3
Tänker dock att alla har rätt till förnyelse (om man nu känner ett behov av det), frågan är bara hur? Om jag byter köksbord med dig så kanske det räcker som nytt?
Hoppas ändå att vi är en mer medveten generation än våra föräldrar. Mina svärföräldrar tog just flyget iväg...en flight med mellanlandning eftersom priset var lägre än ett direktflyg...

2017-02-08 @ 22:01:00
URL: http://emmassamling.wordpress.com
Postat av: Towa

Så bra skriver!!! Håller med dig, har nyligen startat en blogg just för att det saknad bild av vanliga hem. Mindre tillrättalagt och mer riktigt =)

2017-02-08 @ 22:22:43
URL: http://www.ettvanligthem.wordpress.com
Postat av: Annie

Åh, så bra skrivet.

2017-03-05 @ 23:51:18
URL: http://narannie.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback